You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 12 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 12 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 12 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 12 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 12 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 11 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

551. The 1938 edition of the CRC handbook lists “Masurium”as an element. The element was named for the German province of Masur. What is the modern name for masurium?

a.) technetium

b.) francium

c.) niobium

d.) astatine

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

552. What is “Cardamist”?

a.) a spice

b.) a nervous gas

c.) a paper additive

d.) nitroglycerin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

553. Arsphenamine has a common name: “606”. Where did that name come from?

a.) It was the 606th and first successful compound in the search for a syphilis treatment.

b.) One gram of the compound is toxic enough to kill606 mice.

c.) 606 is the compound’s molecular weight.

d.) The molecule is shaped like the numerals in “606”.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

554. What is the most abundant type of atom in living things?

a.) oxygen

b.) hydrogen

c.) sodium

d.) carbon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

555. An electromagnetic wave can be produced by

a.) a stationary uncharged particle

b.) a stationary charged particle

c.) an oscillating, uncharged particle

d.) an oscillating charged particle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

556. When the wavelength of electromagnetic radiation is increased by 10 percent, the frequency of the radiation

a.) increases by 10 percent

b.) decreases to 10/11 its original value

c.) decreases by 10 percent

d.) is unchanged

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

557. When the frequency of electromagnetic radiation is increased by 10 percent, the energy of one photon of the radiation

a.) is unchanged

b.) decreases by 10 percent

c.) increases by 10 percent

d.) decreases to 10/11 its original value

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

558. A quantum number n arises in the electron-on-a-wire model because

a.) the amplitude of the wave is restricted

b.) the deBroglie relation contains a quantum number

c.) the energy of a moving particle can take on any value

d.) the wavelength on the wire can take on only certain values

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

559. Increasing the wavelength of visible light

a.) shifts its color towards the red end of the spectrum

b.) increases its brightness

c.) shifts its color towards the blue end of the spectrum

d.) increases its saturation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

560. The Pauli exclusion principle

a.) states that electrons have wavelike behavior

b.) limits the number of electrons that can occupy an orbital to 2.

c.) says that all electrons in an orbital have the same set of 4 quantum numbers.

d.) states that the ms quantum number must have values of -1/2 or +1/2.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

561. Which of the following is nota property of particles?

a.) localization

b.) mass

c.) velocity

d.) diffraction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

562. Which of the following electron transitions in a hydrogen atom results in the greatest release of energy?

a.) n = 3 to n = 4

b.) n = 6 to n = 4

c.) n = 4 to n = 6

d.) n = 7 to n = 5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

563. Which of the following will have the largest de Broglie wavelength?

a.) a proton moving at 1000 m/s

b.) an electron moving at 10000 m/s

c.) an electron moving at 1000 m/s

d.) a hydrogen atom moving at 10000 m/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

564. Which of the following statements about d atomic orbitals is true?

a.) d orbitals have high amplitude at the nucleus.

b.) The probability of finding a d orbital electron at the nucleus is high.

c.) d orbitals are better at shielding outer electrons than sand p orbitals in the same shell.

d.) d orbitals are less penetrating than sand p orbitals in the same shell.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

565. Which series of quantum numbers describes the highest occupied orbital in a ground state mercury atom?

a.) n = 6, l = 2

b.) n = 5, l = 2

c.) n = 4, l = 3

d.) n = 6, l = 0

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

566. An atom of silicon in its ground state has how many electrons with quantum number l = 1?

a.) 14

b.) 2

c.) 8

d.) 28

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

567. Which of the following ionization energies will be highest?

a.) The first ionization energy of Ca

b.) The second ionization energy of K

c.) The second ionization energy of Ca

d.) The first ionization energy of K

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

568. Isoelectronic atoms and ions have identical

a.) electron affinity

b.) ionization energy

c.) electron configuration

d.) effective nuclear charge

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

569. Effective nuclear charge is

a.) the charge on the nucleus experienced by an electron when the shielding effect of other electrons is accounted for

b.) the amount of energy required to remove an electron from the valence shell when the atom is in a gaseous state

c.) the energy released when a proton is added to the nucleus

d.) the number of electrons that penetrate the nucleus

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

570. A hypothesis is

a.) a theory that has been proved

b.) obeyed under any circumstances.

c.) a description of a pattern or relationship in experimental data

d.) a tentative explanation for a natural phenomenon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

571. A number of people become ill after eating dinner in a restaurant. Which of the following statements is a hypothesis?

a.) Bacteria in the oysters may have caused the illness.

b.) Everyone who ate oysters got sick.

c.) The cooks felt really bad about it.

d.) People got sick whether the oysters were raw or cooked.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

572. Which of the following statements is a law?

a.) Higher altitude means lower boiling points for water, all other things held equal.

b.) An egg cooks in 17 minutes at sea level.

c.) An egg cooked for 27 minutes in Baltimore was badly overcooked.

d.) An egg takes less time to cook in Baltimore than in Denver.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

573. The statement, “Osmium has a density of 22.59 g/mL, which makes it the densest element known” is an example of:

a.) an experimental observation

b.) a hypothesis

c.) a law

d.) a theory

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

574. The statement, “A chemical reaction never creates products that weigh more or less than the reactants”, is based on three centuries of experimental observation. The statement is an example of:

a.) a law

b.) a datum

c.) a theory

d.) a hypothesis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

575. A natural law is

a.) an explanation that has been proved

b.) obeyed under any circumstances.

c.) a tentative explanation for a natural phenomenon

d.) a description of a pattern or relationship in experimental data

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

576. Vanillin contains 63.15% C, 5.30% H, and 31.55% O whether it is extracted from vanilla beans, synthesized chemically from clove oils, or extracted from wood pulp wastes. Vanillin is most likely to be:

a.) a solution of C in H and O

b.) a compound of C, H, and O

c.) a heterogeous mixture of elements

d.) a homogenous mixture of elements

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

577. A blue crystalline material is heated strongly in a test tube. A clear liquid condenses around the mouth of the tube and the crystals gradually lose their blue color and become white powder. Every gram of blue crystal produces 0.36 g of clear liquid and 0.64 g of colorless powder. The same weight relationships are observed for samples of the crystals taken from many different sources. These observations are consistent with the hypothesis that the blue crystals are:

a.) a heterogeous mixture

b.) an element

c.) a wet salt

d.) a compound

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

578. The meteorite ALH84001 contains tiny bubbles of gas trapped in the rock. The chemical composition of the gas in these bubbles matches the composition of the Martian atmosphere as determined by Viking spacecraft in the 1970’s. The meteorite is an example of a(n)

a.) binary compound

b.) heterogeneous mixture

c.) solution

d.) homogeneous mixture

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

579. A solid melts gradually between 85°C and 95°C to give a milky, oily liquid. When a laser beam shines through the liquid, the path of the beam is clearly visible. The milky liquid is likely to be:

a.) a heterogenous mixture

b.) a solution

c.) a compound

d.) an element

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

580. Smoke is an example of a(n):

a.) gaseous solution

b.) compound

c.) homogeneous mixture

d.) heterogeneous mixture

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

581. Antoine Lavoisier, the “father of chemistry”, listed lime as a chemical element in his table of unknown elements.  Which of the following observations shows that lime cannot be an element?

a.) Lime reacts with water, generating a large amount of heat.

b.) When a certain soft metal is burned in oxygen, lime is produced (with no other products).

c.) Lime melts at a temperature of 2572°C.

d.) Lime and carbon dioxide are produced when limestone is roasted.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

582. Which of the following is a physical property?

a.) corrosiveness

b.) temperature

c.) toxicity

d.) flammability

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

583. Which of the following is an extensive property of coffee in a mug?

a.) temperature

b.) cream added per mL of coffee

c.) total mg of caffeine

d.) color

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

584. In order to decide whether a property is chemical or physical, you must know whether

a.) chemical or physical changes occur when the property is measured

b.) the property is intrinsic or extrinsic

c.) the property involves matter or energy

d.) measuring the property changes mass or energy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

585. Which of the following is an intensive property?

a.) weight

b.) density

c.) number of atoms

d.) volume

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

586. The specific volume of a substance is the the volume per gram of substance. Specific volume is an example of

a.) a physical, intensive property

b.) a physical, extensive property

c.) a chemical, intensive property

d.) a chemical, extensive property

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

587. Which of the following is a chemical property of a slice of chocolate cake?

a.) color

b.) dietary calories

c.) volume

d.) mass

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

588. Which of the following is an extensive property?

a.) volume

b.) hardness

c.) melting point

d.) color

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

589. Which of the following is an intensive chemical property of a box of raisins?

a.) total number of raisins

b.) total calories

c.) total grams

d.) calories per serving

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

590. Which of the following is an extensive property of a bubble of air?

a.) percent oxygen

b.) temperature

c.) radius

d.) density

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

591. Dalton suggested that atoms were indestructible and unchangeable to explain:

a.) why mass is conserved in chemical reactions

b.) why compounds combine in fixed weight ratios in chemical reactions

c.) why elements combine in fixed weight ratios to form compounds

d.) why elements are characterized by the mass of their atoms

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

592. Hydrogen combines with nitrogen in a 3:14 weight ratio to form ammonia. If every molecule of ammonia contains three atoms of hydrogen and one atom of nitrogen, an atom of nitrogen must weigh:

a.) 14 times the mass of a hydrogen atom

b.) 3 times the mass of a hydrogen atom

c.) 3/14 times the mass of a hydrogen atom

d.) 14/3 times the mass of a hydrogen atom

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

593. Which of the following is not a postulate of Dalton’s atomic theory?

a.) different elements have atoms of different masses

b.) atoms combine in simple whole number ratios to form compounds

c.) chemical change is a rearrangement of atoms

d.) atoms of a single element can have different masses

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

594. Hydrogen combines with oxygen in a 1:8 weight ratio to form water. If every molecule of water contains two atoms of hydrogen and one atom of oxygen, an atom of oxygen must weigh:

a.) 1/16 times the mass of a hydrogen atom

b.) 1/8 times the mass of a hydrogen atom

c.) 8 times the mass of a hydrogen atom

d.) 16 times the mass of a hydrogen atom

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

595. Dalton viewed chemical change as:

a.) a transfer of protons

b.) creation and destruction of atoms

c.) a change of atoms from one type into another

d.) a rearrangement of atoms

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

596.) When elements react, their atoms combine in:

a.) a simple whole number ratio (unique for each pair of elements)

b.) triplets

c.) simple whole number ratios (more than one possible)

d.) pairs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

597.) Dalton said that elements are different distinguished from each other by:

a.) the shapes of their atoms

b.) the weights of their atoms

c.) the charge on their ions

d.) the density of their solid forms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

598.) Dalton based his relative atomic weight scale on:

a.) oxygen

b.) hydrogen

c.) helium

d.) carbon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

599.) The number of hydrogen atoms in 8 molecules of methanol, CH3OH, is

a.) 3

b.) 8

c.) 32

d.) 24

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

600.) Phenylmercuricborate, (C6H5Hg)2HBO3, was once used as a mildewproofing agent. A wood sample sprayed with 4.8 x 1018 molecules of phenylmercuric borate could contain how many mercury atoms?

a.) 2

b.) 2.4 x 10^18

c.) 4.8 x 10^18

d.) 9.6 x 10^18

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status