You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in General Chemistry Part 13 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 13 | ECE Board Exam

MCQ in General Chemistry Part 13 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 13 of the Series in General Chemistry as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field.

Continue Practice Exam Test Questions Part 13 of the Series

MCQ in General Chemistry Part 12 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

601. The temperature at which mercury starts to freeze is 35˚C. What is the temperature in degrees Fahrenheit at which mercury cannot be used?

a. -63˚F

b. -35˚F

c. -31˚F

d. -5.4˚F

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

602. A piece of stone weighs 0.05 pounds. When it is submerged in a graduated cylinder containing 50 ml of H2O, the level rose to 60 ml. What is the density of the stone in g/ml?

a. 2.27

b. 2.72

c. 7.22

d. 7.27

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

This content is for Premium Member. Tired of ads?

Subscribe To Unlock The Content! and Remove Ads.

603. A swimming pool 25 m wide, 100m long and 3m deep is filled with water up to a height of 2 m. How many kilograms of water have been placed inside the pool? (The density of water is 100 kg/m3.)

a. 5 million

b. 7.5 million

c. 10 million

d. 12.5 million

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

To find the mass of water in the pool, we need to calculate the volume of water and then multiply it by the density of water.

The volume of water can be calculated by multiplying the area of the pool’s base (length x width) by the height of the water. In this case, the area of the base is 25 m x 100 m = 2500 m², and the height of the water is 2 m.

So, the volume of water in the pool is 2500 m² x 2 m = 5000 m³.

Now, we can calculate the mass of water by multiplying the volume by the density of water. The density of water is given as 1000 kg/m³.

Mass of water = Volume of water x Density of water Mass of water = 5000 m³ x 1000 kg/m³ = 5,000,000 kg

Therefore, the correct answer is a. 5 million kilograms.

604. Which of the following is not an example a compound?

a. sugar

b. salt

c. ash

d. water

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

605. If two pure substances have different melting points, then

a. the two substances will surely have different densities

b. the two samples are certainly different pure substances

c. the two substances are certain to have identical chemical formulas

d. the two substances are certain to be compounds and not elements

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

606. Which of the following is a compound?

a. water

b. wine

c. soil

d. mercury

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

607. Which of the following processes is an example of a chemical change?

a. evaporation of seawater to form salt

b. melting of an ice cube

c. filtering of paper pulp from a liquid slurry using a sleve tray

d. rusting of iron

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

608. We know that air is a Homogeneous mixture and not a compound because

a. it has no definite shape

b. it has no definite volume

c. it can be compressed

d. its composition can vary

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

609. What do you call a substance that is composed of two or more elements bounded chemically?

a. an isotope

b. an element

c. a compound

d. a mixture

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

610. Which of the following examples is a physical change?

a. crystallization of sugar from sugar can juice

b. fermenting of ethanol to form wine

c. burning of a piece of candle

d. clotting of blood

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

611. Which of the following cannot be further decomposed by ordinary chemical means?

a. water

b. sugar

c. air

d. silver

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

612. Which of the following is not a manifestation of a chemical change?

a. reaction of a compound and an element to form a new compound and an element

b. breaking down of compound into elements

c. combining of atoms of elements to form a molecule

d. separation of the molecules in a mixture

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

613. What do you call a nuclear reaction resulting from the interaction of two nuclei to form a bigger nucleus and an accompanying release of energy?

a. nuclear fission

b. alpha emission

c. nuclear fusion

d. natural radioactive decay

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

614. Which of the following materials cannot be subjected to carbon dating to determine age?

a. a trunk of wood

b. a sword

c. a smear of blood on a piece of cloth

d. an ancient Egyptian scroll

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

615. What law states that the pressure of a gas is directly proportional to its absolute temperature at constant volume?

a. Charles’ law

b. Gay-Lussac’s Law

c. Boyle’s Law

d. Dalton’s Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

616. To what conditions does a gas behave like an ideal gas?

a. low temperature and low pressure

b. low temperature and high pressure

c. high temperature and low pressure

d. high temperature and high pressure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

617. What Law states that the pressure of gas is inversely proportional to its volume at constant temperature?

a. Charles’ law

b. Gay-Lussac’s Law

c. Boyle’s Law

d. Dalton’s Law

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

618. Which gas diffuses faster?

a. CH4

b. O2

c. CO

d. He

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

619. Which of the following best describes heat?

a. The capacity to do work

b. Forces times distances

c. Sum of thermal and chemical energy

d. An energy transfer due to temperature difference

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

620. What happens to water when it begins to vaporize?

a. it increases in temperature

b. it decreases in temperature

c. no change in temperature

d. no change in thermal energy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

621. Burning of Gasoline initially requires heat before it burns spontaneously. Which of the following does not give a good explanation of this phenomenon?

a. the initial heat rises the enthalpy of the reactant

b. the initial heat lowers the activation of energy of the reactants

c. the enthalpy of reactants is lower than the enthalpy of products.

d. The enthalpy of the product is lower than the enthalpy of the reactant

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

622. Which of the following is an endothermic process?

a. melting of ice

b. burning of paper

c. neutralization of a strong acid and a strong base

d. violent reaction of sodium metal with water

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

623. Which of the following events is heat exchange involved?

a. when there is a phase change

b. when there is a chemical reaction

c. when the gas expands adiabatically

d. when there is difference in temperature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

624. Who first predicted the wave-particle dual property of electrons?

a. Hund

b. Heisenberg

c. De Broglie

d. Schrodinger

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

625. Who postulated the wave equation that describes the properties of electrons in an atom?

a. Bohr

b. Heisenberg

c. Pauli

d. Schrodinger

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

626. Atoms of nonmetals generally reacts with a toms of metals by

a. gaining electrons to form ionic compounds

b. gaining electrons to form covalent compounds

c. sharing electrons to form ionic compounds

d. sharing electrons to form covalent compounds.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

627. The addition of a nonvolatile solute to a solvent will cause

a. the vapor pressure of the solvent to increase

b. the vapor pressure of the solvent to decrease

c. the vapor pressure of the solvent to remain unchanged

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

628. Which of the following factors does not affect the rate of reaction?

a. the number of products formed

b. the nature of reactants

c. temperature

d. concentration of reactants

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

629. Which of the following statements about the catalyst is not true?

a. they may slow down the reaction

b. they may speed up the reaction

c. they are present in living substances

d. they may become new substances after the reaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

630. Which of the following statements about equilibrium is TRUE?

a. it exists in a closed system at varying temperature

b. it exists in an open system

c. it exists between a liquid and its vapor in a closed system at uniform temperature

d. it may exist between a solid and a liquid.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

631. According to the Bronsted-Lowry theory, an acid is

a. a proton donor

b. a proton acceptor

c. a proton donor and a proton acceptor

d. neither a proton donor nor a proton acceptor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

632. Which is not true of bases?

a. they always contain OH ions

b. they neutralize acid

c. the PH of their solution is greater than 7

d. they react with H3O ions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

633. Organic Chemistry is the chemistry of compounds containing the element

a. hydrogen

b. carbon

c. oxygen

d. nitrogen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

634. What is the mass in grams of 1 liter of carbon monoxide (CO), at standard temperature and pressure (STP)? Note: the molecular weight (MW) of CO is 28 g/mole, and at STP, ! mole of any gas occupies a volume of 22.4 liters.

a. 1.20

b. 1.35

c. 1.45

d. 1.25

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

This content is for Premium Member. Tired of ads?

Subscribe To Unlock The Content! and Remove Ads.

635. Two thirds of the atom in a molecule of water is Hydrogen. What Percentage weight of a water molecule if the weight of two hydrogen atoms? The atomic weight of hydrogen is 1.008 g/mol and oxygen is 16.00 g/mole.

a. 19.12

b. 11.19

c. 19.11

d. 12.19

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

636. How many protons (P) and neutrons are there in the nucleus are present in a Pb nucleus of atomic mass of 206?

a. P = 92, N = 156

b. P = 85, N = 160

c. P = 82. N = 124

d. P = 90. N = 150

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

This content is for Premium Member. Tired of ads?

Subscribe To Unlock The Content! and Remove Ads.

637. A 0.064 kg of octane vapor (MW = 114) is mixed with0.91 kg of air (MW = 29.0) in the manifold of an Engine. The total pressure in the manifold is 86.1 kPa, and a temperature is 290 K. assume octane behaves ideally. What is the partial pressure of the air in the mixture in KPa?

a. 46.8

b. 48.6

c. 84.6

d. 64.8

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

To find the partial pressure of air in the mixture, we can use Dalton’s Law of Partial Pressures. According to this law,

This content is for Premium Member. Tired of ads?

Subscribe To Unlock The Content! and Remove Ads.

638. Hydrogen Peroxide solution for hair bleaching is usually prepared mixing 5 grams of hydrogen peroxide (H202). Molecular weight = 34g/ mole) per 100 ml solution. What is the molarity of this solution?

a. 1.0 M

b. 1.5 M

c. 1.95 M

d. 1.8 M

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

This content is for Premium Member. Tired of ads?

Subscribe To Unlock The Content! and Remove Ads.

639. A cylinder contains oxygen at a pressure of 10 atm and a temperature of 300 K. The volume of the cylinder is 10 liters. What is the mass of the oxygen in grams? Molecular weight (MW) of oxygen is 32 g/mole?

a. 125.02

b. 130.08

c. 135.05

d. 120.04

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

640. The molecular diameter of CO is 3.10 x 10-8 at 300K and pressure of 100 mmHg. What is the mean free path of the gas in cm?

a. 6.86 x 10-3

b. 6.86 x 10-5

c. 2.86 x 10-4

d. 6.86 x 10-9

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

641. How many moles are there in one atom?

a. 3.6 x 10-23

b. 1.66 x 10-24

c. 2.86 x 10-4

d. 6.86 x 10-9

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

642. What is equivalent weight of Sulfuric Acid?

a. 49

b. 98

c. 23

d. 100

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

643. What type of bond results in form the sharing of electrons by two atoms?

a. atomic bond

b. covalent bond

c. metallic bond

d. ionic bond

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

644. What do you call a substance that disassociates in solutions to produce positive and negative ions?

a. base

b. acid

c. electrolyte

d. solute

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

645. During the complete or partial neutralization of acids. What is the ionic compound formed?

a. salt

b. sugar

c. potassium

d. sulfur

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

646. Which of the following are found in the nucleus of an atom?

a. electrons and protons

b. electrons and neutrons

c. protons and neutrons

d. electrons, protons and neutrons

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

647. Which of the following elements and compounds is unstable in its pure form?

a. Helium

b. Neon

c. Carbon Dioxide

d. Sodium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

648. What refers to the negatively charge component of an atom?

a. electron

b. proton

c. neutron

d. ion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

649. What element is known as the lightest metal?

a. Aluminum

b. Manganese

c. Magnesium

d. Lithium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

650. Halogens fall under what group in the periodic table?

a. group VIA

b. group VA

c. group IVA

d. group VIIA

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status