adplus-dvertising

MCQ in Chemistry Part 2 | Licensure Exam for Chemical Engineering

(Last Updated On: January 8, 2022)

MCQ in Chemistry Part 2 | Licensure Exam for Chemical Engineering

This is the Chemical Engineering Reviewer, Multiple Choice Questions in Chemistry Part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Chemical Engineering. The examination is divided into three subjects. First is the Physical and Chemical Principles, 30%. Second,  Chemical Engineering principles, 40%. Third, General Engineering, Ethics and Contracts, 30% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Chemical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Chemical Engineering.

PRC BOARD OF CHEMICAL ENGINEERING SYLLABI

The Chemical Engineering Board Exam coverage shall test the overall knowledge of the applicant in this profession and shall obtain a general average of no less than 70% and a rating of no less than 50% in any examination subject.

The subjects covered are the following:

Physical and Chemical Principles – 30%

  1. General Inorganic Chemistry
    • Matter and Energy
    • Theory of Atoms and Molecules
    • Chemical Periodicity
    • Calculation Principles in Chemical Changes
    • Chemical Bonding
    • Solutions
    • Chemical Equilibrium
    • Chemical Kinetics
    • Nuclear Chemistry
  2. Organic Chemistry
    • Structural characteristics and reaction mechanism of different organic compounds: aliphatic, aromatics, arenas alcohols, aldehydes, ketones, carboxylic acids, carbohydrates, amino acids, and proteins
  3. Analytical Chemistry
    • Theory and practice of gravimetric and volumetric methods of analysis and their application methods in the analysis of acids, bases, salts, and minerals.
  4. Physical Chemistry
    • Properties of gases, liquids, solids and solutions
    • introduction to first and second laws of thermodynamics
    • thermochemistry
    • Homogeneous and Heterogeneous Equilibria
    • Transference and Conductance of Ionized Solutions
    • Electrochemistry
  5. Chemical Engineering Thermodynamics
    • First and Second Laws of Thermodynamics
    • P-V-T Relationships of Fluids
    • Heat Effects
    • Thermodynamics of Flow Processes
    • Power and Refrigeration Cycles
    • Phase Equilibria
    • Chemical Reaction Equilibrium

Chemical Engineering Principles – 40 %

  1. Chemical Engineering Calculations
    • Elementary Mass and Energy Balances
    • Stoichiometry
    • Principles of Equilibrium Applicable to Unit Operations and Processes
    • Material and Energy Balances Applicable to IndustrialProcess
  2. Reaction Kinetics
    • Principles and applications of chemical kinetics to the
      design of chemical reactors
  3. Unit Operations
    • Principles of Fluid Mechanics
    • Heat
    • Mass and Momentum Transfer
    • Separation Processes;
    • Stage-wise Operations
  4. Plant Design
    • Application of physical and chemical principles in the design of industrial plants or parts thereof involving preparation of process flow sheets, mass and energy balances, and equipment design
  5. Chemical Process Industries
    • Unit processes and operations involved in the inorganic and organic chemical industries
  6. Biochemical Engineering
    • Aspects of biological sciences, primarily microbiology and biochemistry, which are applicable to process industries
  7. Environmental Engineering
    • Types of pollutants
    • physical, chemical, and biological processes applicable to pollution control and abatement
  8. Instrumentation and Process Control
    • Principles and operations of a wide variety of process instruments and the proper selection thereof for practical industrial application
  9. Laws, Contracts, and Ethics
    • Legal and ethical issues related to the practice of chemical engineering, including intellectual property and environmental laws

General Engineering, Ethics and Contracts – 30%

    1. Mathematics
      • Algebra
      • Trigonometry
      • Analytic Geometry
      • Differential Calculus
      • Differential Equation
      • Statistics & Probability Theory
    2. Physics
      • Mechanics
      • Waves
      • Sound
      • Heat
      • Electricity
      • Magnetism
      • Light
    3. Engineering Mechanics
      • Statics and Dynamics
      • Free Body Concepts
      • Equilibrium of Coplanar and Non-coplanar Systems
      • Analysis of Frames and Trusses
      • Friction
      • Centroids and Moments of Inertia
      • Motion of Particles and Rigid Bodies
      • Mass, Force and Acceleration
      • Work and Energy
      • Impulse and Momentum
    4. Strength and Materials
      • Axial Stress and Strain
      • Stresses in Torsion and Bending
      • Combined Stresses
      • Beam Deflections
      • Indeterminate Beams
      • Elastic Instability
    5. Engineering Economics
      • Introductory financial accounting
      • Financial Mathematics
      • Time Value of Money
      • Break-even Analysis Capital Investment Decision Criteria
      • Engineering-Oriented Applications

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Chemistry Part 1 | Licensure Exam for Chemical Engineering

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. What is the element that is in the highest percentage in the composition of the earth?

(a) Silicon

(b) Oxygen

(c) Magnesium

(d) Iron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

52. Formation of ozone hole is maximum over

(a) Africa

(b) India

(c) Antarctica

(d) Europe

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

53. The presence of ozone in the stratosphere is responsible for

(a) increasing the average global temperature in recent years

(b) higher rate of photosynthesis

(c) checking the penetration of ultraviolet rays to the earth

(d) supplying oxygen for people travelling in jets

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

54. The advantage of detergents over soaps is

(a) Detergents are soluble in water

(b) Detergents could not give much lather

(c) Detergents give lather even with hard Water

(d) Soaps give lather with only soft water

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

55. The fundamental particles present in the nucleus of an atom are

(a) Electron proton

(b) Proton neutron

(c) Neutron electron

(d) Neutron positron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

56. Bleaching action of moist sulphur dioxide is because of its

(a) basic property

(b) acidic property

(c) oxidizing property

(d) reducing property

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

57. The long range potential of nu I clear energy in India depends on i its reserves of

(a) thorium

(b) uranium

(c) plutonium

(d) radium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

58. Which of the following gases will effuse out of football bladder most quickly?

(a) He

(b) H2

(c) N2

(d) 02

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

59. Which of the following alkali metals has highest specific heat?

(a) Cesium

(b) Rubidium

(c) Potassium

(d) lithium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

60. In which of the following substances all carbon atoms are quaternary in nature?

(a) Graphite

(b) Diamond

(c) Teflon

(d) Naphthalene

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

61. Which of the following is a natural dye ?

(a) Crystal violet

(b) Aniline blue

(c) Alizarin

(d) Phenolphthalein

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

62. The ratio of pure gold in 18 carat gold is

(a) 60%

(b) 75%

(c) 80%

(d) 90%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

63. Diamond is harder than graphite because of

(a) difference in layers of atoms

(b) tetrahedral structure of diamond

(c) difference of crystalline structures

(d) None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

64. Gobar gas contains mainly:

(a) methane

(b) ethylene

(c) propylene

(d) acetylene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

65. Which of the following elements is non radioactive ?

(a) Uranium

(b) Thorium

(c) Plutonium

(d) Zirconium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

66. The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is

(a) Ethylene

(b) Acetylene

(c) Ethane

(d) Methane

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

67. What is the element required for solar energy conversion ?

(a) Beryllium

(b) Tantalum

(c) Silicon

(d) Ultra pure carbon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

68. Which of the following type of coal has the lowest proportion of volatile matter ?

(a) Lignite

(b) Peat

(c) Bituminous

(d) Anthracite

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

69. What is the chemical name for Baking Soda?

(a) Sodium carbonate

(b) Sodium bicarbonate

(c) Sodium nitrite

(d) Sodium nitrate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

70. Saccharin is made up of

(a) Toluene

(b) Phenol

(c) Propane

(d) Butane

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

71. PVC is obtained by the polymerization of

(a) Propane

(b) Vinyl chloride

(c) Styrene

(d) Acetylene

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

72. Which of the following vegetable oils does not contain essential fatty acids?

(a) Sunflower oil

(b) Mustard oil

(c) Coconut oil

(d).Groundnut oil

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

73. Which of the following imparts deep blue colour to glass?

(a) Cobalt oxide

(b) Cupric oxide

(c) Ferrous oxide

(d) Nickel oxide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

74. Which of the following fibres catches fire least ?

(a) Nylon

(b) Cotton

(c) Rayon

(d) Terricot

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

75. Which of the following is used as filler in tire of rubber?

(a) Carbon black

(b) Coal

(c) Coke

(d) Graphite

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

76. Which of the following alloy is used In making magnet?

(a) Duralumin

(b) Stainless steel

(c) Alnico

(d)Magnesium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

77. Milk tastes sour when it is left in open for some time.

This happens due to the formation of

(a) Lactic acid

(b) Citric acid

(c) Acetic acid

(d) Carbonic acid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

78. The polymerization of which of the following is used in manufacturing of polythene in industry?

(a) Methane

(b) Styrene

(c) Acetylene

(d) Ethylene

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

79. Which of the following chemical materials is responsible for the depletion of ozone layer in the atmosphere ?

(a) Nitrous oxide

(b) Carbon dioxide

(c) Chlorofluorocarbon

(d) Sulphur dioxide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

80. Aspirin is

(a) Methoxy benzoic acid

(b) Methyl Salicylate

(c) Acetyl Salicylic acid

(d) Phenyl Salicylate

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

81. Cloud is a colloidal dispersion of

(a) Air in a dispersion medium of water

(b) Fog in a dispersion medium of water

(c) Mist in a dispersion medium of air

(d) Water drops in a dispersion medium of air

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

82. Which of the following is the petroleum wax?

(a) Bees wax

(b) Camaubawax

(c) Paraffin wax

(d) Jojoba wax

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

83. Which variety of coal contains recognizable traces of the original plant material?

(a) Anthracite

(b) Lignite

(c) Peat

(d) Bitumen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

84. Which is the purest form of iron?

(a) Steel

(b) Cast iron

(c) Pig iron

(d) Wrought iron

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

85. Which of the following metals form an amalgam with other metals?

(a) Lead

(b) Tin

(c) Zinc

(d) Mercury

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

86. Detergents used for cleaning clothes and utensils contain

(a) nitrates

(b) bicarbonates

(c) sulphonates

(d) bismuthates

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

87. Radioactive disintegration of uranium ultimately results in formation of

(a) radium

(b) thorium

(c) polonium

(d) lead

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

88. Which of the following is used in making smoke bombs?

(a) Sulphur

(b) Phosphorus

(c) Hydrogen

(d) Carbon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

89. German silver is an alloy of

(a) copper nickel and silver

(b) silver copper and aluminium

(c) zinc copper and nickel

(d) zinc silver and copper

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

90. A metal is exposed to the atmosphere for sometime It becomes coated with green carbonate. The metal must be

(a) silver

(b) copper

(c) aluminium

(d) zinc

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

91. Which of the following pairs of materials serves as electrodes in chargeable batteries commonly used in devices such as torch lights electric shavers etc.?

(a) Iron and cadmium

(b) Nickel and cadmium

(c) Lead peroxide and lead

(d) Zinc and carbon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

92. Which of the following is a super cooled liquid?

(a) Ice Cream

(b) Teflon

(c) Glass

(d) Mercury

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. Metal are good conductors because

(a) they contain free electrons

(b) the molecules in them are very close to each other

(c) the molecules in them collide Very freely

(d) they contain reflecting surface

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

94. The first metal used by a man was

(a) Copper

(b) Silver

(c) Bronze

(d) Brass

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

95. Which of the following is used to remove rust stains on cloth?

(a) Kerosene

(b) Lime

(c) Oxalic acid solution

(d) Petrol

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

96. Curd is sour due to presence of

(a) Tartaric acid

(b) Lactic acid

(c) Acetic acid

(d) Oxalic acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

97. Tear gas is

(a) Chloroprene

(b) Carbonyl chloride

(c) Nitrous oxide

(d) Bleaching powder

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

98. Which of the following compounds is commonly used as an antiseptic in mouthwashes and toothpastes?

(a) Borax

(b) Saltpetre

(c) Hydrogen peroxide

(d) Sodium chloride

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

99. Which one of the following is used to restore the colour of old oil paintings?

(a) Ozone

(b) Hydrogen peroxide

(c) Barium peroxide

(d) Sodium peroxide

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

100. Milk is a natural

(a) Solution

(b) Emulsion

(c) Mixture

(d) Suspension

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status