MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 11 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 31, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 11 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 11 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 10 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

501. When lathe tool bit burns, it means that the

a. speed is too low

b. speed is too fast

c. material is too hard

d. material cannot be done

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

502. The lathe compound is used for

a. angle cutting

b. grooving

c. facing

d. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

503. A universal chuck cannot be used to cut

a. an accentric

b. a round stock

c. a cam

d. A and C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

504. The jaw of a standard vise is

a. hard

b. semi-hard

c. semi-soft

d. soft

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

505. When facing off a piece of material in the lathe chuck the bit must be set

a. above center

b. at the center

c. below the center

d. off center

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

506. The out break of fire can be avoided by preventing:

a. fuel

b. heat

c. oxygen

d. any one of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

507. The square head of a combination set is used for marking or checking the angles:

a. 90°only

b. 45° only

c. 90° and 45°

d. any angle between 0-180°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

508. Angle plate is made of:

a. closed grain cast iron

b. cast steel

c. tool steel

d. high speed steel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

509. The eye hole of a hammer head is made in oval shape and taper towards centre because:

a. it is easy for production

b. it is specially designed by experts

c. it accommodates the handle and a wedge for preventing it from flying off

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

510. The jaws of a leg vice are opened:

a. parallel to each other

b. in ‘V’ form

c. A and B both

d. neither A nor B

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

511. For general work the cutting angle of a cold flat chisel is ground at an angle of:

a. 80°

b. 70°

c. 60°

d. 35°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

512. A new hacksaw blade should not be used in old cut because:

a. the blade is very costly

b. the blade have very sharp teeth

c. the space is not sufficient to play the new blade in the old cut

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

513. Which of the following file is not hardened:

a. tang

b. heel

c. body

d. point

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

514. In case of a flat scraper, the depth of the cut is verified by:

a. changing the convexity of the cutting angle

b. changing its inclination

c. changing its weight

d. none of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

515. Generally spiral fluted reamer has spirals of:

a. left hand

b. right hand

c. straight

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

516. In which screw thread the side = width of flat = width space = 0.5p

a. knuckle

b. buttress

c. square

d. acme

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

517. A stud is which:

a. have threads on one end

b. require a nut

c. inserted in a plane hole

d. none of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

518. ’18 – 8’ stainless steel means:

a. 18% Tungsten and 8% Chromium

b. 18% Chromium and 8% Nickel

c. 18% Nickel and 8% Chromium

d. 18% Chromium and 8% Cobalt

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

519. Which is the lightest metal:

a. lead

b. G.I. Sheet

c. aluminum

d. cast iron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

520. Hardened steel parts have:

a. fine grains

b. coarse grains

c. medium grains

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

521. Concentricity of a outside diameter can be checked by:

a. vernier caliper

b. outside micrometer

c. dial test indicator

d. tube micrometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

522. Which micrometer has no anvil:

a. outside micrometer

b. depth micrometer

c. screw thread micrometer

d. digit micrometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

523. Which micrometer is available with extension rods:

a. outside micrometer

b. inside micrometer

c. screw thread micrometer

d. combi micrometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

524. Which gauge is used to check the internal threads:

a. plug gauge

b. ring gauge

c. thread plug gauge

d. thread ring gauge

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

525. In case of a limit plug gauge which size will not enter into the hole:

a. ‘Go’ size

b. ‘Not Go’ size

c. A and B both

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

526. Limit gauge is made to the _____ sizes of the work to be measured:

a. actual and nominal

b. nominal and upper limit

c. nominal and lower limit

d. minimum and maximum

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

527. ‘Go’ limit is:

a. upper limit of shaft

b. lower limit of shaft

c. A and B both

d. neither A and B

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

528. Lapping is done:

a. to finish the job to a fine degree of accuracy

b. to get high quality of surface teeth

c. to control the size

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

529. In which method a bore is finished to a very closed tolerance:

a. lapping

b. honning

c. grinding

d. turning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

530. Jig bushings are generally made of:

a. mild steel

b. cast iron

c. tool steel

d. brass

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

531. Fixture clamps are generally made of:

a. high carbon steel

b. case hardened mild steel

c. high speed steel

d. alloy steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

532. Successful designing of jigs and fixtures depend upon:

a. clamping arrangement

b. tool guiding elements

c. manufacturing conditions

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

533. When an external gear is meshed with an internal gear, the gears will rotate in:

a. same direction

b. opposite direction

c. will not rotate

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

534. While soldering the flux is used because:

a. it assists for quick melting and increasing the fluidity of solder

b. it saves the part from oxidation

c. it takes the molten metal on all surfaces

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

535. A usual ratio of soluble oil and water used in coolant is:

a. 1 : 10

b. 10 : 1

c. 1 : 20

d. 20 : 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

536. If rpm = 200, feed per revolution = 0.05mm, then feed per minute will be:

a. 100 mm

b. 10 mm

c. 4 mm

d. 1 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

537. For a given rpm. If the diameter if a twist drill increases, then the cutting speed will:

a. increase

b. decrease

c. same

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

538. An advance motion along the longitudinal axis of a twist drill is called:

a. speed

b. feed

c. cutting speed

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

539. In internal cylindrical grinding the grinding wheel and the work rotate in:

a. same direction

b. opposite direction

c. neither A and B

d. A and B both

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

540. For grinding materials having low tensile strength which abrasive is used:

a. silicon carbide

b. aluminum carbide

c. emery

d. corrundum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

541. The size of a grinding wheel is taken from:

a. diameter of wheel

b. bore size

c. width of face

d. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

542. Which center is used for supporting open end of pipes, shells etc. while turning or thread cutting in a lathe:

a. ball centre

b. half centre

c. pipe centre

d. female centre

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

543. When outside diameter of a job is turned in relation to the internal hole, the job should be held:

a. in three jaw chuck

b. on lathe mandrel

c. on face plate

d. between centres

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

544. The included angle of a dead centre is:

a. 30°

b. 45°

c. 60°

d. 90°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

545. The angle of B.A. screw thread is:

a. 60°

b. 55°

c. 45°

d. 47.5°

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

546. Main alloying element in H.S.S. is:

a. chromium

b. vanadium

c. tungsten

d. nickel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

547. The value of one micron is:

a. 1.00 mm

b. 0.10 mm

c. 0.01 mm

d. 0.001 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

548. For the accurate measurement of bores, the best instrument is:

a. vernier caliper

b. dial test indicator

c. plug gauge

d. inside micrometer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

549. In standard dividing head the ratio between worm wheel and the worm

a. 40:1

b. 20:1

c. 1:40

d. 10:1

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

550. Under sine principle the length of sine bar takes the place of:

a. opposite side

b. adjacent side

c. hypotenuse

d height

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status