MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 2 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 31, 2020)

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 2 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 2 of the Series in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Philippine Society of Mechanical Engineering Code (PSME), Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Mechanical Engineering Law
  • MCQ in Mechanical Engineering Code
  • MCQ in Code of Ethics of Mechanical Engineers
  • MCQ in Obligation and Contracts

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 1 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. A refrigeration machinery rooms shall be of such dimensions that all systems parts are readily accessible with adequate space for maintenance and operations. An unobstructed walking space at least how many feet in width

a. 3 feet

b. 8 feet

c. 5 feet

d. 2 feet

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

52. A refrigeration machinery rooms shall be of such dimensions that all systems parts are readily accessible with adequate space for maintenance and operations. An unobstructed walking space at least what height?

a. 6 ft. and 8 inches

b. 7 ft. and 10 inches

c. 10 ft. and 2 inches

d. 5 ft. and 10 inches

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

53. Exhaust from mechanical vibration systems shall be discharge of at least what distance from a property lines or opening of the building?

a. 10 feet

b. 15 feet

c. 20 feet

d. 12 feet

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

54. The standard of water based fire protection system.

a. NFPA 13A

b. NFPA 17A

c. NFPA 10

d. NFPA 12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

55. The standard of fire alarm system

a. NFPA 12A

b. NFPA 17

c. NFPA 72

d. NFPA 750

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

56. An approved system of devices and equipment which automatically detects a fire and discharges an approved fire

a. Automatic fire extinguishing system

b. Automatic sprinkler system

c. Carbon dioxide extinguishing system

d. Deluge system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

57. A sprinkler systems, for fire protection purposes, is an integrated system of underground and overhead piping designed in accordance with the fire protection engineering standards. The system is usually activated by heat from fire and discharges water over the fire area

a. Automatic fire extinguishing system

b. Automatic sprinkler system

c. Carbon dioxide extinguishing system

d. Deluge system

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

58. A system supplying carbon dioxide CO2 form pressured vessel through fixed pipes and nozzles. This includes manual or automatic actuating mechanism.

a. Automatic fire extinguishing system

b. Automatic sprinkler system

c. Carbon dioxide extinguishing system

d. Deluge system

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

59. Electrically non-conducting volatile, or gaseous fire extinguisher that does not leave residue upon evaporation.

a. Clean agent

b. Deluge system

c. Dry chemical extinguishing agent

d. Carbon dioxide extinguishing system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

60. A sprinkler system employing open sprinklers attached to a piping system connected to a water supply through the valve that is opened by the operation of a detection system installed in the same area as the sprinklers. When this valve opens, water flows into the piping system and discharges from all sprinklers attached thereto.

a. Automatic fire extinguishing system

b. Automatic sprinkler system

c. Carbon dioxide extinguishing system

d. Deluge system

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

61. A special system discharging of a foam made from concentrates. Either mechanically or chemically over the area to provide protection.

a. Foam extinguishing system

b. Halogenated extinguishing system

c. Carbon dioxide extinguishing system

d. Deluge system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

62. A fire-extinguishing system using one or more atoms of an element from the halogen chemical series, fluorine, chlorine, bromine and iodine.

a. Foam extinguishing system

b. Halogenated extinguishing system

c. Carbon dioxide extinguishing system

d. Deluge system

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

63. An alarm caused by mechanical failure, malfunction, improper installation of lack or proper maintenance, or an alarm activated by cause that cannot be determined

a. Mechanical alarm

b. Unintended fire alarm

c. Smoke alarm

d. Nuisance alarm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

64. Standpipe system providing 2 and ½ inch (64 mm) hose connections to supply water for use by fire departments and those trained in handling heavy fire streams.

a. Class I systems

b. Class II systems

c. Class III systems

d. Class IV systems

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

65. Standpipe system providing 1 and ½ inch (38 mm) hose connections to supply water for use of primarily by the building occupants or by fire department during initial response

a. Class I systems

b. Class II systems

c. Class III systems

d. Class IV systems

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

66. Standpipe system providing 1 and ½ inch (38 mm) hose connections to supply water for use of primarily by the building occupants and 2 ½ in (65 mm) hose connection to supply larger volume of water for use by fire departments and those in handling heavy fire streams.

a. Class I systems

b. Class II systems

c. Class III systems

d. Class IV systems

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

67. A solution of water and potassium-carbonate based chemical, potassium acetate-based chemical or a combination thereof, fanning and extinguishing agent.

a. Halogenated extinguishing agent

b. Foam extinguishing agent

c. Wet-Chemical extinguishing agent

d. Manual wet agent

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

68. The responsible for the maintenance of a particular fire protection system

a. Fire tender

b. Fire man

c. Impairment coordination

d. Bureau of fire protection

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

69. A system or a part of a system that can transmit and receive signals without the aid of wire

a. Wireless protection system

b. Automatic protection system

c. Computerize protection system

d. Laser alarm system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

70. A dry standpipe system that does not have a permanent water supply attached to the system. It requires water from a fire department pumper to be pumped into the system through the fire department connection in order to supply the system demand

a. Manual dry

b. Manual wet

c. Bulk storage

d. Deluge

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

71. A wet standpipe connected to a water supply for the purpose of maintaining water within the system but to which does not have a water supply capable of delivering the system demand attached to the system. It requires water from a fire department pumper (or like that) to be pumped into the system through the fire department connection in order to supply the system demand.

a. Manual dry

b. Manual wet

c. Bulk storage

d. Deluge

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

72. Sprinkler system shall have pressure zones so that sprinkler heads will not be subjected to pressure that is.

a. More than 175 psi

b. Less that 100 psi

c. More than 150 psi

d. Less than 150 psi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

73. All structures occupied for the manufacture of storage of articles of cellulose nitrate (pyroxylin) plastic shall be equipped with an approved automatic fire extinguishing sprinkler system capable of discharging.

a. 1.66 gal/min/sq. ft.

b. 1.45 gal/min/sq. ft.

c. 2.00 gal/min/sq. ft.

d. 2.50 gal/min/sq. ft.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

74. Dry chemical extinguishing system shall be inspected and tested for proper operation at how many months interval?

a. 3 months

b. 4 months

c. 6 months

d. 12 months

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

75. Foam extinguishing system shall be provided in buildings used as:

a. Call center venue

b. Malls

c. Offices

d. Maintenance aircraft hangars

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

76. Overhead foam-water sprinkler system proved closed head foam-water sprinkler in aircraft servicing area of minimum water solution rate of:

a. 0.25 gal/min/sq. ft. of floor area

b. 0.61 gal/min/sq. ft. of floor area

c. 0.30 gal/min/sq. ft. of floor area

d. 0.50 gal/min/sq. ft. of floor area

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

77. For wet-pipe foam-water sprinkler systems, at what temperature is the sprinkler head quick response?

a. 50 deg. F

b. 37 deg. F

c. 75 deg. F

d. 100 deg. F

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

78. High pressure cylinders shall be weighed and the date of hydrostatic test shall be verified at:

a. 3 months

b. 4 months

c. 6 months

d. 12 months

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

79. Carbon dioxide extinguishing system shall be inspected and tested for proper operation at how many months interval?

a. 3 months

b. 4 months

c. 6 months

d. 12 months

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

80. Dry standpipe (Class I or III) shall be limited to:

a. 8 – storey building

b. More than 8 – storey

c. Less than 8 storey building

d. 4 storey building

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

81. Wet standpipe (class I or III) shall be limited to

a. 8 – storey building

b. More than 8 – storey

c. Less than 8 storey building

d. 4 storey building

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

82. Underground buildings shall be equipped throughout with what class automatic wet or manual wet stand pipe?

a. Class I

b. Class II

c. Class III

d. Class IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

83. Elevators are required for how many storey buildings?

a. 4 storey

b. 3 storey

c. 5 storey

d. 5 storey and above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

84. A special system discharging a foam made from concentrates, either mechanically or chemically, over the area to provide protection.

a. Foam extinguishing system

b. Halogenated extinguishing system

c. Wet-chemical extinguishing agent

d. Dry-chemical extinguishing agent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

85. A fire-extinguishing system using one or more atoms of an element from the halogen chemical series fluorine, chorine, bromine and iodine.

a. Foam extinguishing system

b. Halogenated extinguishing system

c. Wet-chemical extinguishing agent

d. Dry-chemical extinguishing agent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

86. A solution of water and potassium-carbonate-based chemical. Potassium acetate-based chemical or combination thereof, fanning an extinguishing agent.

a. Foam extinguishing system

b. Halogenated extinguishing system

c. Wet-chemical extinguishing agent

d. Dry-chemical extinguishing agent

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

87. Any flexible plan building or open plan building in which the travel distance of how many meters to exits must have approved and supervised sprinkler systems?

a. Exceeds 46 m distance

b. Exceeds 40 m distance

c. With 30 m distance

d. More than 30 m distance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

88. All building shall be protected throughout by an approved, supervised sprinkler system except in buildings where all guest suites door opening directly outside at the street or grade level or exterior exit access in buildings up to and including:

a. 3 storey in height

b. 2 storey in height

c. 10 storey in height

d. 5 storey in height

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

89. All business occupancy buildings over what height shall be provided with automatic sprinkler system?

a. 15 m high

b. 20 m high

c. 10 m high

d. 12 m high

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

90. Fire extinguishers should be installed in plain view, in an accessible spot near room exits, which provides an escape route. It should be located away from fire hazards and installed at what height above the floor?

a. 1,500 mm

b. 2,000 mm

c. 1,200 mm

d. 3,000 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

91. Sprinkler system shall have pressure zones so that sprinkler heads will not be subjected to pressure that is more than.

a. 150 psi

b. 250 psi

c. 175 psi

d. 100 psi

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

92. Carbon dioxide extinguishing system shall not be installed in areas normally occupied by:

a. machineries

b. Flammable gases

c. Persons (people)

d. Heavy equipment

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. The age limit of a horizontal return tubular. Flue or cylinder boiler having a longitudinal lap joint and operating a pressure in excess of 0.345 MPa or 3.45 Bar gage shall be how many years?

a. 30 years

b. 50 years

c. 40 years

d. 25 years

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

94. When boilers are replace or new boilers are installed in either existing or new buildings, a minimum height of at least how many mm shall be provided between the top of the boiler proper and the ceiling?

a. 2,130 mm

b. 4,500 mm

c. 1,230 mm

d. 3,120 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

95. What is the minimum height from any highest point of any valve stem and the ceiling for new boiler installation if it is a single installation or self contained boiler?

a. 915 mm

b. 2,130 mm

c. 1,025 mm

d. 550 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

96. A compressor or portion of a condensing unit supported from the ground shall rest on a concrete or other approved base extending _______ above the adjoining ground.

a. More than 5 inches

b. Not less than 3 inches

c. Not more than 3 inches

d. Not less than 5 inches

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

97. Permanent gravity ventilation openings of ____ net free area opening directly to the outside of the building or extending to the outside of the building by continuous duct.

a. Not less than 5 sq. ft.

b. Not less than 2 sq. ft.

c. Not less than 4 sq. ft.

d. Not less than 3 sq. ft.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

98. A mechanical exhaust system arranged to provide a complete change of air in such a rom or space of at least every how many minutes to discharge to the outside of the building?

a. 20 min

b. 30 min

c. 10 min

d. 45 min

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

99. Ducting used for conveying air at temperatures not exceeding what temperature to or from occupancy through other than heating or air conditioning systems such as ventilation for human usage, domestic kitchen range exhaust, bathroom exhaust ducts and domestic types clothes dryer exhaust ducts

a. 121 deg C

b. 100 deg C

c. 150 deg C

d. 95 deg C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

100. Spaces provided with natural ventilation shall have minimum permanent wall opening of how many percent of the net occupied area?

a. 7%

b. 4%

c. 10%

d. 8%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status