You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Chemistry Part 8 | Licensure Exam for Chemical Engineering

MCQ in Chemistry Part 8 | Licensure Exam for Chemical Engineering

MCQ in Chemistry Part 8 | Licensure Exam for Chemical Engineering

This is the Chemical Engineering Reviewer, Multiple Choice Questions in Chemistry Part 8 as one coverage of Licensure Examinations for Chemical Engineering. The examination is divided into three subjects. First is the Physical and Chemical Principles, 30%. Second,  Chemical Engineering principles, 40%. Third, General Engineering, Ethics, and Contracts, 30% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Chemical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every question to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Chemical Engineering.

PRC BOARD OF CHEMICAL ENGINEERING SYLLABI

The Chemical Engineering Board Exam coverage shall test the overall knowledge of the applicant in this profession and shall obtain a general average of no less than 70% and a rating of no less than 50% in any examination subject.

The subjects covered are the following:

Physical and Chemical Principles – 30%

  1. General Inorganic Chemistry
    • Matter and Energy
    • Theory of Atoms and Molecules
    • Chemical Periodicity
    • Calculation Principles in Chemical Changes
    • Chemical Bonding
    • Solutions
    • Chemical Equilibrium
    • Chemical Kinetics
    • Nuclear Chemistry
  2. Organic Chemistry
    • Structural characteristics and reaction mechanism of different organic compounds: aliphatic, aromatics, arenas alcohols, aldehydes, ketones, carboxylic acids, carbohydrates, amino acids, and proteins
  3. Analytical Chemistry
    • Theory and practice of gravimetric and volumetric methods of analysis and their application methods in the analysis of acids, bases, salts, and minerals.
  4. Physical Chemistry
    • Properties of gases, liquids, solids and solutions
    • introduction to first and second laws of thermodynamics
    • thermochemistry
    • Homogeneous and Heterogeneous Equilibria
    • Transference and Conductance of Ionized Solutions
    • Electrochemistry
  5. Chemical Engineering Thermodynamics
    • First and Second Laws of Thermodynamics
    • P-V-T Relationships of Fluids
    • Heat Effects
    • Thermodynamics of Flow Processes
    • Power and Refrigeration Cycles
    • Phase Equilibria
    • Chemical Reaction Equilibrium

Chemical Engineering Principles – 40 %

  1. Chemical Engineering Calculations
    • Elementary Mass and Energy Balances
    • Stoichiometry
    • Principles of Equilibrium Applicable to Unit Operations and Processes
    • Material and Energy Balances Applicable to IndustrialProcess
  2. Reaction Kinetics
    • Principles and applications of chemical kinetics to the
      design of chemical reactors
  3. Unit Operations
    • Principles of Fluid Mechanics
    • Heat
    • Mass and Momentum Transfer
    • Separation Processes;
    • Stage-wise Operations
  4. Plant Design
    • Application of physical and chemical principles in the design of industrial plants or parts thereof involving preparation of process flow sheets, mass and energy balances, and equipment design
  5. Chemical Process Industries
    • Unit processes and operations involved in the inorganic and organic chemical industries
  6. Biochemical Engineering
    • Aspects of biological sciences, primarily microbiology and biochemistry, which are applicable to process industries
  7. Environmental Engineering
    • Types of pollutants
    • physical, chemical, and biological processes applicable to pollution control and abatement
  8. Instrumentation and Process Control
    • Principles and operations of a wide variety of process instruments and the proper selection thereof for practical industrial application
  9. Laws, Contracts, and Ethics
    • Legal and ethical issues related to the practice of chemical engineering, including intellectual property and environmental laws

General Engineering, Ethics and Contracts – 30%

    1. Mathematics
      • Algebra
      • Trigonometry
      • Analytic Geometry
      • Differential Calculus
      • Differential Equation
      • Statistics & Probability Theory
    2. Physics
      • Mechanics
      • Waves
      • Sound
      • Heat
      • Electricity
      • Magnetism
      • Light
    3. Engineering Mechanics
      • Statics and Dynamics
      • Free Body Concepts
      • Equilibrium of Coplanar and Non-coplanar Systems
      • Analysis of Frames and Trusses
      • Friction
      • Centroids and Moments of Inertia
      • Motion of Particles and Rigid Bodies
      • Mass, Force and Acceleration
      • Work and Energy
      • Impulse and Momentum
    4. Strength and Materials
      • Axial Stress and Strain
      • Stresses in Torsion and Bending
      • Combined Stresses
      • Beam Deflections
      • Indeterminate Beams
      • Elastic Instability
    5. Engineering Economics
      • Introductory financial accounting
      • Financial Mathematics
      • Time Value of Money
      • Break-even Analysis Capital Investment Decision Criteria
      • Engineering-Oriented Applications

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in Chemistry Part 7 | Licensure Exam for Chemical Engineering

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. The most abundant constituent of atmospheric air is

(a) carbon

(b) hydrogen

(c) oxygen

(d) nitrogen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

352. Which mineral is the ore Of aluminium?

(a) Haematite

(b) Bauxite

(c) Magnetite

(d) Siderite

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

353. Which gas is used for converting vegetable oils into saturated fats ?

(a) H2

(b) 02

(c) CL2

(d) S02

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

354. Chemical name of bleaching powder is

(a) Calcium chlorate

(b) Calcium hypochlorite

(c) Calcium chloro hypochlorite.

(d) Calcium bi chloride

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

355. Alcoholic ( OH) group can be identified by

(a) Tollens Reagent Test

(b) Esterification Test

(c) FeCl3 Test

(d) Ozonolysis Reaction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

356. The total energy of revolving electron in an atom

(a) cannot be negative

(b) can have any value above zero

(c) can never be positive

(d) will always be positive

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

357.  Conduction band electrons have more mobility than holes because they

(a) are lighter

(b) experience collision less frequently

(c) have negative charge

(d) needless energy to move them

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

358. The mass number of a nucleus is.

(a) always less than its atomic number

(b) always more than its atomic number

(c) always equal to its atomic number

(d) sometimes more and sometimes equal to its atomic number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

359. Identify the metal which is nontoxic in nature

(a) Chromium

(b) Gold

(c) Cadmium

(d) Cobalt

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

360. The gas that usually causes explosions in coal mines is

(a) Hydrogen

(b) Carbon monoxide

(c) Air

(d) Methane

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

361. The chemical bahaviour of an atom depends upon

(a) the number of protons in its nucleus

(b) the number of neutrons in the nucleus

(c) the number of electrons orbiting around the nucleus

(d) the number of nucleons in the nucleus

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

362. A powerful eye irritant present in smog is

(a) nitric oxide

(b) Sulphur dioxide

(c) peroxyacetyl nitrate

(d) carbon dioxide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

363. When water itself combines chemically with some element or mineral it is called

(a) Carbonation

(b) Desalination

(c) Hydration

(d) Oxidation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

364. The electronic configuration of an atom having atomic number 20 is

(a) 2 8 10

(b) 2 6 8 4

(c) 2 8 8 2

(d) 2 10 8

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

365. The most reactive among the halogens is

(a) Fluorine

(b) Chlorine

(c) Bromine

(d) Iodine

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

366. The major component in the LPG is

(a) methane

(b) butane

(c) ethane

(d) propane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

367. KMN04 can be used as a an

(a) insecticide

(b) fertilizer

(c) pesticide

(d) disinfectant

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

368. Which of the inert gases can form compounds?

(a) Helium

(b) Xenon

(c) Krypton

(d) Argon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

369. Burning pyrites ore gives out

(a) Carbon dioxide gas

(b) Sulphur dioxide gas

(c) Nitrogen dioxide gas

(d) Nitric oxide gas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

370. Which one of the following elements is used in the manufacture of fertilizers?

(a) Fluorine

(b) Potassium

(c) Lead

(d) Aluminium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

371. Natural rubber is the polymer of:

(a) isoprene

(c) Butadiene

(d) Ethylene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

372. In addition to hydrogen the other abundant element present on Suns surface is

(a) Helium

(b) Neon

(c) Argon

(d) Oxygen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

373. Which of the following is the major constituent of LPG?

(a) Methane

(b) Ethane

(c) Propane

(d) Butane

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

374. Ozone layer is present in

(a) Troposphere

(b) Ionosphere

(c) Stratosphere

(d) Exosphere

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

375. An electric iron has a heating element made of:

(a) Copper

(b) Tungsten

(c) Nichrome

(d) Zinc Technical

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

376. The process of covering water pipes made of Iron with Zinc layer to prevent corrosion is called :

(a) Zinc plating

(b) Alloy formation

(c) Vulcanization

(d) Galvanization

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

377. The particle required to continue the chain process of Uranium fission is :

(a) Electron

(b) Proton

(c) Neutron

(d) Positron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

378. Which of the following is used to increase the antiknocking property of petrol

(a) Tetraethyl lead

(b) Tetraethyl lead

(c) Trimethyl lead

(d) Triethyl lead

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

379. The chief source for the production of nitrogenous fertilizers is :

(a) Ammonia

(b) Nitric acid

(c) Nitrogen

(d) Nitrogen dioxide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

380. The element used for making solar cells is

(a) Magnesium

(b) Sodium

(c) Calcium

(d) Silicon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

381. Which of the following is an iron ore ?

(a) Bauxite

(b) Magnetite

(c) Lignite

(d) Nitrite

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

382. Which one of the following is an example of a gel?

(a) Cheese

(b) Milk

(c) Face cream

(d) Shaving cream

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

383. Bakelite is a copolymer of Phenol and

(a) Formaldehyde

(b) Acetaldehyde

(c) Benzaldehyde

(d) Cinnaldehyde

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

384. When a spoon is to be electroplated with nickel the spoon is

(a) dipped in a nickel sulphate solution

(b) made anode and a pure nickel rod the cathode

(c) made cathode and a pure nickel red the anode

(d) coated with nickel sulphate and dried

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

385. The Bhopal tragedy was caused by the gas

(a) phosgene

(b) carbon monoxide

(c) methyl isocyanate

(d) chlorine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

386. Which one of the following contributes largely to the greenhouse effect?

(a) Ozone

(b) Carbon monoxide

(c) Carbon dioxide

(d) Water vapour

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

387. Wood spirit is

(a) Methyl alcohol

(b) Ethyl alcohol

(c) Butyl alcohol

(d) Propyl alcohol

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

388. Which of the following processes is used for the production of Biodiesel?

(a) Transamination

(b) Transcription

(c) Trans esterification

(d) Translation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

389. One property of ammonia is

(a) it is insoluble in water.

(b) It is an odourless gas.

(c) It is a yellowish gas

(d) Its aqueous solution turns red litmus blue

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

390. Find the odd one:

(a) Marble

(b) Chalk

(c) Limestone

(d) Slaked lime

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

391. Of the following which one pollutes the air of a big city?

(a) Copper

(b) Chromium

(c) Lead

(d) Calcium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

392. “Firefighting clothes” are made from

(a) Mica.

(b) Asbestos

(c) Talc

(d) Steatite

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

393. Water gas is the mixture of

(a) carbon dioxide and hydrogen

(b) carbon monoxide and nitrogen

(c) carbon monoxide and hydrogen

(d) carbon dioxide and nitrogen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

394. Brass is made of

(a) copper and tin

(b) tin and lead

(c) copper and zinc

(d) copper tin and zinc

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

395. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?

(a) Foam type

(b) Soda acid type

(c) Powder type

(d) None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

396. The function of skimming tank in sewage treatment is to remove

(a) oil and fatty substances

(b) suspended solids

(c) gritty substances

(d) inorganic substances

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

397. Which one of the following is not a greenhouse gas ?

(a) Chlorofluorocarbons

(b) Methane

(c) Carbon dioxide

(d) Nitrogen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

398. Black lung disease occurs in people working in

(a) Electroplating industry

(b) Organic solvents industry

(c) Paint manufacturing industry

(d) Coalmines

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

399. Which one of the following is known as the brown coal ?

(a) Anthracite

(b) Bituminous

(c) Coke

(d) Lignite

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

400. The chief source of naphthalene is

(a) Coal tar

(b) Diesel

(c) Charcoal

(d) Camphor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status