You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 8 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 8 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 8 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 8 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 7 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

351.  Using the Psychological Stress Evaluator, a lying subject or when a person is under stress, the frequencies ________.

a.    Tends to disappear

b.    Rise

c.    Increases

d.    Stop

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

352.  This test not concerned with the answer whether it is yes or no, what is important is the tire of response in relation to delay the answer.

a.    Word Association Test

b.    Psychological Stress Evaluator

c.    Truth Serum

d.    Water Therapy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

353.  It refers to the composite records of pneumograph, galvanograph, and cardiosphygmograph tracings recorded from series of question

a.    Polygrams

b.    Chart

c.    Subject

d.    A & B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

354.  A test undertaken when the subject is not aware of the details of the offense for which he is under scrutiny.

a.    Guilt Complex Test

b.    Silent Answer Test

c.    Peak of Tension Test

d.    Narrative

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

355.  When response to control questions is consistently similar this is administered.

a.    Guilt complex test

b.    Silent answer Test

c.    Peak of Tension Test

d.    Narrative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

356.  It is a tracing on the chart wherein the subject answered in the irrelevant question.

a.    Normal Tracing

b.    Normal Response

c.    Specific Response

d.    Response

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

357.  This test uses Hyoscine Hydrobromide Drug that is administered hypodermically which produces a state of delirium.

a.    Hypnotism

b.    Narco-analysis

c.    Narco-synthesis

d.    Administration of truth serum

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

358.  It is base on the maxim “in vino veritas”.

a.   Hypnotism

b.    Narco -analysis

c.    Narco-Synthesis

d.    Intoxication with the use of alcoholic beverages

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

359.  It is any deviation from the normal tracing of the subject.

a.    Normal Response

b.    Specific Response

c.    Polygrams

d.    Response

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

360.  In this examination, psychiatric sodium pentothal is administered.

a.    Hypnotism

b.    Narco-analysis

c.    Intoxication with the use of alcoholic beverages

d.    Administration of truth scrum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

361.  The most common scientific method of detecting deception.

a.    Polygraphy

b.    Polygraph

c.    Truth Serum

d.    Interrogation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

362.  He devised an instrument capable of continuously recording pulse rate, respiration and blood   pressure.

a.    William Marston

b.    Angelo Mosso

c.    John Larson

d.    Sticker

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

363.  Psychological Response to any demand.

a.    Reaction

b.   Stress

c.    Pressure

d.    All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

364.  He is the father of Criminalistic.

a.   Cesare Lombroso

b.    Godard

c.    Hans Gross

d.    Becarria

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

365.  A subject must have at least how many hours of sleep to be considered fit for polygraph examination

a.    5

b.    6

c.    7

d.   8

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

366.  It is a type of question related to the facts of the case.

a.    Relevant question

b.    Irrelevant question

c.    General Question

d.    Immaterial Question

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

367.  He states that FEAR influenced the heart and could be used as a basis for detecting deception

a.    Marston

b.    Larson

c.    Mosso

d.    Verguth

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

368.  An act of discovery that is indicative of the fact that something is hidden or obscure.

a.    Fear

b.    Deception

c.    Detection

d.    Reaction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

369.  An inhibition of a previous activity of an organism as a result of stimulation.

a.    Response

b.    Reaction

c.    Stimuli

d.    Fear

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

370.  It refers to an emotional response to a specific danger which appears to go beyond a person’s defensive power.

a.    Response

b.    Deception

c.   Stimuli

d.    Fear

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

371.  This component drives the chart paper under the recording pen simultaneously at the rate of 6 to 12 inches per minute.

a.    Cardiosphygmograph

b.    Kymograph

c.    Stimuli

d.    Fear

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

372.  A part of the galvanograph attached to the left fingers of the subject.

a.    Finger electrode plate

b.    Diacritic notch

c.    Rubber convoluted tube

d.    Kymograph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

373.  This component record changes of the subject’s blood pressure and pulse rate.

a.    Cardiosphygmograph

b.   Sphygmomanometer

c.    Galvanograph

d.    Pneumograph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

374.  It records the subject’s skin resistance to a small amount of electricity.

a.    Cardiosphygmograph

b.    Sphygmomanometer

c.    Galvanograph

d.   Pneumograph

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

375.  This component records the changes in the breathing of the subject.

a.    Cardiosphygmograph

b.    Sphygmomanometer

c.    Galvanograph

d.    Pneumnograph

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

376.  A kind of lie wherein a person assumes another identity to deceive others.

a.    Black Lie

b.    White Lie

c.   Red Lie

d.    Yellow Lie

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

377.  It is a deviation from normal tracing of the subject in the relevant question

a.    Reaction

b.    Normal Response

c.    Specific Response

d.    Positive Response

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

378.  Chart tracing of the subject when irrelevant questions were answered.

a. Reaction

b. Normal Response

c. Specific Response

d. Positive Response

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

379.  Normal time interval for pre-test interview.

a.    20 to 30minutes

b.    30 to 60 minutes

c.    60 to 90 minutes

d     90 to 120 minutes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

380.  What is the primary objective of the post-test interview?

a.    To thank the subject

b.   To obtain confession

c.   To make the subject calm

d.   To explain polygraph test procedures

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

381.  What is the purpose of the pre-test interview?

a.    To prepare the subject for polygraph test

b.   To obtain confession

c.    To make the subject calm

d.    To explain polygraph test procedures

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

382.  Test undertaken when both relevant and control questions are similar in degree and consistency.

a.    Guilt complex test

b.    Silent answer Test

c   Peak of Tension Test

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

383.  It refers to questions to ascertain the subject’s normal pattern of response.

a.    Relevant Questions

b.    Irrelevant Questions

c.   Supplementary Questions

d.    Control Questions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

384.  The number of basic tracings in a modern polygraph.

a.    3

b.    4

c.    5

d.    6

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

385.  Did you hide Senator Lacson in your in your beach resort? It is an example of

a.    Control Question

b.    Irrelevant Question

c.    Relevant Question

d.   Leading Question

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

386.  He developed the systolic blood pressure method for detecting deception.

a.    William Marston

b.    Harold Burtt

c.    John Larson

d.    Leonard Keeler

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

387.  He noted that respiratory and systolic blood pressure changes were signs of deception.

a.    William Marston

b.    Harold Burtt

c.    Leonard Keeler

d.    John Larson

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

388.  An Italian Scientist who used hydrosphygmograph procedure for persons charged with the commission of a crime.

a.    Angelo Mosso

b.    Veraguth

c.    Lombroso

d     Vittorio Benussi

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

389.  Pioneer who first used the term psycho galvanic skin reflex.

a.   Angelo Mosso

b.    Veraguth

c.   Lombroso

d.    Vittorio Benussi

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

390.  Who first incorporated the galvanograph with measurement, respiration component and blood pressure?

a.    Harold Burtt

b.    Hans Gross

c.    Leonarde Keeler

d.    John Larson

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

391.  A primitive practice of detecting deception whereby controversies are settled by means of duel, the victor will be spared from consequences and the loser will be pronounce guilty.

a.    Ordeal

b.   Trial by Combat

c.    Combat

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

392.  It is an instrument used for the recording of changes in blood pressure, pulse rate, respiration, and skin resistance as indication of emotional disturbances especially when questioned.

a.    Polygraphy

b.    Polygraph

c.   Lie detector machine

d.    B & C

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

393.  It is a scientific method of detecting deception using polygraph.

a     Polygraphy

b.    Lie Detection

c.    B & A

d.    None of the foregoing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

394.  It is an emotional response to specific danger that appears to beyond a person’s defensive power.

a.    Stimulus

b.    Fear

c.    Reaction

d.    Detection

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

395.  It is   a force or motion reaching the organism and excites the receptors.

a.    Stimulus

b.    Recation

c.    Deception

d.    Detection

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

396.  It is used to measure the blood pressure and heart rate of the subject in the polygraph examination.

a.   Pneumnograph

b.    Galvanograph

c.    Kymograph

d.    Cardio-Sphymograph

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

397   The component of the Polygraph machine that records the subject’s respiratory rate.

a.    Pneumograph

b.    Galvanograph

c.    Kymograph

d.    Cardio-Sphymograph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

398.  This component of the Polygraph machine records the amount of perspiration produced.

a.    Pneumograph

b.   Galvanograph

c.    Kymograph

d.   Cardio-Sphymograph

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

399.  Questions formulated must be short, simple and direct answerable by either ‘yes” or no” only, phrased in the language easily understood by the subject.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

400.  These are questions which have no bearing to the case under investigation.

a.    Relevant Question

b.    Irrelevant Question

c.    Control Question

d.    Uncontrollable Questions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status