You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 4 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 4 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 4 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 4 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 3 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. It has a slow speed, and it is suited for contact printing.

a.    Chloride paper

b.    Bromide Paper

c.    Chloro-Bromide paper

d.    Exposure Latitude

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

152. It consists of crystals of light sensitive compounds (silver nitrate] evenly distributed throughout plastic base material.

a.    Base

b.    Anti-halation Backing

c.    Emulsion

d.    Spectral Sensitivity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

153.     This refers to the size of the metallic silver grains that formed after development of an exposed film.

a.     Spectral Sensitivity

b.     Granularity

c.     Emulsion Speed

d.     Reversal Film

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

154.      It refers to American Standards Association, expressed in arithmetical value system. The speed ratings numbers are directly proportional to the sensitivity of the material

a.    DIN

b.    ASA

c.    ASO

d.    ISO

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

155.     A lens defect which is the inability to focus both horizontal and vertical plane at the same timelines running different directions.

a.     Chromatic Aberration

b.     Astigmatism

c.     Coma

d.    Curvature of Field

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

156.      It has a fast speed and is recommended for projection printing and enlarging.

a.     Chloride Paper

b.     Bromide Paper

c.     Chloro-bromide Paper

d.     Expo sure Latitude

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

157.     It refers to the absence of all colors in the spectrum.

a.    White

b.    Rainbow

c.    Black

d.    Yellow

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

158.      It refers to the inability to focus all the different colors of light on  film at the same  time.

a.    Chromatic Aberration

b.    Astigmatism

c.    Corn

d.   Curvature of field.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

159.     Also referred to as lateral spherical aberration, it is a lens defects in which the rays enter the lens obliquely.

a.    Coma

b.    Chromatic Aberration

c.    Astigmatism

d.    Curvature of Field

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

160.     It is the remoteness or distance measured from the nearest to the farthest object in apparent sharp focus when the lens set of focus is at a particular distance.

a.    Focal Length

b.   Angle of View

c.    Depth of Field

d.    Curvature of Field

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

161.     A natural light in which the object casts a deep and uniform shadow.

a.     Bright Sunlight

b.     Dull Sunlight

c.     Hazy Sunlight

d.     Poor Sunlight

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

162.      It refers to Deutche Industri  Normen Rating. expressed in Logarithmic value system.  In this system, an increase of three degrees doubles the sensitivity of the film.

a.     ASA Rating

b.     DIN Rating

c.     ISO Rating

d.    ASO Rating

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

163.     A form of natural light in which objects in open space casts no shadows.

a.      Dull Sunlight

b.     Bright Sunlight

c.      Hazy Sunlight

d.     Cloudy Sunlight

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

164.     Consisting of light-sensitive silver salts in a gelatin medium and used to coat photographic films and papers.

a.    Base

b.    Anti-Halation Backing

c.    Emulsion

d.    Exposure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165.     A light sensitive material that is placed inside a camera to store any image the camera focuses.

a.    Film

b.    Shutter

c.     Aperture

d.     None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

166.     A colored gelatin or medium which absorbs or transmits differentially light rays passing through it.

a.    Lens

b.    Filter

c.    Shutter

d.    Film

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

167.     It refers to the process of removing unexposed silver halides remaining in the emulsion after the first image of development  of the latent image.

a.    Fixation

b.   Development

c.    Stop Bath

d.    Printing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

168.     It is known as “hypo and its purpose are to harden the gelatin emulsion on the film, and to dissolve out all the unexposed and the undeveloped silver halide in it.

a.    Fixation

b.    Fixing Bath

c.    Stop Bath

d.    Development

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169.     It is a distance measured from the optical center of the lens to the film plane when the lens set of focus is set at infinity position.

a.     Focal Plane

b.     Focal Length

c.     Focusing

d.     Depth of Field

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

170.  It serves to support the emulsion layer of the film.

a.    Base

b.    Emulsion

c.     Anti-halation Backing

d.     Granularity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

171.      It refers to the sensitivity of the film to wavelength or color.

a.     Speed

b.     Spectral Sensitivity

c.     Granularity

d.    Graininess

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

172.     It refers to silver halides which are light sensitive and impregnated in the emulsion exists as small crystals and upon development are converted to pure silver granules.

a.    Grain Size

b.    Emulsion

c.    Film

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

173.      It refers to the Potassium Alum that solidifies the gelatin of the sensitized materials which was soften in the developing solution.

a.    Developing agent

b.    Fixing Agent

c.    Hardening Agent

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

174.     It refers to the sensitivity of the film to light.

a.     Film Speed

b.     Base

c.     Film Graininess

d.     Color Films

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

175.     It contains minute grains of silver halide suspended in animal gelatin and coated on celluloid material.

a.     Lens

b.     Film

c.     Camera

d.     Photographic Paper

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

176.      Lenses with larger apertures are also described as _______.

a     Faster

b.    Slower

c.    Moderate

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

177.   Lenses with smaller aperture requires a slower shutter speed and the depth of field is ______.

a.     Wider

b.     Narrower

c.     Slower

d.     Fast

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

178.     It refers to the study of physical evidence through a laboratory work.

a.    Criminology

b.    Criminalistics

c.    Penology

d.    Dactyloscopy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

179.      It is the study concerning the production of permanent records of images by the combined action of light on sensitive surfaces, a mechanical device, and the chemical process.

a.     Dactyloscopy

b.     Photography

c.     Ballistic

d.    QDE

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

180.     The word Photography originated from the Greek word PHOS which means _______.

a.     Drawing

b.     Picture

c.     Photos

d.     Light

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

181.      A visible form of energy that radiates in waves of different length.

a.    Light

b.    Heat

c.    Fire

d.    Rainbow

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

182.     A black box scaled against Light with a piece of film in one end and a hole in the other end to let certain amount of light to get in and strike the chemically sensitized material.

a.    Film

b.   Cartoon

c.    Camera

d.   Lens

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

183.     A light sensitized material that records and image.

a.    Lens

b.    View Finder

c.    Camera

d.   Film

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

184.     The process of converting the latent image into a visible and permanent image.

a.     Chemical Process

b.     Film

e.     Collodion Process

d.     Calotype Process

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

185.     The birth year of photography.

a.     1829

b.     1839

c.     1849

d      1859

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

186.     He coined the word Photography”.

a.     Joseph Nicephore Niepce

b.     Thomas Wedgewood

c.     Sir John Herschel

d     Angelo Sala

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

187.     A founder of Royal society who reported that silver chloride turned dark under exposure, but he appeared to believe that it was caused by exposure to the air, rather than to light.

a.    Robert Boyle

b.    Isaac Newton

c.    Angelo Sala

d.    Johann Heinrich Schulze

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

188.     He discovered that white light is composed of different colors.

a.    Robert Boyle

b.    Isaac Newton

c.    Angelo Sala

d.    Johann Heinrich Schulze

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

189.      He achieved the first photographic image with camera obscura.  However, the image required eight hours of light exposure and later faded.

a.    Joseph Nicephore Niepce

b.   Thomas Wedgewood

c.    Sir John Herschel

d.    Angelo Sala

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

190.      He discovered a way of developing photographic plates, a process which greatly reduced the exposure time from eight hours down to half an hour.

a.     Joseph Nicephore Niepce

b.    Thomas Wedgewood

c.     Sir John Herschel

d.     Louis Jacques Mande Daguerre

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

191.     The first photographic process.

a.    Calotype Process

b.    Daguerreotype Process

c.    Collodion Process

d.    Gelatin dry plate silver bromide process

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

192.     The first negative-positive process making possible the first multiple copies.

a.    Calotype Process

b.    Daguerreotype Process

c.    Collodion Process

d.    Gelatin dry plate silver bromide process

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

193.     This process reduced the exposure time from half and hour to two or three seconds of light exposure.

a.     Calotype Process

b.     Daguerreotype Process

c.     Collodion Process

d.    Gelatin dry plate silver bromide process

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

194.     He invented the flexible, paper-based photographic film.

a.    Hannibal Goodwin

b.    Kodak

c.    George Eastman

d.   Daguerre

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

195.     It is otherwise known as Instant Photos or One Step Photography.

a.      Polaroid

b.      Camera Obscura

c.      SLR

d.     Digital Camera

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

196.      It is mounted over the opening at the front of the camera body.  Its function is to produce an image on the film at the back of the camera by gathering and focusing the rays of light from the object.

a.     Camera

b.     Shutter

c.     Lens

d.     Aperture

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

97.     The light-gathering power of the lens is indicated by ________.

a.    F-number

b.    Relative aperture

c.    Both A and  B

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

198.     It holds the film in place at the back of the. It is designed to hold the film flat so that the image produced by the lens will be sharp over the whole picture area.

a.    Focusing ring

b.    Film Case

c.    Film Holder

d.    View Finder

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

199.     It helps the photographer see the precise arena that will be photographed when he trips the shutter.

a.    Focusing ring

b.    Film Case

c.    Film Holder

d.    View Finder

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

200.     These are essentially carved pieces of glass or other transparent materials used to refract rays of light so as to form an image of an object on a photographic film.

a.     Aperture

b.     Diaphragm

c.     Magnifying lens

d.    Photographic lens

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status