You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 3 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 3 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 3 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 2 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

101.     What is written between the Final Classification and the Secondary Classification?

a.    Key Classification

b.    Major Classification

c.    Sub-Secondary Classification

d.    Primary Classification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

102.     If the ridge counting of a loop in the Index finger is eleven (11), what must be the symbol for purposes of the Sub-Secondary classification?

a.   I

b.   M

c.   O

d.   L

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

103.     It represents only about five (5) percent of the fingerprint patterns encountered.

a.    Loop

b.    Arches

c.    Whorl

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

104.     It is a biometric Identification Methodology that uses digital imaging technology to obtain, store, and analyze fingerprint data.

a.    AFIS

b.    Automated Fingerprint Identification System

c.    Digital Imaging System

d.    Both A & B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

105.     It refers to a single ending ridge in the center of a recurving ridge of a loop.

a.   Appendage

b.   Bar

c.   Rod

d.   Both B & C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

106.     It is a single ridge, which divides or forks into two ridges.

a.    Converging Ridge

b.    Bifurcating Ridge

c.    Dissociated Ridge

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

107.     It refers to the insertion on a fingerprint card the results of the interpretation of all ten patterns. Represented  by letters, symbols or numbers on  the card required  for each of the rolled prints.

a.   Blocking Out

b.   Ridge counting

c.   Ridge tracing

d.   None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

108.     The heart or the innermost center of a pattern.

a.    Delta

b.    Core

c.    Pattern area

d.    Type line

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

109.     It refers to the appearance of extra fingers as anatomically known.

a.    Poroscopy

b.    Anyklosis

c.    Polydactylism

d.    Extra finger

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

110.     It is the process of counting ridges that cross or touch an imaginary line drawn between the delta and core of a loop.

a.    Ridge counting

b.    Ridge tracing

c.    Ridge Ending

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

111.     It refers to the process of charting the ridge that originates from the lower side of the  left delta toward the  right delta  to see where  it flows in relation  to the  right  delta.

a.    Ridge counting

b.    Ridge Tracing

c.    Ridge ending

d.    Short Ridge

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

112.     A type of fingerprint pattern in which the ridges run its direction to the radius or to the thumb.

a.    Radial Bone

b.    Radial Loop

c.    Ulnar Loop

d.    Arch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

113.     For purposes of the Primary Classification, the Right Index and Left Middle are intended as Numerator.

a.   True

b.   False

c.   Partially True

d.   Partially false

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

114.     It constitutes approximately 65% of all fingerprint patterns.

a.    Arch

b.    Loop

c.    Whorl

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

115.     The arch and loop patterns are not included in the Primary Classification.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

116.     It consists of one or more ridges which makes a complete circuit with two deltas.

a.    Central Pocket Loop

b.    Plain Whorl

c.    Double Loop Whorl

d.   Accidental whorl

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

117.     It consists of two separate loop formations with two separate and distinct sets of shoulders, and two (2) deltas.

a.   Central Pocket Loop Whorl

b.    Accidental Whorl

c.    Double Loop Whorl

d.    Plain Whorl

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

118.     It is a kind of fingerprint pattern consisting of two f2) different types of patterns with the exception of the plain arch

a.    Central Pocket Loop Whorl

b.    Accidental Whorl

c.    Double Loop Whorl

d.    Plain Whorl

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

119.     There are types of impressions involved in taking fingerprints.

a.    3

b.    4

c.    2

d.    1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

120.     Plain impressions are printed last at the bottom of the card.

a.    True

b.    False

c.    Partially true

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

121.     If the individual has a bandage or cast of a finger, thumb or hand, place the notation, “Cannot be Printed” or CP in the appropriate finger block.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

122.     If an individual has more than ten fingers, the thumbs and  the next four fingers and  the extra  finger should  be printed.

a.    True

b.     False

c.     Partially True

d.     Partially false

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

123.     There are four (4) steps in the Fingerprint Classification. Which among the following is not included?

a.    Recording

b.    Interpretation

c.    Blocking

d.    Pairing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

124.     The Classification formula is written horizontally on the fingerprint card. It is consisting of six (6) classification.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

125.     It is the sum total of all numerical values of Whorls in a set of finger plus (+) a fraction of over 1.

a.    Secondary Classification

b.    Key Classification

c.    Primary Classification

d.    Final Classification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

126.     It is the process of writing the symbols of the corresponding patterns  on the space provided  in the fingerprint cards.

a.    Pairing

b.    Blocking

c.    Tracing

d.    Interpretation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

127.     It is the process of assigning Numerical Values for Whorl patterns.

a.    Pairing and Assigning of Numbers

b.    Blocking of numbers

c.    Tracing of numbers

d.    Interpretation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

128.     The numerical value of the right thumb and right index for purposes of primary classification is

a.    16

b.    8

c.    4

d.    2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

129.     The following patterns belong to the Non-Numerical Group except

a.    Tented Arch

b.    Plain Arch

c.    Plain whorl

d.    Radial Loop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

130.     If the Ridge count of the Ring finger is 16, what is the symbol for purposes of the Sub-Secondary Classification?

a.    I

b     O

c.    M

d.    L

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

131.     Ridge tracing applies to _______ pattern.

a     Loop

b.    Arch

c.    Whorl

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

132.     What is written between the Key Classification and  the Primary Classification?

a.    Secondary Classification

b.    Key Classification

c.    Major Classification

d.    Final Classification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

133.     This classification is concerns with the THUMB of both hands.  It is the Ridge of both thumbs.

a.    Secondary Classification

b.    Key Classification

c.    Major Classification

d.    Final Classification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

134.     It is the ridge count of the loop appearing on the set of prints on the fingerprint card.

a.    Secondary Classification

b.    Key Classification

c.    Major Classification

d.    Final Classification

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

135.     It refers to a fingerprint pattern wherein the ridges flow from one side to the other without recurving and make a rise at the center.

a.    Plain Arch

b.    Tented Arch

c.    Plain whorl

d.    Plain Loop

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136.      It is the process of reduction in which exposed silver halides are reduced into metallic silver.

a.    Development

b.    Printing

c.    Reduction

d.    Crop

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

137.     An intermediate bath between the developer and the fixer. It is usually a combination of water plus acetic acid or just plain water.  It function is to prevent the contamination of two chemicals.

a.    Stop Bath

b.    Fixation

c.    Development

d.    Reduction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

138.      It is the process of removing unexposed silver halide remaining in the emulsion after  the first stage  of development of the latent image.

a.    Stop Bath

b.    Fixation

c.    Development

d.    Reduction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

139.     It is a Reducer or developing agent

a.    Elon

b.    Hydroquinone

c.    Sodium Sulfite

d.    A or B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

140.      It is use as preservative in the Development process.

a.    Sodium Sulfite

b.    Hydroquinone

c.    Potassium Bromide

d.    Sodium Carbonate

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

141.     It is use as accelerator in the chemical processes.

a.    Sodium Carbonate

b.    Hydroquinone

c.   Potassium bromide

d.   Sodium Bromide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

142.     It is a Dissolving agent in the fixer solution.

a.    Hypo/Sodium thiasulphate

b.    Hydroquinone

c.    Potassium Bromide

d.    Sodium Bromide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

143.     Which among the following chemical is use as neutralizer?

a.    Boric Acid

b.    Acetic Acid

c.    Potassium Alum

d.    A or B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

144.     Which of the following is use as Hardener in the fixing solution?

a.     Potassium Alum

b.     Boric Acid

c.    Acetic Acid

d.    Potassium Alum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

145.     It is a picture of small object taken through a microscope and generally has a magnification of more than 50 times.

a.    Photomicrography

b.    Photomacrography

c.    Infra- Red Photography

d.    Ultra-violet Photography

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

146.    This is sensitive to ultraviolet and blue bight only.

a.     Panchromatic

b.     Orthochromatic

c.     Infra-red

d.    X-ray

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

147.     It is sensitive to all colors particularly red and red light.

a.    Panchromatic

b.    Orthochromatic

c.    Infra-red

d.    X-ray

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

148.     It is placed between the emulsion and the plastic base of a film to prevent whatever light that passed through the emulsion and reflected by the base back to the emulsion which forms a halo effect.

a.    Bas

b.    Emulsion

c.    Anti-halation Backing

d.    Spectral Sensitivity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

149.     What is the equivalent of ASA 25 in DIN Rating?

a.    DIN  18

b.    DIN 15

c.    DIN 30

d.    DIN 33

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

150.  It is given to negative or non-reversal film.

a.    Color

b.    Chrome

c.    Chloride

d.    Bromide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status