You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 14 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 14 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 14 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 14 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 14 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 13 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

651. Which of the following is added to the drinking water distribution system for disinfection?

a. Soda Ash

b. Chlorine

c. Lime

d. Iodine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

652. What refers to the number of gram equivalent weights of solute per liter of solution?

a. molarity

b. normality

c. molality

d. formality

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

653. It is the attraction between like molecules

a. absorption

b. diffusion

c. adhesion

d. cohesion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

654. What do you call a substance that cannot be decomposed any further by a chemical reaction?

a. ion

b. element

c. molecule

d. atom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

655. Which of the following is the strongest type of bonds?

a. Van de Waals

b. Metallic

c. Covalent

d. Ionic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

656. Sublimation is direct change from

a. Solid to liquid phase

b. Solid to gaseous phase

c. Liquid to gaseous phase

d. None of the following

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

657. What do you call hydrocarbons containing carbon to carbon double bonds?

a. Alkanes

b. Alkenes

c. Alkynes

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

658. How are materials containing atoms with less than valence electrons classified?

a. An insulator

b. A semi conductor

c. A conductor

d. A compound

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

659. Which of the following has the characteristics of both metals and non-metals?

a. conductors

b. insulators

c. metalloids

d. meteors

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

660. How are elements numbered 58 to 71 in the periodic table called?

a. Lanthanons

b. Actinons

c. Earth metals

d. Noble gas

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

661. What type of bonding in which electrostatic attraction is predominant?

a. Ionic bonding

b. Metallic bonding

c. Covalent bonding

d. Van der Waals bonding

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

662. What term refers to the passage of an electric current by way of an oxidation reduction reaction?

a. electrolysis

b. electrochemical action

c. electrolyte

d. piezoelectric effect

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

663. When all atoms of a molecule are the same, the substance is called

a. A compound

b. A chemical

c. An element

d. An ion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

664. Which of the following refers to the measure of the amount of negative ions in the water?

a. acidity

b. alkalinity

c. turbidity

d. molarity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

665. What device produces electrical current by way of an oxidation-reduction reaction?

a. generator

b. galvanic cell

c. metallic friction

d. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

666. What is the maximum number of electrons that can be accommodated in the valence shell of an atom?

a. 6

b. 8

c. 10

d. 12

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

667. Which component of an atom has no electric charge?

a. proton

b. neutron

c. coulomb

d. electron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

668. What is formed when acids will react with active metals?

a. sulfur

b. oxygen

c. hydrogen

d. Chloride

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

669. How much is the pH content of an acid?

a. Between 4 and 6

b. Between 2 and 7

c. Between 1 and 5

d. Between 0 and 7

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

670. The condition of a liquid electrolyte is measured in terms of its:

a. Specific gravity

b. Acid content

c. Voltage output

d. Current value

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

671. What is the substance that speeds up a chemical reaction without itself undergoing a chemical change?

a. ingredients

b. reactants

c. solvent

d. catalyst

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

672. How are the elements numbered 90 to 103 in the periodic table called?

a. alkali

b. actinons

c. earth metals

d. transition metals

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

673. What is defined as a value equal to the number of gram moles of solute per 1000 grams of solvent?

a. molarity

b. molality

c. normality

d. formality

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

674. Which of the following is NOT a part of an atom?

a. electron

b. proton

c. neutron

d. coulomb

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

675. An element maybe defines a substance, all atoms of which have the same:

a. Number of neutrons

b. radioactivity

c. atomic weight

d. atomic number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

676. How does all B families and group VII in the periodic table named?

a. Light metals

b. Rare earth metals

c. Non-metals

d. Transition metals

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

677. The device which measures the acid content of the cell is called

a. Acid meter

b. hydrometer

c. hygrometer

d. pyrometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

678. The vertical columns of the periodic table are called:

a. Groups

b. Sections

c. Batches

d. Families

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

679. What term is used to refer to a negatively charged ion?

a. Anion

b. Cathode

c. Anode

d. Cation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

680. In copper atom, the valence ring contains:

a. No electrons

b. One electron

c. Two electrons

d. Four electrons

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

681. The elements along the dark line in the periodic table are referred to as

a. Light metals

b. Metalloids

c. Non-metals

d. Heavy metals

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

682. What do you call an atom that losses some of its electrons or accepts extra electrons from another atom.

a. Intrinsic

b. mole

c. Neutron

d. Ion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

683. What is the smallest part of matter?

a. molecule

b. element

c. particle

d. atom

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

684. The opposite of alkali

a. acid

b. fluid

c. substance

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

685. What do you call the electrons in the last orbit or shell of an atom?

a. Bound electrons

b. Free electrons

c. Valence electrons

d. External electrons

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

686. Which one is a positively charged ion?

a. anion

b. cathode

c. anode

d. cation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

687. It is the number of protons in the nucleus of an atom

a. Molecular number

b. Proton number

c. Mass number

d. Atomic Number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

688. Hydrogen Peroxide solution for hair bleaching is usually prepared mixing 5 grams of hydrogen peroxide (H202). Molecular weight = 34 g/mole) per 100 ml solution. What is the molarity of this solution?

a. 1.0 M

b. 1.5 M

c. 1.95 M

d. 1.8 M

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

689. A cylinder contains oxygen at a pressure of 10 atm and a temperature of 300 K. The volume of the cylinder is 10 liters. What is the mass of the oxygen in grams?

Molecular weight (MW) of oxygen is 32 gmole?

a. 125.02

b. 130.08

c. 135.05

d. 120.04

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

690. The molecular diameter of CO is 3.10 x 10-8 at 300K and pressure of 100mmHg. What is the mean free path of the gas in cm?

a. 6.86 x 10-3

b. 6.86 x 10-5

c. 2.86 x 10-4

d. 6.86 x 10-9

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

691. The electrolyte is the solution of water and

a. Sulfuric acid

b. Uric acid

c. Nitric acid

d. Formic acid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

692. Which of the following refers to a measure of the quantity of an element or compound?

a. Oxidation number

b. Atomic number

c. Avogadros number

d. Mole

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

693. Acids will turn blue lithmus paper to what color?

a. gray

b. yellow

c. violet

d. red

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

694. What do you call a substance that disassociates in solutions to produce positive and negative ions?

a. base

b. acid

c. electrolyte

d. solute

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

695. During the complete or partial neutralization of acids. What is the ionic compound formed?

a. salt

b. sugar

c. potassium

d. sulfur

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

696. Which of the following are found in the nucleus of an atom?

a. electrons and protons

b. electrons and neutrons

c. protons and neutrons

d. electrons, protons and neutrons

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

697. Which of the following elements and compounds is unstable in its pure form?

a. Helium

b. Neon

c. Carbon Dioxide

d. Sodium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

698. What refers to the negatively charge component of an atom?

a. electron

b. proton

c. neutron

d. ion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

699. What element is known as the lightest metal?

a. Aluminum

b. Manganese

c. Magnesium

d. Lithium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

700. Halogens fall under what group in the periodic table?

a. group VIA

b. group VA

c. group IVA

d. group VIIA

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status