You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Physics Part 11 | ECE Board Exam » Ace Your Board Exam with PinoyBIX

MCQ in Physics Part 11 | ECE Board Exam

MCQ in Physics Part 11 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 11 of the Series in Physics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Physics Books, Journals and other Physics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in Physics Part 10 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

501. Solid concrete walls that resist shear forces; often used in buildings constructed in earthquake zones.

a. shear stress

b. tensile stress

c. shear

d. shear-walls

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

502. Sediment particles ranging from 0.004 to0.06 mm (0.00016 to 0.0024 inch) in diameter.

a. silt

b. stress

c. shear

d. momentum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

503. Is often used to describe the measurement of the steepness, incline, gradient, or grade of a straight line. A higher slope value indicates a steeper incline.

a. shear

b. stiff

c. slope

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

504. Ability to resist collapse and deformation;

a. stable

b. shear

c. stiff

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

505. Characteristic of a structure that is able to carry a realistic load without collapsing or deforming significantly.

a. steel

b. stability

c. stiff

d. stable

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

506. An alloy of iron and carbon that is hard, strong, and malleable.

a. stable

b. shear

c. stiff

d. none of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation: steel

507. Ability to resist deformation;

a. steel

b. stability

c. stiff

d. stable

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

508. Defined as force per unit area, is a measure of the intensity of the total internal forces acting within a body across imaginary internal surfaces, as a reaction to external applied forces and body forces.

a. silt

b. stress

c. shear

d. momentum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

509. Is a two-dimensional manifold.

a. surface

b. vector

c. silt

d. volume

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

510. A bridge in which the roadway deck is suspended from cables that pass over two towers; the cables are anchored in housings at either end of the bridge

a. surface

b. vector

c. suspension bridge

d. tensile strength

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

511. The component of linear acceleration tangent to the path of a particle moving in a circular path.

a. tension

b. tangential acceleration

c. tensile

d. tension ring

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

512. Is the stress state leading to expansion; that is, the tensile stress may be increased until the reach of tensile strength, namely the limit state of stress.

a. tension

b. tension ring

c. tensile

d. tensile stress

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

513. A stretching force that pulls on a material.

a. tension

b. tension ring

c. tensile

d. tensile stress

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

514. A support ring that resists the outward force pushing against the lower sides of a dome.

a. tension

b. tension ring

c. tensile

d. tensile stress

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

515. Is a vector that measures the tendency of a force to rotate an object about some axis. The magnitude of a torque is defined as force times its lever arm. Just as a force is a push or a pull, a torque can be thought of as a twist.

a. tension

b. tension ring

c. torque

d. tensile stress

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

516. A rigid frame composed of short, straight pieces joined to form a series of triangles or other stable shapes.

a. truss

b. tension

c. torque

d. tensile stress

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

517. Not in balance or in proper balance.

a. unbalanced

b. torque

c. truss

d. stress

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

518. A directed line segment. As such, vectors have magnitude and direction. Many physical quantities, for example, velocity, acceleration, and force, are vectors. Vectors are widely used in mathematical physics.

a. surface

b. vector

c. suspension bridge

d. tensile strength

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

519. Of a solid object is the three-dimensional concept of how much space it occupies, often quantified numerically. One dimensional figures and two-dimensional shapes are assigned zero volume in the three-dimensional space.

a. volume

b. Shear

c. Instantaneous

d. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

520. Is a measurement of the gravitational force acting on an object?

a. mass

b. measurement

c. weight

d. kilogram

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

521. The maximum displacement of a particle in vibration relative to the position of the equilibrium.

a) Wave front

b) Frequency

c) Amplitude

d) Period

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

522. A type of wave in which the particles vibrate in direction at right angles to the direction of the wave travel.

a) Wave front

b) Transverse waves

c) Longitudinal waves

d) wave length

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

523. A type of wave in which individual particles vibrate in a direction parallel to the direction of the wave travel.

a) Longitudinal waves

b) Stationary wave

c) wave front

d) Transverse waves

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

524. A surface that passes through all points in the wave those are in the same phase.

a) Longitudinal waves

b) Transverse waves

c) Wave front

d) Stationary wave

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

525. Interference in which two waves arrive at a point in phase with each other and the resulting amplitude is the sum of the amplitudes is the sum of the amplitudes of the two original waves.

a) Constructive interference

b) Destructive interference

c) Opposing interference

d) None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

526. The waves arrive a half wave out of phase and the resultant amplitude is the difference between the two amplitude.

a) Constructive interference

b) Destructive interference

c) Opposing interference

d) None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

527. A principle stating that each point on a wave front may be considered as a new source of disturbance sending wavelets in forward direction. At any instant the new wave front is the surface tangent to all wave length.

a) Huygen’s principle

b) Hygen’s principle

c) Hugen’s principle

d) Hegyn’s principle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

528. The change of direction of a wave due to speed changes.

a) Dispersion

b) Refraction

c) wave front

d) wave misalignment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

529. Wave produced when two waves of equal amplitude and frequency travel in opposite directions in a medium.

a) Stationary Wave

b) Antinodes

c) wave front

d) wave misalignment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

530. Points in a stationary wave at which the amplitude is zero.

a) antinodes

b) nodes

c) pronodes

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

531. Points of maximum amplitude.

a) antinodes

b) nodes

c) pronodes

d) none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

532. A disturbance caused by a vibrating body and sense by the ear.

a) force vibration

b) resonance

c) sound

d) intensity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

533. Set up by an elastic body by another vibrating body.

a) resonance

b) forced vibration

c) amplitude

d) super sonic wave

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

534. Forced vibration where the natural frequency of the coupled body is the same as that of the vibrator.

a) resonance

b) amplitude

c) forced vibration

d) super sonic wave

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

535. Effect due to the combined action of two set of waves passing through a single region at the same time.

a) interference

b) Doppler effect

c) refraction

d) ultrasonic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

536. The apparent frequency of a sound source is changed if there is relative motion between the source and the observer.

a) Doppler effect

b) supersonic

c) interference

d) ultrasonic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

537. A highly concentrated pressure wave caused by an object flying faster than speed of sound.

a) sonic-boom shock wave

b) ultrasonic

c) supersonic

d) resonance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

538. A speed greater than the speed of sound.

a) supersonic

b) ultrasonic

c) infrasonic

d) micro sonic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

539. Sound produced by an object that vibrates with a frequency above the range of human hearing.

a) supersonic

b) ultrasonic

c) infrasonic

d) micro sonic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

540. The study of sound production and transmission in relation to the human sense of hearing.

a) music

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

541. A sound produce by a regular vibration.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

542. Any undesirable sound.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

543. The highness or lowness of a sound as characterized by the frequency of vibration.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

544. Refers to the complexity of the sound.

a) musical tone

b) acoustic

c) noise

d) pitch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

545. The magnitude of hearing sensation produced by the sound.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bell

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

546. The rate at which sound energy flows through a unit area.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bell

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

547. The logarithm of the ratio of the intensity of a sound to an arbitrary chosen intensity.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bell

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

548. The unit of intensity.

a) intensity

b) intensity level

c) loudness

d) bel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

549. The succession of tones related to each other.

a) musical tone

b) intensity level

c) musical pitch

d) musical scale

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

550. The persistence of sound in a enclose space.

a) echo

b) reverberation

c) reflection

d) complexity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Online Questions and Answers in Physics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

College Physics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Series of MCQ in General Engineering and Applied Science

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status