MCQ in General Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1.    There was HIATUS of two years before I went back to college. HIATUS means _______.

a.    Lapse

b.    Uninterruption

c.    Length

d.    Continuation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2.    I was speaking to Raquel on the phone when suddenly we were _____.

a.    Disconnected

b.    Cut off

c.    Hung up

d.   Broken down

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3.    The surprised teacher asked, “What was all the HUBHUB about?” HUBHUB means _______.

a.    Hush

b.    Serenity

c.    Commotion

d.    Stillness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

4.    Who is the General who said “I shall return” after training troops in Australia.

a.    Carlos P. Romulo

b.    Douglas McArthur

c.    J. de la Torre

d.    Arthur McArthur

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

5.    Thomas Carlyle said, “The man without a purpose is like a ship without a rudder…” It could be interpreted as ______.

a.    There is a strong driving force in one’s life

b.    There should be sufficient energy in one’s life

c.    Direction can never come into one’s life

d.    One’s life doesn’t need to be controlled

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

6.    Who said, “The Filipino is worth dying for?”

a.    Benigno Aquino

b.    Carlos P. Garcia

c.    Fidel V. Ramos

d.    Jose P. Rizal

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

7.    Who is remembered for his famous quotation? “My loyalty to my party ends where my loyalty to my country begins.”

a.    Carlos P. Garcia

b.    Ferdinand Marcos

c.    Manuel Quezon

d.    Manuel Roxas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8.    Both Nenita and _____ plan to go.

a.    I

b.    Me

c.    Myself

d.    Me myself

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

9.    Your brother is paying for your plane ticket, _____?

a.    Is he

b.    Isn’t it

c.    Aren’t you

d.    Isn’t he

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

10.    We should work for a total ban ____ of pesticides that are harmful to man.

a.    By the use

b.    On using

c.    With the use

d.    On the use

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

11.    Joevy _____ in bed too long and missed her classes.

a.    Laid

b.    Lays

c.    Lay

d.    Lied

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

12.    Which sentences that clearly and effectively states the idea and has no structural errors?

a.    The interest at a loan company is higher than at a bank

b.    The interest of a loan company is higher than in a bank

c.    The interes at a loan company is higher than a bank

d.    The interest if a loan company is higher than a bank

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13.    I should have returned this book last Tuesday, it is now five days ____.

a.    Delayed

b.    Postponed

c.    Overdue

d.    Beyond deadline

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14.    Which among the following is the correct sequence of the sentences below?

(1)    The image of a good teacher is one who is constantly reflecting about how best to help different types of learners how to learn

(2)    The National Competency-Based Teacher Standards (NCBTS) define a new paradigm of teaching where the teacher is viewed as a knowledge professional who is responsible for facilitating learning

(3)    Good teaching is defined in terms of those practices that help students learn better

(4)    Competency-based  means  that  the  standards  or criteria for characterizing good

(5)    The NCBTS can be used as a self assessment tool for professional development

a.    2, 4, 3, 1, 5

b.    3, 4, 5, 1, 2

c.    1, 2, 4, 5, 3

d.   4, 1, 3, 5, 2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

15.  Choose the sentence that expresses the thought clearly and that has no error in structure/spelling.

a.   The farmer did plow, plant, harvest his corn in record time

b.    The  farmer  plowed,  planted  and  harvested  his  corn  in record time

c.    The farmer plowed, has planted and has harvested his corn in record time

d.    The  farmer  has  plowed,  planted  and  harvested  his  corn  in record time

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16.  The traffic flow at the corner was jammed. Manny feared getting late so he _____ with a bus and leaped at the door.

a.    Catch up

b.    Was catching

c.    Caught up

d.    Has caught

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

17.  Teacher Maechelle always tries to help people, but recently she has been _________ kind and generous?

a.    Principally

b.    Usually

c.    Especially

d.    Largely

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

18.  “I die just when the dawn breaks to herald the day.” This is a famous quote from ____.

a.    Jose P. Rizal

b.    Benigno S. Aquino

c.    Jose Aquino

d.    Manuel L. Quezon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

19.  Rousseau advised, “Have a good bank account, a good cook and a good digestion.” What is being referred to?

a.    Investment

b.    Security

c.    Family

d.    Duty

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. Parents admit that text messaging is an easy way of knowing their children’s whereabouts. However, they are worried about its effect on _______.

a.    Shortening messages effectively

b.    Ability to spell words correctly

c.    Ability to guess words correctly

d.    Communicating through guessing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. After 10 unfruitful years, Nancy finally quit the job. She ____ along with her boss for a long time.

a.    Hadn’t been getting

b.    Hasn’t been getting

c.    Didn’t get

d.    Isn’t getting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22.  I saw a nasty _____ between two cars this morning.

a.    Happening

b.    Damage

c.    Accident

d.    Danger

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

23.  Which  passage  is  expressed  effectively  and  without  structural error/s?

a.   I would not want to be themselves

b.   I would not want to be theirselves

c.    I would not want to be himself/herself

d.    I would not want to be he/she

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

24.  Which  passage  is  expressed  effectively  and  without  structural error/s?

a.    Having called the other students and they, the secretary went home

b.    Having called the other students and us, the secretary went home

c.    Having called the other students and ourselves, the secretary went home

d.    Having called the other students and we, the secretary went home

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

25.  Select the sentence that clearly and effectively states the idea and has no structural errors.

a.    The examines need double pencils simply a calculator and ball pen

b.    The examinees need pencils, a calculator and a ball pen

c.    The examinees need two pencils, a simple calculator, and a ball pen

d.   The examinees need two sharpened pencils, calculator and ball pen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

26.  “The Lord is my shepherd; I shall not want” is an expression of one’s _____.

a.    Total poverty

b.    Total submission to God

c.    Blind ignorance

d.    Love for self

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

27.    Which passage is expressed effectively and without structural error/s?

a.    The teacher explained that the Mean Percentage Score (MPS) of high school students in English was much lower than the previous years

b.    The teacher explained that the Mean Percentage Score (MPS) of high school students in English was much lower than it has been in previous years

c.    The teacher explained that the mean percentage Score (MPS) of high school students in English was lowest than the previous years

d.    The teacher explained that the Mean Percentage Score (MPS) in English of high school students was much lower than it had been in previous years

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

28.    Which of the theories of learning, language and literacy views children as having the ability to organize and integrate information in schemata?

a.    Sociolinguistic

b.    Constructivist

c.    Interactive

d.    Reader Response

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29.    Select the sentence that clearly and effectively states the idea and has no structural errors.

a.    The weather service expects temperatures to not rise

b.    The weather service expects temperatures to no increase

c.    The weather service expects temperatures not to rise

d.    The weather service expects temperatures not to increase

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

30.    Of the different principles of effective teaching of reading, which is IMPROPERLY stated?

a.    Effective teachers use the four cueing system to support students

b.    Effective teachers select appropriate reading materials

c.    Effective teachers go out of the structured classroom to create community of readers

d.    Effective teachers use instructional approaches on how children learn

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

31.    What virtue is inferred in the poem below?

Little Things

It’s the little things we do or say

That make or break the beauty of the average passing day

Heats, like doors, will open with ease

To every, very little keys.

And don’t forget that two of these

Are “I thank you” If you please.”

a.    Friendliness

b.    Kindness

c.    Confidentially

d.    Encouragement

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

32.    “Write injuries in dust, benefits in marble.” The meaning of this aphorism in “Poor Richard’s Almanac” is:

a.    Forget what other people have done to hurt you

b.    It is not easy to forgive and forget

c.    Nurse your hurt feelings

d.    Let bygones be bygones

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33.    “What we obtain too cheap, we esteem too lightly”. When restated means:

a.    The buying power of the peso is weak so you have to buy wisely

b.    In buying, what is easy to get to consume

c.    You have to value everything in this world

d.    You have to pay something before you really value it

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34.    Which of the following best restates the meaning of the saying: “The child is the father of the man?”

a.    The experience, and lessons of childhood influence one’s adult life

b.    Fathers are dependent on the sights of their children

c.    If there were no children, there could be no fathers

d.    Children are naturally wiser than adults

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35.    Anong bahagi ng pananalita ang nasa malaking titik? Malungkot ANG MGA nagtapos na wala pang trabaho.

a.    Pananda

b.    Parirala

c.    Pang-ukol

d.    Pangatnig

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

36.    “Ang mga mata mo ay tulad ng mga bituin sa kalangitan.” Ano ang ginagamit na pagpahayag ditto?

a.    Pagtutulad

b.    Personipikasyon

c.    Pagwawangis

d.    Pang-uyam

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

37.    Alin  sa  mga  ito  ang  nagpapahayag  sa  paraang  organisado  at artistiko maging tuluyan o sa berso na nagmula sa imahinasyon?

a.    Panulaan

b.    Epiko

c.    Sanaysay

d.    Panitikan

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

38.    Kung ang awit ng pag-iibigan ay kundiman, ano naman sa Bisaya?

a.    Diona

b.    Kumintang

c.    Sambotani

d.    Talindaw

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

39.    Mag-aalas singko na ___ umaga _____ magising siya.

a.    ng – nang

b.    nang – kapag

c.    nang – nang

d.    ng – at

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40.    Sino ang nangungusap sa quotation? “Ang pag-ibig ay hindi pag-ibig kapag nagbabago kung nakakakita ng pagbabago.”

a.    Geneveva Matute

b.   William Shakespeare

c.    Robert Frost

d.    Jose Rizal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41.    Ano ang kahulugan ng tagbising panahon?

a.    Tag-ulan

b.    Tag-init

c.    Tag-lamig

d.    Tag-tuyot

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

42.    Ang salitang apartment ay binubuo ng dalawang klaster. Tukuyin ito.

a.    rt & nt

b.    pr & tm

c.    tm & nt

d.    rt & tm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43.    Ponema ang tawag sa makabuluhang tunog ng wika. Ilan ang ponema ng Filipino?

a.    28

b.    31

c.    20

d.    21

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

44.    Saan hinango ang mga kwentong tinatawag na parabola?

a.    Mga pinagmulan

b.    Kasabihan

c.    Bibliya

d.    Kwentong bayan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

45.    Alin  dito  ang  ginagamit  sa  pagtuturo  ng  panitikan  lalo  na  sa pagkasunod-sunod ng mga pangyayari sa kwento?

a.    Story grammar

b.    Decoding

c.    Character web

d.    Story frame

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

46.    Alin dito ang gamit sa pagtuturo ng replica na yari sa isang tunay o sintetik na material?

a.    Dayorama

b.    Mock-up

c.    Papet

d.    Ispesimen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47.    Ano  ang  kahulugan  ng  idyomang  ginamit  sa  pangungusap  na

“Marami sa mga magsasaka ang INALAT dahil sa patuloy na pagbuhos ng ulan.”

a.   Nawalan ng pag-asa

b.    Nanibago

c.    Nagalit

d.    Minalas

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

48.    Sa taas ng mga bilihin ngayon, kahit “kahig ka ng kahig” ay wala pa ring maipon. Ano ang ibig sabihin nito?

a.    Hindi bumili

b.    Hanap ng hanap

c.    Bawasan ang bili

d.    Gastos ng gastos

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

49.    Kapani-paniwala ang isang tauhan kung ito ay may katulad na nakikitang nabubuhay sa mundo. Wika nga’y totoo itong tao, nagtataglay ng positibo at negatibong katangian, may kapurihan at may kapintasan. May kalakasan at may kahinaan at may kasamaan. May kawastuan at may kamalian. May katinuan at may kabaliwan. May kalabisan at may kakulangan. May kabanalan at may kasalanan. May katimpian at may kabiglaanan. Lahat ng katangian salu-salungat, may bahid siya. Hindi siya taong nabubuhay sa daigdig ng kataka-taka na pinakabuod ng lahat, gaya ng madalas mapanood sa pelikulang Pilipino, na kapag bida, sa kanya lahat ng positibo at kapag kontrabida, sa kanya naman lahat ng negatibo. Hindi kinai-empatya-han ang tauhang ganito, kina-antipatiko-han, oo! Ang naaangkop na pamagat ng talatang ito ay:

a.    Ang Tauhan

b.    Ang Katauhan

c.    Ang Tao sa Mundo

d.    Ang Katangian ng Tao

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

50.    “Kung anong bukambibig siyang laman ng dibdib.” Ito ay isang uri ng _____.

a.    Tula

b.    Tugmaan

c.    Bugtong

d.   Salawikain

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

MCQ in General Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions