Coaching Materials in Satellite Communications Part 2 | ECE Board Exam

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: February 10, 2020)

Coaching Materials in Satellite Communications

This is the Coaching materials in Satellite Communications Part 2 as one topic in ECE Board Exam taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic System and Technologies (EST), Communications Books, Journals and other Communications References. This particular Coaching Notes in Communications Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize this review notes to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Satellite Communications Coaching Materials Part 2

1.A circular orbit around the equator with a 24-h period is called a(n)

Ans: geostationary orbit

2. The earth area covered by a satellite radio beam.

Ans: Footprint

3. What is Keppler’s first law?

Ans: planetary orbits are elliptical with sun at the focus

4. Geostationary satellites are located ______ with respect to the equator.

Ans: 0 degrees longitude

5. The complete bandwidth of a typical multi-purpose satellite is

Ans: 5 KHz

6. What circuit is responsible in activating and deactivating adjacent antenna elements in a mobile satellite array?

Ans: Radial divider

7. Refers to the satellite orientation with respect to the earth.

Ans: Satellite altitude

8. With FDMA, transponder bandwidth is subdivided into bandwidths which are capable of carrying one voice channel.

Ans: Smaller

9. For satellite communication, the lower limit of frequency is

Ans: 10 MHz

10. In a geosynchronous satellite orbital disturbances are caused by which of the following?

  • Sun 
  • Earth
  • Moon
  •  All of these  (Correct Answer)

11. The physical location of a satellite is determined by its

Ans: Latitude and longitude

12. The farthest distance from earth, a satellite orbit reaches is called

Ans: Apogee

13. Which of the following is the most effective anti-jamming technique?

Ans: Spread-spectrum modulation

14. Long distance communication system via satellite uses frequency in the range of

Ans: 3 to 6 GHz

15. Before transmitting to the satellite, the wide-band satellite signal is amplified by

Ans: Traveling wave tube

16. It is the typical bandwidth of a satellite band

Ans: 500 MHz

17. Essentially a satellite ______ is a radio repeater in the sky.

Ans: Transponder

18. The energy to power electronic equipment on board in satellite is invariably supplied by

Ans: Solar cells

19. Which of the following statements is correct regarding a communication satellite?

Ans: It is a repeater between many transmitting stations and many receiving stations

20. The lifetime of a geosynchronous satellite is about

Ans: 10 years

21. The most common carrier frequencies used for satellite communications are

Ans: 6/4 and 14/12 GHz bands

22. The frequency of Ku band for satellite communications.

Ans: 14/11 GHz

23. Repeaters inside communications satellites are known as

Ans: Transponders

24. For direct reception of TV signal from a communication satellite, the type of antenna required is

Ans: Chicken-mesh antenna

25. A satellite repeater serves which of the following purposes?

Ans: It translates the signal to new frequency band

26. The signal path from satellite to earth-based receiver

Ans: Downlink signal

27. The ______ angle measured the satellite position clockwise from the direction of true north.

Ans: Azimuth

28. For a satellite with time period of 2 hours, the height above the surface must be

Ans: 2000 km

29. The key electronic component in a communications satellite is the

Ans: Transponder

30. The satellite communications channels in a transponder are defined by the

Ans: Bandpass filter

31. As the height of a satellite orbit gets lower, the speed of the satellite

Ans: Increases

32. What is the basic technique used to stabilized a satellite?

Ans: Spin

33. The round-trip propagation delay between two earth stations through a geosynchronous satellite is

Ans: 500 to 600 ms

34. For satellite communication, the frequency should be ______ the critical frequency of ionosphere.

Ans: More than

35. In this multiple access technique, each earth stations transmissions are assigned specific uplink and downlink frequency bands allotted satellite channel bandwidth.

Ans: frequency division multiple accessing

36. Sputnik 1 was orbiting the earth in

Ans: 90 minutes

37. The distance between the two antennas of a geostationary satellite system is 22,300 miles and is operating at a downlink frequency of 12.2 GHz, what is the free space loss in dB?

Ans: 205 dB

38. A type of satellite that simply reflects a signal back to earth.

Ans: Passive satellite

39. The main function of a communications satellite is as a/an

Ans: Repeater

40. Shannon’s law relates which of the following?

Ans: Information-carrying capacity to S/N ratio

41. What is the approximate path loss from satellite-to-earth station?

Ans: 200 dB

42. _____ is the first satellite transponder.

Ans: Moon

43. What is the local oscillator (mixer) frequency of the satellite with an uplink frequency in GHz band?

Ans: 2225 MHz

44. The ______ requires a larger receiving antenna and receivers are often only able to receive C-band signals

Ans: C-band

45. GPS means

Ans: Global Positioning Satellite

46. The first Intelsat satellite that was launched in 1965 was named

Ans: Early Bird I

47. A satellite link can be made to carry ______ information when operating digitally than in analog fashion.

Ans: More

48. Transponder bandwidth commonly used in satellite is

Ans: 36 MHz

49. A satellite battery that has more power but lighter.

Ans: Lithium

50. How can multiple earth stations share a satellite on the same frequencies?

Ans: Frequency reuse

Complete List of Communications Engineering Coaching Materials

Important List of Communications Engineering Materials

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Help Me Makes a Difference!

P inoyBIX educates thousands of reviewers/students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you make a small $5 gift today?”

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2019 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Pre-board in Communications Engineering Pre-board in Communications Engineering - Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Consider Simple Act of Caring!: LIKE MY FB PAGE

Our app is now available on Google Play, Pinoybix Elex

Get it on Google Play