adplus-dvertising

MCQ in Biological Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 4, 2021)

MCQ in Biological Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Biological Science Part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Biological Science Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. Which hormone is insufficient in cretinism?

A. Glucagon

B. Adrenalin

C. Insulin

D. Thyroxine

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

52. Which of the following is both endocrine and an exocrine gland?

A. Gastric glands

B. Thyroid glands

C. Pituitary glands

D. Pancreas

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

53. What organ is controlled by the automatic nervous system?

A. Skeletal

B. Muscles

C. Heart

D. Both A and B

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

54. What do you call food in a semi-liquid form, partially digested and mixed with hydrochloric acid?

A. Gastric secretion

B. Gastric fluid

C. Mucosa

D. Chime

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

55. Which is considered the master gland due to its influence on the activity of all the other glands?

A. Thyroid

B. Adrenal

C. Pituitary

D. Parathyroid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

56. Which part of the brain is responsible for intelligence, memory and learned behavior?

A. Cerebellum

B. Cerebrum

C. Medulla

D. Thalamus

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

57. Which of these materials is not a major component of the plasma membrane?

A. Phospholipids

B. Glycoprotein

C. Proteins

D. DNA

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

58. Which form of RNA delivers information from DNA to be used in making protein?

A. Messenger RNA

B. Ribosomal RNA

C. Transfer RNA

D. All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

59. Which of the following is not a type of cell?

A. Bacterium

B. Amoeba

C. Sperm

D. Virus

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

60. Which property of water is probably MOST important for the functioning of organisms at the molecular level?

A. Cohesion and high surface tension

B. High specific heat

C. High heat of vaporization

D. Versatility as a solvent

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

61. Which of the following statements is true of diffusion?

A. It requires an expenditure of energy by the cell

B. It is a passive process

C. It occurs when molecules move from a region of lower concentration to one of higher concentration

D. It requires a membrane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

62. Which of the following is FALSE in comparing prophase I of meiosis and prophase of mitosis?

A. The chromosomes condense in both

B. Tetrads form in both

C. The nuclear envelope disassembles in both

D. A spindle forms in both

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

63. Which are small, irregularly-shaped cells without nuclei but are rich in ATP?

A. Leukocytes

B. Thrombocytes

C. Lymphocytes

D. Erythrocytes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

64. What branch of Biology is involved when one is studying the characteristic structure and functions of all kinds of cells?

A. Cytology

B. Morphology

C. Physiology

D. Histology

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

65. Which part of seed appears as a scar which marks the entry of the pollen tube during fertilization?

A. Seed leaf

B. Cotyledon

C. Testa

D. Hilum

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

66. Which type of tissue is responsible for the secondary growth in stems and roots of vascular plants?

A. Meristematic cells

B. Cambium

C. Palisade layer

D. Epidermis

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

67. Which biome grows tropical grassland with scattered individual trees and larger herbivores?

A. Tundra

B. Rain forest

C. Grassland

D. Savanna

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

68. What do you call that process in birds wherein they shed off features at least once a year?

A. Skinning

B. Molting

C. Furrowing

D. Migrating

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

69. What chemical controls metamorphosis among insects?

A. Enzymes

B. Estradol

C. Pheromones

D. Ethylene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

70. Which of the following makes up the plant cell wall?

A. Nucleic acid

B. Cellulose

C. Protein

D. Lipids

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

71. Which of the following is not true of fungi?

A. Some are pathogenic

B. Some are photosynthetic

C. Some are edible

D. Form symbiotic relation with algae

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

72. Which of the following is not true of plants?

A. Some are pathogenic

B. Some are photosynthetic

C. Some are edible

D. Form symbiotic relation with algae

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

73. Which of the following is considered multicellular?

A. Embryo

B. Fertilized egg

C. Egg cell

D. Sperm cell

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

74. What hormone promotes the growth of the uterine lining for the implantation of the embryo?

A. Lactogenic hormone

B. Progesterone

C. Testosterone

D. Oxytocen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

75. Which of the following pair of organisms are closely related?

A. Spider and mosquito

B. Frog and crocodile

C. Man and monkey

D. Ants and aphids

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

76. What does it mean if the blood pressure of human is 110/70?

A. The systolic pressure is 70

B. The diastolic pressure is 70

C. The pulse rate is 110 beats per minute

D. Both B and C

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

77. Which of the following happens when man exhale?

A. The residual volume of the lungs decreases

B. The diaphragm contracts

C. The volume of the thoracic cavity decreases

D. The lung contracts

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

78. Which of the following regulate breathing?

A. RBC concentration

B. Number of haemoglobin

C. Hormone level in blood

D. CO2 and O2 concentration and pH level sensors

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

79. Which of the following has the lowest velocity of blood flow.

A. Veins

B. Arteries

C. Capillaries

D. Arterioles

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

80. How many carbon atoms can each pyruvic acid supply into the Kirb’s cycle?

A. 8

B. 6

C. 4

D. 2

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

81. How many oxygen is required each time to a molecule of glucose is completely oxidized through aerobic respiration?

A. 3

B. 6

C. 12

D. 24

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

82. Which of the following will not be accepted by glycolysis for catabolism?

A. Starch

B. Glycerol

C. Fatty acid

D. Sucrose

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

83. Which of the following characteristic is common between echinoderms and cnidarians?

A. They are both radically symmetrical

B. They have segmented bodies

C. Both have stinging cells

D. They have three embryonic tissue layers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

84. Which of the following is true of Phylum Chordata?

I. Presence of notochord that provides skeletal support

II. Pharyngeal slits that have become modified for gas exchange

III. Dorsal hallow nerve cord that develops into the central nervous system

A. II and III

B. I and II

C. I and III

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

85. Which of the following cannot be associated with fungi?

A. Absorptive nutrition

B. Decomposers

C. Autotrophs

D. Spore production

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

86. Which of the following does not involve mitosis?

A. Development of embryo

B. Growth

C. Production of gametes

D. Repairing of damaged tissues

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

87. Which of the followings is true of mammals?

I. They have four chambered heart

II. They produce milk for the young

III. They are warm blooded

A. I and II

B. II and III

C. I and III

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

88. What term describes an egg develop into a new organism without itself being fertilized be a sperm?

A. Regeneration

B. Conjugation

C. Parthenogenesis

D. Fusion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

89. Which of the following is responsible for formation of blood cell?

A. Cartilage

B. Bone narrow

C. Joints

D. Tendons

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

90. What is most likely happen when a species cannot adapt to the changes in the environment?

A. It will be transform to another form

B. It will become extinct

C. It will be isolated

D. It will grow old

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

91. What term is used to describe the released of matured egg cell from the ovary?

A. Fertilization

B. Copulation

C. Ovulation

D. Germination

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

92. Which of the following blood cells is responsible for blood clotting?

A. Erythrocytes

B. Leukocytes

C. Thrombocytes

D. Neutrophils

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. Where does ectopic pregnancy occur?

A. Uterus

B. Ovary

C. Cervix

D. Fallopian tube

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

94. Why is cell membrane semi permeability important?

A. It is important in determining the size of the cell

B. It controls the kind of substances that enters and leaves the cell

C. It controls the pressure and energy gradient

D. It allows the molecules to diffuse freely in and out of the cell

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

95. What theory of evolution accounts for snake’s disappearance of legs and development of giraffe’s long neck?

A. Theory of use and disuse

B. Theory of natural selection

C. Theory of chromosomal change

D. Theory of action and interaction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

96. Which of the following is an exocrine gland?

A. Plastids and pigments

B. Asters and centrioles

C. Chloroplasts and vacuoles

D. Cell wall and cell membrane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

97. Which of the following is an exocrine gland?

A. Thyroid gland

B. Salivary gland

C. Pituitary gland

D. Adrenal gland

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

98. Which of the following is not an accessory organ of digestion?

A. Liver

B. Pancreas

C. Salivary gland

D. Adrenal gland

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

99. What hormone stimulates the development of male secondary sex characteristics?

A. Estrogen

B. Prolactin

C. Testosterone

D. Progesteron

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

100. Which of the following parts performs both as reproductive and urinary functions in males?

A. Ureter

B. Testes

C. Urethra

D. Scrotum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status