adplus-dvertising

MCQ in Physics Part 12 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 17, 2021)

MCQ in Physics Part 12 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 12 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 12 of the Series

MCQ in Physics Part 11 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

551. A type of wave in which the particles vibrate in direction at right angles to the direction of the wave travel.

a) Wave front

b) Transverse waves

c) Longitudinal waves

d) Wave length

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

552. A type of wave in which individual particles vibrate in a direction parallel to the direction of the wave travel.

a) Longitudinal waves

b) Stationary wave

c) Wave front

d) Transverse waves

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

553. A surface that passes through all points in the wave those are in the same phase.

a) Longitudinal waves

b) Transverse waves

c) Wave front

d) Stationary wave

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

554. Interference in which two waves arrive at a point in phase with each other and the resulting amplitude is the sum of the amplitudes is the sum of the amplitudes of the two original waves.

a) Constructive interference

b) Destructive interference

c) Opposing interference

d) None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

555. The waves arrive a half wave out of phase and the resultant amplitude is the difference between the two amplitude.

a) Destructive interference

b) Constructive interference

c) Opposing interference

d) None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

556. A principle stating that each point on a wave front may be considered as a new source of disturbance sending wavelets in forward direction. At any instant the new wave front is the surface tangent to all wave length.

a) Huygen’s principle

b) Hygen’s principle

c) Hugen’s principle

d) Hegyn’s principle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

557. The change of direction of a wave due to speed changes.

a) Dispersion

b) Refraction

c) Wave front

d) Wave misalignment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

558. Wave produced when two waves of equal amplitude and frequency travel in opposite directions in a medium.

a) Stationary Wave

b) Antinodes

c) wave front

d) wave misalignment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

559. Points in a stationary wave at which the amplitude is zero.

a) antinodes

b) nodes

c) pronodes

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

560. Points of maximum amplitude.

a) antinodes

b) nodes

c) pronodes

d) none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

561. A disturbance caused by a vibrating body and sense by the ear.

a) force vibration

b) resonance

c) sound

d) intensity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

562. Set up by an elastic body by another vibrating body.

a) resonance

b) amplitude

c) forced vibration

d) super sonic wave

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

563. Forced vibration where the natural frequency of the coupled body is the same as that of the vibrator.

a) resonance

b) amplitude

c) forced vibration

d) super sonic wave

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

564. Effect due to the combined action of two set of waves passing through a single region at the same time.

a) interference

b) Doppler effect

c) refraction

d) ultrasonic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

565.The apparent frequency of a sound source is changed if there is relative motion between the source and the observer.

a) Doppler effect

b) supersonic

c) interference

d) ultrasonic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

566. A highly concentrated pressure wave caused by an object flying faster than speed of sound.

a) sonic-boom shock wave

b) ultrasonic

c) supersonic

d) resonance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

567. A speed greater than the speed of sound.

a) supersonic

b) ultrasonic

c) infrasonic

d) micro sonic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

568. Sound produced by an object that vibrates with a frequency above the range of human hearing.

a) supersonic

b) ultrasonic

c) infrasonic

d) micro sonic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

569. The study of sound production and transmission in relation to the human sense of hearing.

a) music

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

570. A sound produce by a regular vibration.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

571. Any undesirable sound.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

572. The highness or lowness of a sound as characterized by the frequency of vibration.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

573. Refers to the complexity of the sound.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

574. The magnitude of hearing sensation produced by the sound.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bell

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

575. The rate at which sound energy flows through a unit area.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bell

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

576. The logarithm of the ratio of the intensity of a sound to an arbitrary chosen intensity.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bell

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

577. The unit of intensity.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

578. The succession of tones related to each other.

a) musical tone

b) intensity level

c) musical pitch

d) musical scale

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

579. The persistence of sound in a enclose space.

a) echo

b) reverberation

c) reflection

d) complexity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

580. Rebounding of light from certain substances.

a) reflection

b) interference

c) refraction

d) diffraction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

581. The property of light by which it travels in a straight line.

a) intensity

b) rectilinear propagation

c) polarization

d) diffraction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

582. The process by which the vibrations of light are confined to a definite plane.

a) intensity

b) rectilinear propagation

c) polarization

d) diffraction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

583. A theory which states that light is a special form of wave disturbances.

a) wave theory or adulatory theory of light

b) quantum theory

c) wave disturbances theory

d) none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

584. States that energy exchanges between matters occur in discrete amounts of energy which are proportional to the frequency.

a) wave theory or adulatory theory of light

b) quantum theory

c) wave disturbances theory

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

585. Refers to the quantity of visible radiation passing per unit time.

a) luminous flux

b) quantum theory

c) lumen

d) candle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

586. Unit of luminous intensity

a) luminous flux

b) luminous intensity

c) lumen

d) candle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

587. Unit of luminous flux.

a) luminous flux

b) luminous intensity

c) lumen

d) candle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

588. Evaluated in terms of the power that causes the brightness sensation from a standard candle.

a) illuminance

b) luminous intensity

c) lumen

d) candle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

589. Luminous flux per unit area that reaches the surface.

a) illuminance

b) luminous intensity

c) lumen

d) candle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

590. A faint blue white glow produced in water and other transparent substances when charges particles pass through the substances at speeds greater than the speed of light through these substances.

a) illuminance

b) cherenkov radiation

c) blue tooth

d) radiation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

591. Instrument use for comparing luminous intensities of light sourced.

a) odometer

b) luminous tester

c) luminance

d) photometer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

592. Source intensity per unit projected area of emitting surface.

a) odometer

b) luminous tester

c) luminance

d) photometer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

593. Law of reflection.

a) the angle of reflection is equal to the angle of incidence.

b) the reflected ray, the incident ray, and the normal to the surface are in the same plane principal focus of a spherical mirror.

c) both a and b

d) none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

594. Rays farther from the principal axis of the spherical mirror are reflected to cross the axis nearer to the mirror than those close to the axis.

a) spherical

b) aberration

c) vertical length

d) spherical aberration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

595. The ratio of the speed of light v1 in the first medium to the speed v2 in the second medium.

a) absolute index of refraction

b) index of refraction

c) total internal refraction

d) mirage

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

596. The ratio of the speed of light in empty space to the speed in the medium.

a) absolute index of refraction

b) index of refraction

c) total internal refraction

d) mirage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

597. Phenomenon due to atmospheric refraction.

a) absolute index of refraction

b) index of refraction

c) total internal refraction

d) mirage

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

598. Occur when light passes from a medium of less speed to one of greater speed.

a) absolute index of refraction

b) index of refraction

c) total internal refraction

d) mirage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

599. The point at which rays parallel to the principal axis converge after passing through a converging lens.

a) principal focus

b) focal length

c) real image

d) virtual image

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

600. Distance of principal focus from the lens.

a) principal focus

b) focal length

c) real image

d) virtual image

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status