adplus-dvertising

MCQ in Criminalistics Part 7 | Licensure Exam for Criminologist

(Last Updated On: December 18, 2021)

MCQ in Criminalistics Part 7 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 7 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 6 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

301.  The following are the scientific method in QDE except _________.

a.    Analysis

b.    Comparison

c.    Evaluation

d.    Conclusion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

302.  It is usually a conclusion that is not based on  thorough scientific examination.

a.    Expert Opinion

b.   Ordinary Opinion

c.    Of-hand Opinion

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

303.  It is used for currency examination.

a.    Shadowgraph

b.    Magnifying Lens

c.   Ultra-Violet Lamp

d.    Infra-Red Lamp

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

304.  A device where light comes from beneath or behind a glass where document is place.

a.    Shadowgraph

b.    Magnifying Lens

c.    Ultra-Violet Lamp

d.    Transmitted Light Gadget

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

305.  ‘This is usually used for the detection of counterfeited bills but can actually be used to detect security features of qualified document.

a.    Infra-red viewer

b.    Ultra-violet lamp

c.    Shadowgraph

d.   Transmitted Light Gadget

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

306.  It is primarily used to decipher writings in a charred paper.

a.    Shadowgraph

b.    Infra-Red Viewer

c.    Ultra-Violet Lamp

d.    Infra-Red Lamp

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

307.  In this examination, the document is viewed with the source of illumination behind it and the light passing through the paper. It is used to determine the presence of erasures, matching of serrations and some other types of alterations.

a.    Microscopic Examination

b.    Transmitted Light Examination

c.   Oblique Light examination

d.    Ultra-violet Examination

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

308.  An examination with the illumination so controlled that it grazes or strikes the surface of the document from one side at a very low angle.

a.    Microscopic Examination

b.   Transmitted Light Examination

c.    Oblique Light examination

d.    Ultra-violet Examination

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

309.  In this process, the forger places the document to be forged on the bottom, inter-leaves a piece of carbon paper and places on top of a document containing the genuine signature.

a.    Indentation Process

b.    Carbon Process

c.   Transmitted Light Process

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

310.  It is the crime of making, circulating or uttering false coins and banknotes.

a.    Falsification

b.    Forgery

c.    Counterfeiting

d.    Engraving

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

311.  It is the process by which the line to be printed are cut into pieces of metal by hand or with a machine.  This process is used for the production of all genuine bank notes.

a.    Letterpress Printing

b.    Engraving

c.    Counterfeiting

d.    Forgery

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

312.  It is the most common modern used by counterfeiter to make false paper money.

a.    Letterpress printing

b.    Engraving

c.    Offset Printing

d.    Counterfeiting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

313.  The portrait appears life-Like in a counterfeit bill/note.

a.   True

b.    Maybe

c.    Sometimes

d.    False

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

314.  This is a special thread placed vertically on the paper during manufacture.

a.    Metallic Thread

b.    Colored Fibers

c.    Security Fibers

d.    Lacework design

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

315.  These fiber s are scattered on the surface of the paper (front/ back) at random & can readily pick off by means on any pointed instrument. The colors of these fiber s are red and blue.

a.    Metallic Thread

b.    Colored fibers/Security

c.    Lacework Design

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

316.  The color of 200-peso denomination is _________.

a.    Blue

b.    Yellow

c.    Green

d.    Red

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

317.  It refers to the prefix letter and numbers in a paper money.

a.    Value Panel

b.    Serial Number

c.    Denominations

d.    Lacework

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

318.  It refers to the silhouette of the portrait appearing on the face of the note.

a.    Watermark

b.    Vignette

c.    Lacework

d.    Serial Numbers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

319.  It is a special thread vertically implanted off center of the note during paper manufacture. This can easily be seen when the note is viewed against the light.

a.    Embedded Security Thread

b.    Windowed Security Thread

c.    Iridescent Band

d.    Vignette

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

320.  It is a narrow security thread vertically located like stitches” at the face of the note with a clear text of the numerical value in repeated sequence.

a.    Embedded Security Thread

b.    Windowed Security Thread

c.    Iridescent Band

d.    Vignette

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

321.  It is a wide glistening gold vertical stripe with the numerical value  printed in series.

a.    Portrait

b.    Iridescent band

c.    Serial Number

d.    Vignette

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

322.  It refers to the numeral found at the four corners of the front and back of the note.

a.    Value Panel

b.    Micro printing

c.    Serial Numbers

d.    Vignette

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

323.  __________ are refers to minute and finely printed words “Bangko Sentral ng Pilipinas” or Central Bank of the Philippines” located at the face or back of the note.

a     Value Panel

b.    Micro printing

c.    Serial Numbers

d.    Vignette

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

324.  These are pieces of metal stamped by government authority for use as money or collectively referring to metal currency.

a.   Note

b.    Bill

c.    Coin

d.    Peso

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

325.  It is the most common method of making gold coins.

a.    Engraving

b.    Offset Printing

c.    Uttering

d.    Casting

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

326.  To pass a counterfeited coin means ________.

a.    To import

b.    Utter

c.    Mutilate

d.    Counterfeit

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

327.  This means that the forger has trouble matching the paper, ink, or writing materials to the exact date it was supposed to have been written.

a.    Counterfeit

b.    Utter

c.    Anachronism

d.    Watermark

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

328.  The first writing material known to man.

a.    Papyrus

b.    Vellum

c.    Parchment

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

329.  This writing material made from the skin of animals primarily of sheep, calves or goats.

a     Vellum

b.    Parchment

c.    Papyrus

d.    Reed

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

330.  It is widely claimed that invention of paper is generally attributed to a ________.

a.    Chinese

b.   Americans

c.   Filipino

d.    African

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

331.  It was the first writing tool that has the writing end slightly frayed like a brush. It is first used in papyrus writing material.

a     Quill Pen

b.    Reed

c.    Steel Point Pen

d.    Fountain Pen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

332.  It is shallow and horny part of large feather usually from goose and was used for writing on parchment.

a.    Quill Pen

b.    Reed

c.    Steel Point Pen

d.    Fountain Pen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

333.  He patented the first ball point writing tool.

a.    John Loud

b.    Lewis Waterman

c.   Bryan Donkin

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

334.  It is the oldest form of ink.

a.    Indian Ink

b.    Log Wood Ink

c.    Iron Galotannate Ink

d.   Dyestuff Ink

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

335.  This is regarded as the principal method of ink examination.

a.    Ink analysis

b.    Chromatographic Analytical Method

c.    Benzidine Method

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

336.  It is a defect of the typewriter in which the character prints below or above its proper position.

a.    Vertical Misalignment

b.    Horizontal Misalignment

c.    Twisted Letter

d.    Permanent Defect

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

337.  The study of handwriting to determine the personality of the writer.

a.    Holography

b.    Graphology

c.    Bibliotics

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

338.  An examination wherein an informal interview of the subject is undertaken between 20 to 30 minutes.

a.    Post-test Interrogation

b.    Pre-test Interview

c.   Actual Interrogation

d.    Lie Detection Test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

339.  Which among the following is not a required qualification for a polygraph examiner?

a.    Criminology Graduate

b.    Honesty

c.    Technical Know How

d.    Integrity and Morals

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

340.  Which among the forgoing is not a part in the conduct of a polygraph examination?

a.    Pre-test Interview

b.    Instrumental Test

c.    Post-Test Interview

d.    Psychological Test

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

341   Which among the following is not included in recording the psycho-physiological response of the subject?

a.    Use of Water therapy

b.    Psychological Stress Evaluator

c.    Word Association Test

d.    Polygraph Machine

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

342.  A person who is capable of detecting deception with the use of instrumentation or mechanical device.

a.    Interrogator

b.    Detective

c.    Medico-legal Officer

d.    Polygraph Examiner

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

343.  Which among the following statement is not among the limitations of the polygraph?

a.   It is only as accurate as the examiner is competent.

b.    It is admissible as evidence.

c.    It is an aid and not a substitute for investigation

d.    It is a scientific diagnostic instrument which   records responses.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

344.  An invaluable aid in investigation and an instrument in the detection of deception.

a.   Photography

b.    Chemistry

c.    Lie Detection

d.   Medicine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

345.  Questions in connection to the matter under investigation.

a.    Irrelevant

b.    Supplementary

c.    Control

d.    Relevant

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

346.  It refers to query having no bearing or weight to the case under investigation.

a.    Relevant Question

b.    Supplementary Questions

c.    Control Question

d.    Irrelevant Question

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

347.  A test usually administered as part of the standard test to draw a better conclusion.

a.    Relevant Question

b.    Supplementary

c.    Control

d.    Irrelevant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

348.  These measures, detects and graphically displays voice modulation.

a.   Word Association Test

b.    Psychological Stress Evaluator

c.    Truth Serum

d.    Water therapy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

349.  In this examination, stimulus and non-stimulus words are read to the subject who in turn is instructed to answer as quickly as possible.

a.    Word Association Test

b.    Psychological Stress Evaluator

c.    Truth Serum

d.    Water Therapy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

350.  A test conducted wherein the subject is instructed not to produce verbal response.

a.    Peak of Tension Test

b.    Silent Test

c.    Narrative

d.    Guilt Complex Test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status