MCQ in General Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 5 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. P8,000  is  invested  at 12%  single  interest.  What  is the amount at the end of 2 years?

a.    P9,600

b.    P8,960

c.    P8,420

d.    P9,920

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

202. A senior class of 50 girls and 70 boys sponsored a dance. If  40%  of  the  girls  and  50%  of  the  boys  attended the dance, approximately what percent attended?

a.    44

b.    46

c.    42

d.    40

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

203. Which of the following is exactly divisible by 3 and 11?

a.    3,570,404

b.    114,345

c.   991,111

d.   135,792

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

204. Ano ang uri ng pangungusap na UMAARAW NA?

a.    Panawag

b.    Phenomenal

c.    Pormulasyong panlipunan

d.    Sambalita

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

205. Nathan repacks a 60 kg of sack of sugar into small packs of 750 g. How many small packs can be made?

a.    90

b.    45

c.    75

d.   80

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

206. Which of the theories of learning, wherein language and literacy emphasizes comprehension as students read?

a.    Reader response

b.    Interactive

c.    Sociolinguistic

d.    Constructivist

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

207. An employee earning P9,200 a month will receive a 15% increase next month. How much will his/her new salary be?

a.    P10,500

b.    P10,530

c.    P10,580

d.    P10,560

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

208. If 50% of x is 20, what is 30% of x?

a.    30

b.    12

c.    20

d.    16

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

209. PINASYALAN  ng  mag-anak  ang  Enchanted  Kingdom noong isang buwan. Ano ang pokus ng pandiwa?

a.    Sanhi

b.    Tagatanggap

c.    Direksiyon

d.    Tagaganap

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

210.    Kung kilala ang Cebu sa kanyang Sinulog, kilala naman ang Iloilo sa kanyang ______

a.    Dalampasigan

b.    Kadayan

c.    Ati-atihan

d.    Dinagyang

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

211.    40% of 35 is what percent of 140?

a.    28%

b.    29%

c.    10%

d.    14%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

212.    “Magtatrabado ako at ikaw ay mag-aaral upang makatapos ka ng pag-aaral.” Anong uri ng pangungusap ito?

a.    Tambalan

b.    Payak

c.    Langkapan

d.    Hugnayan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

213.    “The hostages are free. They paid their way!” What do these statements tell us?

a.   They escaped after paying

b.    They were released after paying

c.    They were freed after negotiation

d.     They had a peaceful negotiation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

214. The flower smells __________.

a.    Sweetly

b.    Sweeter

c.    Sweet

d.    More sweet

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215. The    Rizal  Day  celebration  reminds  us  about  heroes  worth _________.

a.    Appreciating

b.    Emulating

c.    Emanating

d.    Reading

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

216. Which type of reading is CHORAL READING?

a.    Buddy

b.   Reading aloud to students

c.    Shared

d.    Guided

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

217. “Nadurog  ang  kanyang  puso  sa  tindi  ng  dalamhati.”  Ano  ang ipinatalastas dito?

a.    Pagpapalit-tawag

b.    Pagmamalabis

c.    Pagwawangis

d.    Personipikasyon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

218. “Walang ligaya sa lupa na di dinilig ng luha.” Ito ay isang _______.

a.    Bugtong

b.    Salawikain

c.    Kawikaan

d.    Palaisipan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

219. He was excused because all he said were white lies. This idiomatic expression means _____.

a.   Lies are written in white pages

b.    Lies that are harmless

c.    Lies recited are excusable

d.   He recited the lines in public

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

220. “Kung sa langit ay nabubuhay, ang sa lupa’y namamatay. Ano ang kinakatatakutan,  ang  oras  ng  kamatayan.”  Ang  saknong  ay nagpapahayag ng damdaming ________.

a.    Maging matatag

b.    Maging matapang

c.    Maging mapagpasensya

d.    Maging mapagbigay

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

221. Alin ang pinakatamang pahayag? _______ niya ang langit.

a.    Tinitingala

b.    Tinitingan

c.    Sinulyapan

d.    Tinitigan

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

222. Anong kayarian mayroon ang pangungusap na “Ang pagbaha ay mapipigilan at masusugpo kung matatanim tayo ng mga puno”?

a.    Payak

b.    Hugnayan

c.    Tambalan

d.    Langkapan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

223. Ano ang uri ng pangungusap na walang paksa tulad ng WALANG ANUMAN?

a.    Eksistensyal

b.    Panagot

c.    Pormulasyong panlipunan

d.    Patanong

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

224. What is the smallest positive number that is a multiple of both 12 and 14?

a.    36

b.    42

c.    84

d.    168

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

225. Ang  tambal  na  salitang  “matang–manok”  ay  may  ibig  sabihing: ______ ang mata.

a.    Nanlilisik

b.    Matalas

c.    Nanlalabo

d.    Nakakatakot

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

226. Which principle of taxation does the Philippine lack if it fails to raise the needed revenue and therefore borrows from other countries to cover its expenses?

a.    Productivity

b.    Equity

c.    Elasticity

d.    Neutrality

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

227. What is meant by the statement: Values are absolute?

a.    Changing

b.    Subjective

c.    Personal

d.    Unchanging

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

228. Kailangan ginagamit and IKA na may gitling?

a.   Kung ginagamit na panlapi sa isang salita

b.    Kung mismong bilang ang susunod sa isusulat

c.    Kung ang ikakabit ay isang panlapi

d.    Kung ang bilang ay isinusulat na buo

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

229. An arithmetic book is 2 1/2 cm thick. How many copies can be placed in a meter-long shelf?

a.    44

b.    40

c.    36

d.    45

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

230. People who are too _____ are liable to be deceived by unscrupulous individuals.

a.    Credulous

b.    Wary

c.    Cynical

d.    Demanding

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

231. Teacher Betty always tries to help people, but recently she has been _______ kind and generous?

a.    Principally

b.    Usually

c.    Especially

d.    Largely

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

232. We should work for the total ban ____ of pesticides that are harmful to man.

a.    By the use

b.    On using

c.    With the use

d.    On the use

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

233. Which of the following organisms are responsible for the return of substances in the bodies of the dead plants and animals to the soil?

a.    Decomposers

b.    Producers

c.    First order consumers

d.    Consumers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

234. It’s now two hours past his schedule, the facilitator may not come  anymore,  but  we’ll  still  be  ready  in  case  he _________.

a.    May

b.    Is coming

c.    Does

d.    Will come

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

235. “The  Lord  is  my  shepherd;  I  shall  not  want”  is  an expression of one’s _____.

a.    Total poverty

b.    Blind ignorance

c.    Love for self

d.    Total submission to God

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

236. The area of the rectangle on the right is    (X2 + X – 12). If its length is X + 4, what is its width?

a.    X + 2

b.    X – 3

c.    X + 1

d.    X + 6

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

237. Which of these are characterized as organic compounds?

a.   They are compounds of any elements

b.    They are compounds containing carbon

c.    They cannot be broken down to simpler substance

d.   They always require electrical means to separate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

238. Our commitments can develop us or can destroy us, but either way, they will define us. Choose the line below that has the same meaning.

a.   Flexible commitment is what we need today

b.   We must make full commitment to worldly things

c.   Our lives are shaped by what we are committed to

d.   Our commitments need not be planned way ahead

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

239. Those mischievous children _____ tricks on their teachers which always got them into a lot of trouble.

a.    Used to play

b.    May have played

c.    Could play

d.    Could have played

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

240. Alin  sa  mga  sumusunod  na  pangungusap  ang  walang simuno?

a.   Ang dumating na hari

b.    Balak niyang umawit

c.    Magsumikap ka nang umunlad

d.    May tao pala sa silid

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

241. “Nothing  that  happens  in  this  world  ever  happens  by chance; it is all part of a grand design.” The author speaks of one’s ____.

a.    Destiny

b.    Luck

c.    Dream

d.    Ambition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

242. With the Cold War in mind, which does not belong?

a.    Dialogue

b.    Competition

c.    Tension

d.    Conflict

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

243. Do all persons possess human dignity?

a.   Yes, if they do good

b.   No, the beggar does not have it

c.    No, only those who believe in GOD

d.    Yes, no exception

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

244. Which kind of rock is abundant in the Bicol region?

a.    Sedimentary

b.    Igneous

c.    Metamorphic

d.    Shale

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

245. 35 is what percent of 560?

a.    6.5%

b.    16%

c.    62%

d.    6.25%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

246. Which chemical substance/s is/are contained  in detergents which cause/s the foam in stream water?

a.    Alkyl benzene sulfonate

b.    Phosphorus benzene

c.    Phosphorus and alkyl

d.    Oil and benzene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

247. Which are the food eaters or consumers in an ecosystem?

a.    Autotrophs

b.    Decomposers

c.    Producers

d.    Heterotrophs

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

248. What is the counting number that is less than 15 and when divided by 3 has a remainder of 1, but when divided by 4 has a remainder of 2?

a.    5

b.    12

c.    8

d.    10

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

249.   Which of the following could be a factor of n (n+1) if n is a positive integer less than 3?

a.    8

b.    3

c.    9

d.    5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

250.   If x = -5, what is the value of (x2 – 9)/(x + 3) ?

a.    7

b.    -6

c.    -8

d.    5

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

MCQ in General Education Part 6 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions