adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 9 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 9 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 9 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in Social Science Part 8 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

401. Without becoming actively involved in social reform what can sociologists do to2s advance social activism in their profession?

a. Increase social research studies

b. Improve scientific validity of researches

c. Urge more recent grants

d. Make their views known public issues

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

402. Which area of sociology can be advanced so that it is not merely for speculative thinking of theories and methods?

a. Population studies :: on planned parenthood

b. Applied sociology :: for social change

c. Human studies :: on social ills, e.g. drug  use, crime, etc.

d. Sociological theory :: for social knowledge

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

403. To select a topic for social research, personal _______ can ensure enthusiasm in completing a selected study.

a. validity

b. feasibility

c. interest

d. relevant

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

404. An anthropologist understands other cultures from the perspective of an insider?

a. Yes

b. No, should be from the point of view of an outsider

c. No, should be from the point of view of an anthropologist

d. Yes, if the insiders are literate.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

405. When acculturation takes place, what happens?

a. Members of the culture adopt features of another

b. Members of their culture disregard their culture and adopt another?

c. Members of one culture look down on other culture.

d. Members of one culture exclude members from other cultures.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

406.When you judge by results regardless of your relations to the people involved, which Filipino trait do you counteract?

a. Particularism

b. Supernativalism

c. Personalism

d. Non-radionalism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

407. if you keep seeing your way of doing things as the right way and everybody else’s as the wrong way, you tend to have the attitude called ________.

a. cultural relativism

b. ethnocentrism

c. cultural pluralism

d. multiculturalism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

408. On what basis is the caste system of social structure and stratification?

a. Religious beliefs

b. Achievement status

c. Ethnicity

d. Inherited inequality

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

409. Which is considered as positive or favorable consequences of tough competition?

a. Personal stress

b. Achievement is stimulated

c. Cooperation is reduced

d. Social inequalities

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

410. The Chinese minority group in the Philippines adopts the language, history, and manners of mainstream Filipino culture as its own. What pattern of interaction occurs?

a. Alteration

b. Accommodation

c. Amalgamation

d. Acculturation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

411. Which illustrate horizontal mobility in the social ladder?

a. The promotion of a teacher to principal.

b. The demotion from principal to teacher.

c. A teacher remains as a teacher in the same school.

d. A teacher leaves for the same position at another school.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

412. Karl Marx divided industrial society into bourgeoisie and proletariat. What was one of his major bases of classification?

a. Gender role and classification?

b. Racial and ethnic origins

c. Whether or not they have royal or noble blood

d. Whether or not they own the means of production

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

413. Which of the following may result at the departure country when Filipino professionals emigrate to other countries?

a. brain drain

b. ethnic diversity

c. population increase

d. culture shock

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

414. If a Catholic researcher makes a study on polygamy as practiced in Islam, what influence will likely add subjectivity to his/her findings?

a. Cultural gap

b. Economic difference

c. Religious bias

d. Class distinction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

415. If government sponsors a research on social poverty, what factor will likely influence the research?

a. Timeliness of study

b. Lack of funding

c. Scope of research

d. Political criticism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

416. What attitude is needed before one engages in data-gathering for research?

a. Return investment for firm

b. Corporate social responsibility

c. Press relations for company

d. Philanthropic dole-out

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

417. what attitude is needed before one engages in data- gathering for research?

a. Prejudgment on result

b. Bias on hypothesis

c. Open-minded skepticism

d. Inadequacy in time

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

418. When are laws said to be unscientific? When laws ________.

a. serve political interests

b. are not supported by research

c. focus on funding allocation

d. are irrelevant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

419. How should social scientist view culture?

a. Difference in mores of people

b. Refinement in the arts

c. All facets of social life

d. Ways of ethical conduct

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

420. Color, emblem, gestures, designs, words are part of ________ language that makes man different from animals.

a. symbolic

b. material

c. denotative

d. abstract

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

421. The value marker of ________ is conveyed by the EDSA people power revolution.

a. human rights

b. justice

c. freedom

d. integrity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

422. What issue is controversial for church people but is a need of secular society?

a. Birth control

b. Social media

c. Human rights

d. Information bill

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

423. Which can explain the fact that we still observe the nod of respect (mano po) to our elders as our forebears?

a. Punishment for lack of respect

b. Modeling (gaya-gaya)

c. Folkways change slowly

d. Herd mentality

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

424. What constitutional reform did Filipino constitutionalists including those who framed the Malolos Constitution introduce to eliminate the dominance of the church over the state?

a. Expulsion of friars

b. Taxation on religious schools

c. Prohibiting religious from political meddling

d. Separation of church and state

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

425. What could you accept as true from the varied propositions of Herbert Spencer?

a. Societies complete by way of survival of the fittest

b. Societies develop from simplicity to complexity

c. Social development should not be interfered by legislators

d. Planned change will disrupt the evolution of society.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

426. The following facts show Emile Durkheim has reason to assume that individuals are products, not creators of society EXCEPT ________.

a. laws impose conformity

b. man’s behavior follows customs

c. moral codes declare

d. systems are made by man

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

427. Which explains Spencer’s theory of progressive evolution of human societies?

a. Societies inevitably progress.

b. Societies have to adapt to survive or else perish

c. Societies have to complete to survive

d. Human individuals adapt but not human societies.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

428. Fr. Reuter wrote : In a survey in Asia, they discovered that the happiest people in Asia are the Filipinos. The most miserable are the Japanese. The Japanese have money. We don’t have money, but we have the smile, the warm embrace, the song, the laughter, the joy of living.” What does this prove?

a. That the Filipinos don’t care are about material wealth.

b. That the Filipinos are happy-go-lucky people.

c. That the Filipinos are rich in the treasures of the spirit.

d. That the Filipinos are healthy and happy people.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

429. If there is anything positive in “ningas-cogon” Filipino trait, which one?

a. It makes a person detached

b. It renders one inactive

c. It makes one unable to initiate things

d. It makes one persevere

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

430. Arctic dwellers have ice and snow houses, and desert dwellers have animal skin tents; in windy Batanes are heavy limestone shelters, and in other areas are light bamboo and grass huts. The main reason for these cultural variations is __________.

a. isolation

b. technology

c. environment

d. biological differences

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

431. Filipinos tend to look at the world and nature as peopled by supernatural being and governed y forces above him. They manifest _________.

a. particularism

b. personalism

c. nonrationalism

d. rationalism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

432. Which refers to the total way of life share by members of a society?

a. Sociology

b. Biosociology

c. Race

d. Culture

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

433. Which are the shared rules of conduct that specify how people outh to think and act called?

a. Norms

b. Values

c. Sanctions

d. Subcultures

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

434. Which when violated may cause the violator to be regarded as eccentric, weir, or crazy?

a. Folkways

b. Mores

c. Laws

d. Institutions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

435. Which of the following does NOT accurately describe the true nature of culture?

a. Culture is learned from interaction with other people.

b. Culture is tell us how we ought to act and believe.

c. Culture is transmitted through biological inheritance.

d. Culture helps us solve problems and adapt to our environment.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

436. Social institutions are enduring social structures that provide ready-made arrangements to meet basic human problems. Which of these basic social institutions provides community coordination, law and order, and defense?

a. the family

b. the economy

c. religion

d. government

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

437. Which element of social structure refers to a set of norms specifying the rights and obligations associated with a status?

a. value

b. culture trait

c. role

d. dysfunction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

438. What social process occurs when people work together to achieve shared goals?

a. Exchange

b. Conflict

c. Competition

d. Cooperation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

439. Which is considered as positive or favorable consequences of tough competition?

a. Personal stress.

b. Achievement is stimulated

c. Cooperation is reduced

d. Social inequalities is encouraged.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

440. What group is Characterized by intimate, face-to-face interaction?

a. Primary

b. Aggregate

c. Gesselschaft

d. Bureaucracy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

441. What do you call the feeling of disorganization and frustration that an overseas contract worker may experience when he encounters entirely different patterns of behavior, ideas, and artifacts at his destination in a foreign country?

a. Cultural integration

b. Cultural shock

c. Assimilation

d. Discrimination

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

442. Punishment is form of social control. If death penalty is imposed to scare offenders and the rest of society into following the rules, the purpose of punishment is _________.

a. retribution

b. deterrence

c. reformation

d. prevention

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

443. Emile Durcheim believed that major cause of suicide in industrialized nations was the situation where the norms of society are unclear or no longer applicable to current conditions. He called this situation __________.

a. taboo

b. anomie

c. tecnic way

d. deviance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

444. Wealth, prestige, and power- much unequally distributed in third world countries like the Philippines- are the bases of divisions into social classes. This patterned inequality is called __________.

a. social movement

b. social stratification

c. social problem

d. social mobility

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

445. Philippine social development efforts include anti- poverty and pro-poor programs. In determining who are the poor and how poor are the poor, the government fixes the amount of money a family would need to meet the minimum requirements of a decent standard of living. What do you call this amount so fixed?

a. Relative poverty

b. Per capital income

c. Culture of poverty

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

446. Legislations grating special privileges to senior citizens help to neutralize prejudice and discrimination toward a social category based on _________.

a. race

b. ethnicity

c. sex

d. age

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

447. There is a growing number of advocates of gender sensitivity. In sociology, gender means _________.

a. a biological characteristic, male or female

b. the expected dispositions and behaviors that culture assign to each sex

c. the rights and obligations for women as provided by the Constitution

d. homosexuality as a deviant behavior

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

448. Which type of family is more prevalent in the third world than in industrialized countries?

a. extended family

b. nuclear family

c. family of orientation

d. family of procreation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

449. Persistent nepotism in our society is generally explained as repayment to family members of a debt of gratitude which to Filipinos is termed :

a. hiya

b. ningas cogon

c. utang-na-loob

d. bahala na

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

450. There is a revival through cooperatives of social unity, neighborliness and mutual helpfulness of Filipinos where they voluntarily work together and pool their resources to achieve shared goals. This Filipino practice is known as:

a. compadre system

b. barangay

c. amor propio

d. bayanihan

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status