MCQ in General Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. Which of the following is heterogeneous?

a. Rain water

b. Clean air

c. Sea water

d. Kerosene

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

102. Eight out of the top ten leading causes of morbidity in the Philippines are communicable. To prevent from happening to your students the best advice you can give them is to _____.

a. Avoid dangerous activities

b. Clean the classroom often

c. Cover the mouth when sneezing

d. Wash hands frequently

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

103. Iron-deficiency contributes to the poor scholastic performance of students. Which of the following food items is best for iron-deficient students?

a. Pechay

b. Fish

c. Sardines

d. Liver

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

104. The interaction between living organisms and nonliving elements in the environment is called a/an ______.

a. Species

b. Community

c. Population

d. Ecosystem

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

105. Which of the following best differentiates an earthquake’s intensity from its magnitude?

a. Intensity describes the depth from which the earthquake originated while magnitude refers to the energy of the earthquake

b. Intensity cannot be measured while magnitude can be measured using a seismograph

c. Intensity refers to the strength of the quake while magnitude refers to the degree of destruction it caused at its epicenter

d. Intensity is a measure of how much damage an earthquake caused at the surface while magnitude is the strength of the quake

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

106. What is the type response exhibited by the roots of plants?

a. Negative phototropism

b. Positive geotropism

c. Positive thigmotropism

d. Negative geotropism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

107. All of the following are effects of deforestation, except:

a. Landslides

b. Global warming

c. Flash floods

d. Destruction of the ozone layer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

108. All of the following problems may arise in the use of sanitary landfill, except:

a. Production of methane gas and possible explosion

b. Refusal of residents for the construction of sanitary landfill in their area

c. Flashfloods and degradation of soil

d. Pollution of the surrounding soil

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

109. Patients suffering from malfunction of the kidney are now assisted by machine that serves as artificial kidney called _________.

a. Homeostatic machine

b. Pacemaker

c. Hemoscope

d. Hemodializer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

110. Why do we hear thunder some seconds after seeing lightning?

a. Light appears brighter in the sky

b. Light travels faster than sound

c. Sound travels 1,331 m/s

d. Sounds is released later

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

111. Meteorology is a very important branch of natural science, without which we cannot be informed of forthcoming ______.

a. Earthquake

b. Tropical cyclone

c. Meteor

d. Comet

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

112. Which of the following is the primary concern of marriage?

a. The mutual production and security of man and woman

b. The companionship of husband and wife

c. The maintenance of social status

d. The procreation and education of children

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

113. What is the teacher’s accountability in the achievement of quality education?

a. Be accountable for reporting the performance of learners to the school head and stakeholders

b. Be accountable for the effective delivery of specified learning objectives and outcomes

c. Be accountable for the grading performance of learners

d. Be accountable for reporting the performance of learners to parents

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

114. Inclusion is a basic of every Filipino child with special needs to education, rehabilitation, support services, work training and employment opportunities, community participation and independent living.

What law was passed by Philippines Congress in 1995 which forms the total integration of persons with disabilities into the mainstream of society?

a. RA No. 7776

b. RA No. 7722

c. RA No. 7277

d. RA No. 7784

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

115. What is the best indicator of “quality,” as invoked in the Constitution?

a. On participation rate

b. On cohort survival rate

c. On drop-out rate

d. On educational outcomes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

116. Article XIV Section I of the 1987 Philippines Constitution mandates that the “State shall protect and promote the right of all citizens to quality education at all levels and shall take appropriate steps to make education accessible to all.” Which of the goals of EFA 2015 aims to achieve the above mentioned constitutional mandate?

a. Universal completion of full cycle of basic education with satisfactory achievement levels at every grade level

b. Universal completion of full cycle of basic education schooling with satisfactory achievement levels by all at every grade or year

c. Universal elimination of drop outs and repetition by all at every grade or year including satisfactory achievement levels

d. Universal completion of secondary education with satisfactory achievement levels at every year level

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

117. Violation of human rights is a violation of the ________ of persons.

a. Dignity

b. Intelligence

c. Emotions

d. Freedom

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

118. An individual has the right to file the WRIT OF AMPARO before the investigation of an administrative case filed against him/her. What fundamental right is invoked by the individual?

a. Right to life, liberty and security

b. Right to self-defense

c. Right to due process

d. Right to be defended by a public attorney

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

119. According to the Bill of Rights, private property shall not be taken for public use without _________.

a. An official survey of the property

b. A dialogue between individual owner and government representative

c. A notarized deed of sale

d. Just compensation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

120. Which statement/s on education is/are correct?

I. Education is a fundamental human right

II. Education is an imperfect right

III. Education is the key to sustainable development, peace and stability

a. I and III

b. III only

c. I, II and III

d. I only

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

121. In peace education curricula, which does not belong?

a. Independence of nations

b. Global awareness

c. Interdependence among nations

d. Conflict resolution

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

122. During the eruption of Mayon Volcano, what message was sent to the barangay folks?

a. Everybody call. Everyone evacuate the area

b. Wait for final order of the chief

c. Get ready!

d. Everybody leave your carabaos

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

123. A message was sent by the chief of office. What should the subordinate answer? Choose the best response.

a. Sorry, I’m busy sir

b. Noted, Sir

c. Sir, I got it right

d. I’ll verify Sir

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

124. How should this slogan be printed?

1. Keep right

2. Classes are ongoing

3. At corridors

4. Maintain silence

What is the best order?

a. 1, 4, 3, 2

b. 4, 3, 1, 2

c. 1, 2, 3, 4

d. 3, 4, 2, 1

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

125. Rallies staged against lewd films are reactions for _____.

a. More freedom of expression

b. More censoring by authorities

c. Disapproval of questionable actors

d. Further control of media

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

126. Farmers were advised about the occurrence of El Niño. This means _________.

a. There will be famine

b. There will be abundance

c. There will be draught

d. There will be flood

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

127. How do people react to a boring lecture or even committee hearings? They usually _____.

a. Normally jeer

b. Walk out in disgust

c. Keep quiet and listen

d. Clap loud and cheer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

128. Not all -ED’s in verbs sound alike. Which -ED is different?

a. His action is taintED with malice

b. She borrowED a book from the library

c. He was executED for his criminal act

d. She wantED a chaperon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

129. Before giving the test, Teacher Richard tells his class: “Be honest. If I catch you cheating, beware. If it’s a girl caught cheating, that’s worse; it is double mortal sin.” What concept is evident in the advice/warning from the teacher?

a. Double standard morality

b. Machismo mentality

c. Split personality

d. Cognitive dissonance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

130. From the idealist point of view, which statement on values is true?

I. Values are changing

II. Values are unchanging

III. Values determine our lifestyle

a. II and III only

b. I, II and III

c. I and III

d. III only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

131. “No pain, no gain; no cross, no crown.” What do these short statements point to?

a. Be willing to pay the price for every dream you want to realize

b. Why suffer when there are a lot of pain relievers available

c. Life is a heavy burden to carry

d. Others make our life miserable many times

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

132. “Be honest even if others are not. Be honest even if others cannot.” What does the statement imply about values?

I. Values remain to be values even if nobody possesses them

II. Values are dependent on person, place and time

III. Values are changing

a. II only

b. II and III

c. I only

d. III only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

133. If Zandro is surrounded by lazy and dishonest people, does that mean he will automatically be like them?

a. That depends on the strength of the influence of the group of lazy and dishonest around him

b. Yes, because environment influences the development of man

c. It depends on the personality type of Zandro

d. No, he can choose to be different since man has free will

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

134. The valuing process includes three main processes: choosing from among alternatives, prizing what you have chosen and acting upon your choice consistently. Teacher Xerneas, a veteran teacher, is not in favor of his daughter who plans to take up teaching. Using the three processes as criteria. Does teacher Xerneas value teaching?

a. Yes, being a veteran teacher, he has been in the teaching profession for years

b. Yes, he knows his daughter and may be convinced that he does not fit in the teaching profession

c. No, if he cherishes his profession he will encourage others including his daughter to become like him

d. No, he had no other choice then so he took up teaching

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

135. We, Filipinos, are perceived to have the tendency to limit our love and concern to our families, to our clan and to people we know. Which Filipino trait is illustrated?

a. Double-standard mentality

b. Particularism

c. Heroism

d. Universalism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

136. What is a characteristic of a progressive tax system?

a. The tax rate is greater for higher incomes

b. People who earn less pay a larger part of their income in taxes than those people who earn more

c. The tax rate is equal for all citizens

d. All people pay the same percentage of their earnings in taxes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

137. Which type of taxation system is pro-poor?

I. Equitable

II. Equal

III. Progressive

a. II and III

b. I, II and III

c. I and II

d. I and III

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

138. The primary purpose of taxation is to _____.

a. Raise revenue for the support of the government

b. Reduce inequalities in wealth and incomes

c. Fortify the government against invaders

d. Make the country a leading industrialized country in the world

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

139. Genuine respect for all people that lead to world peace is anchored on the concept that all persons _____.

a. Can contribute to global development

b. Have dignity

c. Have talents

d. Are citizens of the world

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

140. Which assumption underlines the Comprehensive Agrarian Reform Program?

a. The wealth of the country is concentrated in the hands of a few

b. Our country has very few landed people and very many landless

c. There is so much poverty in the country because of overpopulation

d. People are more productive if they own what they cultivate

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

141. John Dewey’s major contributions to the sociological foundation of education are the following except one. Which one is it?

a. Facilitating education means being aware of the social condition of the learners

b. Education is a social process beginning unconsciously at birth

c. School is a continuation of home; activities at home continue at school

d. “True education” is transmission of knowledge from the teacher to the learner

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

142. The cultural heritage of Southeast Asia has been designated by UNESCO as _______.

a. World International Center

b. World Heritage Sites

c. World Cultural Heritage

d. World Tourist Spots

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

143. Children learn how to open a coconut and other common chores in a coconut farm. In this instance, culture is transmitted by:

a. Immersion

b. Enculturation

c. Assimilation

d. Acculturation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

144. Which among the following has been said to be the strongest factor that drives most Filipino men and women to leave their country and work abroad?

a. Poverty

b. Illiteracy

c. Insurgency

d. Consumerist mentality

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

145. What is an indicator of the patronage system in the Philippine society which contributes to poverty and corruption?

a. Parents have many “kumpares” in the baptism of their child

b. A less deserving applicant gets appointed because he has a “padrino”

c. Most people patronize imported goods

d. The “pilosopo” type of worker does not get promoted in his job

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DIRECTION: Read the Paragraphs Below then Answer Questions #146-147.

An international education initiative, known as global competence, was first noted in 1988 in a report published by the Council on International Education Exchange. Higher education institutions were enjoined to send students on exchange programs to universities abroad where Americans are not the majority population and where English is not the dominant language.

Educational scholars have proposed definitions for the term global competence and postulates regarding the required knowledge, skills, attitudes and experiences necessary to become globally competent. Cross-cultural awareness and interaction, familiarity with an environment, intercultural facility, effective two-way communication, interconnectedness of people and systems, acceptance of the different cultural values and attitudes are integral components of global competence.

146. Which of the following published a pioneer report on the concept of global competence?

a. Council on International Scholars Exchange

b. Council on International Educators

c. Council on International Education Exchange

d. Council on International Educationists

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

147. What are integral concepts/components of global competence?

a. Cultural values, interconnectedness with people, cultural awareness and system

b. Two-way communication, intercultural facility, cross-cultural awareness, and interconnectedness of people and systems

c. Acceptance of people’s value, attitudes, language, culture and environment

d. Communication of knowledge, skills, experiences and cultural awareness

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DIRECTION: Read the Paragraphs Below then Answer Questions #148-150.

The most important source of sediment is earth and rock material carried to the sea by rivers and streams; the same materials may also have been transported by glaciers and winds. Other sources are volcanic ash and lava, shells and skeletons of organisms, chemical precipitates formed in seawater, and particles from outer space.

Water is a most unusual substance because it exists on the surface of the earth in its three physical states: ice, water, and water vapor. There are other substances that might exist in a solid and liquid or gaseous state at temperature normally found at the earth’s surface, but there are no other substances which occur in all three states.

Water is odorless, tasteless, and colorless. It is the only substance known to exist in a natural state as a solid, liquid, or gas on the surface of the earth. It is a universal solvent. Water does not corrode, rust, burn, or separate into its components easily. It is chemically indestructible. It can corrode almost any metal and erode the most solid rock. A unique property of water is that it expands and floats on water when frozen or in the solid state. Water has a freezing point of 0?C. and a boiling point of 100?C. Water has the capacity for absorbing great quantities of heat with relatively little increase in temperature. When distilled, water is a poor conductor of electricity but when salt is added, it is a good conductor of electricity.

Sunlight is the source of energy for temperature change, evaporation, and currents for water movement through the atmosphere. Sunlight controls the rate of Photosynthesis for all marine plants, which are directly or indirectly the source of food for all marine animals. Migrations, breeding, and other behaviors of marine animals are affected by light.

Water, as the ocean or sea, is blue because of the molecular scattering of the sunlight. Blue light, being of short wavelength, is scattered more effectively than light of longer wavelengths. Variations in color may be caused by particles suspended in the water, water depth, cloud cover, temperature, and other variable factors. Heavy concentrations of dissolved materials cause a yellowish hue, while algae will cause the water to look green. Heavy populations of plant and animal materials cause the water to look brown.

148. Which of the topics best organizes the information in the text?

a. Properties of seawater, photosynthesis, oceans and seas

b. Properties of water, its physical states, effects of the sun on water

c. Water as substance, water and plants

d. State of water as vapor, ice, liquid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

149. Which of the following best defines the word “distilled” as it is used in the last sentence of the third paragraph?

a. Containing wine

b. Free of salt content

c. Free of electrical energy

d. Dehydrated soil

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

150. According to the passage what is the most unique property of water?

a. Water is chemically indestructible

b. Water exists on the surface of the earth in three physical states

c. Water is a poor conductor of electricity

d. Water is odorless, tasteless and colorless

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in General Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions