adplus-dvertising

MCQ in Physical Science Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 15, 2021)

MCQ in Physical Science Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Physical Science Part 4 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Physical Science Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. Which of the following are characteristics of a series circuit?

I. The current that flows through each resistance is the same as the total current throughout the circuit.

II. The sum of all the individual voltage drops in the same as the applied voltage.

III. The reciprocal of the total resistance is equal to the sum of the reciprocal of the separate resistances.

IV. The voltage drop in each resistance is the same as the magnitude of the applied voltage.

A. I and II only

B. I and III only

C. III and IV only

D. I, II, and III only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

152. Which states that the sum of all potential rises and potential drops in any loop (closed circuit ) is zero?

A. Coulomb’s Law

B. Kirchoff’s Law

C. Law of Electrolysis

D. Ohm’s Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

153. A television and an electric fan are connected in parallel top a 220 V line. The current in the television is 8 A and in the electric fan is 3 A. What is the current flowing in the line?

A. 2.67 A

B. 5 A

C. 11 A

D. 24 A

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

154. What happens to the current if resistance increases?

A. Decreases

B. Increases

C. No change

D. Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

155. Which of the following statement DOES NOT represent Ohm’s Law?

A. Current/potential difference =constant

B. Potential difference/current = constant

C. Potential difference = current x resistance

D. Current = resistance x potential difference

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

156. An iron nail can be turned into a temporary magnet if it is held in a strong magnet field. Which method of magnetization is this?

A. Charging

B. Conduction

C. Introduction

D. Saturation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

157. What is the resistance of an electric bulb drawing 1.2 A current and 6.0 V?

A. 0.2 Ω

B. 0.5 Ω

C. 2 Ω

D. 5 Ω

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

158. What happens to the current-carrying ability of a wire as temperature increases?

A. There is no change.

B. The wire can’t carry any current.

C. The wire can carry more current.

D. The wire can carry less current.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

159. A 300 W at 220 V TV set is used at an average of 4 hours a day for 30 days. If the electrical energy costs Php 1.60 per kilowatt-hour, how much is the energy cost?

A. Php 5.76

B. Php 22.50

C. Php 57.60

D. Php 225.00

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

160. Electromagnetic radiation can be used for wireless communications. Which of the following can be used to transmit signals such as mobile phone calls?

A. Infrared

B. Gamma

C. Microwaves

D. Radio waves

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

161. Which statement about the North-magnetic pole of the Earth is TRUE?

A. Its location never changes.

B. It corresponds to the N-pole of a bar magnet.

C. It corresponds to the S-pole of a bar magnet.

D. It is at the same location as the geographic north pole of the Earth

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

162. An iron nail can be turned into a temporary magnet if it is held in a strong magnet field. Which method of magnetization is this?

A. Charging

B. Conduction

C. Introduction

D. Saturation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

163. Which of the following factors affect the size of the induced current in a coil?

I. Number of turns in the coil

II. Size of the inducing field

III. Direction of the winding in the coil

IV. Resistance of the wire in the coil

A. I and II only

B. III and IV only

C. I, II, and III only

D. I, II, and IV only

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

164. To use the right hand rule to predict the direction of n induced current in a coil, your thumb must point ____________.

A. to the direction of the motion of the wire

B. to the S-pole of the induced magnetic field

C. in the direction of the induced current

D. in the direction of the inducing field

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

165. When a bar magnet is inserted into a coil, a current of 12.0 A is induced in the coil. If four magnets of the same type are inserted into a coil at the same time, what would be the induced current?

A. 3 A

B. 4 A

C. 12 A

D. 48 A

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

166. Which of the following involves adsorption?

A. Plating the copper on a steel object

B. Adherence of paint to wood surfaces

C. Brown color of the eyes of the Filipinos

D. Removal of odor inside a refrigerator using charcoal

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

167. Which of the following BEST describes temperature?

A. Temperature measures the total energy in something.

B. Temperature measures the kinetic energy in substance.

C. Temperature measures the total kinetic energy contained in an object.

D. Temperature measures the average molecular kinetic energy in substance.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

168. What is the direction of a magnetic field within a magnet?

A. From north to south

B. From south to north

C. Front to back

D. Back to front

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169. Which is the induced voltage across a stationary conductor in a stationary magnetic field?

A. Decreased

B. Increased

C. Zero

D. Reversed in polarity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

170. What is the magneto motive force (mmf) of a wire with 8 turns carrying 3 A of current?

A. 2. 67

B. 24

C. 240

D. 2400

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

171. A coil of wire is placed in a charging magnet field. If the number of turns in the coil is decreased, what will happen to the voltage induced across the coil?

A. Remain constant

B. Be excessive

C. Decrease

D. Increase

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

172. Which of the following is TRUE about the frequency and velocity of electromagnetic waves?

A. Frequency and wavelength are interdependent of each other

B. As frequency increases, wavelength decreases

C. As frequency increases, wavelength increases

D. Frequency is constant for all wavelengths

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

173. Which of the following correctly lists electromagnetic waves in order form longest to shortest wave length?

A. Television, infrared, visible light, X-rays

B. Gamma rays, ultraviolet, infrared, microwaves

C. Radio waves, infrared, gamma rays, ultraviolet

D. Micro waves, ultraviolet, visible light, gamma rays

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

174. An electromagnetic wave is radiated by a straight wire antenna that is oriented vertically. What should be the orientation of a straight wire receiving antenna?

A. Diagonally

B. Vertically

C. Horizontally and in a direction parallel to the wave’s direction of motion

D. Horizontally and in a direction perpendicular to the wave’s direction of motion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

175. What should a good diode tested with an ohmmeter indicate?

A. High resistance when forward or reverse biased

B. Low resistance when forward or reverse biased

C. High resistance when reverse biased and low resistance when forward biased

D. High resistance when forward biased and low resistance when forward biased

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

176. Vacuum tubes in a radio transmitter are used to __________.

A. record programs

B. provide DC supply

C. generate high power radio waves

D. provide lighting inside the studio

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

177. Which material is the usual component of an anode?

A. Aluminum

B. Carbon

C. Copper

D. Nickel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

178. A metal spoon is placed in a cup filled with hot coffee. After sometime, the exposed end of the spoon becomes hot even without a direct contact with the liquid. What explains this phenomenon?

A. Conduction

B. Convection

C. Radiation

D. Thermal expansion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

179. Which cause the warmth that you fell when you place your finger at the side of the flame of a burning candle?

A. Conduction

B. Convection

C. Radiation

D. Not enough information given

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

180. Which process of heat transfer happens by the movement of mass from one place to another?

A. Conduction

B. Convection

C. Induction

D. Radiation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

181. When work is done by a system, what happens to its temperature assuming that no heat is added to it?

A. Decreases

B. Increases

C. Remains the same

D. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

182. Which states that “when two systems are in thermal equilibrium with a third system, then they are in thermal equilibrium with each other?

A. Zeroth Law of Thermodynamics

B. First Law of Thermodynamics

C. Second Law of Thermodynamics

D. Mechanical Equivalent of Heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

183. What happens in an adiabatic process?

A. No heat enters or leaves the system.

B. The pressure of the system remains constant.

C. The temperature of the system remains constant.

D. The system does no work nor work is done on it.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

184. What thermodynamic process is involved in a closed car inside a hot garage?

A. Adiabatic

B. Isobaric

C. Isochoric

D. Isothermal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

185. Consider the thermal energy transfer during a chemical process. When heat is transferred to the system, the process is said to be ________ and the sign of H is _________.

A. endothermic, positive

B. endothermic, negative

C. exothermic, positive

D. exothermic, negative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

186. Which of the following statements is FALSE?

A. Entropy increases with the number of microstates of the system.

B. Any irreversible process results in an overall increase in entropy.

C. The total entropy of the universe in any spontaneous process.

D. The change in entropy in a system depends on the initial and final states of the system and the path taken from one state to the order.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

187. During a refrigeration cycle, heat is rejected by the refrigerant in ___________.

A. compressor

B. condenser

C. evaporator

D. expansion valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

188. Which of the following CORRECTLY describes a refrigeration system?

A. Rejects energy to a low temperature body.

B. Rejects energy to a high temperature body.

C. Removes heat from a low temperature body and delivers it to a high temperature body.

D. Removes heat from a high temperature body and delivers it to a low temperature body.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

189. Which of the following refrigerant has the maximum ozone depletion potential in the stratosphere?

A. Ammonia

B. Carbon dioxide

C. Fluorine

D. Sulfur dioxide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

190. Which phenomenon is BEST explains by the particle nature of light?

A. Doppler effect

B. Interference

C. Photoelectric effect

D. Polarization

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

191. According to the quantum theory of light, the energy of light is carried in discrete unit called _____.

A. alpha particles

B. photoelectrons

C. photons

D. protons

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

192. Ruther ford observed that most of the alpha particles directed at a metallic foil appear to pass through unhindered, with only a few deflected at large angles. What did he conclude?

A. Atoms can easily absorb and re-emit alpha particles

B. Atoms consist mainly of empty space and have small, dense nuclei.

C. Alpha particles behave like waves when they interact with atom.

D. Atoms have most of their mass distributed loosely in an electron cloud.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

193. When an electron change from a higher energy to a lower energy state within an atom, a quantum of energy is ________.

A. absorbed

B. emitted

C. fussioned

D. fused

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

194. When does nuclear fission occur?

A. When we cut nuclei into two with a very small cutting device

B. When one nucleus bumps into another causing a chain reaction

C. When a nucleus divides spontaneously, with no apparent reason

D. When electrical force inside a nucleus overpower forces

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

195. When does nuclear fusion release energy?

A. When uranium emits a neutron

B. When heavy ions fuse together

C. When very light nuclei fuse together

D. When uranium spits into two fragments

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

196. Albert Einstein’s Second postulate of Special Relativity state that the speed of light _______.

A. can decrease if the speed of the observer decreases

B. can increase if the speed of the observer increases

C. randomly changes depending upon its original light source

D. is constant regardless of the speed of the observer or the light source

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

197. A passenger train travels east at high speed. One passenger is located at the east side of one car, another is located at the west side of that car. In the train’s frame, these two passengers glance up the same time. In the earth’s frame _________.

A. they glance up simultaneously

B. the passengers glance sideways

C. the passenger at the east side glances up first

D. the passenger at the west side glances up first

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

198. Benie11 travels at high speed from Earth to the star Alpha Centauri which four light years away. Which one is CORRECT in Benie11’s frame?

A. The clocks on earth and on Alpha Centauri are synchronized.

B. The trip takes more time than it does in the earth’s frame

C. Benie11 travels to Alpha Centauri over a length that is shorter than four light years.

D. Alpha Centauri travels to Benie11 over a length that is shorter than four light years.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

199. One clock is placed on top of a mountain and another clock is at the bottom the mountain. Ignore the rotation of the earth. Which clock ticks more slowly?

A. They tick at the same rate.

B. The one on top of the mountain.

C. The one at the bottom of the mountain.

D. Cannot be determined.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

200. You are in a windowless spacecraft. What do you need to do determine whether your space ship is moving at constant non-zero velocity, or is at rest, in an inertial frame of earth?

A. Make very precise time measurements.

B. Make very precise mass measurements.

C. Make very precise length and time measurements.

D. Nothing, because you cannot succeed no matter what you do.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status