MCQ in General Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

51.    Aling pamaraan ang ginagamit ng guro na nagsisimula sa mga halimbawa patungo sa paglalahat?

a.    Pabalak

b.    Pasaklaw

c.    Patuklas

d.    Pabuod

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

52.    A child can be admitted to Grade 1 if he/she is at least 5 years and 10 months old by June of the school year. Which of these dates of birth will disqualify a child from being admitted to Grade 1 on June 15, 2009?

a.    June 10, 2003

b.    January 10, 2003

c.    April 30, 2003

d.    May 5, 2003

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

53.    A water tank contains 8 liters when it is 20% full. How many liters does it contain when it is 75% full?

a.    60

b.    30

c.    58

d.    15

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

54.    Which of these math sentences is incorrect?

a.    1/2 + 1/3 = 5/6

b.    1/3 + 1/4 = 7/12

c.    1/7 + 2/3 = 3/21

d.    1/6 + 1/8 = 14/48

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

55.    Which of the following has the largest value?

a.    7

b.    39  

c.    6

d.    93

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

56.    What is the value of 12 1/6 – 2 3/8 – 7 2/3 + 19 3/4?

a.    21 1/8

b.    22

c.    21 7/8

d.    21

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

57.    In the following numbers, which digit is in the thousandths place? 5672.13498

a.    6

b.    4

c.    3

d.    9

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

58.    One angle of a parallelogram is 35? What are the measures of the other three angels?

a.    45°, 65°, 170°

b.    85°, 135°, 140°

c.    145°, 35°, 145°

d.   45°, 65°, 65°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

59.    The edges of a rectangular solid have these measures: 1.5 feet x ½ feet x 3 inches. What is its volume in cubic inches?

a.   324

b. 225

c. 272

d. 27

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

60.    How many degrees are between the hands of a clock at 4:30?

a.    140°

b.    45°

c.    125°

d.    150°

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

61.    Which of these three fractions has the largest value?

a.    4/15

b.    3/4

c.    12/24

d.    5/9

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

62.    If x = 3 and y = 2, then 2x + 3y = ______

a.    12

b.    10

c.    14

d.    5

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

63.    Which of these has a value different from the other three?

a.    15%

b.    2/20

c.    15

d.    12/15

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

64.    The vertex angle of an isosceles triangle is 30°. What is the measure of one base angle?

a.    150°

b.    60°

c.    75°

d.    70°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

65.    Which  of  these  numbers  cannot  possibly  be  a  square number?

a.    10,217,356

b.    35,366,809

c.    26,275,876

d.    2,913,849

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

66.    Which number is wrong in this sequence? What should the number be for the sequence to be correct? 5, 15, 16, 48,144, 147, 148, 444….

a.    48; it should be 18

b.    144; it should be 49

c.    147; it should be 145

d.    144; it should be 132

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

67.    If July 12, 2003 fell on a Tuesday, on what day will July 12, 2005 fall?

a.    Friday

b.    Thursday

c.    Sunday

d.    Monday

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

68.    Jestoni is 10 years older than his sister. If Jestoni was 25 years of age in 1983, in what year could he have been born?

a.    1948

b.    1963

c.    1958

d.    1953

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

69.    If 8 – √x + 2 = 4, what is the value of x?

a.    6

b.    14

c.    48

d.    2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

70.    What number is next in this sequence? 11120, 11260, 11420, 11600, _______.

a.    11820

b.    11760

c.    11720

d.    11800

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

71.    Which decimal is equal to   3/100   +    2/10    +    5/1000

a.    0.532

b.    0.0523

c.    0.325

d.    0.235

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

72.    If the counting numbers 1 to 30 are written down how many times does the digit 2 appear?

a.    11

b.    14

c.    12

d.    13

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

73.    259 : 37 as _______.

a.    84:12

b.    25:4

c.     5:1

d.    63:441

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

74.    By how much is 35% of P220 greater than 50% of P140?

a.    P10.00

b.    P0.00

c.    P7.00

d.    P20.00

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

75.    Which among the following common fraction is equivalent to 0.216?

a.    53/250

b.    27/125

c.    21/50

d.    108/375

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

76.    What value of x will make this proportion correct? 13 : x = 3.25 : 8.00

a.    2

b.    3.5

c.    32

d.    20

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

77.    Maria and Fe do a job together in two hours. Working alone Maria does the job in 5 hours. How long will it take Fe to do the job alone?

a.    3 1/3 hrs

b.    2 1/3 hrs

c.    3 hrs

d.    2 hrs

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

78.    What is the greatest common factor of the numbers 48, 12 and 32?

a.    2

b.    4

c.    3

d.   6

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

79.    A car depreciates by 10% of its new price each year and by 15% in each succeeding year. By 2009, what would be the market price for a car bought brand new for P600,000 in 2004?

a.    P390,000

b.    P480,000

c.    P210,000

d.    P420,000

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

80.    How  much  greater  is  the  sum  of  the  first  20  counting  numbers greater than the sum of the first 10 counting numbers?

a.    110

b.    55

c.    155

d.    100

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

81.    How many vertices does a rectangular solid have?

a.    8

b.   6

c.   4

d.   12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

82.    The voltage across a transformer primary coil that has turns is 10 V. What is the voltage across the secondary coil which has 20V turns?

a.    2 V

b.   20 V

c.   100 V

d.   10 V

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

83.    Which is a destructive fishing method wherein fishes are driven out of a coral reef by pounding the corals with a heavy weight?

a.    Moro-ami

b.    Cyanide fishing

c.    Reef fishing

d.    Corals entrapping

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

84.    Of the state of matter which has the weakest intermolecular force of attraction?

a.    Plasma

b.    Liquid

c.    Solid

d.    Gas

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

85.    The  prevailing  wind  systems  experienced  in  the  Philippines  are _____.

a.    Northwest and Southeast monsoon

b.    Northeast and Southwest monsoon

c.    East and West monsoon

d.    North and South monsoon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

86.    Which statement is false?

a.    Solid particles have the strongest attractive forces in between

b.    Solids and liquids have more molecules per unit volume, hence their densities are higher

c.    Molecules of solids and liquids are more closely packed than those in gases

d.    The gas phase has the least kinetic energy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

87.    Which has the higher specific heat capacity, water or sand?

a.    Neither

b.    Sand

c.    Both

d.    Water

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

88.    When you carry a heavy load with one arm, you tend to hold your hand away from your body in order to ______.

a.    Be ready to grab something in case you fall

b.    Change the weight of your body and load

c.    Change the mass of your body

d.    Change the center of gravity of your body and load

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

89.    The    direct transformation of a solid into the gas phase without passing through the liquid phase is called:

a.    Sublimation

b.    Compression

c.    Evaporation

d.    Freeze drying

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

90.  To be safe in the unlikely case of lightning strike, it is best to be inside a building framed with ____.

a.    Steel

b.    Cement

c.    Iron

d.    Wood

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

91.    Which of these does not belong to the other three terms?

a.    Colloid

b.    Element

c.    Suspension

d.    Solution

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

92.    Why should gasoline be stored in tightly covered narrow-mouthed  containers  and  should  be  placed  away  from heat?

I.    To reduce evaporation

II.    To preserve its qualities

III.    To decrease its potential as fire hazard

a.    I, II and III

b.    I and II

c.    I and III

d.    II and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

93.    Why is it not advisable to repeatedly open the door of a refrigerator?

a.    It leads to wastage in electrical energy

b.    It will loosen the refrigerator’s door

c.    The  warm  air  outside  lowers  the  temperature inside, thus making the refrigerator less efficient

d.    Repeated  opening   introduces   bacteria   into  the refrigerator

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

94.  What may occur when there is a severe damage to some parts of the brain due to lack of blood supply?

a.    Thrombosis

b.    Cerebrovascular accident

c.    Rheumatic heart disease

d.    Myocardial infarction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

95.    What kind of mirror is used in cars to give the driver a wider area and smaller image of the traffic him/her?

a.    Double concave

b.    Convex

c.    Plane

d.    Concave

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

96.    Lanny placed some mothballs inside her cabinet. After a week  they  were  all  gone.  What  happened  to  the mothballs?

a.    They sublimed

b.    They were dissolved by water in air

c.    They melted

d.    They condensed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

97.  You inherited tallness from your father. Physical traits are transmitted from parents to offspring through _______.

a.    Alleles

b.    Genes

c.    Gametes

d.    Chromosomes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

98.    Which of these statements is false?

a.    Fire caused by kerosene can be put out if water is poured on the fire

b.   Water is heavier than oil

c.   Kerosene is lighter than water

d.   Rain or distilled water (a pure liquid) boils at constant temperature

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

99.  How can we prevent developing osteoporosis?

a.    Estrogen replacement therapy

b.   Adequate intake of vitamins A and D

c.   Adequate intake of calcium and vitamin D

d.   Less exercise to decrease bone density

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

100.    Which  statement  correctly  differentiates  boiling  from evaporation?

I.  Boiling  happens  at  a  definite  temperature  while evaporation can occur at any temperature.

II. Boiling happens when the vapor pressure exerted by the liquid becomes equal to the atmospheric pressure, while evaporation occurs when high energy molecules at the  liquid  surface  continuously  escape  to  the  space above the liquid.

III. Boiling is always associated with temperature while evaporation is related only to pressure.

a.    I and III

b.    I only

c.    II only

d.    I and II

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

MCQ in General Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions