adplus-dvertising

MCQ in Physical Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 15, 2021)

MCQ in Physical Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Physical Science Part 5 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Physical Science Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. According to the effects of length contraction, from the viewpoint of an observer stationary with respect to a body moving at a uniform speed relative to the observer, which one is CORRECT?

A. The body contracts along the direction of the motion.

B. The time it takes for a clock incorporated in the body to tick contracts.

C. The body is not now contracted but would contract if it were accelerate.

D. The body contracts in some direction traverse to the direction of motion.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

202. April and May are identical twins. One day, April embarked on a high-speed space travel into a distance star. When he gets back home, who is older between the two?

A. April

B. May

C. None of them because they are still of the same age

D. Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

203. An accelerated frame is a non-inertial frame. Is this TRUE?

A. True

B. False

C. Sometimes true, sometimes false

D. Not enough information given

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

204. What is the rest energy of a single proton which has a rest mass of 1.67 x 10-27 kg?

A. 1.50 x 10 J

B. 1.50 x 101 J

C. 1.50 x 1010 J

D. 1.50 x 10-10 J

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

205. Which of the following statements is TRUE about the speed of light?

A. The speed of light has a value that depends on the observer’s frame of reference.

B. The speed of light has the same value for observers in all reference frames.

C. The speed of light is constant in an inertial frame of reference.

D. The speed of light is slower in a moving frame of reference.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

206. A person is riding a moped that is travelling at 20 m/s. What is the speed of the ball if the moped rider throws a ball forward at 4 m/s while riding the moped?

A. 16 m/s

B. 20 m/s

C. 24 m/s

D. 80 m/s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

207. According to Einstein, what is considered the fourth dimension?

A. Curled dimension

B. Horizontal dimension

C. Space dimension

D. Time dimension

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

208. As you observe a fish inside an aquarium, the fish appears to be bigger when underwater. When observed through the side, the fish seems closer than if you observe over the top. When you look through the corner, it appears to be that there are two fishes. What explains this observation?

A. Diffraction

B. Interference

C. Reflection

D. Refraction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

209. What is the phenomenon by which the accident light falling on a surface is back into the same medium?

A. Absorption

B. Polarization

C. Reflection

D. Refraction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

210. Which property is responsible for alternating light and dark bonds when light passes through two or more narrow slits?

A. Diffraction

B. Interference

C. Polarization

D. Refraction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

211. What happens when a light wave enters into a medium of different optical density?

A. Its speed and frequency change.

B. Its speed and wavelength change.

C. Its frequency and wavelength change.

D. Its speed, frequency and wavelength change.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

212. If carbon tetrachloride has an index of refraction of 1.461, what is the speed of light through this liquid? ( c= 3.00 x 108 m/s)

A. 1.46 x 108 m/s

B. 2.05 x 108 m/s

C. 4.38 x 108 m/s

D. 4.46 x 108 m/s

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

213. A ray of light in air is incident of an air-to-glass boundary at an angle of 36 degrees with the normal. If the index of refraction of the glass is 1.65, what is the angle of the refracted ray within the glass with respect to the normal?

A. 18 degrees

B. 30 degrees

C. 46 degree

D. 56 degrees

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

214. If the critical angle for internal reflection inside a certain transparent material is found 48 degrees, what is the index of refraction of the material? ( air is outside the material )

A. 0.74

B. 1.35

C. 1. 48

D. 1.53

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

215. According to the law of reflection, from what angle is light coming after it is reflected from a mirror?

A. The same angle as the incident ray as measured from the surface of the mirror

B. The same angle as the incident ray as measured from the normal to the mirror

C. Some light comes directly from the object and some passes through the mirror

D. Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

216. Two planed mirror are positioned perpendicular to each other. A ray of rad light incident on mirror at an angle of 55ᵒ . This ray is reflected from mirror 1 and then strikes 2 and is reflected again. The angle of reflection will be _________.

A. 35ᵒ

B. 45ᵒ

C. 55ᵒ

D. 70ᵒ

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

217. A point object is placed in front of a plane mirror. Which is the correct location of the image by the mirror?

A. A

B. B

C. C

D. D

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

218. Which of the following is the BEST description of a white light?

A. It is a mixture of every color.

B. It is a mixture of seven color.

C. It is a mixture of red, blue and yellow.

D. It is a pure color that cannot be broken up.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

219. Which of the following observation is NOT true whenever a system is in chemical equilibrium?

A. Attainment of equilibrium requires time.

B. The rates of opposing reactions are equal.

C. The products do not change back to reactants.

D. Concentration remain constant at equilibrium even though the opposing reactions are continuing.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

220. Sunsets often appears to have a more reddish-orange color than noon. Which of the following phenomenon is responsible for this effect?

A. Rayleigh Scattering

B. Dispersion

C. Polarization

D. Refraction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

221. The polarization behavior of light is BEST explained by considering light to be _________.

A. particles

B. transverse waves

C. longitudinal waves

D. unpolarized

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

222. Which type of light is vibrates in a variety of planes?

A. Electromagnetic

B. Polarized

C. Transverse

D. Unpolarized

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

223. Light is passed through a filter whose transmission axis is aligned horizontally. It then passes through a second filter whose transmission axis is aligned vertically. What will happen to the light after passing through both filters?

A. It will be polarized

B. It will be un polarized

C. It will be entirely blocked.

D. It will return to its original state.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

224. Light rays enter a material and scatter. Which BEST describes what happens to the light rays.

A. Bounce straight back

B. Move straight through

C. Spread out in all direction

D. Move through but in a new direction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

225. The energy generated by the suns travels to Earth as electromagnetic waves of varying lengths. Which statement correctly describes an electromagnetic wave with a long wavelength?

A. It has a high frequency and low energy.

B. It has a high frequency and high energy.

C. It has a low frequency and can travel through a vacuum.

D. It has a low frequency and needs a medium to travel through.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

226. Why is the sky blue?

A. It reflects the color of the ocean

B. The color of the outer space is blue.

C. Blue light is more readily scattered than red light by nitrogen.

D. Red light is scatted more easily than blue light by dust particles.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

227. What human activity has added the most carbon in the atmosphere?

A. Burning fossils fuels

B. Mining fossil fuel

C. Increasing soil erosion

D. Cutting down the rainforests

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

228. Which of the following BEST describes the image for a thin diverging lens that forms whenever the magnitude of the object distance is less than that of the lens’ focal length?

A. Inverted, reduced, and real

B. Inverted, enlarged, and real

C. Upright, reduced, and virtual

D. Upright, enlarged and virtual

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

229. Acid rain is formed when sulfur oxides react with water in air. It causes lakes and streams decrease in pH which makes it unable to support fish and plant life. Which is the LEAST means of solving this problem?

A. Limestone may be added to the water basins.

B. Neutralize sulfur oxides with basic compounds.

C. Reduction of sulfur emissions from the industrial establishments.

D. Providing absorbent colloidal materials to screen acid rain before hitting the water.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

230. Which of the following would decrease the rate in which a solid dissolves in a liquid?

A. Supersaturating the solution

B. Applying pressure into the solution

C. Grinding the solid into smaller pieces

D. Increasing the temperature of an exothermic reaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

231.Which factors affects the rate of dissolution when powdered sugar dissolves more rapidly than granulated sugar?

A. Application of heat

B. Nature of solute

C. Particle size

D. Stirring

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

232. What is the physical evidence that the core is composed mostly in iron?

A. Volcanoes regularly erupt material from the core to the surface.

B. Scientist have sampled the core and determined its composition.

C. The known mass of Earth requires material of high density at the core.

D. A and B

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

233. Which of the following comprised the largest portion of Earth’s volume?

A. Crust

B. Inner core

C. Mantle

D. Outer core

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

234. Which of the following statements about the Mohorovicic discontinuity is False?

A. The Moho separates the crust from the mantle.

B. The Moho marks the top of a partially molten layer.

C. The Moho separates denser rocks below from less dense rocks above.

D. Seismic wave speeds up as they pass across the Moho heading downward.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

235. Where do P waves travel fastest?

A. Upper mantle

B. Lower mantle

C. Outer core

D. Inner core

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

236. What is the driving force for the movement of the lithospheric plates?

A. Heat from the sun

B. Heat in the atmosphere

C. Unequal distribution of heat within the Earth

D. Unequal distribution of heat in the oceans

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

237. Which evidence supports Alfred Wegener’s Continental Drift Theory?

A. Major rivers on different continents match

B. Land bridge still exist that connect major continents

C. The same magnetic direction exist on different continents

D. Fossils of the same organism have been found on different continents

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

238. Which of the following is TRUE based on the Plate Tectonics Theory?

A. The asthenosphere is strong and rigid.

B. The lithosphere is divided into plates.

C. The asthenosphere is divided into plates.

D. The asthenosphere moves over the lithosphere.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

239. What type of boundary occurs where two plates move together, causing one plate to descend into the mantle beneath the outer plate?

A. Convergent boundary

B. Divergent boundary

C. Transform fault boundary

D. Transitional boundary

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

240. Which are considered as most destructive earthquake waves?

A. P waves

B. Q waves

C. S Waves

D. Surface waves

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

241. Which of the following conditions rather than faulting

A. Low temperatures and low confining pressures

B. Low temperatures and high confining pressures

C. High temperatures and low confining pressures

D. High temperatures and high confining pressures

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

242. In which of the following climates will chemical weathering be most rapid?

A. Hot and dry

B. Cold and dry

C. Hot and humid

D. Cold and humid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

243. Which of the following statements about weathering is false?

A. Rock of different composition weather at different rates.

B. Heat and heavy rainfall increase the rate of chemical weathering.

C. The presence of soil slows down the weathering of the underlying bedrock.

D. The longer a rock is exposed at the surface, the more weathered becomes.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

244. Why do agricultural areas often experience the greatest amount of soil erosion?

A. Because farms are typically located near streams

B. Because farmers usually remove trees from their fields

C. Because they typically occur in areas of moderately steep slopes

D. Because farming usually involves plowing the soil to plant seeds

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

245. What can happen to global temperatures for several years after a volcanic eruption.

A. Temperatures may increase

B. Temperatures may decrease

C. Temperatures can create more volcanoes

D. Temperatures are not affected by volcanic eruptions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

246. Which of the following correctly describe diastrophism?

A. It refers to the boundaries between crustal plates.

B. It refers to a discredited theory of continent formation.

C. It refers to all process in which magma moves from Earth’s surface to or near the surface.

D. It refers to all the deformation of Earth’s crust by bending or breaking in response to great pressures exerted either from below or from within the crust.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

247. What is the evaporation of water from plant surface especially through stomates?

A. Condensation

B. Perspiration

C. Respiration

D. Transpiration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

248. Which of the following processes form clouds?

A. Condensation

B. Evaporation

C. Precipitation

D. Transpiration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

249. Which of the following is/are a natural factors that may disrupt the water cycle?

A. Water pollution

B. Drying of ground water

C. Mismanaged domestic and industrial use of water

D. Both A and C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

250. Fresh water is an integral part of hydrologic cycle. How is it produced?

A. Condensation

B. Desalination

C. Evaporation

D. Transpiration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status