You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Engineering Economics Part 15 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Economics Part 15 | ECE Board Exam

MCQ in Engineering Economics Part 15 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 15 of the Series in Engineering Economics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Engineering Economy Books, Journals and other Engineering Economy References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 15 of the Series

MCQ in Engineering Economics Part 14 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

701. A house costs P400,000 cash. A purchaser will pay P90,000 cash, P60,000 at the end of 2 years and a sequence of 6 equal annual payments starting with one at the end of 4 years, to discharge all his liabilities as to the principal and interest at 7% compounded annually. Find the annual payment which must be made for 6 years.

A. P66,204.14

B. P65,701.67

C. P67,901.34

D. P68,900.12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

702. Two years ago, the rental for the use of equipment and facilities as paid 5 years in advance, with option to renew the rent for another years by payment of P15,000 annually at the start of each year for the renewal period. Now, the lessor asks the lessee if it could be possible to prepay the rental that will be paid annually in the renewed 5 years period. If the lessee will consider the request, what would be the fair prepayment to be made to the lessor if interest is now figured at 8 %?

A. P51,843.90

B. P51,346.58

C. P52,002.45

D. P52,740.20

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

703. NSN Builders plans to construct an additional building at the end of 10 years for an estimated cost of P5,000,000.00. To accumulate the amount, it will have equal year end deposits in a fund earning 13%. However, at the end of the 5th year, it was decided to have a larger building that originally intended to an estimated cost of P8,000,000.00. What should be the annual deposit for the last 5 years?

A. P734,391.48

B. P742,890.10

C. P738,900.45

D. P740,010.86

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

704. The quantity of a certain commodity that is offered for sale at a certain price at a given place and time.

A. Demand

B. Supply

C. Stocks

D. Goods

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

705. Work-in process is classified as:

A. An asset

B. A liability

C. An expenses

D. An owner’s equity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

706. What is the highest position in the corporation?

A. President

B. Board of Directors

C. Chairman of the Board

D. Stockholders

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

707. Type of ownership in business where individuals exercise and enjoy the right in their own interest.

A. Equitable

B. Public

C. Private

D. Pure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

708. Decrease in the value of a physical property due to the passage of time.

A. Inflation

B. Depletion

C. Recession

D. Depreciation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

709. An association of two or more individuals for the purpose of operating a business as co-owners for profit.

A. Sole proprietorship

B. Company

C. Partnership

D. Corporation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

710. We may classify an interest rate, which specifies the actual rate of interest on the principal for one year as:

A. Nominal rate

B. Rate of return

C. Exact interest rate

D. Effective rate

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

711. It is defined to be the capacity of a commodity to satisfy human want.

A. Discount

B. Luxury

C. Necessity

D. Utility

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

712. It is the amount which a willing buyer will pay to a willing seller for a property where each has equal advantage and is under no compulsion to buy or sell.

A. Fair value

B. Market value

C. Book value

D. Salvage value

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

713. This occurs in a situation where a commodity or service is supplied by a number of vendors and there is nothing to prevent additional vendors entering the market.

A. Perfect competition

B. Oligopoly

C. Monopoly

D. Elastic demand

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

714. These are products or services that are desired by human and will be purchased if money is available after the required necessities have been obtained.

A. Utilities

B. Necessities

C. Luxuries

D. Products, goods and services

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

715. These are products or services that are required to support human life and activities, that will be purchased in somewhat the same quantity even though the price varies considerably.

A. Utilities

B. Necessities

C. Luxuries

D. Products, goods and services

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

716. A condition where only few individuals produce a certain product and that any action of one will lead to almost the same action of the others.

A. Oligopoly

B. Semi-monopoly

C. Monopoly

D. Perfect competition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

717. Grand total of the assets and operational capability of a corporation.

A. Authorized capital

B. Investment

C. Subscribed capital

D. Money market

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

718. The worth of the property equals to the original cost less depreciation.

A. Scrap value

B. Face value

C. Market value

D. Book value

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

719. Money paid for the use of borrowed capital.

A. Discount

B. Credit

C. Interest

D. Profit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

720. Liquid assets such as cash, and other assets that can be converted quickly into cash, such as accounts receivable and merchandise are called:

A. Total assets

B. Fixed assets

C. Current assets

D. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

721. The length of time which the property may be considered at a profit.

A. Physical life

B. Economic life

C. Operating life

D. All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

722. The provision in the contract that indicates the possible adjustment of material cost and labor cost.

A. Secondary cause

B. Escalatory clause

C. Contingency clause

D. Main clause

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

723. The present worth of all depreciation over the economic life of the item is called

A. Book value

B. Capital recovery

C. Depreciation recovery

D. Sinking fund

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

724. Gross profit, sales less cost of goods sold, as a percentage of sales is called:

A. Profit margin

B. Gross margin

C. Net income

D. Rate of return

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

725. Worth of the property as shown in the accounting records of an enterprise.

A. Fair value

B. Market value

C. Salvage value

D. Book value

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

726. Those funds that are required to make the enterprise or project a going concern.

A. Initial investment

B. Current accounts

C. Working capital

D. Subscribed capital

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

727. A market situation where there is only one seller with many buyer.

A. Monopoly

B. Monopsony

C. Oligopoly

D. Oligopsony

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

728. A market situation where there are few sellers and few buyers.

A. Oligopoly

B. Oligopsony

C. Bilateral oligopoly

D. Bilateral oligopsony

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

729. A market situation where there is one seller and one buyer.

A. Monopoly

B. Monopsony

C. Bilateral monopoly

D. Bilateral monopsony

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

730. A market situation where there are only two buyers with many sellers.

A. Duopoly

B. Oligopoly

C. Duopsony

D. Oligopsony

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

731. The cumulative effect of elapsed time on the money value of an event, based on the earning power of equivalent invested funds capital should or will learn.

A. Present worth factor

B. Interest rate

C. Time value of money

D. Yield

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

732. Defined as the future value minus the present value.

A. Interest

B. Rate of return

C. Discount

D. Capital

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

733. The flow back of profit plus depreciation from a given project is called:

A. Capital recovery

B. Cash flow

C. Economic return

D. Earning value

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

734. An investment consisting of deposits of P1,000, P1,500 and P2,000 are made at the end of the 2nd year, 3rd year and 4th year, respectively. If money is worth 10%, what is the equivalent present worth of the investment?

A. P3,129.89

B. P3,319.45

C. P3,372.12

D. P3,490.09

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

735. Miss Marcial deposited P1,000, P1,500 and P2,000 at the end of the 2nd year, 3rd year and 4th year, respectively in a savings account which earned 10% per annum. How much is in the account at the end of the 4th year?

A. P4,880.00

B. P4,820.00

C. P4,860.00

D. P4,840.00

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

736. Miss Santos deposited P1,000, P1,500 and P2,000 at the end of the 2nd year, 3rd year and 4th year, respectively in a savings account which earned 10% per annum. What is the equivalent uniform deposit for the uniform gradient only?

A. P670.81

B. P690.58

C. P660.53

D. P680.12

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

737. An amortization of a debt is in a form of a gradient series of P5,000 on the first years, P4,500 on the second year, P4,000 on the third year and P3,500 on the fourth year. What is the equivalent present worth of the debt if interest is 5%?

A. P15,093.28

B. P15,178.34

C. P15,890.12

D. P15,389.82

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

738. An amortization of a debt is in a form of a gradient series of P5,000 on the first year, P4,500 on the second year, P4,000 on the third year, P3,500 on the fourth year. Determine future amount of the amortization if interest is 5%.

A. P18,030.56

B. P18,290.12

C. P18,621.89

D. P18,449.37

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

739. An amortization of a debt is in a form of a gradient series of P5,000 on the first year, P4,500 on the second year, P4,000 on the third year, P3,500 on the fourth year. What is the equivalent uniform periodic payment if interest is 5%?

A. P4,280.47

B. P4,378.17

C. P4,259.68

D. P4,325.12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

740. An NBA Basketball superstar, playing for Los Angeles Lakers is earning an average annual salary of $5,000,000 for 10 years. Chicago Bulls ball club would like to acquire his services as a replacement of the retired Michael Jordan, offered him an initial annual salary of $3,000,000 but is increasing at the rate of $400,000 annually. If he can still play in the NBA for 10 years and money is worth 10%, which one is true?

A. Chicago Bulls’ offer is smaller than that of LA Lakers’

B. Chicago Bulls’ offer is exactly the same as LA Lakers’

C. Chicago Bulls’ offer is just few dollars more per year than that of LA Lakers’

D. Chicago Bulls’ offer is over $150,000 per year than that of LA Lakers’

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

741. John Grisham, author of the best-selling novel “The Chamber” sold its copyright to Warner Bros. for the rights to make it into a motion picture. Mr. Grisham’s has options between the following Warner Bros. proposals:

A. An immediate lump sum payment of $5,000,000.

B. An initial payment of $2,500,000 plus 4% of the movie’s gross receipts for the next 5 years which is forecasted as follows:

End of year Gross receipt 4% of Gross Receipt
1 $10,000,000.00 $400,000.00
2 $8,000,000.00 $320,000.00
3 $6,000,000.00 $240,000.00
4 $4,000,000.00 $160,000.00
5 $2,000,000.00 $80,000.00

If money is worth 10% and Mr. Grisham will not receive any royalty after the fifth year of exhibition of the movie, by how much is proposal A bigger than proposal B?

A. P1,532,630

B. P1,390,090

C. P1,478,100

D. P1,289,450

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

742. Two sisters, Joan and Jocelyn decided to save money in funds that earns 14% compounded annually but on different ways. Joan decided to save by making an end-of-year deposit of P1,000 on the first year, P1,100 on the second year, P1,210 on the third year and so on increasing the next year’s deposit by 10% of the deposit in the preceding year until the end of the 10th year. Jocelyn decided to save by just making an equal deposit of P1,400 annually for 10 years. Who has more savings at the end of 10 years and by how much bigger compared to the other sister?

A. Jocelyn, P671.18

B. Jocelyn, P763.27

C. Joan, P671.18

D. Joan, P763.27

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

743. Engr. Maragat, believing that life begins at 40, decided to retire and start enjoying life at age 40. He wishes to have upon his retirement the sum of P5,000,000. On his 21st birthday, he deposited a certain amount and increased his deposit by 15% each year until he will be 40. If the money is deposited in a super savings account which earns 15% interest compounded annually, how much was his initial deposit?

A. P17,253.18

B. P17,566.33

C. P17,672.77

D. P17,490.21

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

744. A newly-acquired equipment requires an annual maintenance costs of P10,000. If the annual maintenance cost is increased by 20% each year every year for 10 years, what is the estimated present worth of the maintenance costs if money is worth 15%?

A. P105,712.33

B. P106,101.37

C. P107,490.12

D. P108,890.11

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

745. The profit derived from a project or business enterprise without consideration of obligations to financial contributors or claims of other based on profit.

A. Economic return

B. Yield

C. Earning value

D. Expected yield

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

746. The payment for the use of borrowed money is called:

A. Loan

B. Maturity value

C. Interest

D. Principal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

747. The interest rate at which the present work of the cash flow on a project is zero of the interest earned by an investment.

A. Effective rate

B. Nominal rate

C. Rate of return

D. Yield

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

748. The ratio of the interest payment to the principal for a given unit of time and usually expressed as a percentage of the principal.

A. Interest

B. Interest rate

C. Investment

D. All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

749. The true value of interest rate computed by equations for compound interest for a 1 year period is known as:

A. Expected return

B. Interest

C. Nominal interest

D. Effective interest

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

750. The intangible item of value from the exclusive right of a company to provide a specific product or service in a stated region of the country.

A. Market value

B. Book value

C. Goodwill value

D. Franchise value

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Online Questions and Answers in Engineering Economics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

Engineering Economics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Sciences per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

3 Comments

  1. Marilou N.Suarnaba
  2. ezekiel marie dela torre

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status