adplus-dvertising

MCQ in Physics Part 14 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 18, 2021)

MCQ in Physics Part 14 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 14 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 14 of the Series

MCQ in Physics Part 13 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

Newton’s First Law

651. A light hangs from two cables. One cable has a tension of 39.72 lb. and is at an angle of 43.4° with respect to the ceiling. What is the weight of the lamp if the other cable makes an angle of 17.1° with respect to the ceiling?

a. 37.2 lb.

b. 35.8 lb.

c. 36.8 lb.

d. 36.17 lb.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

652. A 46.07 N light hangs from two cables at angles 54.9° and 61.4° with respect to the ceiling. What is the tension in the first cable?

a. 24.6 N

b. 25 N

c. 23.9 N

d. 26.4 N

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

653. A light hangs from two cables. One cable has a tension of 28.75 N and is at an angle of 58.1° with respect to the ceiling. What is the tension in the other cable if it makes an angle of 9.4° with respect to the ceiling?

a. 15.9 N

b. 16.1 N

c. 15.4 N

d. 14.9 N

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Newton’s Second Law

654. A 8.3 kg mass and a 17.1 kg mass are tied to a light string and hung over a frictionless pulley. What is their acceleration?

a. 33.95 m/s2

c. 4.395 m/s2

b. 4 m/s2

d. 3.395 m/s2

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

655. An unknown mass and a 9.9 kg mass are tied to a light string and hung over a frictionless pulley. If the tension in the string is 14.5 N, what is the unknown mass?

a. 1 kg

b. 0.8 kg

c. 1.8 kg

d. 0.5 kg

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

656. A lady pulls a cart with a force of 1837 N. Neglecting friction, if the cart changes from resting to a speed of 1.3 m/s in a distance of0.03289 m, what is the total mass of the cart?

a. 71.5 kg

b. 75.1 kg

c. 70.5 kg

d. 17.5 kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

657. A 3.66 lb. book is resting on a 19.41 lb. table. What is the normal force from the floor on each table leg?

a. 5 lbs.

b. 5.7675 lbs.

c. 4.9 lbs.

d. 6.7675 lbs.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

658. A box sits on a ramp inclined at 21.7° to horizontal. If the normal force on the box from the ramp is 20.94 N, what is the mass of the box?

a. 3.2 kg

b. 2.9 kg

c. 2.3 kg

d. 3.9 kg

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

659. A 7.9 kg box sits on a ramp. If the normal force on the box from the ramp is 41.82 N, what is the angle the ramp makes with the (horizontal) ground?

a. 75.3°

c. 57.3°

b. 57.5°

d. 75.5°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

660. A man sees a 44.5 kg cart about to bump into a wall at 1.7 m/s. If the cart is 0.04203 m from the wall when he grabs it, how much force must he apply to stop it before it hits?

a. 1530 N

c. 1350 N

b. 1250 N

d. 1520 N

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

661. What is the minimum force required to start a 4.2 kg box moving across the floor if the coefficient of static friction between the box and the floor is 0.6?

a. 23.761 N

b. 25.469 N

c. 24.696 N

d. 26.496 N

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

662. What is the kinetic energy of a 70 kg man running along at 6.36 m/s?

a. 1315 J

b. 1515 J

c. 1215 J

d. 1415 J

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

663. What is the speed of a 53.6 kg woman running with a kinetic energy of 1617 J?

a. 7.77 m/s

b. 7.57 m/s

c. 7.67 m/s

d. 7.87 m/s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

664. What is the gravitational potential energy of a149.1 kg man at a height of h = 74.21 m above the ground? (consider h = 0 to be the reference where Ug = 0)

a. 100,000 J

b. 107,300 J

c. 108,400 J

d. 110,580 J

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

665. What is the height where a 121.2 kg woman would have a gravitational potential energy of 10610 J? (consider h = 0 to be the reference where the Ug = 0)

a. 9.54 m

b. 7.57 m/s

c. 8.94 m

d. 7.87 m/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

666. What is the change in gravitational potential energy for a 68.9 kg man walking up stairs from a height of 63.07 m to 107.69 m?

a. -30133 J

b. 301230 J

c. 30320 J

d. 30130 J

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

667. What is the change in gravitational potential energy for a 132.5 kg woman walking down a hill from a height of 102.86 m to 70.38 m?

a. -4123 J

b. -42175 J

c. -5 J

d. 4321 J

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

668. How much work is done by gravity when a 82.3 kg. diver jumps from a height of 5.23 m into the water?

a. 4321 J

b. 4218 J

c. 4871 J

d. 4334 J

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

669. How much work must be done to move a 34.6 kg box 3.66 m across the floor if the coefficient of kinetic friction between the box and the floor is 0.3.

a. 372.3 J

b. -321.9 J

c. -372.3 J

d. 3.234 J

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

670. What is the coefficient of kinetic friction between a 16 kg box and the floor if it takes 140.4 J of work to move it a distance of 3.2 m?

a. 0.28

b. -0.25

c. 0.281

d. 0.21

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

671. What is the length of a 73.7 m wide rectangular lab if its mass is 1.01 kg and the moment of intertia about an axis through the center and perpendicular to the large flat face if its mass is 713.6 kg*m2?

a. 55.2 m

b. 53.5 m

c. 52.5 m

d. 54.5 m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

672. What is the mass of a hollow cylinder of radius3.38 m if it has a moment of inertia of 33.930468 kg*m2 about the central axis or rotation?

a. 3.07 kg

b. 2.50 kg

c. 2.97 kg

d. 1.95 kg

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

673. A 0.324 kg ball is stuck 0.54 m from the center of a disk spinning at 5.55 rad/s. What is its angular momentum?

a. 0.5243 J*s

b. 0.6321 J*s

c. 1.021 J*s

d. 1.1524 J*s

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

674. A 40.2 kg child is sitting on the edge of a 165.3 kg merry-go-round of radius 2.1 m while it is spinning at a rate of 3.229 rpm. If the child moves to the center, how fast will it be spinning? (Hint: use conservation of angular momentum)

a. 4.5 rpm,

b. 4.4 rpm

c. 4.2 rpm

d. 4.8 rpm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

675. An empty metal can rolling down a hill gets to the bottom with a speed of 1.06 m/s. What would have been the speed if the can was full? (Assume the ends of the hollow can don’t significantly affect its moment of inertia and the walls are so thin that the full can may be considered as a solid cylinder of the same radius)

a. 1.333 m/s

b. 1.423 m/s

c. 1.223 m/s

d. 1.323 m/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

676. A light hangs from two cables. One cable has a tension of 23.83 lb. and is at an angle of 26.2° with respect to the ceiling. What is the weight of the lamp if the other cable makes an angle of 48.7° with respect to the ceiling?

a. 34.86 lb.

b. 33.9 lb.

c. 35.8 lb.

d. 36 lb.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

677. A light hangs from two cables. One cable has a tension of 25.55 N and is at an angle of 7.5° with respect to the ceiling. What is the tension in the other cable if it makes an angle of 20.2° with respect to the ceiling?

a. 28 N

b. 26 N

c. 27 N

d. 29 N

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

678. A man is pulling a cart (total 26.7 kg) with a force of 1612 N. Neglecting friction, how much time does it take to get the cart from rest up to 1.5 m/s?

a. 0.04583 s

b. 0.01252 s

c. 0.03567 s

d. 0.02484 s

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

679. A lady is pulling a cart (total 55.7 kg) with a force of 395 N. Neglecting friction, what is the acceleration of the cart?

a. 7.1 m/s2

b. 7.092 m/s2

c. 7.091 m/s2

d. 7.093 m/s2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

680. A lady pulls a cart with a force of 1454 N. Neglecting friction, if the cart changes from resting to a speed of 1.7 m/s in a distance of 0.02872 m, what is the total mass of the cart?

a. 28.90 kg

b. 28.91 kg

c. 27.90 kg

d. 29.00 kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

681. A man sees a 44.5 kg cart about to bump into a wall at 1.7 m/s. If the cart is 0.04203 m from the wall when he grabs it, how much force must he apply to stop it before it hits?

a. 1530 N

b. 1730 N

c. 1630 N

d. 1830 N

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

682. A 5.4 kg mass and a 6.2 kg mass are tied to a light string and hung over a frictionless pulley. What is the tension in the string?

a. 56.57 N

b. 55.569 N

c. 57.1 N

d. 56.569 N

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

683. A 4.6 kg mass and an 8.5 kg mass are tied to a light string and hung over a frictionless pulley. What is their acceleration?

a. 2.92 m/s2

b. 2.916 m/s2

c. 2.917 m/s2

d. 3 m/s2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

684. An unknown mass and a 13.2 kg mass are tied to a light string and hung over a frictionless pulley. If the tension in the string is 61.3114 N, what is the unknown mass?

a. 4.12 kg

b. 4.1 kg

c. 4.0 kg

d. 4.2 kg

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

685. A 3.1 lb. book is resting on a 73.76 lb. table. What is the normal force of the book on the table?

a. -3.2 lbs.

b. -3.1 lbs.

c. 3.2 lbs.

d. 3.1 lbs.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

686. A 5.2 kg box sits on a ramp inclined at 42.4° to horizontal. What is the normal force on the box from the ramp?

a. 37.64 N

b. 37.53 N

c. 37.54 N

d. 37.63 N

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

687. A 6.7 kg box sits on a ramp inclined at 37.4° to horizontal. What is the normal force on the ramp from the box?

a. 52.17 N

b. 52.16 N

c. -52.16 N

d. -52.17 N

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

688. A box sits on a ramp inclined at 21.7° to horizontal. If the normal force on the box from the ramp is 20.94 N, what is the mass of the box?

a. 2.3 kg

b. 2.4 kg

c. 2.2 kg

d. 2.1 kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

689. A 7.9 kg box sits on a ramp. If the normal force on the box from the ramp is 41.82 N, what is the angle the ramp makes with the (horizontal) ground?

a. 57.3°

b. 56.3°

c. 57.4°

d. 55.3°

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

690. What is the minimum force required to start a 11.5 kg box moving across the floor if the coefficient of static friction between the box and the floor is 0.64?

a. 72.13 N

b. 72.1 N

c. 72.13 N

d. 72.128 N

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

691. What is the mass of a box which requires a minimum pushing force of 74.088 N to start moving across a floor with a coefficient of static friction between the box and the floor of 0.6?

a. 12.2 kg

b. 12.6 kg

c. 13 kg

d. 12.5 kg

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

692. If a minimum force of 79.4682 N is required to push on a 15.9 kg box to begin moving it across the floor, what is the coefficient of static friction between the box and the floor?

a. 0.51

b. 0.52

c. 0.53

d. 0.54

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

693. A box is sliding down a ramp with an acceleration of 1.621 m/s2. If the ramp is at an angle of 25.1° relative to the ground, what is the coefficient of kinetic friction between the box and the ramp?

a. 0.2857

b. 0.3000

c. 0.2856

d. 0.2867

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

694. What is the kinetic energy of a 70 kg man running along at 6.36 m/s?

a. 1416 J

b. 1417 J

c. 1415 J

d. 1418 J

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

695. What is the change in gravitational potential energy for a 68.9 kg man walking up stairs from a height of 63.07 m to 107.69 m?

a. 30130 J

b. 30132 J

c. 30131 J

d. 30133 J

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

696. What is the mass of a diver whose gravitational potential energy changes by -160,500 J when diving into water from a height of 130.61 m?

a. 125.2 kg

b. 125.3 kg

c. 125.5 kg

d. 125.4 kg

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

697. How much work is done by gravity when a 82.3 kg diver jumps from a height of 5.23 m into the water?

a. 4220 J

b. 4218 J

c. 4229 J

d. 4219 J

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

698. What height above the water does a 133.9 kg diver jumps need to jump from for gravity to do 6062 J of work on him/her?

a. 4.61 m

b. 4.60 m

c. 4.62 m

d. 4.63 m

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

699. What is the mass of a diver if gravity does 8100 J of work on him/her when jumping into the water from a height of 6.55 m? What is the mass of a diver if gravity does 8100 J of work on him/her when jumping into the water from a height of 6.55 m?

a. 126.2 kg

b. 126.1 kg

c. 126.4 kg

d. 126.3 kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

700. How much work must be done to move a 34.6 kg box 3.66 m across the floor if the coefficient of kinetic friction between the box and the floor is 0.3?

a. 372.2 J

b. 372.3 J

c. 372.4 J

d. 372.5 J

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status