You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Thermodynamics Part 11 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 11 | ECE Board Exam

MCQ in Thermodynamics Part 11 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 11 of the Series in Thermodynamics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS) field, Thermodynamics Books, Journals, and other Thermodynamics References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in Thermodynamics Part 10 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each question.

501. How many independent properties are required to completely fix the equilibrium state of a pure gaseous compound?

A. 4

B. 3

C. 2

D. 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

502. What is the value of the work done for a closed, reversible isometric system?

A. zero

B. positive

C. negative

D. positive or negative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

503. The first law of thermodynamics is based on which of the following principles?

A. Conservation of mass

B. Conservation of energy

C. Action and reaction

D. The entropy-temperature relationship

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

504. Which of the following cycle is used in vapor cycle power plant?

A. Brayton cycle

B. Diesel cycle

C. Ericson cycle

D. Rankine cycle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

505. Which of the following is not a thermodynamic property?

A. Pressure

B. Temperature

C. Volume

D. Phase

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

506. Which of the following compressibility factor of ideal gas

A. 1

B. 2

C. 1.5

D. 0

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

507. What refers to the thermodynamic properties which are dependent on the amount of the substance present?

A. Extensive property

B. Intensive properties

C. Reversible properties

D. Irreversible properties

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

508. What refers to the thermodynamic properties which are independent on the amount of the substance present?

A. Extensive property

B. Intensive properties

C. Reversible properties

D. Irreversible properties

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

509. What is known as the total heat and heat content at various times in the history?

A. enthalpy

B. entropy

C. internal energy

D. latent heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

510. What is the measure of the energy that is no longer available to perform useful work within the current environment?

A. enthalpy

B. entropy

C. internal energy

D. latent heat

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

511. What is the temperature when water and vapor are in the equilibrium with the atmospheric pressure?

A. Ice point

B. Steam point

C. Critical point

D. Freezing point

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

512. What is the unique state at which solid, liquid and gaseous phase can go co-exist in equilibrium?

A. Triple point

B. Critical point

C. Boiling point

D. Pour point

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

513. What refers to the state at which liquid and gaseous phases are indistinguishable?

A. Triple point

B. Critical point

C. Boiling point

D. Pour point

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

514. What refers to the heat needed to change the temperature of the substances without changing its phases?

A. Latent heat

B. Sensible heat

C. Specific heat

D. entropy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

515. What is defined as the quantity of heat needed to raise the temperature of one kilogram of water by one degrees Celsius?

A. Kilojoule

B. Btu

C. Kilocalorie

D. Latent heat

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

516. To what conditions does a gas behave like an ideal gas?

A. low temperature and low pressure

B. low temperature and high pressure

C. high temperature and low pressure

D. high temperature and high pressure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

517. What Law states that the pressure of gas is inversely proportional to its volume at constant temperature?

A. Charles’ law

B. Gay-Lussac’s Law

C. Boyle’s Law

D. Dalton’s Law

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

518. What do you call a system in which there is a flow of matter through the boundary?

A. Closed system

B. Open system

C. Isolated system

D. All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

519. Which of the following best describes heat?

A. The capacity to do work

B. Forces times distances

C. Sum of thermal and chemical energy

D. An energy transfer due to temperature difference

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

520. The mechanical equivalent of heat is

A. joule

B. calorie

C. Btu

D. Specific heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

521. Burning of Gasoline initially requires heat before it burns spontaneously. Which of the following does not give a good explanation of this phenomenon?

A. the initial heat rises the enthalpy of the reactant

B. the initial heat lowers the activation of energy of the reactants

C. the enthalpy of reactants is lower than the enthalpy of products.

D. The enthalpy of the product is lower than the enthalpy of the reactant

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

522. The phenomenon of melting under pressure and freezing again when the pressure is reduced is known as

A. sublimation

B. condensation

C. deposition

D. regelation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

523. Which of the following events is heat exchange involved?

A. when there is a phase change

B. when there is a chemical reaction

C. when the gas expands adiabatically

D. when there is difference in temperature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

524. What is the entropy of a pure substance at a temperature of absolute zero?

A. unity

B. zero

C. infinity

D. undefined

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

525. What is the area under the curve on a temperature –entropy diagram?

A. Heat

B. work

C. entropy

D. volume

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

526. What happens to the internal energy of water at reference temperature where enthalpy is zero?

A. Becomes negative

B. Becomes positive

C. Remains constant

D. Cannot be defined

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

527. Which of the following is the work done for a closed reversible isometric system?

A. negative

B. positive

C. zero

D. undefined

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

528. If the initial volume of an ideal gas is compressed to one-half its original volume and to twice its original temperature, the pressure:

A. doubles

B. halves

C. quadruples

D. triples

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

529. When the expansion of compression of gas takes place without transfer of heat or from the gas the process is called;

A. Isometric process

B. Isothermal process

C. Isobaric process

D. Adiabatic process

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

530. Which of the following best describes both Stirling and Ericson engines?

A. Internal combustion engine

B. External combustion engine

C. Diesel cycle

D. Rankine cycle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

531. At steam point, the temperature of water and its vapor at standard pressure are:

A. Extremes or maximum

B. unity

C. in equilibrium

D. undefined

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

532. Who coined the word Entropy?

A. Rudolf Clausius

B. Lord Kelvin

C. Gabriel Volks

D. Rudolf Diesel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

533. What is the temperature when water and vapor are in equilibrium with the atmospheric pressure?

A. Ice point

B. Steam point

C. Critical point

D. Freezing point

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

534. When the expansion of compression of gas takes place without transfer of heat to or from the gas the process is called

A. reversible

B. adiabatic

C. polytropic

D. isothermal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

535. What refers to a liquid whose temperature is lower than saturation temperature corresponding to the existing pressure?

A. Subcooled liquid

B. Saturated liquid

C. Pure liquid

D. Compressed liquid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

536. Which law that states “Entropy of all perfect crystalline solids is zero at absolute zero temperature”?

A. Zeroth law of thermodynamics

B. First law of thermodynamics

C. Second law of thermodynamics

D. Third law of thermodynamics

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

537. A 0.064 kg of octane vapor (MW = 114) is mixed with0.91 kg of air (MW = 29.0) in the manifold of an Engine. The total pressure in the manifold is 86.1 kPa, and a temperature is 290 K. assume octane behaves ideally. What is the partial pressure of the air in the mixture in KPa?

A. 46.8

B. 48.6

C. 84.6

D. 64.8

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

538. Which of the following occurs in a reversible polytrophic process?

A. Enthalpy remains constant

B. Internal energy does not change

C. Some heat transfer occurs

D. Entropy remains constant

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

539. The change that the system that undergoes from one equilibrium state to another is known as

A. oath

B. process

C. enthalpy change

D. entropy change

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

540. What refers to the series of states through which a system passes during the process?

A. path

B. quasi- static steps

C. reversibility moves

D. irreversibility moves

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

541. Which of the following relations is not applicable in a free expansion process?

A. Heat is rejected to zero

B. Work done is zero

C. Change in temperature is zero

D. Heat supplied is zero

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

542. What system in which neither mass nor energy cross the boundaries and is not influenced by the surroundings?

A. Closed system

B. Open system

C. Isolated system

D. All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

543. What is referred to by control volume?

A. An isolated system

B. Closed system

C. Fixed region in space

D. Reversible process only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

544. Which of the following is used in thermal power plant?

A. Brayton cycle

B. Reversed Carnot cycle

C. Rankine cycle

D. Otto cycle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

545. A Bell-Coleman cycle is a reversed of which the following cycles?

A. Stirling cycle

B. Joule cycle

C. Carnot cycle

D. Otto cycle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

546. An ideal gas is compresses isothermally. The enthalpy change is

A. Always negative

B. Always positive

C. zero

D. undefined

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

547. The state of a thermodynamic system is always defined by its:

A. Absolute temperature

B. process

C. properties

D. temperature and pressure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

548. Entropy is the measure of:

A. The internal energy of a gas

B. The heat capacity of a substance

C. Randomness or disorder

D. The change of enthalpy of a system

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

549. What system in which there is no exchange of matter with the surrounding or mass does not cross its boundaries?

A. Open system

B. Closed system

C. Isolated system

D. Non-flow system

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

550. What refers to a system in which there is a flow of mass across its boundaries?

A. Open system

B. Closed system

C. Isolated system

D. Non-flow system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Science per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status