adplus-dvertising

MCQ in Criminalistics Part 1 | Licensure Exam for Criminologist

(Last Updated On: November 8, 2021)

MCQ in Criminalistics Part 1 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Start Practice Exam Test Questions Part 1 of the Series

Choose the letter of the best answer in each questions.

1.  ________ are tiny portions or is a hill-Like structure found on the epidermis of friction skin containing sweat, with pores appearing as black lines in a fingerprint impression.

a.    Imaginary Lines

b.    Furrows

c.     Black Lines

d.    Ridges

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

2.    What is that downward slope of the ridges above the core formed from the direction of the thumb towards the little finger?

a.   Accidental Whorl

b.   Central Pocket loop whorl

c.   Ulnar loop

d.   Loop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

3.    He published nine (9) fingerprint patterns, but he made no mention of the value of fingerprints for personal identification.

a.    John Evangelist Purkinje

b.   Francis Galton

c.    Malpighi

d.   J.C.A. Mayer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

4.   What is that two innermost ridges running parallel with each other and diverging at a certain point surrounding the pattern area?

a.    Pattern Area

b.    Divergence

c.    Convergence

d.    Type lines

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

5.    What are those that are sometimes referred to as papillary or epidermal ridges?

a.     Latent ridges

b.     Friction Ridges

c.     Dermal Ridges

d.     Fingerprints

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

6.    When the innermost sufficient recurve contains no ending ridge or rod rising as high as the shoulder of the loop, the Core is placed on the shoulder of the loop farther from the Delta.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

7.     The inner layer of the skin is known as

a.     Dermis

b.    Epidermis

c.     Scarf

d.    Pores

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

8.    What is that portion of the fingerprint bounded by the type lines where the characteristics needed for interpretation/classification is found?

a.    Double Lines

b.    Loops

c.    Ridges

d.    Pattern Area

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

9.    He discovered the three families of fingerprint patterns.

a.    Govard Bidloo

b.    Dr. Marcelo Malpighi

c.    J.C.A.  Mayer

d.     Francis Galton

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

10.  A single ridge which divide into two or more ridges.

a.    Type lines

b.    Bifurcation

c.    Cone

d.    Pattern Area

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

11. It appears after the sub-secondary classification at the extreme right portion of the classification formula.

n.    Secondary Classification

b.    Key Classification

c.    Primary Classification

d.    Final Classification

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

12.  Complete this adage, “The neighboring fingers of the same person have never been found to be _________.”

a.   Similar in all respects

b.    Different in some respects

c.    Different in every respect

d.    Exactly identical in all respects

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

13.  Which of the following is a type of secondary classification?

a.    By slant line to the left

b.   All of these

c.    By slant line to the right

d.    By small letter

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

14.  What type of classification takes into consideration only the loop type starting from the right thumb (the first loop appearing in  the set of prints  on a fingerprint card?

a.    Secondary Classification

b.    Primary Classification

c.    Final Classification

d.    Key Classification

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

15.  What is that epidermal hairless skin found  on the lower surface of the hands and  feet covered with  minute ridges?

a.    Polydactyl skin

b.    Friction Skin

c.    Epidermis

d.    Flexure line

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16.  What do you call the inner terminus or focal point located at the center or the approximate center of the pattern area?

a.    Center

b.    Delta

c.    Core

d.    Open Delta

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

17.  He used his own thumb print on a document to prevent forgery. This is the first known use of fingerprints in the United States.

a.    Bertillon

b.    Francis Galton

c.   Thompson

d     Bidloo

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

18.  It is the ridge count of the loop and the whorl in the little finger of both hands.

a.    Secondary Classification

b.    Kev Classification

c.    Primary Classification

d.    Final Classification

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

19.  What fingerprint pattern does not have ridge count?

a.    Whorls

b.    Arches

c.    Radial loop

d.    Ulnar Loop

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20.  Two ridges running parallel or nearly parallel to each other which separate in an opposite direction.

a     Delta

b.    Core

c.     Divergence

d.   Convergence

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

21.  Which of the following is also called delta in fingerprint identification?

a.    Lower ridge

b.    Inner terminus

c.    Outer terminus

d.   Enclosures

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

22.  He published a 41-pages book entitled “The Origin of Fingerprint” which describes his research starting in 1858 when he practiced actual recording of the  finger and  palm  prints of India

a.    Govard Bidloo

b.    Sir William Herschel

c.    J.C.A.  Mayer

d.    Francis Galton

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

23.  What patterns do not have numerical value for purposes of primary classification?

a.    Plain whorl loops

b.    Accidental Whorl and arches

c.   Double loop whorl and arches

d.     Loops and Arches

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

24.  What classification takes into consideration the thumbs of both  hands (ridge tracing for whorl type and  ridge counting for loop type)?

a.     Key classification

b.     Final classification

c.    Major Classification

d.   Sub-Secondary Classification

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

25.  What is the spreading apart of two lines which have been running parallel or nearly parallel?

a.    Bifurcation

b.    Convergence

c.     Appendage

d.    Divergence

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

26.  What type of pattern possesses am angle, an up thrust, or two of the three basic characteristics of the loop?

a.    Tented arch

b.    Double Loop

c.     Plain Arch

d.    Central Pocket Loop

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27.  He discovered the outer and inner layer of the skin.

a.    Govand Bidloo

b.    Dr. Marcelo Malpighi

c.    J.C.A.  Mayer

d.   Francis Galton

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

28.  What corresponds to the study of the palms of the hands?

a.    Plantar

b.    Palmar

c.    Furrows

d.    Chiroscopic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

29.  What are the canals of depression found between ridges called?

a.    Dents

b.    Pores

c.     Furrows

d.   Indentions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

30.  What is the act of counting the ridges which intervene between the core and delta of a loop?

a.    Divergence

b.    Ridge Tracking

c.    Ridge Counting

d.    Ridge Tracing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

31. He is an Argentine Police Official who began the first fingerprint files based on Galton pattern types.

a.    Mark Twains

b.    Juan Vucetich

c.    Thomson

d.   Galton

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

32. What pattern type has ridges that  enter on one side of the pattern and  flow towards the other side with a rise In the center?

a.    Vaulted arch loop

b.    Loop

c.    Tented Arch

d.    Plain Arch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

33.  The Introduction of the coloring pigment in  the human skin as a form of identification is known as _________.

a.    Scarcification

b.    Anthropometry

c.    Tattoo

d.    Photography

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34. The configuration and details of individual ridges remain constant and unchanging. This is the principle of ________.

a.    Principle of Individuality

b.    Principle of Permanency

c.    Principle of Infallibility

d.    Principle of Constancy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35.  He published an article entitled” On the Skin Furrows of the Hand”.  In this article he points out his observation that  chance prints left at the scene  of the crime  would  provide  for positive identification of offenders when  apprehended.

a.    Govard Bidloo

b.    Henry Faulds

c.     J.C.A. Mayer

d.    Francis Galton

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

36.  It represents all fingerprint patterns that appear in the Index finger of both hands.  It must

be written in capital letter

a.     Second Secondary Classification

b.     First Secondary Classification

c.     Second Sub-Secondary Classification

d.   Third Secondary Classification

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

37.  How many ridge counts must a pattern have, to be a loop?

a.    2

b.    5

c.    1

d.   10

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

38. The outer Layer of the skin is known as

a.    Dermis

b.    Pores

c     Scarf

d.    Epidermis

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39.  He published a book which was an atlas of anatomical illustrations of fingerprint.

a.    Malphighi

b.   Francis Galton

c.    J.C.A. Mayer

d.    Henry Faulds

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

40.  He is credited as the first scientist of Friction Skin Identification as well as his role in promoting its use.

a.    Govard  Bidloo

b.    Dr. Marcelo Malpighi

c.    J.C.A.  Maye

d.   Francis Galton

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

41. What is the scientific name of  fingerprint identification?

a. Dactyloscopy

b. Fluoroscopy

c. Poroscopy

d. Palmistry

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

42. The core and delta are also termed as

a. Focal Points

b. Inner Terminus

c. Pattern Area

d. Outer Ridges

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43.  What is the Latin word for finger?

a.    Dermis

b.    Dermal

c.    Digitus

d.    Dactyl

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

44   A system of identification based on the measurements of the various bony structure of the human body.

a.   Tattoo

b.   Portrait Parle

c.   Anthropometry

d.  Photography

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

45.  How many standard fingerprint patterns are there?

a.    12

b.    9

c.    8

d.   10

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

46.  He is the father of fingerprint science.

a.   Vucetich

b.   John Evangelist Purkenji

c.   Sir Edward Richard Henry

d.   Hans Gross

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

47.  What are the little openings on the skin from where sweat is excreted?

a.    Ridges

b.    Whorl

c.    Pores

d.   Loop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

48. What ridge divides itself into two or more branches that meet to form the original figure?

a.     Island Ridge

b.    Lake Ridge

c.     Eyelet

d.     AII of the foregoing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

49.  What is an attempt at character reading through the patterns of fingerprints?

a.    Dactylography

b.    Dcatyloscopy

c.    Dactylomaney

d.    Dactylo-analysis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

50.  He undertook in 1856 an experiment by printing his night palm to prove himself if the ridges change. By 1897, forty-one years later, he again printed his right palm. Though taken two scores apart, it proved that the ridge characteristics do not change.

a.    John Evangelist Purkinje

b.   Herman Welcker

c.    William Herscel

d.    Francis Galton

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status