MCQ in General Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 10 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

451. Matter exists in the form of units which can be classified in hierarchies or organizational levels. Which of the following units shows a correct hierarchical organization?

a. Cell-tissue-organ-system-organism

b. Solids-liquids-gases-plasma

c. Atom-molecule-element-compound-mixture

d. Protons-neutrons-electrons-ions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

452. Which of the following statements best explains recruitment?

a. It is the process of ensuring that competent people are available

b. It is the process of obtaining qualified applicants for a job

c. It is a process of obtaining qualified applicants for promotion

d. It is a process of hiring and firing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

453. What is the reason why the staff wages for the retailer and wholesaler are not considered as the direct cost?

a. Because one person generally sells many different products

b. Because cost is not linked to the acquisition of raw materials

c. Because staff wages are taken from the income of the company

d. Because the direct costs have to be attributed proportionally

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

454. A person in a dark room looking through a window can clearly see a person outside in the daylight. But a person outside cannot see the person inside. Why does this happen?

a. Sunlight is not bright as the other sources of light

b. There is not enough light being reflected off the person in the room

c. Light rays cannot pass through the window twice

d. Outside light does not pass through windows.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

455. Since the family is the basic unit in democracy, home economics education needs to be based upon _____.

a. Cooperation as individual and in group

b. Sharing and cooperation

c. Democratic principle

d. Many cultures of families and democracies

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

456. Happiness is different from pleasure in being an abiding consequence or result which is not destroyed even by the presence of pain. The best illustration of this principle is ______.

a. Mother giving birth

b. A jackpot winner collecting his prize

c. Engaged couple getting married

d. Student topping the board examination

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

457. Which of the following is another illustration of happiness?

a. A family dining at a 5-star hotel

b. A family looking at their crops ready for harvest

c. A family on their way to a vacation holiday

d. A family admiring their newly bought car

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

458. Which antidote would have a similar effect if vinegar or citrus juice were not available?

a. Raw egg white

b. Water

c. Vegetable oil

d. Milk

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

459. A radio with a strong electromagnetic would not be placed near the navigation instruments on a plane or ship because ____________.

a. the radio would draw too much electrical energy, causing the electrical system of the ship or plane to discharge

b. the accuracy of the compass would be affected by the magnetic field established by the radio electromagnet

c. the radio wouldn’t work because of electrical interference

d. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

460. Students after a long summer vacation hardly return to usual study habits. This situation is a post-vacation carry over. It takes two to three weeks to be in such situation. What post-vacation theory is advanced?

a. Post-vacation should be extended by 4 weeks

b. Vacation is worth doing

c. Pre-vacation plans are necessary

d. Post vacation habits should be ignored

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

461. As head of the family, the father is the principal bread winner. What does it mean?

a. His earning determines the economic condition of the family

b. It is his duty to give economic support to his children

c. He is responsible to support the wife and children

d. He should manage the family budget

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

462. Which of the following is one of the positive values developed as one learns handicrafts?

a. Exposure to handicrafts principles

b. Enriched vocabulary in handicrafts

c. Enhanced self-esteem and well-worth

d. Adeptness in eye-hand coordination

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

463. Why do farmers and gardens often treat the soil with ammonium sulfate?

a. It increase the oxygen content of the soil

b. It increase the nitrogen content of the soil

c. It reduces the acidity of the soil

d. It acts as a pesticides

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

464. Which statement is guaranteed by the Civil Code of the Philippines?

a. Both are given freedom to choose their occupation

b. Both husband and wife are co-equal

c. The husband has the right to object to the occupation of the wife

d. The wife also has the right to object to the occupation of the husband

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

465. Which of the following is one of the positive values developed as one learns handicrafts?

a. Love and respect for parents

b. Friendship will others

c. Optimism in life

d. Involvement in extra-curricular activities

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

466. Which of the following steps is not included in determining the proper height of working spaces?

a. Let a person get a chair and let him sit down

b. Ask him to place his arms closer to his body and bend his arm at the elbow.

c. Let a person who would use it stand

d. The distance from the floor to the elbow minus two inches is the proper height for working

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

467. The principle under which a thermostat operates is the same when:

a. A chemical change occurs when two substances combine

b. A gas expands to fill the container in which it is held

c. The level or mercury rises or in a glass tube

d. A pendulum swings when it is set into motion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

468. In which kingdom should mold be classified?

a. Plantae

b. Prostista

c. Animalia

d. Fungi

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

469. Pre-school children always watch the body language of their teachers. This means ______.

a. Communication is best by words

b. Communication is best by movement and gestures

c. Communication is best by the tone of the voice

d. Communication is best by group of discussions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

470. Pulmonary tuberculosis has affected 90% of the Filipinos. How is this disease transmitted?

a. TB patient allowed to work with other

b. Using dishes of active TB patients

c. Coughing with uncovered mouth

d. Sleeping with children

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

471. Farmers are all enthusiastic in the campaign for “Gintong Ani” for mangoes. Which practice is harmful to the environment?

a. Using organic fertilizer every six months

b. Encouraging insects to do pollination

c. Spraying the trees with herbicides and pesticides

d. Using asexual propagation of mangoes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

472. Children in the mountain ranges are diagnosed as suffering from goiter. Determine the cause of such disease.

a. Lack of iodine in food

b. Excess of iodine in diet

c. Excess of vitamins in diet

d. Lack of iron in diet

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

473. A boy got tired of getting up early to join the family in going to church. Because of this, he decided to change his religion. Cite the right he wanted to exercise.

a. Right for free worship

b. Right to due process

c. Right to change worship as provided by its bible

d. Right to abide by family rules

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

474. Which approach does not lessen vehicular air pollution?

a. Utilizing the MRT and LRT

b. Ban diesel-using cars on the highway

c. Ask pedestrians to use bicycles

d. Allow vehicles with more than 20 years of use

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

475. Rural health centers conduct home visitation. Babies are vaccinated early to avoid pulmonary tuberculosis. However, what are the WHO findings?

a. Most children suffer pulmonary complex

b. Babies are immune from TB

c. Most fathers spit blood and infect babies

d. Mother sick with TB transmit their disease by breast feeding

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

476. There is a non-government program that extends assistance to children who needs hospitalization and treatment. What is this non-government project?

a. Bantay Bata Project

b. Tahanang Walang Hagdan

c. Father Angelo’s

d. Welfareville

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

477. Alin ang ipinahihiwatig ng sumusunod na kuha sa Republikang Basahan ni Teodoro Agoncillo?

“Kasarinlan! Republika! Kayo bagay nauulol

Sa ang kalayaa’y tabla na rin ang kabaong!”

a. Pagtanggi

b. Galit at marahas na damdamin

c. Matindi ngunit matimping damdamin

d. Pagkabahala

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

478. Researches gave rats a dose of 3-m, butyl phtalide and measured changes in the rats blood pressure. This statement is best classified as a/an:

a. Experiment

b. Prediction

c. Hypothesis

d. Finding

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

479. Which of the following is the smallest prime number greater than 200?

a. 214

b. 205

c. 201

d. 211

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

480. Ano ang kahulugan nito?

“Puwit man ng baso’t suot ng mayaman, ang tingin ng

tao’y brilyanteng makinang.”

a. Mapang-api

b. Pagtingala sa mayaman

c. Mapagbalatkayo

d. Tulong sa kabuhayan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

481. We have energy responsible for life on Earth. The source of this energy is the ______.

a. Moon

b. Wind

c. Star

d. Sun

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

482. Alin sa mga pangungusap ang higit na epektibong pagpapahayag?

a. Nang nailikas ang mga tao ay bumaha sa aming bayan

b. Nang bumaha sa aming bayan ay nailikas na ang mga tao

c. Pagkalikas sa mga tao ay bumaha sa aming bayan

d. Nang lumikas ang mga tao ay bumaha sa aming bayan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

483. Which of the following actions speaks of the main thrust of Reagan’s foreign policy?

a. Giving aid to anticommunist rebels in Nicaragua, Afghanistan and Angola

b. Setting up summit talks with Gorbachev

c. Arranging peace talks between Israel and PLO

d. Refusing to intervene in the Philippine elections of 1986 between Pres. Marcos and Corazon Aquino

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

484. Workers in the service sector should trained to act as ______ as possible.

a. Courteously

b. Covertly

c. Curtly

d. Rudely

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

485. Which metal is used to make container for soft drinks?

a. Aluminum

b. Copper

c. Lead

d. Silver

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

486. Potato plants are usually grown from buds, not seeds. The explanation for this is that:

a. potatoes cannot be grown from seeds

b. buds are not subject to light as seeds are

c. buds are more likely to duplicate the qualities of the parent plant

d. buds represent a form of asexual reproduction and seeds represent sexual reproduction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

487. Which of the following should you expect to be true about the rate of cellular respiration for a group of students who are the same age, height, and weight?

a. Boys would have a higher rate of cellular respiration than girls

b. Athletes would tend to have higher rates of cellular respiration than non-athletes

c. Non-athletes would have higher rates of cellular respiration than athletes

d. Africans would have a higher rate of cellular respiration than Asians

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

488. Which of the following organic acid occurring in low concentration is essential to human but is highly dangerous when human are exposed to high concentrations of it?

a. Citric acid found in citrus fruits

b. Lactic acid found in milk products

c. Folic acid, a form of vitamin B used to treat anemia

d. Hydrochloric found in the stomach’s gastric juices

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

489. Our commitments can develop us or they can destroy us, but either way, they will define us. Choose the line below that has the same meaning.

a. Half-hearted commitment is what we need today

b. Our lives are shaped by what we are committed to

c. Our commitments need not be planned way ahead

d. We must make full commitment to worldly goals

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

490. Our guest of the night was a garrulous speaker. This means he is ______.

a. Talkative

b. Reserved

c. Reticent

d. Aloof

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

491. Which theory emphasizes that the period of adolescence is one that the greatest importance in the development of the adult personality?

a. Psycho-Social

b. Humanistic

c. Confluent

d. Psycho-Analytic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

492. The astronauts could not communicate with one another while on the moon’s surface? Why?

a. There is no weather that occurs

b. Air waves are irregular

c. There is no atmosphere

d. Temperature shuts down sound

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

493. Material culture refers to the tangible and concrete objects produced by man. Which of the following is an example of material culture?

a. Ceremonies of tartans

b. Morrriones festivals

c. Sinulog celebration

d. Stone walls of Tasadays

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

494. Which explains why work is done when blowing a balloon?

a. The balloon has potential energy which is changed to kinetic energy

b. The force of gravity on the balloon increases

c. The balloon moves outwards as the blowing force is exerted on it

d. The balloon is filled with air which has weight and occupies space.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

495. Which of the following physical changes involve adding heat to a substance?

a. Evaporating and condensing

b. Boiling and condensing

c. Condensing and freezing

d. Melting and boiling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

496. Blocks of asphalt are left with a narrow gap in between them in order to _____.

a. Hold extra dust and small particles of sand

b. Give allowance for expansion during hot days

c. Serve as passage of water during rainy days

d. Make roads with equal blocks and gaps

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

498. In plant cells, chloroplasts are active in the chemical processes required to make food. Animal cells have no chloroplasts. Based on this, we can conclude that _____.

a. Animals cells are more complex than plant cells

b. Plant cell are more complex than animal cells

c. Animals must obtain food from outside sources

d. Animal cell are more complex than plant cells

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

499. Why does water boil at a lower temperature on a mountain than at sea level?

a. The temperature of the sea increases as we go higher

b. The atmospheric pressure is higher as we go higher

c. The temperature of the air falls as we go higher

d. The atmospheric pressure is lower as we go higher

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

500. Which of these drugs are addictive, leading to withdrawal symptoms, when their use is discontinued?

1. Alcohol                 4. Nicotine

2. Aspirin                 5. Penicilin

3. Heroin

a. 4 and 5

b. 2 and 3 only

c. 1 and 2 only

d. 1, 3 and 4

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

MCQ in General Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions