MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 4 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 31, 2020)

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 4 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 4 of the Series in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Philippine Society of Mechanical Engineering Code (PSME), Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Mechanical Engineering Law
  • MCQ in Mechanical Engineering Code
  • MCQ in Code of Ethics of Mechanical Engineers
  • MCQ in Obligation and Contracts

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 3 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. The temperature of the air to be used for comfort cooling shall be maintained at ____ degree C.

a. 10 – 15

b. 15 – 20

c. 20 – 23.3

d. 21.1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

152. The humidity of the air to be used for comfort cooling shall be maintained at _____ relative humidity.

a. 55% to 60%

b. 50% to 55%

c. 60% to 65%

d. 70% to 75%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

153. Refrigerant piping crossing an open space which affords passageway in any building shall not be less than ____ above the floor unless against the ceiling of such space.

a. 2290 mm

b. 2570 mm

c. 2920 mm

d. 3450 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

154. When refrigerant is added to a system, it shall be charge in the ____ pressure side of the system.

a. High

b. Low and high

c. Low

d. Low or high

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

155. The carbon dioxide concentrated when measured 910 mm above the floor shall not exceed ____ ppm.

a. 50

b. 75

c. 100

d. 150

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

156. A refrigeration system having two or more refrigerant circuits, each with a pressure-imposing element, condenser and evaporator, where the evaporator of one circuit cools the condenser of another circuit.

a. Brine

b. Mechanical

c. Cascade

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

157. A substance which produces a refrigerating effect by its absorption of heat while expanding or evaporating.

a. refrigerant

b. Air

c. Water

d. Brine system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

158. Any liquid cooled by the refrigerant and used for the transmission of heat without a change in its state.

a. Mercury

b. Brine

c. Water spray

d. Water cooler

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

159. The chemical name of refrigerant 12.

a. Carbon dioxide

b. Dichloromethane

c. Dichlorodifluoromethane

d. Methyl chloride

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

160. The chemical symbol of ammonia:

a. SO

b. H2O

c. NH3

d. C4H10

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

161. The chemical symbol of Freon 12:

a. CHCl2F

b. C3H5

c. CCl2F2

d. CO2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

162. Suitable means shall be provided for the collection and disposal of condensate from the equipment. The condensate drain shall be at least ____ nominal pipe size and shall be copper, galvanized steel, or other corrosion-resistant material.

a. 19 mm

b. 23 mm

c. 25 mm

d. 90 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

163. An indirect refrigerating system employing water as the circulating system.

a. Chilled water

b. vapor

c. Brine spray

d. Heating system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

164. This is the ratio of the actual weight of moisture to the weight of saturated water vapor of mixture.

a. Humidity

b. Specific weight

c. Density

d. Specific gravity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

165. A vessel in which vaporized refrigerant is liquefied by the removal of heat.

a. Condenser

b. Compressor

c. Evaporator

d. Brine tank

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

166. Science of water at rest

a. Hydrostatics

b. Hydraulic

c. Hydrodynamics

d. Hydrokinetics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

167. Science of the force exerted by water in motion

a. Hydrostatics

b. Hydraulic

c. Hydrodynamics

d. Hydrokinetics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

168. It is the reading of a liquid manometer at the suction of the pump.

a. Suction lift

b. Static head

c. Suction head

d. Total head

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169. Used to measure the pressure of water discharging from a nozzle.

a. Manometer

b. Piezometer

c. Pitot tube

d. Flow meter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

170. The level with respect to the pump, of the body of water from which it takes suction when the pump is not in operation.

a. Static water level

b. Drawdown

c. Pumping water level

d. Dynamic level

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

171. The vertical difference between the pumping water level and static water level.

a. Total head

b. Pump level

c. Static head

d. Draw-down

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

172. An underground formation that contains sufficient saturated permeable material to yield significant quantities of water.

a. Aquifer

b. Cavitation

c. Wet pit

d. NPSH

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

173. The reading of a pressure gage at the discharge of the pump plus velocity head at the point of gage attachment.

a. Total discharge head

b. NPSH

c. Total head

d. Suction head

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

174. Is the rate of flow of liquid measure per unit of time.

a. Capacity

b. Velocity

c. Pump work

d. Pump head

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

175. A type of valve installed between the suction of pump and water mains to prevent any return to mains when pump is stopped.

a. Globe valve

b. Discharge valve

c. Suction valve

d. Check valve

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

176. Valve design to pen automatically to relieve excess pressure.

a. Check valve

b. Gate valve

c. Relief valve

d. Medium valve

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

177. _______ is a hollow product of round or any cross section having a continuous periphery.

a. Pipe

b. Valve

c. Tube

d. Coupling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

178. A large pipe or drum into which each of a group of boilers is connected.

a. Muffler

b. Manifold

c. Header

d. Expansion loop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

179. Medium pressure, when applied to valves and fittings, implies they are suitable for a working pressure of from ______ kPa.

a. 862 to 1207

b. 955 to 1345

c. 1207 to 1506

d. 1345 to 1750

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

180. All piping shall be run ______ to building walls

a. Opposite

b. Inclined

c. Parallel

d. Slope

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

181. Piping supports shall be placed ____ mm intervals or less.

a. 3000

b. 4500

c. 4000

d. 6000

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

182. Piping color for hazardous services:

a. Safety red

b. Orange

c. Safety yellow

d. No color

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

183. Which of the ff. statements for piping system is correct?

a. All piping to headers shall come from below rack.

b. All piping from headers shall go up above rack.

c. All piping shall be reasonable cleaned before installation.

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

184. A fitting with a number of branches in the line connecting to smaller pipes.

a. Manifold

b. Major pipe

c. Small pipe

d. Valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

185. A large radius bend in a pipe line to absorb longitudinal expansion in the line due to heat

a. Expansion loop

b. Compression joint

c. Expansion joint

d. Compression loop

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

186. For fire protection purposes, is an integrated system of one or more water supplies for use, underground and overhead piping design.

a. Sprinkler system

b. Storage system

c. Container system

d. Fire protection system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

187. Class, of fire involving ordinary combustible materials such as wood, cloth, paper, rubber and plastics.

a. Class A

b. Class B

c. Class D

d. Class E

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

188. Class of fire in inflammable liquids and gases.

a. Class A

b. Class B

c. Class D

d. Class E

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

189. Class of fire involving combustible metals, such as magnesium, sodium, titanium and other similar metals.

a. Class A

b. Class B

c. Class C

d. Class D

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

190. Class of fire involving energized electrical equipment.

a. Class A

b. Class B

c. Class C

d. Class D

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

191. An organization in-charge with the mission of fire prevention, fire protection.

a. Fire service

b. Fire hose

c. Fire building

d. Fire storage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

192. Materials and their packaging which will neither ignite nor support combustion

a. Non-combustibles

b. moderate

c. Combustibles

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

193. The term designates commodities, packaging or storage aids which will not ignite, burn or liberate flammable gases when heated to a temperature of 749 degree for five minutes.

a. Non-combustibles

b. Medium

c. Combustibles

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

194. Materials either of which will contribute fuel to fire.

a. Extra

b. moderate

c. Combustibles

d. High

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

195. Type of fire extinguishers that is used by the occupants of a building primarily for immediate use of small fires.

a. Portable

b. Indoor

c. Outdoor

d. Miniature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

196. The amount of variation permitted in the part of total variation allowed in a given dimension.

a. Tolerance

b. Allowance

c. Sensitivity

d. Accuracy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

197. The minimum clearance space intended between the mating parts and represents the condition of tightest possible fit.

a. Allowance

b. Space

c. Clearance

d. Correction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

198. The most generally used graduated measuring instrument for approximately determining linear dimensions:

a. Calipers

b. Level

c. Gages

d. Rules

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

199. Directly reading calipers which are accurate up to the thousandth of a centimeter.

a. Vernier

b. Tapered

c. Slide

d. Dial

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

200. A tool for checking the flatness of plane surfaces to tenths-of-thousands of a centimeter.

a. Dial indicator

b. Level

c. Planimeter

d. trammels

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

201. Devices used to determine whether the part has been made to the tolerance required.

a. Gages

b. Level

c. Inside micrometer

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

202. Instrument that measures speed:

a. Tachometer

b. Counter

c. Speedometer

d. Balancer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

203. Instrument to measure the relative humidity of the atmospheric air which is important as comfort factor.

a. Humeter

b. Water meter

c. Psychrometer

d. Flow meter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

204. A temperature measuring instrument in which the voltage, generated at the junction of two dissimilar metal wires indicates the degree of temperature.

a. Thermocouple pyrometers

b. Electrical thermometer

c. Mercury thermometers

d. Oxygen bomb

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

205. A temperature measuring instrument which the temperature is determined by matching the luminosity of the hot body.

a. Radiation pyrometer

b. Bourdon

c. Optical pyrometer

d. Electronic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

206. A temperature measuring instrument in which there is an expansion or contraction of a liquid corresponding to the changes in temperature.

a. Pyrometer

b. Liquid-filled glass

c. Mercury thermometer

d. Industrial thermometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

207. Most useful close-tolerance measuring devices for quick and accurate measuring to the thousands part of a centimeter.

a. Micrometer calipers

b. Balancer

c. Dial

d. Ultrasonic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

208. This is used for speed measurement with indicating dials calibrated throughout the range 700 to 14,000 rpm and especially valuable where it is convenient to make a connection or contact with the rotating shaft.

a. Stroboscope

b. Speedometer

c. Counter and timer

d. Humeter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

209. Instruments for measuring the flow of gas or air consist of a set of rotating vanes placed at an angle of 45 deg to the axis of flow and free to rotate about an axis set in jeweled bearings.

a. anemometers

b. Pitot tube

c. Electrical meters

d. Flow-nozzle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

210. An instrument consist of a rectangular head graduated in degrees along a semicircle, with a blade pivoted on the center pin, any angle from 0 to 180 deg can be set

a. Protractor

b. Calipers

c. Dividing head

d. Angle gage blocks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

211. As a general space requirement, the maximum number of persons working or will be working shall not exceed ______

a. One person per 8 m3

b. One person per 10 m3

c. One person per 12 m3

d. One person per 18 m3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

212. As a general space requirement for work rooms shall be at least _____ in height from floor to ceiling.

a. 1 m

b. 2 m

c. 3 m

d. 2500 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status