You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 14 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 14 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 14 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 14 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 14 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 13 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

651. In determining the identity of an unknown dead body found in a river, wherein no identifying papers are to be found, and the body is badly mutilated and swollen, which among the following means of identification is least dependable?

a.  Fingerprints

b. Tattoo markings on the body

c. Scars on the body

d.    Measurement of the body

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

652.  In reporting a missing person, which among the following is the most vital information necessary to locate the said person?

a.  Clinical or medical history of the person

b.  Personal traits and habits

c.  Mental attitude and condition at the tire of the disappearance

d.   Physical description

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

653.  Given to a complete set of ten fingers as they appear on a fingerprint card generally based on pattern type, ridge tracing or ridge count.

a. Henry System

b. Battley System

c. Fingerprint Classification

d.    Classification Formula

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

654.  It constitutes approximately 65% of all fingerprints.

a.  Loops

b. Arches

c. Whorls

d. Accidentals

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

655.  That part of the fingerprint wherein we find the core and delta.

a.  Bifurcation

b.  Pattern area

c. Type lines

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

656.  Refers to innermost ridges that run parallel, diverge and surround or tend to surround the pattern area.

a. Delta

b.  Divergence

c. Core

d.   Type lines

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

657.  A smooth spreading apart of two ridges which have been running parallel or nearly parallel.

a.  Island

b.  Dot

c. Divergence

d. Convergence

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

658.  A small ridge attached to another ridge.

a.  Island

b. Dot

c. Bifurcation

d.  appendage

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

659.  In ridge counting of loops, which among the following is not counted?

a.  Delta

b. Core

c. Intervening ridges

d.  Both A and B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

660.  When the trace is whorls is on the outside or core outside of right delta three or more ridges, the trace is determined to be;

a.  (l)  Inner

b. (0) Outer

c. (M) Meet

d.  None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

661.  Represents the total numerical value of the even numbered fingers plus one over the total number numerical value of the odd numbered fingers plus one.

a.  Primary

b. Secondary

c. Key

d.  Final

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

662.  In the classification, this is always shown in capital letters with the right hand over the help.

a. Primary

b.   Secondary

c. Key

d.    Final

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

663.  It tells us the classification of the thumbprints on the fingerprint card and appears showing the right hand over the left hand.

a.  Primary

b. Secondary

c.  Key

d.  Final

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

664.  If all fingers are amputated or missing at birth, the classification will be;

a. M 32 W MMM
M 32 W MMM

b. M31 W MMM
M 31 W MMM

c. M 30 W MMM
M 3O W MMM

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

665.  If one finger is amputated, it is given a classification with that of;

a. The opposite finger

b. The next finger

c. The first finger

d. The last finger

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

666.  It consist of recordings of all friction ridges present on the palmar surfaces of the hands and the inner surfaces of the fingers.  They are commonly utilized to make accurate and conclusive comparisons with all latent prints obtained during the investigation of a major case.

a.  Major Case print

b. Fingerprint chart

c. Special case print

d.  None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

667.  In trying to obtain prints on fingers of a dead person which is stiff or when rigor mortis has set in, injection of a tissue builder by a hypodermic needle at the joint of the finger up to the tip of the finger is undertaken. Which among the following is the most commonly utilized tissue builder?

a. Glycerine

b.  Water

c.  Saline Solution

d. Both A and B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

668.  This test is used to detect the presence of semen particularly in stained clothing.

a.    Microscopic test

b.    Barberio’s test

c.  Florence test

d. Ultraviolet test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

669.  The best method in comparative soil analysis.

a.    Chemical examination

b.    Density gradient test

c.    UV light examination

d.    Microscopic examination

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

670.  To know whether a paper is not easily torn, what test is utilized?

a.   Accelerated aging test

b.    Bursting strength test

c.    Opacity examination

d.    Microscopic examination

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

671.  Agas with a rotten egg odor usually made by decaying body.

a.    Chloride

b.    Ammonia

c.    Carbon dioxide

d.    Hydrogen sulfide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

672.  A condition whereby males have no spermatozoa in their seminal fluid.

a.    Aspermia

b.    Oligospermia

c. Sterility

d.  Rigidity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

673.  It is the scientific study of serums which describes the analysis of antigen-antibody reactions.

a.    Serology

b.    Posology

c.  Biology

d.   Serumnology

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

674.  An incendiary device made of glass bottle filled with gasoline or any inflammable mixture with a piece of absorbent cotton for a fuse or wick.

a.    Tear gas

b.    Molotov Cocktail

c.    Molotov bomb

d.    RDX

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

675.  Cheapest form of solid oxidizer in an explosive mixture.

a.    C-4

b.    RDX

c.    Ammonium nitrate

d.    TNT

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

676.  Most utilized and important military explosive.

a.   C-4

b.    RDX

c.    Ammonium nitrate

d.    TNT

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

677.  Earliest substance used for writing.

a.    Leaves

b.    Paper

c.    Linen

d.    Egyptian papyrus

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

678.  Agents which produce intestinal evacuation.

a.    Emetic

b.    Cathartics

c.    Antidotes

d.    Demulcents

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

679.  A product of decomposition found nearly in all soils.

a.    Sedentary soil

b.   Clay minerals

c.    Primary minerals

d.    Organic constituents

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

680.  For radial cracks it states that stress lines on radial crack will be at right angle to the rear side.

a.    RFC rule

b.   3R’s

c.    Flotation

d.    Immersion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

681.  Normally responsible for retraction of the blood cloth.

a.    Whiter blood cells (leucocytes)

b.    Red blood cells (erythrocytes)

c.    Blood platelets (thrombosytes)

d.    Fibribogen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

682.  Rifling in the bore of small arms is primarily designed for:

a.   Increase the speed of the bullet

b.    Decrease the amount of recoil

c.    Increase impact damage

d.    Prevent the bullet from turning end over in the air

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

683.  Scientific examination of bullets and firearms presumably used in the commission of a crime.

a.    Interior ballistics

b.    Exterior ballistics

c.    Terminal ballistics

d.    Forensic ballistics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

684.  A result of wear and tear, corrosion, erosion which affects the normal operation of a firearm.

a.    Factory defect

b.    Precipitate characteristics

c.    Individual intention characteristics

d.    Individual accidental

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

685.  Cannelure is used in firearms identification to determine.

a.    Manufacturer of the firearm

b.   Manufacturer of the bullet

c.    Type of gun

d.    Weapon that fired the shot

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

687.  Rate of twist in the rifling of a rifle or pistol barrel.

a.    Land

b.    Grooves

c.    Leed

d.    Ogive

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

688.  A test used to determine the distance from the bullet hole at which the gun was fired.

a.    Triangulation

b.    Photo-micrographic test

c.    Alphanothylamine test

d.    Diphenylamine test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

689.  After repeated   firing of a revolver, this is deposited frequently on the index finger of the hand which the shooter used to fire the gun.

a.    Powder burn

b.    Residue

c.  Precipitin

d.  Dirt

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

690.  To link a shell with a shotgun that fired it, in the laboratory examination it should be given:

a.    Wadding

b.    Cap

c.    Pellets

d.    Wads

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

691.  In firearms identification, it is essential to supplement the serial number with…

a.    Caliber

b.    Frame number

c.    Make and model number

d.    All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

692.  It is a result when the firearm is shot at around 2 to 8 inches to the target.

a.    Smudging

b.    Tattooing

c. Contact burn

d. Contact wound

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

693.  It is produced when the muzzle is held against the target or body when  fired.

a.    Smudging

b.    Tattooing

c.    Contact burn

d.    Contact wound

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

694.  In the effort to identify the shell with the revolver which fired it, which among the following is essential?

a.    Marks of the breechblock

b.    Marks of the firing pin hole

c.    None of these

d.   Both A and B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

695.  In shots fired from an automatic pistol, the shell in most cases…

a.    Will be found on the scene of the crime

b.    Will remain in the chamber

c.    Will be rarely found in the scene of the crime

d.    Will be usually disposed by the perpetrator

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

696.  When booking a fired bullet, the mark used to identify it is placed on.

a.    Its base

b.    Its side

c.    Its side and base

d.    Its nose

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

697.  Danao made firearms or homemade weapons are usually classified as:

a.    Flare guns

b.    Zip guns

c. Matchlock

d. Freakish device

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

698.  The most reliable of all individual characteristics, when fired cartridges are concerned.

a.    Extractor marks

b.    Ejector marks

c.    Chamber marks

d.    Breechface marks

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

699.  It literally means delay in discharge or the cartridge’s failure to explode on time.

a     Misfire

b.    Hang fire

c.    Ricochet

d.    Keyhole shot

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

700.  A bullet fired from a firearm with an oversized or oily barrel, or its lands have been worn down would produce what kind of markings?

a.    Slippage marks

b.    Skid marks

c.  Riling marks

d. Shearing marks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status