MCQ in General Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 8 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 7 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. In a circle with center O, arc RS=132 degrees. How many degrees are there in angle RSO?

a. 22

b. 24

c. 20

d. 48

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

352. One angle of a parallelogram is 35? What are the measures of the three other angles?

a. 45˚, 65˚, 170˚

b. 145˚, 35˚, 145˚

c. 85˚, 135˚, 140˚

d. 35˚, 65˚, 65˚

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

353. One side of a 45˚- 45˚- 90˚ triangle measures 5 cm. What is the length of its hypotenuse?

a. 5√3 cm

b. 5 cm

c. 5√3/2 cm

d. 5√2 cm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

354. An online shop sells a certain calculator for P850 and charges P250 for shipping within Manila, regardless of the number of calculators ordered. Which of the following equations shows the total cost (y) of an order as a function of the number of calculators ordered (x)?

a. y=(850+250)x

b. y=250x+850

c. y=850x+250

d. x=850y+250

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

355. How many glasses of cola each to be filled with 150 cu cm of liquid can be made from 5 family sizes bottles of cola each containing 1.5 liters?

a. 60

b. 45

c. 40

d. 50

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

356. The edges of a cubical frame are made from plastic straws. How much longer is the total length of the plastic edges of a cube whose edge is 10 cm compared to a cube whose edge is 8 cm?

a. 32 cm

b. 8 cm

c. 24 cm

d. 16 cm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

357. If the width of a rectangle is reduced by 20% and the length is also reduced by 20%, what percent of the original area is the new area of the rectangle?

a. 60%

b. 64%

c. 80%

d. 36%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

358. How many square inches are in 1 square yard?

a. 900

b. 144

c. 1,296

d. 648

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

359. Which of these has the longest perimeter?

a. A rectangle 19 cm long and 24 cm wide

b. A right triangle whose two legs are 24 and 32 cm

c. A square 21 cm on a side

d. An equilateral triangle whose side is 28 cm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

360. A series of square figures are made with match stick. If the first three figures are the following, how many matchsticks will be needed to form the 6th figure?

a. 60

b. 5

c. 84

d. 40

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

361. If 1 = a then x equals the _______. x b

a. product of a and b

b. quotient of a and b

c. sum of a and b

d. difference of a and b

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

362. On a certain day, three computer technicians took turns in manning a 24-hours internet shop. The number of hours Alpha, Bravo and Charlie were on duty was in the ratio 1:2:3, respectively. The shop owner pays them PHP40 per hour. How much would Charlie receive for that day?

a. PHP 230

b. PHP 960

c. PHP 160

d. PHP 480

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

363. A bus has seven vacant seats. If there are additional passengers that will enter the bus, in how many different ways can they be seated?

a. 6

b. 210

c. 5040

d. 35

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

364. Roger’s grades in 6 subjects are 88, 89, 84, 90, 91 and 86. What is the least grade that he should aim for the 7th subject if he has to have an average of 88?

a. 91

b. 90

c. 88

d. 92

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

365. In how many ways can 7 people be seated around a circular table?

a. 49

b. 720

c. 5,040

d. 14

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

366. A committee of 3 is to be selected from a group of 5 girls and 3 boys. What is the probability that two boys are selected?

a. 15/56

b. 8/56

c. 3/56

d. 5/56

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

367. A student has ten posters to pin up on the wall of her room, but there is space for only seven. In how many ways can she choose the posters to be pinned up?

a. 5040

b. 604,800

c. 120

d. 7

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

368. Janina, a retailer, buys candies for PHP 37.50. That pack has 25 pieces of candies. If she sells each candy for PHP 2.25, how much profit does she make?

a. PHP 15.50

b. PHP 56.25

c. PHP 37.50

d. PHP 18.75

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

369. In how many ways can four boys and four girls seated in a row containing eight seats if the boys and girls must sit in alternate seats?

a. 1,152

b. 24

c. 40,320

d. 576

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

370. During period of increased global temperatures, which of the following is most likely to occur?

a. A decrease in earthquakes

b. An increase in atmospheric CO2

c. An increase in earthquakes

d. A decrease in atmospheric CO2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

371. Which of the following human activities reduces the level of ozone in the atmosphere?

a. Releasing of fluorocarbons from aerosol cans

b. Using large banks of solar cells for energy production

c. Using artificial lighting in scientific polar station

d. Destroying large areas of the equatorial rain forests

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

372. If two variables X and Y are directly related, which of these is not true?

a. When X is low, Y is also low

b. When X increase, Y decreases

c. As X increase, Y also increases

d. A high Y is associated with a high X

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

373. What is the most significant cause of dwindling biodiversity?

a. Global warming

b. Large plant consumption

c. Destruction of habitat

d. Depletion of ozone layer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

374. The existence of extraterrestrial life may never be proven, but this idea will become more scientifically acceptable over time if:

a. Alternative hypotheses are proposed and confirmed

b. Hypotheses are made related to the idea

c. Increasing scientific evidence supports the idea

d. No one disputes this idea in a scientific forum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

375. Why is incineration not favored as a method of waste disposal?

a. It is expensive for a country like ours

b. It releases noxious gases

c. The country lacks funds to install incineration

d. It requires large energy expenditure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

376. Teacher Monica showed the class the potted plants placed on the window sills. She asked them to observe the direction of their growth. The pupils observe that the plants tented to grow outward. Then Teacher Monica asked the class this question: “Why do you think the plants grow outward?” What was Teacher Monica engaging the pupils to do?

a. Observe

b. Draw conclusion

c. Formulate hypothesis

d. Design an experiment

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

377. Which of the following has the smallest mass when measured in an equal arm balance?

a. 1/8 sheet of pad paper

b. 1/2 sheet of pad paper

c. 1/4 sheet of pad paper

d. 1/3 sheet of pad paper

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

378. Which of the following activities help reduce water pollution?

a. Throwing only liquid wastes

b. Using organic fertilizers in farms

c. Cleaning with soap instead of detergents

d. Treating wastewater before it is discharge

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

379. Leaves are green in sunlight because _______.

a. they absorb the green light

b. their tints bounce off

c. they absorb the blue and yellow object and yellow light

d. they reflect green light

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

380. Which of the following is true about light and seeing?

a. Light enters the eyes enabling people to see objects

b. Light goes out from eyes, hits an object, and then returns to the eyes

c. Light rays coming from an object meets light coming from a light source and then enters the eyes

d. Light hits an object, bounces, and then enters the eyes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

381. A tray filled with ice was left on a table. After one hour, it was observed that some of the ice had changed to liquid. Which of the following is true about the temperature of the water and of the ice?

I. The temperature of the ice did not change

II. The temperature of the ice became higher

III. The temperature of water is higher than the temperature of the ice

a. II only

b. I and III

c. III only

d. I only

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

382. A stainless steel spoon feels colder than a plastic spoon because stainless steel ______.

a. absorbs less heat from the hand than plastic does

b. is really colder than plastic

c. has a lower temperature than plastic

d. conducts heat away from the hand faster than plastic does

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

383. Why does the level of water in a beaker rise after a stone is laced on it?

a. The stone and water occupy the same space

b. The stone takes the place occupied by the water

c. The stone has more mass than the water

d. The water weighs less than the stone

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

384. In connection with government transactions involving public interest, which policy, is adopted by the Constitution to assure the public of accountability and transparency?

a. Rural development and agrarian reform

b. Private enterprise and incentives to needed investments

c. Full public disclosure

d. Balanced and healthful ecology

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

385. With the Batasang Pambansa performing legislative and executive powers in the Marcos regime, which form of government was implemented?

a. Monarchial

b. Parliamentary

c. Presidential

d. Dictatorial

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

386. In President Quezon’s time, the country had the Philippine Commonwealth. What is true about the Philippine Commonwealth? The Filipinos were __________. .

a. partially independent

b. granted total freedom to course their destiny only on matters of education

c. citizens of the United State

d. fully independent

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

387. As a result of EDSA I, the Philippines ______.

a. changed its form of government to parliamentary

b. became known worldwide for its People Power Revolution

c. intensified its participation in international affairs

d. saw the impeachment of Joseph Estrada as president

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

388. Rizal focused the “La Liga Filipina” to ______.

I. unite the whole country

II. fight violence and justice

III. revolt against the Spaniards

a. I and III

b. II and III

c. I and II

d. II only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

389. What does the “presumption of innocence” mean in so far as human right is concerned?

a. Remains innocence until proven guilty

b. Has the right to remain silent

c. Is concerned guilty unless proven otherwise

d. Has the right to a legal counsel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

390. What development has taken place in our form of government from the pre-Hispanic Philippines to the present?

I. We have come from a one-man rule to a government of the people, by the people, and for the people

II. We began with a one-man rule and have ended up with a dictatorial form of government

III. We started with a dictatorial form of government that has developed into the present democratic form

a. I and III

b. III

c. II

d. I

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

391. Which is true of the Philippines?

a. It has been colonized by two European colonial powers

b. There have been attempts to change its government to a parliamentary form

c. It has never been united as a nation

d. It is the only Christian country in Asia

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

392. Which is true of the historical development of the Philippines?

a. It has been an independent nation

b. It has evolved from a colony to a fully independent nation

c. It has not achieved full independence from the very beginning

d. It has been an independent nation ever since

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

393. This year’s SONA was focused on education and economy. What is meant by SONA?

a. State of the Nation Address

b. Speech of the Nation Assembly

c. Speech of the Nation Address

d. State of the Nation Advocacy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

394. Which statement is true of the pre-Spanish Filipino government?

a. Laws were formulated by a law making body elected by the community

b. There was a court created by the datu to hear complaints

c. The datu exercised all powers of government

d. Laws were formulated by a law-making body appointed by the datu

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

395. With which are the words “Cha-Cha” and “Con-Ass” associated?

a. Imposition of Martial Law

b. Amendment of the present constitution

c. Return to dictatorial form of government

d. Division between Senate and House of Representatives

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

396. The Comprehensive Agrarian Reform and cooperatives are meant to:

a. bridge the gap between the rich and the poor

b. improve the country’s literacy rate

c. make all citizens equal

d. eradicate poverty in the country

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

397. How can the Comprehensive Agrarian reform Program bring about social equity and economic prosperity in the country?

I. By distributing the ownership of land to farmers for value charge

II. By transferring the ownership of land to farmers for value

III. By helping the affected landowners to use their land compensation in viable business activities

IV. By providing support services to farmer-beneficiaries

a. I, II and IV

b. I, II and III

c. II, III and IV

d. I, III and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

398. When one company controls the supply of sugar, which terms applies?

a. Economic Stability

b. Monopoly

c. Equilibrium

d. Inflation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

399. When parents decide to send their children to a private school and pay their tuition fee instead of sending them to the public school, they don’t get their share in the benefit derived from the taxes they pay. This is a case of ____________.

a. double taxation

b. social inequity

c. social injustice

d. double jeopardy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

400. Which of the following does one display when he thinks that what is foreign is the best and that what is local is inferior?

a. Relativism

b. Favoritism

c. Ethnocentrism

d. Xenocentrism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

MCQ in General Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions