adplus-dvertising

MCQ in Chemistry Part 7 | Licensure Exam for Chemical Engineering

(Last Updated On: January 10, 2022)

MCQ in Chemistry Part 7 | Licensure Exam for Chemical Engineering

This is the Chemical Engineering Reviewer, Multiple Choice Questions in Chemistry Part 7 as one coverage of Licensure Examinations for Chemical Engineering. The examination is divided into three subjects. First is the Physical and Chemical Principles, 30%. Second,  Chemical Engineering principles, 40%. Third, General Engineering, Ethics and Contracts, 30% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Chemical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Chemical Engineering.

PRC BOARD OF CHEMICAL ENGINEERING SYLLABI

The Chemical Engineering Board Exam coverage shall test the overall knowledge of the applicant in this profession and shall obtain a general average of no less than 70% and a rating of no less than 50% in any examination subject.

The subjects covered are the following:

Physical and Chemical Principles – 30%

  1. General Inorganic Chemistry
    • Matter and Energy
    • Theory of Atoms and Molecules
    • Chemical Periodicity
    • Calculation Principles in Chemical Changes
    • Chemical Bonding
    • Solutions
    • Chemical Equilibrium
    • Chemical Kinetics
    • Nuclear Chemistry
  2. Organic Chemistry
    • Structural characteristics and reaction mechanism of different organic compounds: aliphatic, aromatics, arenas alcohols, aldehydes, ketones, carboxylic acids, carbohydrates, amino acids, and proteins
  3. Analytical Chemistry
    • Theory and practice of gravimetric and volumetric methods of analysis and their application methods in the analysis of acids, bases, salts, and minerals.
  4. Physical Chemistry
    • Properties of gases, liquids, solids and solutions
    • introduction to first and second laws of thermodynamics
    • thermochemistry
    • Homogeneous and Heterogeneous Equilibria
    • Transference and Conductance of Ionized Solutions
    • Electrochemistry
  5. Chemical Engineering Thermodynamics
    • First and Second Laws of Thermodynamics
    • P-V-T Relationships of Fluids
    • Heat Effects
    • Thermodynamics of Flow Processes
    • Power and Refrigeration Cycles
    • Phase Equilibria
    • Chemical Reaction Equilibrium

Chemical Engineering Principles – 40 %

  1. Chemical Engineering Calculations
    • Elementary Mass and Energy Balances
    • Stoichiometry
    • Principles of Equilibrium Applicable to Unit Operations and Processes
    • Material and Energy Balances Applicable to IndustrialProcess
  2. Reaction Kinetics
    • Principles and applications of chemical kinetics to the
      design of chemical reactors
  3. Unit Operations
    • Principles of Fluid Mechanics
    • Heat
    • Mass and Momentum Transfer
    • Separation Processes;
    • Stage-wise Operations
  4. Plant Design
    • Application of physical and chemical principles in the design of industrial plants or parts thereof involving preparation of process flow sheets, mass and energy balances, and equipment design
  5. Chemical Process Industries
    • Unit processes and operations involved in the inorganic and organic chemical industries
  6. Biochemical Engineering
    • Aspects of biological sciences, primarily microbiology and biochemistry, which are applicable to process industries
  7. Environmental Engineering
    • Types of pollutants
    • physical, chemical, and biological processes applicable to pollution control and abatement
  8. Instrumentation and Process Control
    • Principles and operations of a wide variety of process instruments and the proper selection thereof for practical industrial application
  9. Laws, Contracts, and Ethics
    • Legal and ethical issues related to the practice of chemical engineering, including intellectual property and environmental laws

General Engineering, Ethics and Contracts – 30%

    1. Mathematics
      • Algebra
      • Trigonometry
      • Analytic Geometry
      • Differential Calculus
      • Differential Equation
      • Statistics & Probability Theory
    2. Physics
      • Mechanics
      • Waves
      • Sound
      • Heat
      • Electricity
      • Magnetism
      • Light
    3. Engineering Mechanics
      • Statics and Dynamics
      • Free Body Concepts
      • Equilibrium of Coplanar and Non-coplanar Systems
      • Analysis of Frames and Trusses
      • Friction
      • Centroids and Moments of Inertia
      • Motion of Particles and Rigid Bodies
      • Mass, Force and Acceleration
      • Work and Energy
      • Impulse and Momentum
    4. Strength and Materials
      • Axial Stress and Strain
      • Stresses in Torsion and Bending
      • Combined Stresses
      • Beam Deflections
      • Indeterminate Beams
      • Elastic Instability
    5. Engineering Economics
      • Introductory financial accounting
      • Financial Mathematics
      • Time Value of Money
      • Break-even Analysis Capital Investment Decision Criteria
      • Engineering-Oriented Applications

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Chemistry Part 6 | Licensure Exam for Chemical Engineering

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. The energy of the sun is mainly due to

(a) nuclear fission

(b) radioactivity

(c) heat

(d) nuclear fusion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

302. Gelatin is mostly used in making ice creams in order to

(a) prevent making a colloid

(b) stabilize the colloid and prevent crystallization

(c) stabilize mixture

(d) enrich the aroma

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

303. Which of the following is used to remove ink and rust stains on cloth?

(a) Oxalic acid

(b) Alcohol

(c) Ether

(d) Kerosene oil

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

304. Two elements which can form a large number of compounds are

(a) Carbon and Hydrogen

(b) Carbon and Nitrogen

(c) Carbon and Oxygen

(d) Carbon and Sulphur

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

305. An inert gas mixed with oxygen given to patients suffering from restricted breathing is

(a) Helium

(b) Krypton

(c) Radon

(d) Argon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

306. An example of major air pollutant is

(a) Oxygen

(b) Carbon monoxide

(c) Helium

(d) Carbon dioxide

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

307. The Fungus which is used in the alcohol industry is .

(a) Mushroom

(b) Candida Albicans

(c) Yeast

(d) Rhizopus

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

308. Gold dissolves in

(a) Hydrochloric acid

(b) Nitric acid

(c) Aqua Regia

(d) Acetic acid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

309. Which halide is used in making sensitive emulsion on photographic film?

(a) Sodium chloride

(b) Silver bromide

(c) Silver Iodide

(d) Silver chloride

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

310. Among the following the hardest metal is

(a) Gold

(b) Iron

(c) Platinum

(d) Tungsten

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. The element used in the manufacture of safety matches is

(a) Phosphorous

(b) Magnesium

(c) Silicon

(d) Sulphur

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

312. The material used in solar cells contains

(a) Tin

(b) Silicon

(c) Caesium

(d) Thallium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

313. Quartz is a crystalline form of

(a) Alumina

(b) Glass

(c) Silica

(d) Limestone

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

314. When lime juice is dropped on baking soda brisk effervescence takes place because the gas evolved is

(a) Hydrogen

(b) Oxygen

(c) Carbon dioxide

(d) All of them

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

315. Which of the following is a supercooled liquid?

(a) Ice cream

(b) Ammonia

(c) Glass

(d) Wood

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

316. Which one of the following elements is least likely to be found in commercial fertilizers?

(a) Nitrogen

(b) Phosphorous

(c) Potassium

(d) Silicon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

317. In the electroplating of gold the electrolyte used is?

(a) Gold chloride

(b) Gold nitrate

(c) Gold sulphate

(d) Potassium aurocyanide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

318. The acid present in red ants is

(a) Acetic acid

(b) Butyric acid

(c) Caproic acid

(d) Formic acid

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

319. The metal extracted from Bauxite is

(a) Silver

(b) Copper

(c) Manganese

(d) Aluminum

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

320. The metal chiefly used for galvanizing iron is

(a) Zinc

(b) Mercury

(c) Cadmium

(d) Tin

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

321. The wire of flash bulb is made of:

(a) Copper

(b) Barium

(c) Magnesium

(d) Silver

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

322. The coloured discharge tubes for advertisement mainly contain

(a) Xenon

(b) Argon

(c) Helium

(d) Neon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

323. Muscle fatigue is caused by the accumulation of:

(a) Pyruvic acid

(b) Lactic acid

(c) Oxaloacetic acid

(d) Uric acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

324. Baking soda is

(a) Potassium carbonate

(b) Sodium hydroxide

(c) Sodium carbonate

(d) Sodium bicarbonate

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

325. What is the most common salt in sea water?

(a) Calcium carbonate

(b) Potassium chloride

(c) Sodium chloride

(d) Magnesium sulphate

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

326. The natural resource known as black gold is

(a) coal

(b) lead

(c) tin

(d) platinum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

327. This group of alumino silicate minerals is widely used in making electrical insulators

(a) Bauxite

(b) Chromite

(c) Manganese

(d) Mica

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

328. Which of the following is a renewable source of energy?

(a) Coal

(b) Geothermal powder

(c) Natural gas

(d) Uranium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

329. The acid which is secreted by the glands in the stomach wall is

(a) sulphuric acid

(b) hydrochloric acid

(c) nitric acid

(d) phosphoric acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

330. Dry ice is

(a) solid ammonia

(b) solid sulphur dioxide

(c) dry carbon dioxide gas

(d) solid carbon dioxide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

331. Cement containing excess amount of lime

(a) cracks during setting

(b) becomes more strong

(c) is slow setting

(d) is quick setting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

332. Which one of the following is a microelement?

(a) Chlorine

(b) Hydrogen

(c) Nitrogen

(d) Oxygen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

333. Rock salt is a mineral containing

(a) potassium

(b) magnesium

(c) sodium

(d) iron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

334. In a nuclear reactor the material use for absorbing neutrons is

(a) zinc

(b) radium

(c) lead

(d) cadmium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

335. Solder metal is an alloy of

(a) lead and tin

(b) lead and antimony

(c) copper and zinc

(d) copper and tin

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

336. Ozone depletion in the atmosphere is mainly caused by

(a) sulphur dioxide

(b) nitrogen dioxide

(c) hydrogen sulphide

(d) chlorofluorocarbon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

337. Which of the following metals occurs In free state ?

(a) Copper

(b) Iron

(c) Zinc

(d) Lead

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

338. Copper is refined by

(a) roasting

(b) oxidation

(c) electrolysis

(d) zone refining

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

339. Which one of the following is used as preservative for foodstuff ?

(a) Sodium Benzoate

(b) Picric acid

(c) Glycerine

(d) Sodium Chloride

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

340. The element with highest first ionization energy is

(a) hydrogen

(b) helium

(c) lithium

(d) sodium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

341. Carbon dioxide is

(a) a reducing agent

(b) an oxidizing agent

(c) a dehydrating agent

(d) a bleaching agent

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

342. An atom of an element has atomic number 17 and mass number 36 The number of neutrons in its nucleus is

(a) 17

(b) 19

(c) 36

(d) 53

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

343. The resources which can be used continuously year after year ate called

(a) Biotic

(b) Abiotic

(c) Nonrenewable

(d) Renewable

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

344. Refrigerators keep food unspoiled because

(a) at its low temperature bacteria and molds are Inactive

(b) at its low temperature the germs are killed

(c) at Its low temperature the germs are frozen

(d) it sterilizes the food

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

345. Which of the following elements is not present in stainless steel?

(a) Iron

(b) Tungsten

(c) Chromium

(d) Nickel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

346. Select the one which is not a mixture:

(a) Air

(b) Gasoline

(c) LPG

(d) Distilled water

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

347. When Hydrogen starts burning in air it produces ?

(a) Ammonia

(b) Water

(c) Methane

(d) Carbonic Acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

348. Mercury is a :

(a) solid metal

(b) liquid metal

(c) solid nonmetal

(d) liquid nonmetal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

349. Spirit in contact with body gives cool sensation because it is :

(a) liquid

(b) transparent

(c) highly volatile

(d) a good conductor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

350. Taj Mahal is greatly affected due to :

(a) Tourists

(b) Acid rain

(c) Deforestation

(d) Sound pollution

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status