adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 15 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 15 of the Series

MCQ in Professional Education Part 14 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

701. Which is the least exploratory in nature?

A. problem solving

B. inquiry

C. demonstration

D. discovery

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

702. Teacher R asserts that he needs to make his students get interested in the subject whether they like it or not. This is more the thinking of a/an _____.

A. reconstructionist

B. essentialist

C. perennialist

D. behaviorist

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

703. Inculcating the spirit of empathy among learners fulfills which pillar of learning?

A. learning to live together

B. learning to do

C. learning to be

D. learning to know

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

704. Teacher M sees to it that her classroom is clean and orderly so her pupils will less likely disarrange seats and litter on the floor. On which thought is her action based?

A. behaviorism

B. existentialism

C. progressivism

D. reconstructionism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

705. It is equivalent to the average score of the group or class?

A. Mean

B. Median

C. Mode

D. Standard Deviation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

706. Which tool should a teacher use if she wants to locate areas which are adversely affecting the performance of a significant number of students?

A. problem checklist

B. self-report technique

C. autobiography

D. cumulative record

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

707. What theory states that identical instructional environments, methods, and resources may be effective for some learners and ineffective for others because of the differences in the learner’s biological and developmental set of characteristics?

A. Learning Style Theory

B. Reading Readiness Theory

C. Multiple Intelligence Theory

D. Emotional Intelligence Theory

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

708. A student knows that the examination week is approaching, but instead of studying, he chose to spend his time playing computer games. On the examination day itself, He opted to pray for miracles rather than studying. Which attitude towards religion is displayed? Miracles rather than studying which attitude towards religion is displayed?

A. Religion as Fake

B. Religion as Magic

C. Religion as authentic

D. Religion as real

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

709. Which is an appropriate way to manage off-task behavior?

A. Make eye contact.

B. Stop your class activity to correct a child who is no longer on task.

C. Move closer to the child.

D. Redirect a child’s attention to task and check his progress to make sure he is continuing to work.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

710. At the high school level, Kohlberg’s advice to teachers is for them to begin discussing with students about abstract principles such as justice and human rights. On the average, in which moral development stage are high school students supposed to be?

A. post conventional stage

B. conventional stage

C. in between conventional and post conventional stage

D. this depends on the school culture

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

711. Which of the following is NOT a guidance role of the classroom teacher?

A. Psychological Test Administrator

B. Listener Adviser

C. Human Potential Discoverer

D. Total Development Facilitator

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

712. To make the materials highly engaging, what must teachers do?

A. Make the materials interactive.

B. Prepare materials which are easy to make.

C. Create materials which are less costly.

D. Design materials similar to commercial ones.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

713. Which are violations of the principle of respect?

I. Teacher A tells her students that what Teacher B taught is wrong.

II. To retaliate, Teacher b advises students not to attend Teacher A’s class.

III. Teacher J secretly gives way to special favor to add 2 points to the grade of Student A who is vying for honors.

A. I and II

B. II and III

C. I, II, and III

D. I and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

714. Rodel is very aloof and cold in his relationships with his classmates. Which basic goal must have not been attained by Rodel during his developmental years, according to Erikson’s theory on psychological development?

A. Autonomy

B. Trust

C. Initiative

D. Generativity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

715. Which statement on test result interpretation is CORRECT?

A. A raw score by itself is meaningful.

B. A student’s score is a final indication of his ability.

C. The use of statistical technique gives meaning to pupil’s score.

D. Test scores do not in any way reflect teacher’s effectiveness.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

716. If the difficulty index of your test item is 0.10, what should you do with this item?

A. Revise it.

B. Reject it.

C. Retain it.

D. Reserve it for another group of pupils.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

717. To solve moral ambiguity among us Filipinos, we must _____.

A. excuse ourselves whenever we do wrong

B. blame our government for not doing anything about it

C. be aware and responsible about the problem

D. be comfortable with the present state affairs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

718. The Parent-Learning Support System targets the acceptance of the parent’s responsibility of educating a child. In attending to this responsibility, which of the following roles of parents should be given priority?

I. as a learner

II. as a child educator

III. as a participant in school activities

IV. as a model for children’s development

V. as a provider of home environment conducive to learning

A. V

B. II

C. IV and V

D. I and II

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

719. After a lesson on the atom, the students were asked to work on a physical model of the atom to determine learning. Which of the M.I. Is being enhanced?

A. linguistic

B. interpersonal

C. mathematical

D. kinesthetical

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

720. It is an approach that makes students “think about their thinking”. Students get conscious of their thought processes while they are engaged in their cognitive tasks.

A. cognitive

B. constructivist

C. metacognitive

D. reflectivist

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

721. There is a controversial report that in a certain country, toddlers are disciplined by being beaten, scalded with boiling water, and tied to the chairs for hours. According to the same report, the orphanages limited the number of orphans according to the budget. They did this by selecting children, especially the ugly and naughty ones, and placed them in the “dying room” where they were deliberately left to starve to death. Is this morally right?

A. No, the end does not justify the means.

B. No, the children, no matter how naughty, have basic goodness.

C. Yes, the government cannot afford to maintain crowded orphanages.

D. Yes, the children are naughty anyway and may grow to be undesirable citizens.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

722. With which goals of educational institutions as provided for by the Constitution is the development of work skills aligned?

A. To develop moral character

B. To teach the duties of citizenship

C. To inculcate love of country

D. To develop vocational efficiency

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

723. Essay questions are used in an achievement test when _____.

A. most of the material sampled is factorial information

B. a wide sampling of material is desired

C. originality is a factor in the response

D. little time is available for construction and scoring

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

724. Research findings showed that student’s motivation may vary according to socio-economic background. Which observation can attest to this?

A. Females are more likely than males to earn higher grades.

B. Students from low-income families are among those likely to be at risk of failing and dropping from school.

C. Gifted students are more highly motivated.

D. More boys than girls become underachievers.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

725. The developmental focus of the guidance process suggests that it.

A. Follows definite phases and stages

B. Entails much time and effort

C. Is characterized by varied changes

D. Facilitates changes in all aspects

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

726. A test is considered reliable if _____.

A. it is easy to score

B. it served the purpose for which it is constructed

C. it is consistent and stable

D. it is easy to administer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

727. Erikson labeled children who are two years of age as “terrible two” because _____.

A. they are inquisitive

B. they are playful

C. they are sickly

D. they are assertive

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

728. Which technique is an application of B.F. Skinner’s theory on operant conditioning?

A. mastery learning

B. process approach

C. computer-assisted instruction

D. project method

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

729. Educational institutions’ effort of developing work skills inside the school are aimed at _____.

A. developing moral character

B. inculcating love of country

C. teaching the duties of citizenship

D. developing vocational efficiency

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

730. You have presented a lesson on animal protective coloration. At the end, you ask if there are any questions. There are none. You can take this to mean _____.

A. your students are not interested in the lesson

B. you need to determine if the students understood everything you presented

C. you need to ask specific questions to elicit responses

D. your students did not understand what you were talking about

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

731. The teacher performance results provide continual _____ to professional development.

A. support

B. feedback

C. guidance

D. assessment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

732. If a student is encouraged to develop himself to the fullest and must satisfy his hierarchy of needs, the highest need to satisfy according to Maslow is _____.

A. belongingness

B. safety

C. psychological need

D. self-actualization

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

733. To what extent were the objectives of the course met? This is the concern of the process of _____ evaluation.

A. authentic

B. criterion-referenced

C. norm-referenced

D. formative

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

734. Which of these school practices helps create a positive learning climate?

A. giving recognition or appreciation for teachers/staff accomplishments

B. giving clear expectations to the academic community

C. encouraging everyone to participate in accomplishing school goals and objectives

D. encouraging only the high performing teachers to apply for promotion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

735. What is the purpose of directed reading-thinking activity (DRTA)?

A. to encourage students to model their own thinking

B. to bridge the learning of oral language and written language

C. to increase comprehension and comprehension monitoring by predicting, generating questions, clarifying, and summarizing

D. to encourage students to think about their reading by having them make their predictions, confirm or reject them, and revise their prediction as the story unfolds.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

736. “Each learner approaches the world in many ways” implies that the learner has different views of what they learn. It implies varied learning styles as well as teaching styles. As a teacher, how would you apply this statement?

A. Review the contents of the lesson.

B. Master one strategy in teaching.

C. Make one standard lesson plan.

D. Provide various activities of learning.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

737. It is sound to encourage students to define terms in their own words because _____.

A. defining the terms in their own words helps them memorize the definition faster

B. students remember information better when they mentally process it in some way

C. this is one opportunity to brush up with their English

D. they ought to connect the terms that they learn

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

738. Each teacher is said to be a trustee of the cultural and educational heritage of the nation and is obliged to transmit to learners such heritage. Which practice helps them fulfill such obligation?

A. Observe continuing professional education and be the best teacher.

B. Teach the latest instructional technology to children.

C. Teach community life and culture worth emulating.

D. Supplant indigenous culture with foreign culture.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

739. Test norms are established so that they have basis for _____.

A. computing grades

B. establishing learning goals

C. identifying pupil’s

D. interpreting test results

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

740. Professionalization of teachers and teaching as promulgated in Presidential Decree No. 1006, defines teaching as profession concerned with classroom institution ______.

A. by teachers on fulltime basis

B. at the tertiary level in both public and private institutions

C. at the elementary and secondary levels in both public and private schools

D. by teachers of permanent status

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

741. Which of the following indicates a strong negative correlation?

A. -0.75

B. -0.10

C. -0.25

D. -0.15

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

742. The official title of the Philippine National Anthem is _____.

A. Bayang Magiliw

B. Ang Alab ng Puso

C. Lupang Hinirang

D. Pilipinas kong Mahal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

743. Ask to do a learning task, Joe hesitates and says “Mahirap. Ayaw ko. ‘Di ko kaya!” (It’s difficult. I don’t like it. I can’t do it.) Is it possible to motivate this type of student?

A. Yes, he can do something with his ability.

B. Yes, he can change the nature of the job.

C. No, it is impossible to motivate a student who himself is not motivated.

D. No, motivation is totally dependent on the student. No person outside him can influence him.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

744. Which type of test measures higher order thinking skills?

A. Enumeration

B. Matching

C. Completion

D. Analogy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

745. In the context of the six facets of understanding cited by Wiggins and McTighe, what is a proof of a student’s understanding a principle?

A. repeating the principle given by the teacher

B. applying the principle to solve a problem

C. stating the principle from memory

D. memorizing the principle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

746. You want your students to develop the ability to look at a problem from various perspectives, which approach will be more fit?

A. affective approach

B. behaviorist approach

C. modular approach

D. integrative approach

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

747. What is an application of Vygotsky’s idea of scaffolding?

A. Give the learner a task that challenge her ability.

B. From the start, leave the learner to herself because she has the power for self-learning.

C. Don’t spoil the learner by doing what she ought to do.

D. Give the learner the necessary assistance until she can be on her own.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

748. Instead of assigning our students to discuss how to write a good editorial, ask them to write one for the school organ. Which principle underlies this practice?

A. Promote meaningful connections between classroom subject matter and real-world contexts.

B. Use assignments for instructional and diagnostic purposes.

C. When giving assignments take into account students’ development levels.

D. Make assignments challenging.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

749. Which are the most important concerns about the use of ICT in instruction?

I. Developing appropriate curriculum materials that allow students to construct meaning and develop knowledge through the use of ICT

II. Devising strategies to meaningfully integrate technology into the curriculum

III. Using pedagogical skills related to technology

IV. Providing teachers with skills for using software applications

A. I and III

B. II and III

C. III and IV

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

750. What is the mean of this score distribution: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10?

A. 7

B. 6

C. 8.5

D. 7.5

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status