You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Physics Part 13 | ECE Board Exam » Ace Your Board Exam with PinoyBIX

MCQ in Physics Part 13 | ECE Board Exam

MCQ in Physics Part 13 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 13 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 13 of the Series

MCQ in Physics Part 12 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

601. When the principal focus is between object and lens.

a) primary

b) focal length

c) real image

d) virtual image

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

602. When object is between lens and principal focus.

a) converging lens

b) focal length

c) real image

d) virtual image

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

603. A type of lens which causes a set of parallel rays to converge after passing through the lens

a) converging lens

b) diverging lens

c) real image

d) virtual image

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

604. A lens that causes parallel rays to diverge after refraction.

a) converging lens

b) diverging lens

c) real image

d) virtual image

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

605. It only produces a virtual image of any object regardless of position.

a) converging lens

b) first surface

c) diverging lens

d) diverging image

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

606. The defect of a lens by which rays entering near the edge of the lens are brought to a focus nearer the lens than the rays that enter near the center.

a) coma

b) distortion

c) astigmatism

d) spherical aberration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

607. A form of lateral spherical aberration whereby rays from object points not on the principal axis are focused in a comet-shaped image.

a) coma

b) distortion

c) astigmatism

d) spherical aberration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

608. Caused by variations in the magnification of the outermost portion of the image, resulting in a barrel-shaped or pin-cushion-shaped images of a square- mesh object.

a) coma

b) distortion

c) astigmatism

d) spherical aberration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

609. The defect whereby horizontal and vertical lines are brought to a focus at different distances.

a) coma

b) distortion

c) astigmatism

d) spherical aberration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

610. The adjustment of the eye for seeing at different distances.

a) hyperopia

b) accommodation

c) myopia

d) magnifier

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

611. The inability of the eye to clearly see distant objects.

a) hyperopia

b) accommodation

c) myopia

d) magnifier

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

612. The difficulty of the eye to focus on very close object.

a) hyperopia

b) accommodation

c) myopia

d) magnifier

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

613. A converging lens use to produce an enlargement effect.

a) hyperopia

b) accommodation

c) myopia

d) magnifier

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

614. Ratio of the angle subtended at the eye by the image to the angle subtended by the object.

a) angular vision

b) angular modulation

c) angular displacement

d) angular magnification

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

615. The variation of the index of refraction with the wavelength of light.

a) angular dispersion

b) optical dispersion

c) circular dispersion

b) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

616. Produces deviation without dispersion.

a) prism spectroscope

b) fluorescence

c) achromatic prism or lens

d) chromatic aberration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

617. Light rays of different wave lengths originating from a common point are brought to different foci by a lens.

a) prism spectroscope

b) fluorescence

c) achromatic prism or lens

d) chromatic aberration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

618. A combination of a prism an achromatic lenses. Used to separate the various wavelengths in a beam of light into its spectrum.

a) prism spectroscope

b) fluorescence

c) achromatic prism or lens

d) chromatic aberration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

619. A process in which substance absorbs radiant energy and remits it in wavelengths, different from those absorb.

a) phosphorescence

b) fluorescence

c) achromatic prism or lens

d) chromatic aberration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

620. Occurs when the process of fluorescence continues after the exciting radiation is removed.

a) phosphorescence

b) fluorescence

c) achromatic prism or lens

d) chromatic aberration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

621. The science that seeks to relate the human sense of color perception to the physical light stimulus in such a way as to produce practical graphical and numerical specification of color.

a) colorimetry

b) color characterization

c) chief spectral hues

d) complementary beams

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

622. Hue, saturation, brightness, or lightness of a color.

a) primaries

b) characteristic of color

c) chief spectral hues

d) complementary beams

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

623. What hue does the color violet, blue, green, yellow, orange, and red belong?

a) primaries

b) color characterization

c) chief spectral hues

d) complementary beams

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

624. Monochromatic or polychromatic pairs which when in proper proportions produce the sensation of white.

a) primaries

b) color characterization

c) chief spectral hues

d) complementary beams

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

625. Any three beams having wavelengths near the two extremes and the middle of spectrum. These beams when added in correct proportions produce the sensation of white.

a) primaries

b) color characterization

c) chief spectral hues

d) chromaticity coordinates

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

626. Specification of color quantitatively in terms of relative amounts of three artificial primaries necessary to produce a visual equivalent of that color.

a) primaries

b) color characterization

c) chief spectral hues

d) chromaticity coordinates

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

627. Interference fringes formed in air films between optical surfaces. The spacing of the rings provide a sensitive means of measuring

a) constructive interference

b) Michelson interferometer

c) destructive interference

d) Newton’s ring

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

628. An instrument that uses interference in the measurement of light wavelengths.

a) Constructive interference

b) Michelson interferometer

c) Destructive interference

d) Newton’s ring

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

629. The spreading of light into the region behind an obstacle.

a) interference

b) diffraction

c) destructive interference

d) Newton’s ring

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

630. The process by which the vibrations of a wave motion are confined to a definite pattern.

a) polarization

b) Malu’s law

c) angle of polarization

d) Newton’s ring

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

631. Angle at which light reflected from a substance is almost completely planed polarized.

a) polarization

b) Malu’s law

c) angle of polarization

d) angular displacement

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

632. Instrument for measuring optical rotation.

a) polarization

b) Malu’s law

c) polarimeters

d) light meter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

633. A branch of physics that deals with the properties of electricity at rest.

a) electrical

b) electrostatics

c) electrification

d) magnetism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

634. The process of rubbing two materials together and then separating them to produce charge on the materials.

a) energy convention

b) electrostatics

c) electrification

d) magnetism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

635. Bodies of similar charges repel and bodies of unlike charges attract.

a) first law of electrostatics

b) second law of electrostatics

c) third law of electrostatics

d) fourth law of electrostatics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

636. What charges will be produce if you rub glass rod with silk.

a) positive charge

b) negative charge

c) neutral

d) none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

637. What charges will be produce if you rub rubber rod with fur.

a) positive charge

b) negative charge

c) neutral

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

638. The rubbing of an objects does not create energy but merely changes the electrical neutrality of the substance in contact.

a) first law of electrostatics

b) second law of electrostatics

c) law of conservation of charge

d) Newton’s law

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

639. Small, tightly packed, positively charged mass that consist of protons and neutrons.

a) electrons

b) neutrons

c) nucleus

d) free electron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

640. Negatively charged particles.

a) electrons

b) neutrons

c) nucleus

d) free electron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

641. Positive charges particles in the nucleus.

a) neutrons

b) proton

c) insulator

d) free electron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

642. Particles that carry no charges.

a) neutrons

b) proton

c) insulator

d) free electron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

643. Removed from an atom or atoms due to the influence of nearby atoms.

a) neutrons

b) proton

c) insulator

d) free electron

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

644. A substance with very few free electrons.

a) neutrons

b) proton

c) insulator

d) semiconductor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

645. Materials that are ordinarily insulators but which become conductors when under particular conditions.

a) neutrons

b) proton

c) insulator

d) semiconductor

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

646. A device for studying electrostatic phenomena. Consist of very light gold leaf, or other thin metal foil, hanged from a contact on a flat metal plate which ends in a ball at the upper end.

a) electroscope

b) leaf electroscope

c) force scope

d) gold scope

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

647. A point charged that is repelled by a force of one dyne when place one cm. from an equal charged.

a) statcoulomb

b) coulomb

c) partlycoulomb

d) none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

648. The charged transferred through any cross section of a conductor in one second by a constant current of one ampere.

a) statcoulomb

b) coulomb

c) partlycoulomb

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

649. A region in which a charge will be subjected to a force

a) electric field

b) electric field intensity

c) magnetic field

d) magnetic field intensity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

650. A line so drawn in an electric field such that a tangent to it at any point gives the direction of the electric field at that point.

a) electric field line

b) electric field intensity

c) line of force

d) tangent line

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status