MCQ in Professional Education Part 17 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 17 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 17 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 16 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

801. The main contribution of the Arroyo Administration in education is Republic Act No. 9155. This provision:

A. Started the national scholarship program

B. Renamed the DECS to DepEd

C. Conceptualized the K-12 Education Program

D. Established the study now-pay later system

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

802. The main Purpose of compulsory education of the constitution is to:

A. Prepare students to be lawyer

B. Develop students with into responsible thinking citizen

C. Acquaint students with the historical development of the constitution

D. Make student’s constitutional expert

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

803. Which of the following situations which violate the principle of respect?

A. Teacher B is giving special favor to students to please so that she can get a remarkable result in the evaluation

B. Teacher A tells her student that what teacher B taught is wrong

C. Teacher B, upon learning what teacher A did, asked the students not to attend her class

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

804. If a teacher states that specialization knows more and more about less and less, hence it is better to be generalist. What kind of philosophy does he uphold?

A. Positivism

B. Essentialism

C. Progressivism

D. Existentialism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

805. Teacher Paul is an inspiration to almost all of the students. His efficiency and effectiveness in the profession is truly outstanding. Which of the following describes this attitude towards him?

A. Naturalism c.

B. Progressivism

C. Idealism

D. Perennialism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

806. Teacher finds teaching in a multi-cultural classes very challenging. Which among the following choices will alleviate the difficulty of addressing these challenges?

A. She must embody a curriculum rather than perspective

B. She must nurture diversity rather than practicing domination and oppression

C. She must consider stereo typing rather than cultural identities and biased attitudes

D. She must welcome one sided view rather than the recognition of biases

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

807. Ms. Janina is the most admired pre-school teacher in her school. Which among the following can best explain her being a good teacher?

A. She endorses all the projects of the school for her students

B. She manages to instill control to her students

C. She gives easy exams to her students

D. She adheres to the want of the parents for their children

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

808. Teacher Vincent bought a hamster in the class during the lecture about mammals. The hamster is a device commonly known as a REALIA. Teacher can bring realia only when:

A. Workable

B. Available

C. Feasible

D. Affordable

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

809. When asked, students of teacher Eric described him as someone who knows what he is talking about. Teacher Eric therefore exhibits a power known as:

A. Expert power

B. Reward power

C. Referent power

D. Legitimate power

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

810. When choosing an instructional aide or device, the primary consideration of the teacher would be:

A. Suitability

B. Cost

C. Availability

D. Efficiency

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

811. To show disapproval to the misbehavior of the student, Teacher Paul clears his throat and looks intently at the erring. This classroom management style is commonly known as:

A. Direct appeal

B. Proximity control

C. Dropping of name

D. Signal interference

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

812. Which of the computer-based instructional tool can help you revise written work such as short stories and essays?

A. Spreadsheets

B. Database

C. Desktop publishing

D. Word processing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

813. Ms. Agatep wants to show to her class a magnified picture of the Mt. Pinatubo’s crater fixed on a bond paper. Which of the following tools can she use?

A. Slides

B. Filmstrip

C. Overhead Projector

D. Opaque Projector

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

814. As a teacher employing the project-based multimedia learning (PBML) strategy, what are some limitations teachers expect from the encounter?

I. There is a need for extending the to use several media
II. The presentation of the product is not an easy task
III. The technology skills to produce a product maybe lacking

A. I, II, III

B. III only

C. I only

D. II only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

815. B.F. skinner is a known psychologist and the one who first to describe operant conditioning. Which of the techniques is an application of operant conditioning?

A. Master learning

B. Process approach

C. Project method

D. Computer assisted instruction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

816. Which of the following choices is considered as social force that affects the school and the curriculum?

A. Nature of knowledge

B. Learners’ characteristics

C. Learner’s style

D. Changes in gender roles

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

817. Which of the following is an expression of child’s interest in his body?

A. Comparing themselves with others

B. Looking at themselves in the mirror

C. Commenting on various parts of the body

D. Looking the picture of adult men and women

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

818. Motor development is satisfied by a particular child who;

A. Recognize the different sizes of toys given to him

B. Learns how to walk, run, steer and jump

C. Has playmates within the neighborhood & is popular among kids

D. Known how to control his emotions because he could not ride the motor cycle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

819. Which among the following drugs is commonly used for children with ADHD?

A. Valium

B. Haldol

C. Retalin

D. Thorazine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

820. What is the main reason why children with ADHD have limited learning skills?

A. Act on impulse and cannot concentrate

B. Must take stimulants which shorten attention span

C. Are given sedatives which make them listen

D. Are mildly retarded

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

821. Many concerned parents commonly make the mistake of:

A. Deliberately creating high levels of stress for their child

B. Unintentionally rewarding their children for creating stress

C. Attempting to protect their children from all stress

D. Unintentionally creating high levels of stress for their child

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

822. Stuttering is commonly caused by:

A. Problem with physical origin

B. Psychological consequence of permissive parenting

C. Side effects of authoritarian parenting

D. Result of fixation caused by conflicts during toilet training

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

823. How can parents foster initiative and independence in children?

A. Mastering psychomotor skills

B. Encouragement from parents when a child plans carries out a task

C. Identity versus role confusion

D. None of the above

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

824. Which stage considers teachers, peers and adults outside the home important in shaping attitude toward oneself?

A. Initiative versus guilt

B. Industry versus inferiority

C. Trust versus mistrust

D. Integrity versus despair

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

825. When a child manifest mutism, self-destructive behavior and echolalia, the child might be showing the symptoms of:

A. Anorexia nervosa

B. Childhood autism

C. Dyslexia

D. ADHD

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

826. When a person’s moral choices are determined by the direct consequences of actions. He is most like in the stage of:

A. Conventional

B. Concrete

C. Post conventional

D. Pre conventional

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

827. What is the motivation of the person who paints for the sheer enjoyment of creating artwork?

A. Insufficient

B. Intrinsic

C. Extrinsic

D. Intrinsic & Extrinsic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

828. Providing variety of learning activities to students is a characteristics of a teacher who understands the principle of:

A. Proactive teaching as a modem technique of teaching

B. Facilitating learning with emphasis on individual differences

C. Reward as a potential means of increasing the participation

D. Allowing the student to be exposed to various teaching techniques

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

829. All of the following shows respect for individual differences except:

A. Give greater attention to gifted learners

B. Treat all learners alike while the classroom

C. Provide for a variety of learning activities

D. Prepare modules for slow learners in class

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

830. Students who are disobedient and display negative attitudes towards others are best handled by teacher who will:

A. Detain him after office hours for him to do what he has been ordered to

B. Avoid giving him orders or if you do and the objects take back the order

C. Take every opportunity to praise him for every positive attitude displays

D. Insist on compliance to the same degree required of pupils

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

831. Which of the following develops critical thinking skills among the students?

A. Asking convergent question

B. Blind obedience to authority

C. A willingness to suspend judgment

D. Asking low level questions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

832. A child who always fights with his/her classmates, who has a very short attention span, and who has frequent tantrums is believed to be suffering from:

A. Mental retardation

B. Attention deficit hyperactivity disorder

C. Down syndrome

D. Learning disability

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

833. Teacher Elaine has been lecturing for more than an hour and she notice that students are not anymore able to absorb additional information. This phenomenon is known as:

A. Stagnation

B. Procrastination

C. Boredom

D. Plateau of learning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

834. Planned ignoring, signal interference and proximity control are techniques used in:

A. Operant conditioning

B. Managing surface behavior

C. Managing temper tantrums

D. Life space interviewing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

835. A foreigner who is studying here in the Philippines was turned off by the Filipinos way of eating Balut and Frogs:

A. Xenocentrism

B. Ethnocentrismd

C. Colonial mentality

D. Culture shock

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

836. Who among the following claimed that children are natural learners and therefore must be taught in natural settings?

A. Kohlberg

B. Piaget

C. Montessori

D. Froebel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

837. The concept that learning to read or write does not happen quickly but is build upon many small steps that occur over the course of the child’s early childhood.

A. Innate literacy

B. Emergent literacy

C. Functional literacy

D. Academic Literacy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

838. A boy is closer to his mother and a girl is close to her father. These instances are under:

A. Latent stage

B. Oedipal Complex

C. Phallic stage

D. Pre-genital stage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

839. Laughing at two year old child who uttered a bad word is not a proper thing to do because in this stage of the child’s life, the child is:

A. Considering the views of others

B. Distinguishing right from wrong

C. Distinguishing sex differences

D. Socializing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

840. The school director emphasizes the necessity of clean and green environment to contribute to effective teaching and learning. This is an example of:

A. Establish rapport between teachers and pupils

B. Providing an atmosphere conductive to learning

C. Providing adequate physical facilities

D. Utilize educational technology

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

841. The teachers are facilitators of learning. Which of the following negates this principle?

A. Performs not only classrooms roles but community involvement as well

B. Focus background of the students

C. Familiar with the latest innovations in teaching

D. Uses pro-active discipline method

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

842. Which of these philosophies is reflective of the Dewey’s which s\tresses the development of an individual capable of reflecting thinking specially that of being able to solve the problem he faces individually or collectively?

A. Disciplinism

B. Developmentalism

C. Experimentation

D. Rationalism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

843. The present military training in our school curriculum is an influence of:

A. Sparta

B. Rome

C. Greece

D. Athens

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

844. Basic education includes secondary education. Which of the following contributed to the establishment of secondary schools?

A. Reformation

B. Rationalism

C. Realistic

D. Human Education

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

845. The nearest to the real thing according to Edgar Dale’s Cone of Experience is:

A. Watching demo

B. Viewing images

C. Attending Exhibit

D. Hearing and listening

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

846. This is pre-planned collection of sample of student works, assessed results and other output produced by the students:

A. Anecdotal report

B. Diary

C. Portfolio

D. Observation image

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

847. Which of the following statements is one of the strength of an autobiography as a technique for personality appraisal?

A. It can replace data obtain from other data techniques

B. It may be read by unauthorized people

C. It gives complete data about the author

D. It makes possible presentation of intimate experiences

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

848. The present Philippine Teachers professionalization Act had its beginning on what period of roman history?

A. 295 B.C. – schools were elementary only

B. A.D. 100 – A.D. 175 – government increased its subsidy for education

C. 132 B.C. – A.D. 100 – Latin literature and grammar were perfected

D. A.D. 274-259 – government establish a monopoly on education

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

849. Whose philosophy influences the present emphasis on character education and values education in our school system?

A. Tagore

B. Gandhi

C. Confucius

D. Bonifacio

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

850. During the distribution of the report card, which of the following must be the foremost concern of teacher?

A. Discuss the projects of the school

B. Discuss the unsettled bill of the students

C. Discuss the progress as well as the deficiencies of the student

D. Discuss the complaints of other teachers and classmates of the students

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 18 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions