MCQ in General Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 9 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

401.   Upon which is the claim that there is no single universal standard to be used to judge another society’s customs or culture?

a.    Cultural diversity

b.    Cultural shock

c.    Cultural relativism

d.    Ethical relativism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

402.    You have to take extra care when you critique the work of a Filipino. Your negative comment maybe mistaken to be an attack against his/her person. Upon which Filipino trait is this advice based?

a.    “Bayanihan” spirit

b.    Extreme personalism

c.    “Sakop” mentality

d.    Adaptability

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

403.   Which of the following was the first to happen?

a.    Aguinaldo declared Philippine independence

b.   Guerilla warfare against the US was initiated

c.    The  Philippines  was  ceded  to  the  US  by  the Treaty of Paris

d.    Aguinaldo was captured

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

404.   If  they  were  to  come  back  to  life,  who  among  the following would be the most vocal to speak against the country’s  foreign  policy  of  close  associated  with America?

a.   Jose P. Laurel and Elpidio Quirino

b.   Claro M. Recto and Jose P. Laurel

c.   Leon Ma. Guerrero Jr. and Jose P. Laurel

d.   Claro M. Recto and Leon Ma. Guerrero

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

405.   To stimulate the nation’s economy and increase employment, past President Diosdado Macapagal ___________.

a.    borrowed money from the World Bank

b.    standardized the salaries of government employees

c.    abolished government repressive control

d.    gave incentives to home cottage industries

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

406.   Art and music are necessary ingredients to a child’s education.

Which statement/s, support/s, the idea of this sentence.

I.      Music and arts intensify a child’s imagination

II.    Music  teaches  discipline,  team  work  and  poetry  through rhythm

III.    Painting  helps  a  kinesthetic  learner  express  abstract concepts in concrete forms

a.    I only

b.    I, II and III

c.    I and II

d.    III only

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

407.   Rizal  said:  “There  are  no  tyrants  where  there  are  no  slaves.

Which logically explain this?

I.      If the Filipino were treated as slaves by the Spaniards it was because they allowed themselves to be treated as such

II.    It was equally the  fault of the Filipino why the Spaniards treated them as slaves

III.    The Spaniards were tyrants and so they treated the Filipino as slaves

a.     I

b.    III

c.    I and II

d.   I

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

408.   Based on his work “Sa Aking Mga Kabata,” would Rizal favor the use of the mother tongue in the early grades?

a.    He did not express it clearly

b.    Yes, but mixed with English

c.    No

d.    Yes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

409.   Out of the used illustration boards, students came up with cute and  function  bags  for  school  children.  Which  Filipino  trait  is exhibited?

a.    Adaptability

b.    Creativity

c.    Family-orientedness

d.    Pagkabayani

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

410.   On which Filipino trait does Gawad Kalinga build on?

a.    Extreme personalism

b.    Joy and Humor

c.    Bayanihan spirit

d.    Adaptability

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

411.   The Filipino’s indomitable spirit is shown in his __________.

a.    utang na loob

b.    friendliness

c.    self-reliance

d.    ability to survive

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

412.   One reason why the NCEE was abolished was because it was anti-poor. Which explanation logically supports this reasoning?

a.    The NCEE served as a measured to counter the “diploma mill” mentality of Filipinos

b.    It’s good that NCEE was abolished because that would mean only those fit for college would go to college

c.    Most  of  those  who  did  not  pass  the  NCEE  were graduates of deprived schools

d.    College education liberates the poor from the bondage of poverty

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

413.   You are often told: “Poverty is not a hindrance to success.” What does this imply?

a.   It is other people that hinder people to succeed

b.   What a person becomes in life is a product of his/her own choice

c.    A person is totally conditioned by his/her environment

d.   The “promdi” student does not succeed because of his/her place of origin

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

414.   What a student can do differs from what he will do. What does this prove?

a.   Motivation and ability always together

b.   Motivation differs from ability

c.    Student of today are hardly motivated

d.   Ability is the opposite of motivation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

415.   A  Biology  teacher  described  herself  biologically:  “My  estrogen level is decreasing and I have signs for osteoporosis.” What is true of the Biology teacher?

a.   She is a chain smoker

b.   She is in her late adolescence

c.    She is a spinster

d.   She is in her post-menopausal period

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

416.   A secret word that must be entered into the computer before a person is allowed to get or change information is called ________.

a.    program

b.    password

c.    statement

d.    input

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

417.   The search for related literature by accessing several databases by the use of a telephone line to connect a computer  library  with  other  computers  that  have database is termed ______.

a.    Manual search

b.   On-line search

c.    Compact disc search

d.    Computer search

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

418.   Which refers to a single phrase or word that tells the computer to do something with a program or file?

a.    Password

b.    Computer Program

c.    Command

d.    Computer Language

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

419.   In writing a letter, which productivity tool is used?

a.    Pagemaker

b.    Word processing

c.    Spreadsheet

d.    Publisher

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

420.   Like the typewriter, the computer has _____.

a.    screen

b.    cursor

c.    keyboard

d.    disk drive

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

421.   Which application program provides one with a means to organize and present information through the use of text, numbers, graphs, sounds, and visual image

a.    Powerpoint Presentation

b.    Spreadsheet

c.    Publisher

d.    Word processing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

422.   Which one links computers to a base computer making it possible to share software materials?

a.    Modern

b.    Interface

c.    Local area network

d.    Internet

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

423.   What  is/are  the  best  ways  to  a  child’s  development according to the statement?

I.     Meet the child where the child is.

II.    Allow  the  child  to  develop  according  to  his/her pace.

III.    Compare a child to another in order to motivate her/him   to   catch   up   with   other   children’s development.

a.    II and III

b.    I and III

c.    I, II and III

d.    I and II

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

424.   What message does the statement have for teachers?

a.    Just look at the flowers when you are tempted to hurry up the development of a child

b.    Provide children with developmentally appropriate practices

c.    Games will help develop children naturally

d.    Avoid comparing a child with other children

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

425.   Which statement is in support of the statement given above?

a.    A   teacher’s   moment-by-moment   actions   and interactions  with  children  are  the  most  powerful determinant of learning outcomes and development

b.    We can’t make children’s dendrites grow faster or insist that important connections in the brain be made

c.    It is the early childhood educator who has both the immense responsibility of creating the learning environment that will intrigue and stimulate the whole child

d.   Each child’s    brain is    unique and vastly different from one another.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

426.   What kind of improvement process is in keeping with SBM?

I.    Data-driven

II.    Continuous

III.   Participatory

a.    I and II

b.    I and III

c.    II and III

d.    I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

427.   Which word/phrase does not go with school-based management?

a.    Transparency

b.    Authoritarian leadership

c.    Continuous improvement

d.    Partnership

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

428.   In SBM, who is empowered to lead the school and the community for improvement?

a.    The parent leaders

b.    The school head

c.    The principal

d.    The teachers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

429.    “Spring” in the first stanza represents all but one of the following?

a.    a budding relationship

b.   the beginning of love

c.    colorful world of people in love

d.    the end of bachelorhood

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

430.   The word “summer” in the second stanza suggests?    .

a.    hot environment

b.    mixed feelings

c.    vacation from school

d.    heightened emotions

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

431.    In the third stanza, “autumn” may mean all the following, except?

a.   irreconcilable differences waning of feelings

b.   problem faced by lovers

c.    falling out of love

d.    death of the love

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

432.    Ano  ang  mahalagang  pag-uugali  ng  tao  ang  pinapahiwatig  ng binasang talataan?

a.   Maging  makatarungan  tayo  sa  lahat  ng  bagay,  tao  at panahon

b.   Humanda tayo lagi sa mga suliraning darating sa ating buhay

c.   Maging positibo tayo sa pag-iisip at pagbibigay pasiya

d.   Gawin natin lagi ang magagandang bagay, ang pagtawag at paghingi ng tulong sa Diyos

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

433.    Ano ang pangunahing paksa na inilahad sa talataan?

a.   Harapin ang buhay at isipin ang kasabihang umasa sa Diyos na hindi magpapabaya

b.   Pagkat  kaloob    ng  Diyos  sa  tao  ang  pagdurusa,  sikat  at suliranin, nariyan Siya upang tayo ay damayan

c.   Harapin nang buong tapang ang buhay na may lungkot ay ligaya, at magtiwala sa Poong Maykapal

d.    Buong giting na humarap sa buhay mabagyo man o maaraw

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

434.    Saan itinulad ng akda ang ating buhay?

a.   Sa malakas na bagyo

b.   Sa masarap na putahe

c.    Sa init at lamig ng panahon

d.   Sa putahe at sa panahon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

435.    Alin ang hindi bunga batay sa talata?

a.    Karukhaan

b.    Ligaya

c.    Kalungkutan

d.    Karangalan

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

436.    Ang paghihirap ng bayani ay sanhi ng:

a.    digmaan

b.    pagkamasarili

c.    kahinaan ng bayani

d.    kawalang malay

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

437.    Kung gagamitan ng paghihibla sa mga konsepto ng talata, alin ang pinakagitna?

a.    Ligaya

b.    Kabayanihan

c.    Pag-ibig

d.    Kaginhawaan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

438.    Is there any defect in the experimental design?

a.   Yes, there is, but was compensated for by the use of not only one type of fish

b.   Yes, there is, but was remedied by the fact that 3 kinds of detergents were used

c.   Yes, not only one but several

d.   None, it is simple yet a perfect design

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

439.    How can the experimental design be improved?

I.    Focus  on  one  independent  variable  at  a time, e.g. brand of detergent.

II.    Make use of the same type and size of fish.

III.    Increase the number of fish and reduce the number of detergent brands involved.

a.    I only

b.    I and III

c.    I and II

d.    II only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

440.    What is the dependent variable?

a.    The amount of water

b.    The effect of detergent on the fish

c.    The amount of detergent

d.    The brand of detergent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

441.    What is defective with the experimental design?

a.    It is very complicated

b.    There is no testable hypothesis

c.    There are so many independent variables the effects of which are tested at the same time

d.    There’s a lot of biases involved

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

442.    What is the experimental group?

a.    The baby junior fish with 1 tbsp of Champion

b.    The tilapia with 1 tbsp of Tide

c.    Cannot be determined

d.    The goldfish with 1 tbsp of Surf

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

443.    What is the control group?

a.    The baby junior fish with 1 tbsp of Champion

b.    The tilapia with 1 tbsp of Tide

c.    The goldfish with 1 tbsp of Surf

d.    Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

444.    Ang bulaklak na namumunga na tinutukoy ng talata ay ______.

a.   Dalagang natutukso

b.   Inang nagbatak sa hirap

c.   Babaeng itinakwil ng lipunan

d.   Inang nagsisilang

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

445.    Ang kalugamian na tinutukoy ng talata ay ________.

a.   Kamangmangan

b.   Kabanalan

c.   Kapighatian

d.   Kapalaluan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

446.    Anong diskors ang ginagamit sa pagpahayag ng may akda?

a.    Pangangatwiran

b.    Paglalahad

c.    Paglalarawan

d.   Pagsasalaysay

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

447.    What are considered major goals of multicultural education?

I.    Catering to diversity of learners

II.    Considering social class and ethnic groups

III.    Providing equal opportunities to education

IV.    Helping individuals and group survive despite differences in culture and beliefs

a.    II and III

b.    I, II and IV

c.    III and IV

d.    I, II, III and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

448.    Which  of  the  following  statements  accurately  reflects  a  strong “school culture”?

a.   Has informal rules of behavior

b.   Has a network of communications

c.   Has high standards of performance

d.   Has definite organizational core values

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

449. Ano ang nagpamali sa pahayag na ito?

May ibat’t ibang paraan ng mapaunlad ang husay sa pagbabasa.
I            II                         II                      IV

a.   IV

b.   I

c.   II

d.   III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

450. On which concept is the cross-cultural undertaking advocated by anthropologists and sociologists based in order to prevent ethnocentrism?
a.   Acculturation

B.  Ethical relativism

c.   Cultural relativism

d.   Global solidarity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

MCQ in General Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions