You dont have javascript enabled! Please enable it! Mathematics Board Examination Mastery Test 2: Engineering Pre-Board

Mathematics Board Examination Mastery Test 2: Engineering Pre-Board

Mathematics Board Examination Mastery Test 2: Engineering Pre-Board

This is 50 items Practice Examinations set 2 in Board Examination in Mathematics composed of previous Board Exams Questions. Read each questions and choices carefully! Choose the best answer. Familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Engineering Board Examination.

Start the Test Yourself Exam 2

Mathematics Board Examination Mastery Test 1: Engineering Pre-Board

Choose the letter of the best answer in each questions.

1) A couple plans to have 7 children. Find the probability of having at least one girl.

a) 0.9922

b) 0.8822

c) 0.7722

d) 0.6622

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2) What is the apothem of a rectangular polygon having an area of 225 square units and a perimeter of 60 units?

a) 6.5

b) 7.5

c) 5.5

d) 8.5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3) A 12-ft high flagpole is standing vertically at the edge of the roof of a building. The angle of elevation of the top of the pole from a point on the ground that is 64 ft. from the base of the building is 78° and 50’. Find the height of the building.

a) 112.2 ft.

b) 212.2 ft.

c) 312.2 ft.

d) 412.2 ft.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

4) A solid consists of a hemisphere surmounted by a right circular cone. Find the vertical (or vertex) angle of the cone if the volumes of the conical and the spherical portions are equal.

a) 50.13°

b) 51.13°

c) 52.13°

d) 53.13°

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

5) The sum of the base and the altitude of an isosceles triangle is 36 cm. Find the altitude of the triangle if its area is to be a maximum.

a) 16 cm

b) 17 cm

c) 18 cm

d) 19 cm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

6) If 5 kg of a substance is reduced to 2 kg in one hour, when was half of it decomposed?

a) 0.86 hr

b) 0.76 hr

c) 0.66 hr

d) 0.56 hr

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

7) Find the area bounded by y = √ (9 – x), x = 5, x = 8 and y = 0.

a) 14/3

b) 13/3

c) 11/3

d) 10/3

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

8) If the sum of the squares of 5 numbers is 130 and their standard deviation is equal to the square root of 2.96, find their arithmetic mean.

a) 4.9

b) 4.8

c) 4.7

d) 4.6

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

9) Find the altitude of a star at 5:50 P.M. at a point whose latitude is 40°45’ if the star’s declination is 23°48’.

a) 16°19’

b) 17°20’

c) 18°13’

d) 19°22’

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

10) What is the probability of throwing a total of 8 or 11 in a single throw of a pair of dice?

a) 0.1644

b) 0.1744

c) 0.1844

d) 0.1944

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

11) Without expanding (2x – x2)5, find the term involving x8.

a) -40x8

b) -30x8

c) -20x8

d) -70x8

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

12) A and B can dig a trench in 20 days. It would take B 9 days longer to dig it than it would take A alone. How long would it take B to dig the trench alone?

a) 45 days

b) 46 days

c) 47 days

d) 48 days

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13) A boy in a swing moves an arc of 5 m in length; then back 3/5 of this distance and so on until it stops. Find the total distance traversed by the boy.

a) 11.5 m

b) 12.5 m

c) 13.5 m

d) 14.5 m

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

14) Find the area of one loop of the lemniscate r2 = 12 sin2θ.

a) 12

b) 6

c) 8

d) 24

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

15) The measure of each interior angle of a regular polygon is 36 degrees more than its adjacent exterior angle. How many sides have the polygon?

a) 7

b) 6

c) 5

d) 8

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

16) A box contains 3 red marbles and 7 white marbles. A marble is drawn from the box and the marble of the other color is then put in the box. If the second marble is drawn from the box, what are the odds in favor of getting a second red marble?

a) 15:33

b) 16:33

c) 17:33

d) 18:33

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

17) Find the distance from the line 4x – 3y + 15 = 0 to the point (2,1).

a) -7

b) -6

c) -5

d) -4

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

18) The cost per hour of running a boat is proportional to the cube of the speed of the boat. At what speed will the boat run against a current of 8 kph in order to go a given distance most economically?

a) 15 kph

b) 14 kph

c) 13 kph

d) 12 kph

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

19) How many terms of the arithmetic progression 9, 11, 13, …  must be added in order that the sum should equal the sum of the first nine terms of the geometric progression 3, -6, 12, -24, …?

a) 19

b) 21

c) 23

d) 22

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

20) The total points that the PBA Centennial Team scored in a basketball game is 96. If there were 2.5 times as many field goals as free throws, how many free throws were made?

a) 15

b) 14

c) 16

d) 12

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

21) Find the area of the triangle bounded by the coordinate axes and the tangent to the parabola y = x2 at the point (2, 4).

a) 1

b) 2.5

c) 1.5

d) 2

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

22) How many four-digit odd numbers can be formed with the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 if each digit is used only once in each number?

a) 2230

b) 2240

c) 2250

d) 2260

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

23) Find the volume of the solid generated by revolving the area bounded by x = y2 and x = 2 – y2 about the y – axis.

a) 11 pi/3

b) 14 pi/3

c) 16 pi/3

d) 17 pi/3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

24) If the population of a city increases by 15 per cent each year, during which year will the population triple?

a) 8th year

b) 7th year

c) 9th year

d) 10th year

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

25) Find the x-coordinate of the centroid of the area bounded by x = 2y – y2 and the y-axis.

a) 0.39

b) 0.40

c) 0.41

d) 0.42

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

26) The parametric equations of a curve are x=2cosθ and y = cos2θ. Give its equivalent rectangular equation.

a) x2 = 2(y+1)

b) x2 = 2(y-1)

c) x2 = 2y + 1

d) x2 = 2y – 1

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27) Juan’s rate of doing work is three times that of Jose. On a given day, Juan and Jose work together for 4 hours, then Jose quits and Juan finishes the rest of the job in 2 more hours. How long would it take Jose to do the job alone?

a) 19 hrs.

b) 20 hrs.

c) 21hrs.

d) 22 hrs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

28) A sphere is inscribed in a right circular cone. The slant height of the cone is equal to the diameter of its base. If the altitude of the cone is 9 cm, find the surface area of the sphere.

a) 26 pi

b) 36 pi

c) 46 pi

d) 56 pi

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29) Fine the eccentricity of an ellipse whose major axis and minor axis are the radii of the circles x2 + y2 = 16 and x2 + y2 = 4 respectively.

a) 0.77

b) 0.87

c) 0.67

d) 0.97

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30) To go to work, a commuter first averages 50 kph riding a bus to a train station and then rides the train which averages 60kph. The entire trip takes 1 hour and 12 minutes. It costs the commuter 27 centavos per km to ride the bus and 30 centavos per km to ride the train. If the total cost is P18.75, find the distance traveled by the bus.

a) 21.7 km

b) 31.7 km

c) 41.7 km

d) 51.7 km

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31) A man walks horizontally at a constant rate of 2 m/s toward a 24-m tower. How fast is the angle of elevation of the top of the tower changing when he is 8 m from the base of the tower?

a) 0.055 rad/s

b) 0.065 rad/s

c) 0.075 rad/s

d) 0.085 rad/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

32) A steel ball at 120°C cools in 20 minutes to 80°C in a room at 25°C. Find the temperature of the of the ball after half an hour.

a) 40.96°C

b) 45.96°C

c) 66.85°C

d) 55.96°C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

33) The base of a tetrahedron is a triangle whose sides are 10, 24 and 26 units. The altitude of the tetrahedron is 20 units. Find the area of a cross-section whose distance from the base is 15 units.

a) 4.5 sq units

b) 5.5 sq units

c) 6.5 sq units

d) 7.5 sq units

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

34) Evaluate (1 + i)8

a) 16i

b) 16

c) -16i

d) -16

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35) Suppose A = {2,4,6,8,10,12}, B = {1,4,9,16} and C = {2,10}

a) A U B = {1,2,4,6,8,9,10,12,16}

b) A U B = {4}

c) A U B = {1,2,6,8,9,10,12,16}

d) A U B = {1,4,9,16}

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

36) Solve for x in log2 log3 logx 2 = 1

a) X = 1/9

b) X = (2)1/9

c) X = (1/9)2

d) X = 29

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

37) Log x2 – log 5x = log 20

a) X = 5

b) X = 10

c) X = 50

d) X = 100

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

38) if a < b and c < d, then ______

a) a + c < b – d

b) a + c < b + d

c) a + d < b + c

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

39) At a certain instance, the captain of the ship observed that the angle of elevation of the top of a lighthouse 50 m above the water level is 60o. After traveling directly away from the lighthouse for 5 minutes, he noticed that angle of elevation is just 30o. If the telescope is 6 m above the water line, find the velocity of the ship.

a) 0.169 m/sec

b) 50.81 m/min

c) 10.16 m/sec

d) 50.81 m/sec

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40) What is the area of a sphere?

a) 4π D2

b) 4π R2

c) 2π D2

d) 2π R2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41) Suppose A = {2,4,6,8,10,12}, B = {1,4,9,16} and C = {2,10}

a) B ∩ C = {1,2,4,9,10,16}

b) B ∩ C = {0}

c) B ∩ C = 0

d) B ∩ C = {2,10}

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

42) What is the volume of the sphere?

a) (3/4)π R3

b) (4/3)π R2

c) (3/4)π R2

d) (4/3)π R3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

43) if a < b, then a + c < b + c, and a – c < b – c if c is _____

a) subtracted from a only

b) added to b only

c) subtracted from b only

d) any real number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

44) Find the volume of the cone.

a) V = (1/2) BH

b) V = (2/3) BH

c) V = (1/3) BH

d) V = (3/2) BH

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

45) Find the equation of the locus of a point which moves so that the difference of its distance from points (-4, 0) and (4, 0) is 6.

a) 9x2 – 9y2 = 81

b) 7x2 – 7y2 = 49

c) 9x2 – 7y2 = 63

d) 7x2 – 9y2 = 63

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

46) The altitude and radius of the cone were measured and found to be 2 m and 1 m respectively. If the maximum possible errors in measurement are 3 cm and 2 cm respectively, find the maximum possible error in calculating the volume.

a) 0.115 cu. m

b) 0.15 cu. m

c) 0.111 cu. m

d) 0.151 cu. m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

47) A 6 ft. tall man walks away from a 20-ft high lamp post at a rate of 3 ft/sec. Find how fast is the tip of his shadow moving.

a) (30/7) ft/sec

b) 5 ft/sec

c) 4 ft/sec

d) 4.33 ft/sec

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

48) A 6 ft. tall man walks away from a 20-ft high lamp post at a rate of 3 ft/sec. How fast is the length of his shadow changing?

a) 1 ft/sec

b) 2 ft/sec

c) 0.39 m/sec

d) 1.29 m/sec

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

49) A < C if and only if B – A is ______

a) Positive

b) Negative

c) zero

d) none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

50) Find the angle that the parabola x2 = y + 2 makes with the x-axis

a) 75.03°

b) 70.53°

c) 63.4°

d) 64.3°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status