MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 3 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 31, 2020)

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 3 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 3 of the Series in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Philippine Society of Mechanical Engineering Code (PSME), Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Mechanical Engineering Law
  • MCQ in Mechanical Engineering Code
  • MCQ in Code of Ethics of Mechanical Engineers
  • MCQ in Obligation and Contracts

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 2 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. For naturally ventilated spaces without direct wall opening the the outdoors (interior room) except through adjoining rooms, the opening between rooms shall be permanently unobstructed and shall have free area of not less than how many percent of the occupied area?

a. 7%

b. 4%

c. 10%

d. 8%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

102. Determine the outdoor air rate required for a single zone AC unit serving an interior 2000 Equipment installed on roof shall be enclosed and designed to withstand climatic conditions in the areas in which it is installed each enclosure shall be of reasonable height and shall have at least how many inches clearance between the entire successive panel of the equipment’s and the wall of the enclosure?

a. 450 cfm.

b. 500 cfm.

c. 620 cfm.

d. 300 cfm.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

103. LPG are mixture of hydrocarbons liquefy under pressure for efficient transportation, storage and use. LPG are generally composed of ethylene, propane, propylene, butane, isobutene and butylenes. However commercially they (LPG) are classified as mixtures of:

a. Propane and butane

b. Propylene and isobutene

c. Ethylene and Propane

d. Propane and Propylene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

104. It is defined as a petroleum distillate having a flash point not below 22.8 deg. C as determined by Abel tested which is equivalent to 22.8 deg. C as an illuminant when burned in a wick lamp.

a. Diesoline

b. Butane

c. Kerosene

d. Gasoline

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

105. Which of the following mixture of air and gasoline vapors are explosive?

a. 1.3% to 6.0%

b. 1.0% to 4.0%

c. 1.0% to 5.0%

d. 1.3% to 2.0%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

106. It is a solid infusible, cellular residue left after fusible bituminous coals are heated in the absence of air, above temperatures at which active thermal composition of the cost occurs.

a. Wood

b. Hugged fuel

c. Coke

d. Water gas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

107. They are frequently described as “paraffinic”, “naphthelic”, or mixed base,” according to the physical characteristics.

a. Crude oils

b. Gaseous fuels

c. Premium oil

d. LPG

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

108. Standard railings shall be at least what height from the upper surface of the top of the rail to the floor level?

a. At least 1000 mm

b. At least 1500 mm

c. At least 1200 mm

d. At least 900 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

109. Work rooms (referring to maintenance shop and machine room) shall be at what height from the floor to ceiling?

a. At least 3000 mm

b. At least 4000 mm

c. At least 4500 mm

d. At least 1500 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

110. The maximum number of persons working or will be working shall not exceed 1 person per how many square meters?

a. 10

b. 12

c. 20

d. 15

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

111. Foundation mass should be how many times the weight of the machinery it is supposed to support?

a. 3 to 5 times

b. 2 to 3 times

c. 5 to 7 times

d. 10 to 20 times

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

112. Foundation mass should be how many times the weight of the machinery it is supposed to support if the unbalance forces produced by the machine can be calculated to dampen vibration?

a. 3 to 5 times

b. 2 to 3 times

c. 5 to 7 times

d. 10 to 20 times

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

113. The weight of the machine plus the weight of the foundation should be distributed over a sufficient soil area which is large enough to cause a bearing stress with the safe bearing capacity of the soil with factor of safety equivalent to:

a. 4

b. 5

c. 6

d. 10

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

114. Machine foundation should be isolated from floor slabs or building footings at what distance around its perimeter to eliminate transmission of vibration.

a. 20 mm

b. 12 mm

c. 25 mm

d. 18 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

115. Foundation bolts of specified size should be used and surrounded by a pipe sleeve with an inside diameter of at least how many times the diameter of anchor bolt.

a. 3 times

b. Twice

c. 4 times

d. 1.5 times

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

116. Any boiler which does exceed any of the following: 405 mm inside diameter and 1065 mm overall length of outside to outside heads at center.

a. Portable boiler

b. locomotive

c. Miniature boiler

d. Power boiler

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

117. A closed vessel intended for use in heating water or for application of heat to generate steam or other vapor to be used externally to itself.

a. boiler

b. Steam generator

c. Boiler or steam generator

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

118. A vessel in which pressure is obtained from an external sources, or from an indirect application of heat.

a. Unfired pressure vessel

b. Locomotive power boiler

c. Pressure vessel

d. Low pressure boiler

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

119. Any boiler or unfired pressure vessel constructed, installed, placed in operation but subjected to annual inspection.

a. Existing installations

b. Hot water boiler

c. New boilers

d. Reinstalled boilers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

120. A boiler in which that has been inspected and declared unsafe to operate or disqualified stamped and marked indicating its rejection.

a. Second hand

b. Condemned

c. Reinstalled

d. Unfired

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

121. No part of the steam generator should be closer that ____ meter from any wall of the buildings.

a. One

b. Two

c. There

d. 4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

122. Steam generators should be mounted over a suitable foundations or concrete pad of not less than _____ thick and with sufficient base area.

a. 150 mm

b. 195 mm

c. 255 mm

d. 305 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

123. When new boilers are installed in either existing or new buildings. Minimum height of at least _____ shall be provided between the top of the boiler proper and ceiling.

a. 2130 mm

b. 1560 mm

c. 900 mm

d. 746 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

124. When feeding how water, feed pump should at least be ____ below hot well to prevent vapor.

a. 550 mm

b. 990 mm

c. 1220 mm

d. 3050 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

125. A steel catwalk or platform at least ___ wide and powered with provided with standard handrails and toe board on either side shall be installed across the tops of adjacent boilers

a. 255 mm

b. 355 mm

c. 455 mm

d. 555 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

126. For power boilers, when the tensile strength of steel is not known, it shall be taken as ____ N/mm2 and 310 N/mm2 for wrought iron.

a. 379

b. 398

c. 450

d. 520

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

127. For power boilers, the resistance to crushing of mild steel shall be taken at ____ N/mm2 of cross sectional area.

a. 655

b. 755

c. 855

d. 955

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

128. The lowest factor of safety permissible on existing installation shall be ___ excepting for horizontal return tubular boilers having continuous lap seams more than 3650 mm length where the factor of safety shall be __

a. 4.5, 9

b. 5.5, 8

c. 9, 4

d. 8, 5

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

129. Reinstalled or secondhand boilers shall have a minimum factor of safety of ____ when the longitudinal seams are of lap riveted construction, and a minimum factor of safety of ____ when the longitudinal seams are out of butt and double strap construction.

a. 6, 5

b. 4, 6

c. 5, 6

d. 6, 4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

130. The age limit of a horizontal return, flue or cylinder boiler having a longitudinal lap joint and operating at a pressure in excess of 0.345 Mpa shall be ___.

a. 10 years

b. 15 years

c. 20 years

d. 30 years

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

131. For power boilers, a reasonable time for replacement shall be given at the discretion of the inspector not to exceed ___ year.

a. 1

b. 2

c. 4

d. 3

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

132. For power boilers, each boiler shall have at least one safety valve and if it has more than 46.5 sq. m of heating surface or the generating capacity exceeds 910 kg/hr, it shall have ____ safety valves.

a. one

b. Two or more

c. Two

d. Three to five

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

133. For miniature boilers, the lowest permissible water level shall be at a point ____ of the height of the shell, except where the boiler is equipped with internal furnace.

a. 1/2

b. 1/4

c. 1/3

d. 2/5

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

134. Where ground water or surface water are used for feed water, water hardness of 0-10 ppm and alkalinity of ____ be considered.

a. pH 10 to pH 11

b. pH 6 to pH 10

c. pH 9 to pH 10

d. pH 8 to pH 10

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

135. A closed vessel in which steam of other vapor is generated at a pressure of more than 1.055 kg/cm^2 gage by the direct application of heat.

a. Power boiler

b. Fusion boiler

c. boiler

d. External boiler

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136. The heating surface area of miniature boiler is 1.85 m2 and the maximum allowable working pressure is ___ kg/cm2

a. 7.03

b. 8.05

c. 9.85

d. 14.7

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

137. Low pressure heating boiler is a boiler operated at pressure not exceeding 1.055 kg/cm^2 game steam or water temperature not exceeding ___ deg. C.

a. 100

b. 111

c. 121

d. 145

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

138. A boiler of which both the location and ownership have been changed after primary use.

a. Internal boiler

b. Surplus boiler

c. Second hand boiler

d. External boiler

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

139. A boiler removed from its original setting and re erected at the same location or erected at a location without change of ownership.

a. PSME boiler

b. Fusion boiler

c. Reinstalled boiler

d. Unknown boiler

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

140. As a general requirements, smokestacks should be of sufficient capacity to handle flue gases, self-supporting or guyed to withstand a wind load 160kph and rise at least ___ mm above the eaves of any building with a radius of 50 meters.

a. 5000

b. 4000

c. 3000

d. 10,000

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

141. As a general requirement, no smokestacks should be closer than ____ mm from any exposed woodwork or framing.

a. 305

b. 450

c. 503

d. 1200

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

142. Each miniature boiler, shall be equipped with a sealed, spring-loaded pop type safety valve not less than ___ pipe size, connected directly to the boiler.

a. 10.2 mm

b. 12.7 mm

c. 15.6 mm

d. 25.4 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

143. Each miniature boiler shall be equipped with ________ for determination of water level.

a. pressure gage

b. Water gage glass

c. Safety valve

d. Fusible plug

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

144. Each miniature boiler shall be equipped with a steam gage having a dial range not less than ____ times and not more than twice the maximum allowable working pressure.

a. One

b. 1.5

c. 3

d. 4

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

145. The maximum allowable working pressure of a non-code steel or wrought iron heating boiler of welded construction shall not exceed ____.

a. 2 Mpa

b. 2 gage pressure

c. 1 atm

d. 1 bar

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

146. A vessel permanently connected to a system by inlet and outlet pipes for storage of liquid refrigerant.

a. Liquid receiver

b. Container

c. Accumulator

d. Duct

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

147. A device having a predetermined temperature fusible member for the relief of pressures.

a. Gage glass

b. Pressure gage

c. Fusible plug

d. Stop valve

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

148. A shut-off valve other than a valve for controlling the flow of refrigerant

a. Stop valve

b. Pressure valve

c. Check valve

d. Relief valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

149. A refrigeration system in which the refrigerant gas evolved in the evaporator is taken up in an absorber and released in a generator upon the application of heat.

a. Absorption

b. Brine spray

c. Flooded

d. Cascade

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

150. A refrigeration system in which only part of the refrigerant passing over the heat transfer separated from the vapor and recirculated.

a. Flooded

b. Mechanical

c. Steam jet

d. Vapor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status