You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 10 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 10 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 10 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 10 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 10 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 9 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

451.  This test consists of series of relevant and irrelevant questions asked in a planned order.

a.    Peak of Tension Test

b.    General Peak of tension Question Test

c.    Polygraph Test

d.    None of the Foregoing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

452.  The examination room must be equipped with paintings, decorations or other ornaments.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

453.  Permanent physical illness such as mental derangement, certain heart condition and addiction to narcotic drugs are definite causes that makes a person unfit for a polygraph test.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

454.  This phase of the examination will condition the subject psychologically fur the test.

a.    Pre-test interview

b.    Actual Interrogation

c.    Post-test interview

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

455. Questions formulated must be short, simple and multiple-choice type.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

456. Questions pertaining to the issue under investigation

a.    Relevant Question

b.    Irrelevant Question

c.    Control Question

d.    Supplementary Question

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

457.  Earliest substance used for writing.

a.    Leaves

b.    Paper

c.  Linen

d.  Egyptian papyrus

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

458.  He is a notorious gangster and a police character who attempted to erase his fingerprint by burning it with acid.

a    Locard

b.    William West

c.    Will West

d.    John Dillinger

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

459.  These are questions which are unrelated to the matter under investigation but of similar nature although less serious as compared to those relevant questions under investigation.

a.    Relevant Question

b.    Irrelevant Question

c.    Control Question

d.    Supplementary Question

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

460.  It is a metallic or non-metallic cylindrical projectile propelled from a firearm by means of the expansive force of gases coming from the burning gunpowder.

a.    Cartridge

b.    Bullet

c.    Primer

d.    Gun powder

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

461.  The science of motion of projectiles.

a.    Firearm Examination

b.    Ballistic

c.    Polygraph

d.    Dactyloscopy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

462.  This consists of unburned, burning and partially burned powder together with graphite which came out from the muzzle.  It is responsible for the tattooing around the gunshot wound of entrance.

a.    Smoke

b.    Powder Grains

c.    Powder Burns

d.    Flame

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

463.  In a common police parlance, a bullet may be called _________.

a.    Projectile

b.    Tingga

c.    Slug

d.    Bala

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

464.  A portion in the cartridge case which consists of a brass or gilding metal cup. The cup contains a highly sensitive mixture of chemical compound.

a     Gunpowder

b.    Propellant

c.    Primer

d.    Powder charge

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

465.  It refers to the identification and investigation of firearms by means of ammunition fired through them.

a.    Terminal Ballistic

b.    Exterior Ballistic

c.    Forensic Ballistic

d.    Interior Ballistic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

466.  It refers to any weapon designed to be operated from the shoulder.

a.    Revolver

b.    Rifle

c.    Pistol

d.    Machine Guns

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

467.  Ignition of the propellant will cause the production of flame. The flame does not usually go beyond a distance of _______ inches in pistols.

a.    6 inches

b.    3 inches

c.    5 inches

d.   2 inches

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

468.  This is an instrument used for making measurement such as bullet diameter, bore diameter, and barrel length.

a.    Micrometer

b.    Taper Gauge

c.    Caliper

d.    Onoscope

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

469.  He is credited as the father of Percussion Ignition.

a.    Calvin Goddard

b.    Alexander john Forsyth

c.    Smith

d.    Wesson

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

470.  Firing pin mark can be found in a “Fired Shell”.

a.    True

b.    False

c.    Partially true

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

471.  It refers to the effect of the impact of the bullet on the target.

a.    Terminal ballistic

b.   Exterior Ballistic

c.    Forensic Ballistic

d.    Interior Ballistic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

472.  The number of lands and grooves inside the bore of a fired firearm are always

a.    Different

b.    The same

c.    Opposite

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

473.  The size of the bullet grouping on the target.

a.    Terminal Accuracy

b.    Terminal Energy

c.   Terminal Velocity

d.    Terminal Penetration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

474.  All rim-fire cartridges and most center-fire revolver cartridges that are now manufactured have ________.

a.    Long Neck Cartridges

b.    Bottle Neck cartridges

c.    Straight Cases

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

475.  It refers to the properties and attributes of the bullet while still inside the gun.

a.    Terminal Ballistic

b.    Interior Ballistic

c.    Exterior Ballistic

d.    Forensic Ballistic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

476.  The elevated portion of the bore.

a.    Land

b.    Grooves

c.    Riling

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

477.  He is credited as the father of Criminalistic.

a.    Calvin Goddard

b.    Garrand

c.    Aristotle

d.    Hans Gross

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

478.  In this firearm a pressure is applied on the trigger and will both cock and fire the firearm by release of the hammer.

a.    Single Action Firearm

b.    Double Action Firearm

c.    Single Shot Firearm

d.    Automatic Firearm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

479.  The speed of the bullet upon striking the target.

a.    Terminal Accuracy

b.    Terminal Energy

c.    Terminal Velocity

d.    Terminal Penetration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

480.  It is an ancient smooth-bore and muzzle loading military shoulder arm designed to fire a single round lead ball.

a.    Musket

b.    Machine guns

c.   Shoulder Arms

d.   Revolver

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

481.  This is a part of the firearm which causes firing mechanism.

a.    Hammer

b.    Trigger

c.    Barrel

d.    Ejector

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

482.  As applied to ballistic or any other subject, it suggests a relationship to courts of justice and legal proceeding.

a.    Ballistic

b.    Legal

c.    Forensic

d.    None of the foregoing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

483.  The term ballistic is derived from the Greek word which literally means to throw.

a.   Ballista

b.    Ballo

c.    Ballein

d.    B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

484.  Fired bullets should be marked by the recovering officer with his initials in the _________.

a.    Nose

b.    Mouth

c.    Ogive

d.    A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

485.  It refers to the circular groove near the base of the case or shell designed for the automatic withdrawal of the case after each firing

a.    Ejector Groove

b.    Extractor Groove

c.    Land Groove

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

486.  It is the amount of force on the trigger necessary to fire a gun.

a.    Hair Trigger

b.    Trigger Force

c.    Trigger Pressure

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

487.  He is the maker of the first known carbine.

a.    David Williams

b.    Alexander Forsyth

c.    John m. Browning

d.    Eliphalet Remington

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

488.  It is generally found on the primer cup.

a.    Shearing Mark

b.    Firing Pin mark

c.    Extractor Mark

d.    Magazine lip Mark

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

489.  The trigger pressure of a shotgun is __________.

a.    3-4 lbs.

b.    4 lbs.

e.    3-5 lbs.

d.    6-7 lbs.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

490.  He is credited as the father of Ballistic

a.    Samuel Colt

b.    Calvin Goddard

c.    Forsyth

d.    Hans Gross

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

491.  It refers to the characteristics that are determinable even prior to the manufacture of the firearms. These are factory specification and within the control of man.

a.    Individual Characteristics

b.    Class Characteristics

c.    Group Characteristics

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

492.  It describes the ability of the bullet to maintain its velocity against air resistance.

a.    Trajectory

b.    Air Resistance

c.    Pull of Gravity

d.    Ballistic Coefficient

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

493.  Firearms that propel projectile of less than one inch in diameter.

a.    Artillery

b.    Small Arms

c.    Trigger

d.    Ejector

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

494.  The depressed portion of the bore.

a.    Groove

b.    Land

c.    Rifling

d.    Base

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

495.  The depth of entry of the bullet in the target.

a.    Pull of Gravity

b.    Air Resistance

c.    Terminal Penetration

d.    Terminal Accuracy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

496.  It is generally used in the preliminary examination of fired bullets and shells for the purpose of determining the relative distribution of the class characteristics.

a.    Bullet Comparison Microscope

b.    Stereoscopic Microscope

c.    Shadowgraph

d.    Caliper

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

497.  It refers to a “Loaded Shell” for rifles, carbines, shotguns, revolvers and pistols from which a ball, bullet, shot or other missile may be fired by means of a gun powder or other explosives.

a.    Bullet

b.    Ammunition

c.    Primer

d.    Ball

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

498.  Sometimes it is called as “secondary firing pin mark” and found in the primer near the firing pin mark.

a.    Firing Pin Mark

b.    Shearing Mark

c.    Ejector Mark

d.    Chamber Mark

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

499.  The first priming mixture is composed of Potassium Chlorate, Charcoal, and ________.

a.    Ground Glass

b.    Fulminate of Mercury

c.    Barium Nitrate

d.    Sulphur

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

500.  Firearm which may be fired only by a single hand

a.    Rifle

b.    Pistol

c.    Shotgun

d.    All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status