adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Social Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. ESD involves topics on peace education, global citizenship and human rights in addition to environmental education. What teaching-learning approach is recommended for ESD?

a. Project-based

b. Outcome-based

c. Problem-based

d. Concept-based

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

102. In teaching ESD what kills are considered essential for integrating effective participation in both work and society?

a. Assertiveness and mediation

b. Social and emotional skills

c. Negotiation and conflict management

d. Stress and time management

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

103. Which BEST describes the whole school approach in teaching-learning social studies?

a. It transforms the teaching and learning towards holistic life skills and values.

b. It transmits changes in social institutions.

c. It integrates goals and targets in the curriculum through projects.

d. It demonstrates problem-based and project-based practices.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

104. Challenge-based learning builds on the practice of problem-based learning in which students work on real world problems. What BEST describes the learning experiences of teachers and learners?

a. Global

b. Integrative

c. Collaborative

d. Cultural

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

105. In grade distribution of a class the _____ is basic numerical data as the average of grades.

a. median

b. mode

c. mean

d. measure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

106. An IQ test given before admission which is used by schools to determine general intelligence which has _______ that measures specific attributes of students.

a. predictive validity

b. construct validity

c. criterion validity

d. aptitude validity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

107. Teacher A is analyzing income distribution which is symmetrical. Which measure/s of central tendency will be most appropriate?

a. Mean and median

b. Mode

c. Median

d. Mean and mode

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

108. Schools provide pre-assessment test to determine fitness of students in college for some courses or in high school for learning sections. This test is ________ evaluation.

a. formative

b. diagnostic

c. achievement

d. placement

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

109. In observing students as part of evaluation outside of tests, the teacher needs to be ________ to be fair and accurate in judging students.

a. objective

b. subjective

c. partisan

d. biased

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

110. In the test-retest method for reliability if the ordering of the two tests is exactly the same they the correlation co-efficient is 1.00 for ________ reliability.

a. doubtful

b. imperfect

c. perfect

d. invalid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

111. It is natural for parents to want to get involved in their children’s school work but teachers need to be ________ about skills and subjects for which students need to be assisted or reinforced.

a. specific

b. general

c. extensive

d. broad

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

112. Which is the middle value in a set of grades representing the point of distribution where one-half of 50% fall or are above the grade distribution of the whole class?

a. Mean

b. Median

c. Mode

d. Measure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

113. Which is a measure of central location computed by the greatest number of frequency in a distribution of grades?

a. Media

b. Mean

c. Mode

d. Measure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

114. Teacher-made-test can help determine progress of student for remedial instruction if needed. This test is for _______ purposes.

a. diagnostic

b. placement

c. formative

d. summative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

115. These are correct types of evaluation and tools used, EXCEPT _________.

a. diagnostic :: observations, interviews

b. formative :: teacher-made tests and checklists

c. placement :: teacher made tests

d. summative :: standardized tests and rating scales

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

116. Which one is meant to measure the learner’s awareness of values?

a. Anecdotal record

b. Moral dilemma

c. Projective technique

d. Likert scales

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

117. Which assessment tools is MOST authentic?

a. True-False test

b. Essay test

c. Portfolio

d. Projects

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

118. Standard deviation is to variability as mode is to _________.

a. level of difficulty

b. correlation

c. tendency

d. discrimination

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

119. How is evaluation differentiated from assessment?

a. Evaluation is value judgment of the quality of performance, assessment is the process of collecting, synthesizing and interpreting information to aid in decision making.

b. Evaluation is the weighing of assessment information against some standards to improve instruction.

c. Assessment uses scoring guide; evaluation has no scoring guide.

d. Evaluation makes use of traditional tools, assessment uses authentic tools.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

120. What is the distinct feature of a rubric?

a. It is a scoring guide using numerical score given to learners.

b. It motivates learners to engage more an application and reasoning skills.

c. It encourages learners’ self-evaluation when they receive their report card grades.

d. It has specific performance characteristics arranged in levels indicating the degree to which a standard has been met.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

121. What skills are being recognized to prepare students for increasingly complex life and work in the 21st century?

a. Information literacy skills

b. Learning and innovation skills

c. Media literacy skills

d. Global awareness and communication skills

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

122. Despite many successful reforms, President Obama was described as a “lame-duck” president because of ________ by the Republican Party.

a. ban control

b. power politics

c. veto power

d. denial plot

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

123. These were the effects of Thailand’s 2014 National Council of Peace and Order military junta EXCEPT ______.

a. ban on political gatherings

b. nationwide curfew

c. cessation of economic life

d. arrest of politicians

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

124. What can be done to temper the effects of massive employment of foreign Filipino labor overseas that endanger family integration?

a. Limit overseas deployment

b. Provide loans to OFW families

c. Safeguard balikbayan boxes

d. Assist OFWs in overseas work

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

125. What is feasible move to stop the conflict that endangers lives in the Southern Philippines?

a. Peace talks

b. Federal autonomy to regions

c. Enlist Muslim fighters in the AFP

d. Reconciliation among religions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

126. How can domestic violence best be minimized?

a. Heavier tax on alcohol

b. Stronger anti-illegal drugs drive

c. Award for the Best Father and Mother

d. Effective education on family life

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

127. What initiative is needed to prevent exploitation of children workers?

a. Scholarship

b. Subsidy for children

c. Socio-economic package

d. Stricter law against child exploitation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

128. What can be done to prevent detention of juveniles with adult prisoners?

a. Separate cells of juveniles and adults

b. Lesson years of detention for juveniles

c. Alternative learning system in prisons

d. Upgrade juvenile penology program

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

129. How should the International Covenant on Civil and Political Rights received by RP government?

a. Prevent intervention by the UN

b. Support the covenant

c. Reject criticism on human rights violations

d. Downplay UN reports on human rights violations

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

130. How can Deng Xiaoping be described by advancing liberal industrialization in China as leader without holding president, premier or secretary general positions?

a. Fascistic

b. Autocratic

c. Democratic

d. Authoritarian

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

131. These are traditional values that should be eliminated in private and public sectors EXCEPT _________.

a. Siesta time up to 2 p.m. (Spanish-owned firm in Makati)

b. “Paki-time in mo ako” (government agency)

c. Paggalang sa boss (private companies)

d. Palakasan sa pwesto (public offices)

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

132. In the Comprehensive Land Reform Program, what aspect shows that traditional forces were very much around to curtail rights of tenants to the land they till?

a. Making tenants share holders not owners

b. Not applying land reform at all

c. Abolishing the land reform program

d. Not providing inputs for productivity support to farmers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

133. What core principle has remained unfulfilled in socialist countries like Russia and China?

a. State ownership of industries

b. Revolutionary conflict

c. Rule of the working class

d. Class struggle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

134. What is the main disadvantage of simply following the market economy especially for peasant economies?

a. Producers don’t cater to the poor who can’t buy.

b. There is production surplus for in industries.

c. Advertising gains from commercial ads.

d. Country stagnates in economic growth.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

135. Arrange the chronological evolution of the market economy that led to the industrial revolution.

I. Antiquity’s cities and farm countryside

II. Towns an guilds

III. Feudal lords and serfs in manors

IV. Mercantilism through commerce

V. Industrial revolution and self-sustaining growth

a. I, II, II, IV and V

b. II, I, II, IV and V

c. III, II, IV and V

d. I, II, III, IV, V

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136. Even during early Hispanic days, the _______ were the oil of the machinery of commerce throughout the archipelago.

a. Creoles

b. native

c. Chinese

d. Peninsulares

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

137. Which theory of Marx states that the difference between the price of commodity and cost of production belongs to the workers.

a. Theory of exploitation

b. Theory of economic difference

c. Theory of labor rights

d. Theory of price control

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

138. In 1984, the price of chicken continued to go down despite government removing the price ceiling for chicken and other products. This was because ____________.

a. chicken was abundant

b. people had no purchasing power

c. adobo was favorite dish

d. few liked to eat chicken

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

139. Inflation is always with us but it is bad when the rise of prices of goods and products is exceptionally ________.

a. staggered

b. low

c. severe

d. regular

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

140. The biggest impact of high inflation is on the _________ Filipino.

a. average

b. employed

c. entrepreneurial

d. rural

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

141. In the U.S. prices of goods and services are forty to fifty times higher than those in the Philippines but Americans do not feel the impact of high prices because the ________ of the dollar is similarly high.

a. currency float

b. exchange value

c. dividend return

d. stock exchange

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

142. Innovation as a key to growth is done through various means EXCEPT ________ .

a. inventing new method

b. keeping organizational structure

c. introducing new product

d. opening new markets

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

143. The following are among the elements to gauge a country’s economic growth EXCEPT _________.

a. national income

b. gross national product

c. Population Growth

d. gross domestic investment

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

144. What is needed to build confidence among employers and protect the rights of employees?

a. Benchmark of qualifications

b. Quality assurance of qualifications

c. Internal protection to workers

d. Assurance from companies

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

145. Which will fast tract inclusive development in the Philippines?

a. Attract Foreign Direct Investments

b. Increase cash assistance to the poor

c. Increase cash for work

d. Attract explorers of natural resources

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

146. Mang Pido said he does not need the highway built by An Australian Aid program in Samar because he still rides a carabao. What is wrong with the highway?

a. Too expensive to construct

b. Not relevant to individual needs

c. Hidden interest by donor

d. Wrong choice of route

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

147. The worker’ rights to form unions or to strike can be suppressed during times of national emergency. On what is this based?

a. Nobler person – God before man

b. Higher law – inalienable rights before alienable

c. Wider social order the family- the family before the individual

d. Clearer title- the certain before the title

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

148. When teacher Jackie asks History questions on names of different historical personages she is asking _______ questions.

a. high level

b. moderate

c. low level

d. superior

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

149. Which of the following is a high level question in a Geography class?

a. Where is the Philippines in the world map?

b. Why is global warming a problem today?

c. Which cities are the adjacent to Manila?

d. Which pollutes more, the smoker or factories?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

150. High level questions have the following characteristics EXCEPT ________ .

a. stimulating

b. advanced

c. factual

d. challenging

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status