You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 11 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 11 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 11 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 11 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 10 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

501. Which of the following natural poisons is the deadliest?

a.) digitoxin (from foxglove)

b.) palytoxin carboxylic acid (from Hawaiian coral)

c.) coniine (from hemlock)

d.) batrachotoxin (from poison arrow frogs)

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

502. What is the most abundant metal in the earth’s crust?

a.) magnesium

b.) calcium

c.) aluminum

d.) iron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

503. What is aquaregia?

a.) an acid mixture that dissolves gold

b.) a purple pigment

c.) supercooled water

d.) a hormone produced by queen bees

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

504. Which of the following contains the highest percentage of lead?

a.) pewter

b.) lead shot

c.) type metal

d.) lead solder

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

505. Which of the following salts has a solubility that decreases as temperature increases?

a.) Li2CO3

b.) Cs2CO3

c.) Rb2CO3

d.) K2CO3

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

506. Which of the following pH’s for a rain sample would be considered “acid rain”?

a.) 8

b.) 4

c.) 5

d.) 7

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

507. The 1938 edition of the CRC handbook lists “Alabamine” as an element. The element was named for the state of Alabama and had the symbol Ab. What is the modern name for alabamine?

a.) niobium

b.) promethium

c.) astatine

d.) francium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

508. Salts of which of the following elements make blue fireworks blue?

a.) potassium

b.) strontium

c.) barium

d.) copper

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

509. Chlorine was called chlorine because:

a.) it was first isolated in Chlorox (TM) bleach

b.) it is yellow-green

c.) its discoverer’s daughter was named Chloe

d.) it is a powerful oxidizing agent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

510. Many laboratory fires are caused by “flashback” that occurs when the vapors of flammable organic solvents come into contact with a burner or heater. Nearly all organic vapors are heavier than air and so flow along table top surfaces. Which of the following flammable vapors will NOT behave in this manner?

a.) butane

b.) diethyl ether

c.) petroleum ether

d.) carbon monoxide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

511. The candela is one of the seven base units in the SI system. It measures:

a.) luminous intensity

b.) combustion rate

c.) magnetism

d.) power

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

512. What is “piranha solution”?

a.) concentrated nitric acid

b.) a mixture of sulfuric acid and hydrogen peroxide

c.) solution used to digest lutfisk

d.) fuming sulfuric acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

513. What is a “Pauling Point”?

a.) a lethal dose of vitamin C

b.) the midpoint of a valence bond

c.) a model that minimizes both error and effort

d.) a point where electronegativity changes sign

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

514. How much plutonium would be required to make an atomic bomb as powerful as the one that devastated Nagasaki in World War II?

a.) 1 to 3 kg

b.) 5 to 10 kg

c.) 20 to 30 kg

d.) 0.5 to 1 kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

515. Which of the following metals is added to steel in lighter flints to make it spark easily when struck?

a.) tantalum

b.) zirconium

c.) titanium

d.) cobalt

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

516. What is “diamond ink”?

a.) a mixture of HF, BaSO4, and fluorides for etching glass

b.) colloidal diamond ink for marking metal

c.) carbon disulfide-based ink for marking diamonds

d.) colloidal silver ink

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

517. Who discovered actinium, element 89?

a.) Irene Curie

b.) Marie Curie

c.) Glenn Seaborg

d.) André-Louis Debierne

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

518. What intermolecular forces do geckos use to stick to walls and ceilings?

a.) static ionic attractions

b.) van der Waals forces

c.) quadrupole-quadrupole attractions

d.) dipole-dipole attractions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

519. Which element can be drawn into thinner wires and hammered into thinner sheets than any other element?

a.) Au

b.) Cu

c.) Mt

d.) Na

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

520. Copper objects that are exposed to moist air for a long time develop a green coating. The coating is primarily made of:

a.) basic copper carbonate

b.) green vitriol

c.) copper (II) oxide

d.) copper (I) oxide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

521. Which of the halogens is most abundant in nature?

a.) iodine

b.) astatine

c.) fluorine

d.) chlorine

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

522. Which element has the largest atoms?

a.) Cs

b.) Mt

c.) Fr

d.) U

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

523. Which of the following contains the highest percentage of gold?

a.) 18 carat white gold

b.) 18 carat yellow gold

c.) U. S. gold coins

d.) dental gold

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

524. What is “butter of arsenic”?

a.) pure white arsenic

b.) arsenous acid

c.) yellow arsenic

d.) arsenic trichloride

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

525. At room temperature, which element conducts electricity better than any other element?

a.) Ag

b.) Au

c.) Pb

d.) Cu

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

526. What is a doubly magic nucleus?

a.) a nucleus with a lobed shape

b.) a nucleus that can exist in two places simultaneously

c.) nuclei with a full shell of protons and a full shell of neutrons

d.) a nucleus with two magical spins

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

527. Acetylene torches and burners used by glassblowers produce intense ultraviolet light. Glassblowers wear special glasses that contain which of the following elements to absorb the UV?

a.) neodymium and praseodymium

b.) ozone

c.) copper

d.) cerium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

528. What is the smallest mass ever measured directly by a weighing scale?

a.) A 5 ng virus crystal

b.) A 10 microgram bacterial cell

c.) An electron

d.) A 22 femtogram graphite speck

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

529. Salts of which of the following metals are added to fireworks to make them brilliant red?

a.) potassium

b.) barium

c.) strontium

d.) iron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

530. Which of the following is NOT one of the basic building blocks of proteins?

a.) phenylalanine

b.) purine

c.) serine

d.) praline

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

531. Which of the following radioactive elements is used in household fire detectors?

a.) americium

b.) neptunium

c.) plutonium

d.) uranium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

532. The Trauzl lead block test has been used for over a century to measure which of the following?

a.) how high one can pile a tower of blocks after lead exposure

b.) penetrating ability of ionizing radiation

c.) the darkness of pencil leads

d.) explosiveness

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

533. What makes sparklers spark?

a.) flaming aluminum flakes

b.) burning iron particles

c.) burning sulfur

d.) luminal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

534. Poison ivy rashes are caused by:

a.) an intense allergic reaction to an otherwise harmless organic compound

b.) an organic oil that disrupts cell membranes

c.) a waxy organic base that interferes with fluid balance

d.) a corrosive organic acid produced by the leaves

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

535. Besides water, what chemical compound is used in greatest amounts by the global economy with little or no preprocessing?

a.) NaCl

b.) CaCO3

c.) SiO2

d.) Cellulose

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

536. The spectrum of sunspots is more complex than the spectrum of the rest of the sun. This is because:

a.) metallic elements concentrate in sunspots

b.) more molecules are present in sunspots

c.) sunspots are more turbulent

d.) more ions are present in sunspots

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

537. Oxygen “always” has an oxidation number of -2. But there are several exceptions. In which of the following compounds and ions does oxygen have an oxidation number of +2?

a.) O2F2

b.) H2O2

c.) O3

d.) OF2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

538. All U. S. coins are alloys that always contain some amount of:

a.) gold

b.) silver

c.) copper

d.) nickel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

539. On a clear, moonless night, it’s still possible to see by the light of the sky. Where does most of the light come from?

a.) dust that scatters light all the way from the dayside of the earth

b.) chemiluminescent chemical reactions

c.) the Big Bang

d.) solar wind

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

540.) Hypatia of Alexandria was one of the first well known teachers of science. One of her many inventions was:

a.) an apparatus for distilling water

b.) the first weight scale

c.) papermaking

d.) indigo dye

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

541. What is “liver of sulfur”?

a.) potassium sulfide

b.) a crystal form of sulfur

c.) lead sulfide

d.) a condition caused by sulfide poisoning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

542. What deadly poison sometimes contaminates peanuts?

a.) Plutonium

b.) Cyanide

c.) Ricin

d.) Aflatoxtin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

543. The 1938 edition of the CRC handbook lists “Virginium”as an element. The element was named for the state of Virginia and had the symbol Va. What is the modern name for virginium?

a.) promethium

b.) astatine

c.) francium

d.) technetium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

544. Meitnerium (element 109) is an artificially produced element. Which of the following is the size of the first meitnerium sample ever produced?

a.) 10 atoms

b.) 1 atom

c.) 1g

d.) 1ng

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

545. Which element is the most powerful oxidizing agent?

a.) fluorine

b.) chlorine

c.) potassium

d.) oxygen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

546. What is the minimum number of photons that must reach the retina each second to produce vision?

a.) 2× 109

b.) 2× 106

c.) 2× 103

d.) 20

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

547. An isotope near the neutron drip line:

a.) has so many extra neutrons that additional ones won’t bind to it

b.) captures neutrons that drip from other nuclei

c.) “drips” a stream of neutrons until it becomes stable

d.) has a teardrop like configuration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

548. Alchemists in ancient Egypt tested gold for purity by remelting it and heating it. If the gold became whiter, it contained:

a.) copper

b.) lead

c.) silver

d.) tin

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

549. Which of the “rare” gases is the most common in the atmosphere?

a.) helium

b.) xenon

c.) argon

d.) radon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

550. Which of the following is the smallest container that could hide enough plutonium to make an atomic bomb capable of destroying 40 city blocks?

a.) an automobile trunk

b.) A soft drink can

c.) a coffee can

d.) a small van

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status