You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 7 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 7 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 7 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 7 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 6 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

301. Which of the following is a crystalline form of carbon?

A. Diamond

B. Graphite

C. Fullerenes

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

302. What crystalline carbon is soft, black, slippery solid that possesses metallic luster and conducts electricity?

A. Charcoal

B. Graphite

C. Diamond

D. Coke

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

303. What is formed when hydrocarbons such as methane are heated in the presence of very little oxygen?

A. Carbon black

B. Charcoal

C. Coke

D. Diamond

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

304. What type of carbon is produced when wood is heated intensely in the absence of air?

A. Carbon black

B. Charcoal

C. Coke

D. Diamond

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

305. What type of carbon is used to remove undesirable odors from air?

A. Carbon black

B. Charcoal

C. Coke

D. Diamond

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

306. What carbon is produced when coal is strongly heated in the absence of air?

A. Carbon black

B. Charcoal

C. Coke

D. Diamond

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

307. What type of carbon is used in the manufacture of car tires?

A. Carbon black

B. Charcoal

C. Coke

D. Diamond

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

308. Which of the following is NOT a property of inorganic compounds?

A. High melting and boiling points

B. Mostly soluble in water

C. Conduct electric current

D. Usually flammable and combustible

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

309. Organic compounds:

A. Are generally soluble in non-polar systems

B. Are usually flammable and combustible

C. Have presence of covalent bond

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

310. Inorganic compounds:

A. Are generally soluble in non-polar solvents

B. Are generally non flammable

C. Have presence of ionic bond

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. The organic compounds are related to each other by a common feature involving a certain arrangement of atoms called __________.

A. Hydrocarbons

B. Chain

C. Functional groups

D. Alkanes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

312. What is the simplest and most commonly encountered class of organic compounds?

A. Carbides

B. Oxides

C. Carbon Oxides

D. Hydrocarbons

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

313. Based on the type of bond existing between two carbon atoms, how do hydrocarbons classified?

A. Saturated and unsaturated

B. Pure and unpure

C. Organic and inorganic

D. Natural and artificial

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

314. What hydrocarbons contain only single bonds?

A. Alkanes

B. Alkyne

C. Alkene

D. Benzene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

315. When a hydrocarbon consists of carbon links that form a long, straight or branched chain, it is classified as __________ type.

A. Cyclic

B. Chain

C. Pole

D. Linear

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

316. When hydrocarbon consists of carbon links that form a ring, it is classified as __________ type.

A. Cyclic

B. Chain

C. Pole

D. Linear

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

317. The aromatic hydrocarbons contain the structural unit called __________.

A. Alkyne

B. Benzene

C. Alkene

D. Alkane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

318. What is a six- carbon ring with three alternating double bonds, or closely related rings or rings of similar nature where nitrogen replaces carbon in one or more ring positions?

A. Alkyne

B. Benzene

C. Alkene

D. Alkane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

319. What is another term for “Alkanes”?

A. Olefins

B. Acetylene

C. Paraffins

D. Methyl

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

320. What is the simplest alkane which is a major component of nature gas?

A. Methane

B. Octane

C. Olefin

D. Acetylene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

321. What are hydrocarbons that contain one or more double bonds?

A. Alkyne

B. Benzene

C. Alkene

D. Alkane

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

322. What is another term for “alkenes”?

A. Olefins

B. Ethene

C. Paraffins

D. Methyls

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

323. What is the simplest alkene, which is a plant hormone that plays important role in seed germination and ripening of fruits?

A. Anthracene

B. Propyl

C. Ethyne

D. Ethene

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

324. What are hydrocarbons that contain one or more triple bonds?

A. Alkyne

B. Benzene

C. Alkene

D. Alkane

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

325. What is the simplest alkyne which is a highly reactive molecule?

A. Ethene

B. Acetylene or Ethyne

C. Propyl

D. Alkyl

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

326. The compounds, benzene, naphthalene and anthracene are examples of what hydrocarbon?

A. Alphatic hydrocarbon

B. Aromatic hydrocarbon

C. Alkenes

D. Alkynes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

327. What aromatic hydrocarbon is used as a component of mothballs?

A. Benzene

B. Naphthalene

C. Anthracine

D. Methyl

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

328. In 1956, the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) devised a systematic way of naming organic compounds. What is this called?

A. System of Nomenclature

B. System of Identification

C. System of Verification

D. System of Unification

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

329. In naming of hydrocarbons, what refers to a side chain that is formed by removing a hydrogen atom from an alkane?

A. Alkyl group

B. Alken group

C. Methyl group

D. Alkyn group

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

330. Compounds that contain halogens are called __________.

A. Amines

B. Halides

C. Ethers

D. Aldehydes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. The organic compounds that contains oxygen but not in the carbonyl group are called __________.

A. Alcohols and Ethers

B. Amines and Amides

C. Halides

D. Aldehydes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

332. What organic compounds contain the hydroxyl as the functional group and are considered derivates of water?

A. Alcohols

B. Ethers

C. Aldehydes

D. Ketones

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

333. What organic compounds contain nitrogen?

A. Halides

B. Amines and Amides

C. Alcohols

D. Ethers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

334. What organic compounds in which two hydrocarbon groups that can be aliphatic or aromatic are attached to one oxygen atom?

A. Amines

B. Alcohols

C. Ethers

D. Halides

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

335. Which of the following gases is usually used as a refrigerant?

A. Ketone

B. Muscone

C. Propyl ether

D. Dimethyl ether

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

336. Which of the following statements regarding organic substances is FALSE?

A. Organic substances generally dissolve in high concentration acids

B. All organic matter contains carbon

C. Organic matter is generally stable at very high temperatures

D. Organic substances generally do not dissolve in water

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

337. A substance that dissociates in solutions to produce positive and negative ions is called _________.

A. Base

B. Acid

C. Electrolyte

D. Solvent

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

338. Which of the following is most likely to prove that a substance is inorganic?

A. The substance evaporates in room temperature and pressure

B. The substance is heated together with copper oxide and the resulting gases are found to have no effect on limestone

C. Analysis shows that the substance contains hydrogen

D. The substance floats in water

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

339. Which of the following elements and compounds is unstable in its pure form?

A. Helium

B. Neon

C. Carbon Dioxide

D. Sodium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

340. What element is known as the lightest metal?

A. Aluminum

B. Manganese

C. Magnesium

D. Lithium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

341. What refers to the attraction between like molecules?

A. Absorption

B. Diffusion

C. Adhesion

D. Cohesion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

342. Which of the following is the strongest type of bonds?

A. Van de Waals

B. Metallic

C. Covalent

D. Ionic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

343. When all of the atoms of a molecule are the same, the substance is called a/an __________.

A. Compound

B. Chemical

C. Element

D. Ion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

344. Reactions generally proceed faster at high temperatures because of which of the following?

A. The molecules are less energetic

B. The molecules collide more frequently

C. The activation energy is less

D. The molecules collide more frequently and the activation energy is less

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

345. The condition of a liquid electrolyte is measured in terms of its:

A. Specific Gravity

B. Acid Content

C. Voltage output

D. Current value

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

346. An element maybe defined as a substance with all atoms of which have the same __________.

A. Number of neutrons

B. Radioactivity

C. Atomic weight

D. Atomic number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

347. The device which measures the acid content of the cell is called __________.

A. Acid meter

B. Hydrometer

C. Hygrometer

D. Pyrometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

348. In a copper atom, the valence ring contains how many electrons?

A. No electron

B. One electron

C. Two electrons

D. Four electrons

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

349. A __________ is a cell designed to produce electric current and can be recharged

A. Secondary cell

B. Electrolyte cell

C. Chemical cell

D. Battery

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

350. Which of the following statement is FALSE?

A. In general, as reaction products are formed, they react with each other and reform reactants

B. At equilibrium, the net reaction rate is zero

C. The different rate is the mathematical expression that shows how the rate of a reaction depends on volume

D. The net rate at which a reaction proceeds from left to right is equal to the forward rate minus the reverse rate

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status