You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Chemistry Part 5 | Licensure Exam for Chemical Engineering

MCQ in Chemistry Part 5 | Licensure Exam for Chemical Engineering

MCQ in Chemistry Part 5 | Licensure Exam for Chemical Engineering

This is the Chemical Engineering Reviewer, Multiple Choice Questions in Chemistry Part 5 as one coverage of Licensure Examinations for Chemical Engineering. The examination is divided into three subjects. First is the Physical and Chemical Principles, 30%. Second,  Chemical Engineering principles, 40%. Third, General Engineering, Ethics and Contracts, 30% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Chemical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Chemical Engineering.

PRC BOARD OF CHEMICAL ENGINEERING SYLLABI

The Chemical Engineering Board Exam coverage shall test the overall knowledge of the applicant in this profession and shall obtain a general average of no less than 70% and a rating of no less than 50% in any examination subject.

The subjects covered are the following:

Physical and Chemical Principles – 30%

  1. General Inorganic Chemistry
    • Matter and Energy
    • Theory of Atoms and Molecules
    • Chemical Periodicity
    • Calculation Principles in Chemical Changes
    • Chemical Bonding
    • Solutions
    • Chemical Equilibrium
    • Chemical Kinetics
    • Nuclear Chemistry
  2. Organic Chemistry
    • Structural characteristics and reaction mechanism of different organic compounds: aliphatic, aromatics, arenas alcohols, aldehydes, ketones, carboxylic acids, carbohydrates, amino acids, and proteins
  3. Analytical Chemistry
    • Theory and practice of gravimetric and volumetric methods of analysis and their application methods in the analysis of acids, bases, salts, and minerals.
  4. Physical Chemistry
    • Properties of gases, liquids, solids and solutions
    • introduction to first and second laws of thermodynamics
    • thermochemistry
    • Homogeneous and Heterogeneous Equilibria
    • Transference and Conductance of Ionized Solutions
    • Electrochemistry
  5. Chemical Engineering Thermodynamics
    • First and Second Laws of Thermodynamics
    • P-V-T Relationships of Fluids
    • Heat Effects
    • Thermodynamics of Flow Processes
    • Power and Refrigeration Cycles
    • Phase Equilibria
    • Chemical Reaction Equilibrium

Chemical Engineering Principles – 40 %

  1. Chemical Engineering Calculations
    • Elementary Mass and Energy Balances
    • Stoichiometry
    • Principles of Equilibrium Applicable to Unit Operations and Processes
    • Material and Energy Balances Applicable to IndustrialProcess
  2. Reaction Kinetics
    • Principles and applications of chemical kinetics to the
      design of chemical reactors
  3. Unit Operations
    • Principles of Fluid Mechanics
    • Heat
    • Mass and Momentum Transfer
    • Separation Processes;
    • Stage-wise Operations
  4. Plant Design
    • Application of physical and chemical principles in the design of industrial plants or parts thereof involving preparation of process flow sheets, mass and energy balances, and equipment design
  5. Chemical Process Industries
    • Unit processes and operations involved in the inorganic and organic chemical industries
  6. Biochemical Engineering
    • Aspects of biological sciences, primarily microbiology and biochemistry, which are applicable to process industries
  7. Environmental Engineering
    • Types of pollutants
    • physical, chemical, and biological processes applicable to pollution control and abatement
  8. Instrumentation and Process Control
    • Principles and operations of a wide variety of process instruments and the proper selection thereof for practical industrial application
  9. Laws, Contracts, and Ethics
    • Legal and ethical issues related to the practice of chemical engineering, including intellectual property and environmental laws

General Engineering, Ethics and Contracts – 30%

    1. Mathematics
      • Algebra
      • Trigonometry
      • Analytic Geometry
      • Differential Calculus
      • Differential Equation
      • Statistics & Probability Theory
    2. Physics
      • Mechanics
      • Waves
      • Sound
      • Heat
      • Electricity
      • Magnetism
      • Light
    3. Engineering Mechanics
      • Statics and Dynamics
      • Free Body Concepts
      • Equilibrium of Coplanar and Non-coplanar Systems
      • Analysis of Frames and Trusses
      • Friction
      • Centroids and Moments of Inertia
      • Motion of Particles and Rigid Bodies
      • Mass, Force and Acceleration
      • Work and Energy
      • Impulse and Momentum
    4. Strength and Materials
      • Axial Stress and Strain
      • Stresses in Torsion and Bending
      • Combined Stresses
      • Beam Deflections
      • Indeterminate Beams
      • Elastic Instability
    5. Engineering Economics
      • Introductory financial accounting
      • Financial Mathematics
      • Time Value of Money
      • Break-even Analysis Capital Investment Decision Criteria
      • Engineering-Oriented Applications

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Chemistry Part 4 | Licensure Exam for Chemical Engineering

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. Carbon monoxide is an inflammable gas. Which one of the following is also inflammable?

(a) Helium

(b) Nitrogen

(c) Oxygen

(d) Hydrogen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

202. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen?

(a) Potassium

(b) Cadmium

(c) Sodium

(d) Lithium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

203. Ozone consists of

(a) Oxygen only

(b) Oxygen and Nitrogen

(c) Hydrogen and Carbon

(d) Oxygen and Carbon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

204. One of the constituents of tear gas is

(a) Ethane

(b) Ethanol

(c) Ether

(d) Chloropicrin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

205. An atomic dock is based on transitions in

(a) Sodium

(b) Caesium

(c) Magnesium

(d) Aluminium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

206. Silver halides are used in photographic plates because they are

(a) oxidized in air

(b) soluble in hyposolution

(c) reduced by light

(d) totally colourless

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

207. Tetra ethyle lead (TEL) is

(a) a catalyst in burning fossil fuel

(b) an antioxidant

(c) a reductant

(d) an antiknock compound

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

208. The isotope used for the production of atomic energy is

(a) U-235

(b) U-238

(c) U-234

(d) U-236

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

209. Which of the following is not a nucleon?

(a) Proton

(b) Neutron

(c) Electron

(d) Positron

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

210. The material used in the manufacture of lead pencil is

(a) Graphite

(b) Lead

(c) Carbon

(d) Mica

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

211. If all bullets could not be removed from gunshot injury of a man it may cause poisoning by

(a) Mercury

(b) Lead

(c) Iron

(d) Arsenic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

212. German silver an alloy does not contain the metal

(a) Nickel

(b) Zinc

(c) Copper

(d) Silver

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

213. Oxygen which is vital for life is a product of photosynthesis and conies from

(a) carbonates from soil

(b) carbon dioxide

(c) water

(d) oxides of mineral elements

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

214. The noble gas used in radiotherapy is

(a) neon

(b) argon

(c) radon

(d) xenon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215. Steel contains

(a) 12% carbon

(b) 5-10% carbon

(c) more than 10% carbon

(d) no carbon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

216. The chemical(s) most commonly used for cloud seeding or artificial rainmaking is are

(a) Silver Iodide

(b) Sodium Chloride

(c) Dry ice or frozen carbon dioxide

(d) All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

217. The substance that is added to make natural rubber strong and more bouncy is

(a) Polythene

(b) Sponge

(c) Sulphur

(d) Chlorine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

218. White phosphorus is always kept under

(a) benzene

(b) kerosene

(c) ether

(d) water

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

219. Galena is a mineral of

(a) Iron

(b) gold

(c) lead

(d) calcium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

220. Magnesium is an alloy of

(a) Aluminum and Magnesium

(b) Magnesium and Tin

(c) Aluminum and Zinc

(d) Manganese and Magnesium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

221. Galvanization of iron is carried out using

(a) Zinc

(b) Tin

(c) Copper

(d) Chromium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

222. Cooking gas is a mixture of

(a) methane and ethylene

(b) carbon dioxide and oxygen

(c) butane and propane

(d) carbon monoxide and carbon dioxide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

223. Dry powder fire extinguishers contain

(a) sand

(b) sand and sodium carbonate

(c) sand and potassium carbonate

(d) sand and sodium bicarbonate

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

224. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?

(a) Pyrex glass

(b) Flint glass

(c) Quartz glass

(d) Fibre glass

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

225. Two elements which are used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission are

(a) Boron and Cadmium

(b) Boron and Plutonium

(c) Cadmium and Uranium

(d) Uranium and Boron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

226. The most commonly used chemicals in the artificial rainmaking or cloud seeding are

(a) Silver Iodide (AgI)

(b) Sodium Chloride (NaCl)

(c) Dry Ice (Frozen CO2)

(d) All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

227. Which of the following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?

(a) Boron

(b) Heavy water

(c) Uranium

(d) Plutonium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

228. Hydrogen bomb is based on the principle of

(a) controlled fission reaction

(b) uncontrolled fission reaction

(c) controlled fusion reaction

(d) uncontrolled fusion reaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

229. Supersonic Jet causes pollution by thinning of

(a) O2 layer

(b) NO2 layer

(c) S02 layer

(d) CO2 layer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

230. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?

(a) Pyrex glass

(b) Flint glass

(c) Quartz glass

(d) Fibre glass

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

231. Which of the following metals causes Itai-itai disease?

(a) Cadmium

(b) Chromium

(c) Cobalt

(d) Copper

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

232. Glycol is added to aviation gasoline because it

(a) reduces evaporation of petrol

(b) increases efficiency of petrol

(c) prevents freezing of petrol

(d) reduces consumption of petrol

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

233. Which one of the following minerals is found in Monazite sand ?

(a) Potassium

(b) Uranium

(c) Thorium

(d) Sodium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

234. Nowadays yellow lamps are frequently used as street lights. Which of the following gases is used in these lamps?

(a) Sodium

(b) Neon

(c) Hydrogen

(d) Nitrogen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

235. Which of the following could be used as fuel in propellant or rockets?

(a) Liquid Hydrogen + Liquid Nitrogen

(b) Liquid Oxygen + Liquid Argon

(c) Liquid Nitrogen + Liquid Oxygen

(d) Liquid Hydrogen + Liquid Oxygen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

236. The addition of gypsum to Portland cement helps in :

(a) increasing the strength of cement

(b) rapid setting of cement

(c) preventing rapid setting of cement

(d) reduction in the cost of cement

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

237. The constituents of automobile exhaust that can cause cancer is are :

(a) Oxides of nitrogen

(b) Carbon monoxide

(c) Polycyclic hydrocarbons y

(d) Lead

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

238. Hard steel contains

(a) 2 to 5 per cent carbon

(b) 5 to 5 per cent carbon

(c) 1 to 4 per cent carbon

(d) 01 to 04 per cent carbon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

239. Cement is formed by strongly heating a mixture of

(a) limestone and graphite

(b) limestone and clay

(c) chalk and graphite.

(d) clay and graphite

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

240. Glass is a

(a) superheated solid

(b) super cooled liquid

(c) super cooled gas

(d) superheated liquid .

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

241. The temperature of oxyacetylene flame is around

(a) 2800°C

(b) 3200°C

(c) 4000°C

(d) 1500°C

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

242. The Refrigerant FREON is

(a) Calcium Tetra Fluoride

(b) Difluoro Dichloride Methane

(c) Fluorspar and Felspar

(d) Hydrofluosllicic Acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

243. Glass is a

(a) pure solid

(b) supercooled liquid

(c) gel

(d) polymer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

244. Stainless steel is an alloy of

(a) chromium and carbon

(b) chromium carbon and iron

(c) chromium and iron

(d) carbon and iron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

245. For generation of biogas the materials commonly used are

(a) Animal wastes

(b) Crop residues

(c) Aquatic plants

(d) Forest residues.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

246. Raw materials used for the manufacture of glass are

(a) sand soda limestone

(b) sand charcoal soda

(c) limestone charcoal sulphur

(d) sand sulphur soda

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

247. Which of the following is used in welding broken pieces of iron rails and machine parts?

(a) Aluminium sulphate

(b) Solder

(c) Aluminium powder

(d) None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

248. The BOD values of water indicate the

(a) amount of organic debris

(b) amount of oxygen used for biochemical oxidation

(c) amount of oxygen used for biochemical reduction

(d) amount of ozone used for biochemical oxidation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

249. Which of the following in automobile exhaust can cause cancer?

(a) Oxides of nitrogen

(b) Carbon monoxide

(c) Lead

(d) Polyclinic hydrocarbons

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

250. Bleaching powder is used in drinking water as a an

(a) disinfectant

(b) antibiotic

(c) antiseptic

(d) coagulant

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status