adplus-dvertising

MCQ in Criminalistics Part 9 | Licensure Exam for Criminologist

(Last Updated On: December 18, 2021)

MCQ in Criminalistics Part 9 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 9 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 8 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

401.  These are questions pertaining to the issue under investigation.

a.    Relevant Question

b.    Irrelevant Question

c.    Control Question

d.    Uncontrollable Questions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

402.  It is used to test or question individuals for the purpose of detecting deception and verifying the truth of statements through visual, permanent, and simultaneous recording of a person’s cardiovascular and respiratory pattern as a minimum instrumentation requirement

a.    Polygraphy

b.    Polygraph

c.    Lie Detection

d.    Computer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

403.  The science of lie detection.

a.    Polygraphy

b.    Polygraph

c.    Lie Detection

d.    Computer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

404.  Within the U.S. Federal Government, a polygraph examination is also referred to as ________

a.    Psycho physiological Detection of Deception

b.    POD

c.    Psychological Detection of Deception

d.    Federal Scientific Detection of Deception

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

405.  He invented the first scientific instrument to detect deception.

a.    Cesare Lombroso

b.    Cesare Beccaria

c.    William Marston

d.    Vittorio Benussi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

406.  An instrument that graphically measures an examinee’s inhalation and exhalation.

a.    Pneumograph

b.    Spygmograph

c.    Kymograph

d.    Galvanograph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

407.  An instrument that measured changes in pulse and blood pressure.

a.    Pneumograph

b.    Hydrospygmograph

c.    Kymograph

d.    Galvanograph

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

408.  He invented the Pneumograph component of the Lie detector machine.

a.    Vittorio Benussi

b.   John Larson

c.    Cesare Lombroso

d.    William Marston

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

409.  He conducted further research that dealt with Sphygmomanometer, which was used to obtain periodic discontinuous blood pressure readings during the course of an examination.

a.    William Marston

b.    John Larson

c.    Cesare Lombroso

d.    Vittorio Benussi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

410.  A device invented those records both blood-pressure and galvanic skin response was invented in 1920 by ________

a.    William Marston

b.    John Larson

c.    Cesare Lombroso

d.    Vittorio Benussi

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

411.  The term polygraph was first used in 1906 by James MacKenzie in his invention the “ink polygraph”, which was used for medical purposes.

a.    William Marston

b.    John Larson

c.    Cesare Lombroso

d.    James Mackenzie

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

412.  He is the self-proclaimed father of polygraph.

a.    William Marston

b.   John Larson

c.    Cesare Lombr0so

d.    Vittorio Benussi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

413.  Today, most polygraph test are administered with the digital equipment rather than the analog type

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

414.  The following are methods of detection of deception except:

a.    Devices which record the psycho-physiological responses

b.    Use of drugs that try to inhibit the inhibitor

c.    Hypnotism

d.   Torture

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

415.  The nervous control of the human body includes the __________.

a.    Central Nervous System

b.    Autonomic Nervous System

c.    Muscular System

d.    Reproductive System

e.    Both A & B

View Answer:

Answer: Option E

Explanation:

416.  It primarily controls the motor and sensory functions that occur at or above the threshold.

a.    Central Nervous System

b.    Autonomic Nervous System

c.     Muscular System

d.    Reproductive System

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

417.  It acts as a self-regulating autonomic response of the body

a.    Central Nervous System

b.   Autonomic Nervous System

c.    Muscular System

d.    Reproductive System

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

418.  When the person is under the influence of physical exertion or emotional stimuli, the sympathetic will dominate and over-rid the parasympathetic, thus there will be changes in the heart rate, blood pressure, respiratory pattern, psycho galvanic   reflexes, time of response to question, and voice tracing.

a.    True

b.    Partially True

c.    False

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

419.  The parasympathetic nervous system works to restore things to normal when the condition of stress has been removed.  It is dominant branch when the condition is normal, and the subject is calm, contented and relaxed.

a.    True

b.    Partially True

c.    False

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

420.  In this examination, lists of stimulus and non-stimulus words arc read to the subject who is instructed to answer as quickly as possible.

a.    Lie Detection

b.    Word Association Test

c.    Hypnotism

d.    Psychological Stress Evaluator

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

421.  In lie detector, the time interval between the words uttered by the examiner and the answer of the subject is recorded.

a.    True

b.    False

c.    Doubtful

d.    I do not Know

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

422.  When the subject is asked with reference to his name, address, civil status, nationality, ect., which has no relation  to the subject matter of the  investigation,  the  tendency is to delay the answer.

a.    True

b.    Partially True

c.    Doubtful

d.    False

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

423.  The Psychological Stress Evaluator is not concerned with the answer, be it a “yes” or a no. The important factor is the time response in relation to stimulus and non-stimulus words.

a.    True

b.    False

c.    Doubtful

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

424.  It detects, measures, and graphically displays the voice modulations that we cannot hear.

a.    Word Association Test

b.    Psychological Stress Evaluator

c.    Lie Detection Test

d.    Confession

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

425.  When the person is under stress as when he is lying, the micro tremor in the voice utterance is moderately and completely suppressed.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Doubtful

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

426.  When a person is relaxed and responding honestly to the questions, those inaudible frequencies are registered clearly on the instrument.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Doubtful

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

427.  In the administration of truth serum, the drug given hypodermically to the subject is ________.

a.    Shabu

b.    Hyoscine Hydrobromide

c.    Psychiatric Sodium Amytal

d.    Morphine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

428.  The drug administered to the subject in Narcoanalysis/Narcosynthesis is ________.

a.    Shabu

b.    Hyoscine Hydrobromide

c.    Psychiatric Sodium Amytal

d.    Morphine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

429.  The Latin maxim which means that in wine there is truth.

a.    In Vino San Miguel

b.   In Vino Matador

c.    In Vino Veritos

d.    In Vi no Veritas

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

430.  It is the alteration of consciousness and concentration in which the subject manifests a heightened suggestibility while awareness is maintained.

a     Narcismn

b.    Hypnosis

c.    Cult

d.    Addiction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

431.  It is also called Prevarication. A type of deception in the form of untruthful statements with the intention to deceive, often with the intention to maintain a secret of reputation, to protect someone’s feelings from getting hurt, or to avoid punishment.

a.    Lie

b.    Lei

c.    Either of the two

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

432.  It is a lie that is told when it is obvious to all concerned that is a lie.

a.    Lie to Children

b.    Bald Face Lie

c.    White Lie

d.    Lying by Omission

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

433.  It is often a platitude that may use euphemism that is told to make an adult subject acceptable to children.

a.    Lie to Children

b.    Bald Face Lie

c.    White Lie

d.    Lie to adult

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

434.  It is a lie by omitting an important fact, deliberately leaving another person with a misconception.

a.    Lie to Children

b.    Bald Face Lie

c.    White Lie

d.    Lying by Omission

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

435.  It would cause no discord if it were undiscovered and offers some benefit to the liar, the hearer, or both.

a.    Lie to Children

b.    Bald Face Lie

c.    White Lie

d.    Lying by Omission

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

436.  A kind of lie that would normally cause discord if it were uncovered, but it offers some benefit to the liar and perhaps assists an orderly society.

a.    Perjury

b.    Noble Lie

c.    Emergency Lie

d.    Bluffing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

437.  It is a strategic lie told when the truth may not be told because, for example, harm to a third party would come of it.

a.    Perjury

b.    Emergency Lie

c.    Bluffing

d.    Misleading

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

438.  It is the act of lying or making verifiably false statements on material matter under oath or affirmation in a court of law or in any of various sworn statements in writing

a.    Perjury

b.    Bluffing

c.   Dissembling

d.    Misleading

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

439.  Pretending to have the capability or intention one doesn’t.

a.    Dissembling

b.    Misleading

c.    Bluffing

d.    Perjury

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

440.  A polite term of lying, though sore might consider it to being merely misleading.

a.    Dissembling

b.    Misleading

c.    Bluffing

d.    Perjury

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

441.  It occurs when the most fundamental aspect of a statement is true, but the degree to which it is true is not correct.

a.    Jocose Lie

b.    Exaggeration Lie

c.    Promotion Lie

d.   Misleading

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

442.  Lies that are meant in jest and are usually understood as such by all present parties.

a.    Jocose lie

b.   Promotion Lie

c.    Exaggeration

d.    Misleading

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

443.  A lie in the advertisements that contain statement that is not credible.

a.    Jocose Lie

b.    Exaggeration

c.    Jocose Lie

d.    Promotion Lie

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

444.  It is wooden puppet often led into trouble by his propensity to lie.

a.    Pinocchio

b.    Pacquio

c.    Pinocchia

d.    Peter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

445.  The component of the Polygraph machine that measures the blood pressure and heart rate.

a.    Cardio-sphygmograph

b.    Pneumograph

c.    Galvanograph

d.    Keymograph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

446.  It records the subject’s respiratory rate

a.    Cardio-sphygmograph

b.    Pneumograph

c.    Galvanograph

d.    Keymograph

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

447.  It is an act of deceiving or misleading usually accompanied by lying.

a.    Detection

b.     Deception

c.    Reaction

d.    Lying

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

448.  This valid test is only made possible when there is no widespread publicity about the crime.

a.    Peak of Tension Test

b.    Tension Test

c.    General Question Test

d.   All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

449.  It refers to the uttering or conveying falsehood or creating false or misleading information with the intention of affecting wrongfully the acts or opinion of other.

a.   Response

b.    Lying

c.    Specific Response

d.    Normal Response

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

450.  Which of the following is not a standard qualification of a polygraph examiner?

a.   He must be free of prejudice

b.    He is an impartial seeker of truth

c.    He must be a policeman

d.    He must be of good moral character

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status