adplus-dvertising

MCQ in Engineering Economics Part 13 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 22, 2021)

MCQ in Engineering Economics Part 13 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 13 of the Series in Engineering Economics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Engineering Economy Books, Journals and other Engineering Economy References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 13 of the Series

MCQ in Engineering Economics Part 12 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

601. Reduction in the level of national income and output usually accompanied by the fall in the general price level.

A. Devaluation

B. Deflation

C. Inflation

D. Depreciation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

602. It is a series of equal payments occurring at equal interval of time.

A. Annuity

B. Debt

C. Amortization

D. Deposit

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

603. The place where buyers and sellers come together.

A. Market

B. Business

C. Recreation center

D. Buy and sell section

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

604. A market whereby there is only one buyer of an item for which there are no goods substitute

A. Monopsony

B. Oligopoly

C. Monopoly

D. Oligopsony

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

605. It is a series of equal payments occurring at equal interval of time where the first payment is made after several periods, after the beginning of the payment.

A. Perpetuity

B. Ordinary annuity

C. Annuity due

D. Deferred annuity

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

606. The total income equals the total operating cost.

A. Balanced sheet

B. In-place value

C. Check and balance

D. Break even – no gain no loss

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

607. Kind of obligation which has no condition attached.

A. Analytic

B. Pure

C. Gratuitous

D. Private

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

608. Direct labor costs incurred in the factory and direct material costs are the costs of all materials that go into production. The sum of these two direct costs is known as:

A. GS and A expenses

B. Operating and maintenance costs

C. Prime cost

D. O and M costs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

609. An index of short term paying ability is called:

A. Receivable turn-over

B. Profit margin ratio

C. Current ratio

D. Acid-test ratio

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

610. Artificial expenses that spread the purchase price of an asset or another property over a number of years.

A. Depreciation

B. Sinking fund

C. Amnesty

D. Bond

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

611. Estimated value at the end of the useful life.

A. Market value

B. Fair value

C. Salvage value

D. Book value

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

612. Consists of the actual counting or determination of the actual quantity of the materials on hand as of a given date.

A. Physical inventory

B. Material update

C. Technological assessment

D. Material count

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

613. Additional information of prospective bidders on contract documents issued prior to bidding date.

A. Delict

B. Escalatory

C. Technological assessment

D. Bid bulletin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

614. A series of uniform accounts over an infinite period of time.

A. Depreciation

B. Annuity

C. Perpetuity

D. Inflation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

615. What is the present worth of a P500 annuity starting at the end of the third year and continuing to the end of the fourth year, if the annual interest rate is 10%?

A. P727.17

B. P717.17

C. P714.71

D. P731.17

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

616. Today, a businessman borrowed money to be paid in 10 equal payments for 10 quarters. If the interest rate is 10% compounded quarterly and the quarterly payment is P2,000, how much did he borrow?

A. P17,304.78

B. P17,404.12

C. P17,504.13

D. P17,604.34

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

617. What annuity is required over 12 years to equate with a future amount of P20,000? Assume i = 6% annually.

A. P1,290.34

B. P1,185.54

C. P1,107.34

D. P1,205.74

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

618. Find the annual payment to extinguish a debt of P10,000 payable for 6 years at 12% interest annually.

A. P2,324.62

B. P2,234.26

C. P2,432.26

D. P2,342.26

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

619. A manufacturer desires to set aside a certain sum of money to provide funds to cover the yearly operating expenses and the cost of replacing every year the dyes of a stamping machine used in making radio chassis as model changes for a period of 10 years.

Operating cost per year = P500.00

Cost of dye = P1,200.00

Salvage value of dye = P600.00

The money will be deposited in a savings account which earns 6% interest. Determine the sum of money that must be provided, including the cost of the initial dye.

A. P8,626.02

B. P8,662.02

C. P8,226.02

D. P8,666.22

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

620. A factory operator bought a diesel generator set for P10,000.00 and agreed to pay the dealer uniform sum at the end of each year for 5 years at 8% interest compounded annually, that the final payment will cancel the debt for principal and interest. What is the annual payment?

A. P2,500.57

B. P2,544.45

C. P2,540.56

D. P2,504.57

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

621. A man paid 10% down payment of P200,000 for a house and lot and agreed to pay the 90% balance on monthly installment for 60 months at an interest rate of 15% compounded monthly. Compute the amount of the monthly payment.

A. P42,821.86

B. P42,128.67

C. P42,218.57

D. P42,812.68

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

622. What is the present worth of a 3 year annuity paying P3,000.00 at the end of each year, with interest at 8% compounded annually?

A. P7,654.04

B. P7,731.29

C. P7,420.89

D. P7,590.12

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

623. What is the accumulated amount of five-year annuity paying P6,000 at the end of each year, with interest at 15% compounded annually?

A. P40,519.21

B. P40,681.29

C. P40,454.29

D. P40,329.10

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

624. A debt of P10,000 with 10% interest compounded semi-annually is to be amortized by semi-annual payment over the next 5 years. The first due in 6 months. Determine the semi-annual payment.

A. P1,234.09

B. P1,255.90

C. P1,275.68

D. P1,295.05

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

625. A man borrowed P300,000 from a lending institution which will be paid after 10 years at an interest rate of 12% compounded annually. If money is worth 8% per annum, how much should he deposit to a bank monthly in order to discharge his debt 10 yrs. hence?

A. P5,174.23

B. P5,162.89

C. P5,190.12

D. P5,194.23

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

626. A man loans P187,400 from a bank with interest at 5% compounded annually. He agrees to pay his obligations by paying 8 equal annual payments, the first being due at the end of 10 years. Find the annual payments.

A. P43,600.10

B. P43,489.47

C. P43,263.91

D. P43,763.20

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

627. Money borrowed today is to be paid in 6 equal payments at the end of 6 quarters. If the interest is 12% compounded quarterly, how much was initially borrowed if quarterly payment is P2,000.00?

A. P10,834.38

B. P10,278.12

C. P10,450.00

D. P10,672.90

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

628. A person buys a piece of lot for P100,000 down payment and 10 deferred semi-annual payments of P8,000 each, starting three years from now. What is the present value of the investment if the rate of interest is 12% compounded semi-annually?

A. P142,999.08

B. P143,104.89

C. P142,189.67

D. P143,999.08

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

629. How much must you invest today in order to withdraw P2,000 annually for 10 years if the interest rate is 9%?

A. P12,835.32

B. P12,992.22

C. P12,562.09

D. P12,004.59

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

630. How much must be deposited at 6% each year beginning on January 1, year 1, in order to accumulate P5,000 on the date of the last deposit, January 1, year 6?

A. P728.99

B. P742.09

C. P716.81

D. P702.00

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

631. A piece of machinery can be bought for P10,000 cash or for P2,000 down and payments of P750 per year for 15 years. What is the annual interest rate for the time payments?

A. 4.61%

B. 4.71%

C. 4.41%

D. 4.51%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

632. A company issued 50 bonds of P1,000.00 face value each, redeemable at par at the end of 15 years to accumulate the funds required for redemption. The firm established a sinking fund consisting of annual deposits, the interest rate of the fund being 4%. What was the principal in the fund at the end of the 12th year?

A. P38,120.00

B. P37,520.34

C. P37,250.34

D. P37,002.00

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

633. A house and lot can be acquired by a down payment of P500,000 and a yearly payment of P100,000 at the end of each year for a period of 10 years, starting at the end of 5 years from the date of purchase. If money is worth 14% compounded annually, what is the cash price of the property?

A. P806,899.33

B. P807,100.12

C. P807,778.12

D. P808,835.92

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

634. A parent on the day the child is born wishes to determine what lump sum would have to be paid into an account bearing interest at 5% compounded annually, in order to withdraw P20,000 each on the child’s 18th, 19th, 20th and 21st birthdays. How much is the lump sum amount?

A. P30,119.73

B. P30,941.73

C. P30,149.37

D. P30,419.73

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

635. An instructor plans to retire in exactly one year and want an account that will pay him P25,000 a year for the next 15 years. Assuming a 6% annual effective interest rate, what is the amount he would need to deposit now? (The fund will be depleted after 15 years).

A. P242,860.22

B. P242,680.22

C. P242,608.22

D. P242,806.22

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

636. A manufacturing firm wishes to give each 80 employees a holiday bonus. How much is needed to invest monthly for a year at 12% nominal interest rate compounded monthly, so that each employee will receive a P2,000 bonus?

A. P12,615.80

B. P12,516.80

C. P12,611.80

D. P12,510.80

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

637. A man purchased on monthly installment a P100,000 worth of land. The interest rate is 12% nominal and payable in 20 years. What is the monthly amortization?

A. P1,101.08

B. P1,202.08

C. P1,303.08

D. P1,404.08

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

638. A young engineer borrowed P10,000 at 12% interest and paid P2,000 per annum for the last 4 years. What does he have to pay at the end of the fifth year in order to pay off his loan?

A. P6,999.39

B. P6,292.93

C. P6,222.39

D. P6,922.93

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

639. An investment of P350,000 is made today and is equivalent to payments of P200,000 each year for 3 years. What is the annual rate of return on investment for the project?

A. 32.7%

B. 33.8%

C. 33.2%

D. 33.6%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

640. Maintenance cost of an equipment is P200,000 for 2 years, P40,000 at the end of 4 years and P80,000 at the end of 8 years. Compute the semi-annual amount that will be set aside for this equipment. Money worth 10% compounded annually.

A. P7,425.72

B. P7,329.67

C. P7,245.89

D. P7,178.89

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

641. Mr. Cruz plans to deposit for the education of his 5 years old son, P500 at the end of each month for 10 years at 12% annual interest compounded monthly. The amount that will be available in two years is:

A. P13,100.60

B. P13,589.50

C. P13,982.80

D. P13,486.70

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

642. A small machine has an initial cost of P20,000, a salvage value of P2,000 and a life of 10 years. If your cost of operation per year is P3,500 and your revenues per year is P9,000, what is the approximate rate of return (ROR) on the investment?

A. 24.2%

B. 24.8%

C. 25.1%

D. 25.4%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

643. An employee is about to receive the sum of P300.00 at the end of each year for 5 years. One year prior to the receipt of the first sum, he decides to discount all 5 sum. If the interest rate is 6%, what proceeds will he obtain?

A. P1,298.00

B. P1,231.09

C. P1,221.62

D. P1,263.71

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

644. The president of a growing engineering firm wishes to give each of 50 employees a holiday bonus. How much is needed to invest monthly for a year at 12% nominal rate compounded monthly, so that each employee will receive a P1,000.00 bonus?

A. P3,942.44

B. P3,271.22

C. P3,600.12

D. P3,080.32

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

645. Mr. Padilla plans a deposit of P500 at the end of each month for 10 years at 12% annual interest, compounded monthly. What will be the amount that will be available in 2 years?

A. P13,941.44

B. P13,272.22

C. P13,486.73

D. P13,089.32

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

646. Mr. Ramirez borrowed P15,000 two years ago. The terms of the loan are 10% interest for 10 years with uniform payments. He just made his second annual payment. How much principal does he still owe?

A. P13,841.34

B. P13,472.22

C. P13,286.63

D. P13,023.52

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

647. A man inherited a regular endowment of P100,000 every end of 3 months for 10 years. However, he may choose to get a single lump sum payment at the end of 4 years. How much is this lump sum of the cost of money is 14% compounded quarterly?

A. P3,702,939.73

B. P3,607,562.16

C. P3,799,801.23

D. P3,676,590.12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

648. A man paid 10% down payment of P200,000 for a house and lot and agreed to pay the balance on monthly installments for “x” years at an interest rate of 15% compounded monthly. If the monthly installment was P42,821.87, find the value of x?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

649. You need P4,000 per year for four years to go to college. Your father invested P5,000 in 7% account for your education when you were born. If you withdraw P4,000 at the end of your 17th, 18th, 19th and 20th birthday, how much will be left in the account at the end of the 21st year?

A. P1,666.98

B. P1,699.86

C. P1,623.89

D. P1,645.67

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

650. Mr. Ayala borrows P100,000 at 10% effective annual interest. He must pay back the loan over 30 years with uniform monthly payments due on the first day of each month. What does Mr. Ayala pay each month?

A. P839.19

B. P842.38

C. P807.16

D. P814.75

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Online Questions and Answers in Engineering Economics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

Engineering Economics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Sciences per topic

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status