adplus-dvertising

MCQ in Chemistry Part 1 | Licensure Exam for Chemical Engineering

(Last Updated On: July 7, 2023)

MCQ in Chemistry Part 1 | Licensure Exam for Chemical Engineering

This is the Chemical Engineering Reviewer, Multiple Choice Questions in Chemistry Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Chemical Engineering. The examination is divided into three subjects. First is the Physical and Chemical Principles, 30%. Second,  Chemical Engineering principles, 40%. Third, General Engineering, Ethics and Contracts, 30% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Chemical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Chemical Engineering.

PRC BOARD OF CHEMICAL ENGINEERING SYLLABI

The Chemical Engineering Board Exam coverage shall test the overall knowledge of the applicant in this profession and shall obtain a general average of no less than 70% and a rating of no less than 50% in any examination subject.

The subjects covered are the following:

Physical and Chemical Principles – 30%

  1. General Inorganic Chemistry
    • Matter and Energy
    • Theory of Atoms and Molecules
    • Chemical Periodicity
    • Calculation Principles in Chemical Changes
    • Chemical Bonding
    • Solutions
    • Chemical Equilibrium
    • Chemical Kinetics
    • Nuclear Chemistry
  2. Organic Chemistry
    • Structural characteristics and reaction mechanism of different organic compounds: aliphatic, aromatics, arenas alcohols, aldehydes, ketones, carboxylic acids, carbohydrates, amino acids, and proteins
  3. Analytical Chemistry
    • Theory and practice of gravimetric and volumetric methods of analysis and their application methods in the analysis of acids, bases, salts, and minerals.
  4. Physical Chemistry
    • Properties of gases, liquids, solids and solutions
    • introduction to first and second laws of thermodynamics
    • thermochemistry
    • Homogeneous and Heterogeneous Equilibria
    • Transference and Conductance of Ionized Solutions
    • Electrochemistry
  5. Chemical Engineering Thermodynamics
    • First and Second Laws of Thermodynamics
    • P-V-T Relationships of Fluids
    • Heat Effects
    • Thermodynamics of Flow Processes
    • Power and Refrigeration Cycles
    • Phase Equilibria
    • Chemical Reaction Equilibrium

Chemical Engineering Principles – 40 %

  1. Chemical Engineering Calculations
    • Elementary Mass and Energy Balances
    • Stoichiometry
    • Principles of Equilibrium Applicable to Unit Operations and Processes
    • Material and Energy Balances Applicable to Industrial Process
  2. Reaction Kinetics
    • Principles and applications of chemical kinetics to the
      design of chemical reactors
  3. Unit Operations
    • Principles of Fluid Mechanics
    • Heat
    • Mass and Momentum Transfer
    • Separation Processes;
    • Stage-wise Operations
  4. Plant Design
    • Application of physical and chemical principles in the design of industrial plants or parts thereof involving preparation of process flow sheets, mass and energy balances, and equipment design
  5. Chemical Process Industries
    • Unit processes and operations involved in the inorganic and organic chemical industries
  6. Biochemical Engineering
    • Aspects of biological sciences, primarily microbiology and biochemistry, which are applicable to process industries
  7. Environmental Engineering
    • Types of pollutants
    • physical, chemical, and biological processes applicable to pollution control and abatement
  8. Instrumentation and Process Control
    • Principles and operations of a wide variety of process instruments and the proper selection thereof for practical industrial application
  9. Laws, Contracts, and Ethics
    • Legal and ethical issues related to the practice of chemical engineering, including intellectual property and environmental laws

General Engineering, Ethics and Contracts – 30%

    1. Mathematics
      • Algebra
      • Trigonometry
      • Analytic Geometry
      • Differential Calculus
      • Differential Equation
      • Statistics & Probability Theory
    2. Physics
      • Mechanics
      • Waves
      • Sound
      • Heat
      • Electricity
      • Magnetism
      • Light
    3. Engineering Mechanics
      • Statics and Dynamics
      • Free Body Concepts
      • Equilibrium of Coplanar and Non-coplanar Systems
      • Analysis of Frames and Trusses
      • Friction
      • Centroids and Moments of Inertia
      • Motion of Particles and Rigid Bodies
      • Mass, Force and Acceleration
      • Work and Energy
      • Impulse and Momentum
    4. Strength and Materials
      • Axial Stress and Strain
      • Stresses in Torsion and Bending
      • Combined Stresses
      • Beam Deflections
      • Indeterminate Beams
      • Elastic Instability
    5. Engineering Economics
      • Introductory financial accounting
      • Financial Mathematics
      • Time Value of Money
      • Break-even Analysis Capital Investment Decision Criteria
      • Engineering-Oriented Applications

Start Practice Exam Test Questions Part 1 of the Series

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Beryllium Sulphate is less soluble in water due to ?

(a)  High inflammable energy

(b)  Low Energy of dissociation

(c)  Low inflammable energy

(d)  ionic band

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2. What is the name of that system which uses radioactivity to decide the period of materials of pre his tone period ?

(a) Radium dating

(b) Uranium dating

(c) Carbon dating

(d) Deuterium dating

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

3. Cement is made hard with

(a) dehydration

(b) hydration and dissociation of water

(c) Dissociation of water

(d) Polymerisation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

4. What happens when a chemical bond is formed?

(a) energy is always absorbed

(b) energy in always released

(c) more energy is released than is absorbed

(d) energy is neither released nor absorbed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

5. Which among the following is a carbohydrate?

(a) Nylon

(b) Cane sugar

(c) Turpentine

(d) Hydrogen peroxide

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

6. In which of the following states maximum iron ore is found ?

(a) FeC03

(b) Fe203

(c) Fe304

(d) FeS2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

7. Which one of the following metals pollutes the air of a city having large number of automobiles?

(a) Cadmium

(b) Chromium

(c) Lead

(d) Copper

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8. What is the Chemical name for baking soda?

(a) Sodium carbonate

(b) Sodium bicarbonate

(c) Sodium nitrite

(d) Sodium nitrate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

9. An atomic pile is used for

(a) producing X rays

(b) conducting nuclear fission

(c) conducting thermonuclear fusion

(d) accelerating atoms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

10. Which of the following gases is present under pressure in soft drinks?

(a) Oxygen

(b) Nitrogen

(c) Carbon dioxide

(d) Nitrous oxide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

11. The substance which does not expand on going from liquid state to solid state is

(a) Water

(b) Cast iron

(c) Aluminium

(d) Type metal

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

12. heart pacemakers is

(a) Uranium

(b) Deuterium

(c) Plutonium

(d) Radium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13. The element which is commonly used in nuclear for producing electricity by nuclear fission is

(a) Radium

(b) Plutonium

(c) Uranium

(d) Deuterium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14. Table salt gets moist during rainy season because

(a) sodium chloride is hygroscopic

(b) sodium chloride is deliquescent

(c) sodium chloride contains some quantity of sodium iodide

(d) sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

15. Which of the following is used as a lubricant in heavy machines?

(a) Bauxite

(b) Sulphur

(c) Phosphorus

(d) Graphite

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

16. The anode in a dry cell consists of

(a) Copper

(b) Zinc

(c) Cadmium

(d) Graphite

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. Which of the following is used to iodine common salt?

(a) Potassium iodide

(b) Iodine

(c) Potassium iodide

(d) Sodium iodide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

18. Milk is a colloidal system in which:

(a) Water is dispersed in fat

(b) Fat is dispersed in water

(c) Fat and water are dispersed in each other

(d) Fat is dissolved

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

19. The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is :

(a) Invertase

(b) Maltase

(c) Zymase

(d) Diastase

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

20. Silk fibre chemically is :

(a) Carbohydrate

(b) Fat

(c) Protein

(d) Cellulose

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

21. Who developed Hydrogen Bomb?

(a) Werner Von Braun

(b) J. Robert Oppen Heimer

(c) Edward Teller

(d) Samuel Cohen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

22. When there are two electrons in the same orbital they have:

(a) same spin

(b) opposite spin

(c) same or opposite spin

(d) no spin

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

23. Galvanization is the :

(a) deposition of zinc on iron

(b) deposition of tin on Iron

(c) deposition of copper on iron

(d) deposition of aluminum on iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

24. Fermentation of milk to curd is due to :

(a) Mycobacterium

(b) Staphylococcus

(c) Lactobacillus

(d) Yeasts

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

25. By which organic compound all the oils arc known ?

(a) Carbohydrate

(b) Protein

(c) Hydrocarbon

(d) Ester

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26. The atomic number of carbon is 6 and its atomic mass is How many are there protons in the nucleus of carbon ?

(a) 6

(b) 12

(c) 18

(d) Zero

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27. Who developed atom bomb ?

(a) Warner Wan Brown

(b) J. Robert Open heimer

(c) Edward Taylor

(d) Samuel Koehen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

28. The major harmful gas emitted by automobile vehicle which causes air pollution is

(a) Carbon Monoxide

(b) Methane

(c) Carbon dioxide

(d) Ozone gas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

29. The add used in lead storage cells is

(a) phosphoric acid

(b) hydrochloric acid

(c) nitric acid

(d) sulphuric acid

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

30. Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of

(a) lactic acid

(b) citric acid

(c) acetic acid

(d) carbonic acid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

31. What is the most commonly used Substance in fluorescent tubes?

(a) Sodium oxide and argon

(b) Sodium vapour and neon

(c) Mercury vapour and argon

(d) Mercury oxide and neon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

32. What is “milk of magnesia” chemically?

(a) Magnesium carbonate

(b) Sodium bicarbonate

(c) Calcium hydroxide

(d) Magnesium hydroxide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

33. Bronze is an alloy of

(a) Copper and Zinc

(b) Tin and Zinc

(c) Copper and Tin

(d) Iron and Zinc.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34. The natural source of hydrocarbon is

(a) Crude oil

(b) Biomass

(c) Coal

(d) Carbohydrates

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35. Which of the following is chiefly present in LPG (Liquefied Petroleum Gas)?

(a) Methane

(b) Ethane

(c) Propane

(d) Butane

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

36. Which one of the following metals is used to galvanize iron?

(a) Copper

(b) Lead

(c) Zinc

(d) Mercury

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

37. Which of the following is not a precious semiprecious stone?

(a) Sapphire

(b) Ruby

(c) Pearl

(d) Emerald

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

38. Which among the following metals provides atmospheric oxide?

(a) Sodium

(b) Silver

(c) Aluminium

(d) Calcium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

39. Humburger effect is otherwise known as

(a) Sodium pump

(b) Anaerobic metabolism

(c) Chloride shift

(d) Respiratory product

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

40. Which among the following elements is found in maximum percentage in the human body?

(a) Carbon

(b) Hydrogen

(c) Nitrogen

(d) Oxygen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

41. Which among the following stage is suitable indicator when solution of sodium carbonate is mixed with sulphuric acid ?

(a) Methylene blue

(b) Methyl red

(c) Phenolphthalein

(d) Methyl orange

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

42. Which among the following is pure matter?

(a) Carbon dioxide

(b) Brass

(c) Air

(d) Iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43. Which among the following coal contains 90 percent of carbon?

(a) Anthracite

(b) Bitumen

(c) Lignite

(d) Peat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44. Bauxite is an alloy of which of the following metals?

(a) Aluminium

(b) Silver

(c) Tin

(d) Iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

45. Nucleus of an atom consists of

(a) Proton

(b) Neutron

(c) Proton and Neutron

(d) Electron Proton and Neutron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

46. Milk of Magnesia is a suspension of :

(a) magnesium sulphate

(b) magnesium carbonate

(c) magnesium hydroxide

(d) magnesium chloride

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

47. Quartz is made of

(a) Calcium Sulphate

(b) Calcium Silicate

(c) Sodium Sulphate

(d) Sodium Silicate

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

48. Which of the following is ozone depleting pesticide?

(a) D.D.T.

(b) Benzene

(c) Methyl bromide

(d) Ethylene ozonide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

49. Galvanized iron is made by coating iron with

(a) Zinc

(b) Nickel

(c) Chromium

(d) Sulphur

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

50. Which is abundant in Gobar gas?

(a) Carbon dioxide

(b) Methane

(c) Oxygen

(d) Hydrogen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

This offer has expired!

Add Comment

Shopee Store: JABEESHOP . © 2014-2023 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status
error: Alert: Content selection is disabled!! (Subscribe to Enable)