You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 5 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 5 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 5 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 5 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 4 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. The speed of the lens is expressed in terms of its ________.

a.   Aperture

b.    Diaphragm

c.    View Finder

d.    Shutter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

202.     The combination of blue and green light will produce what color?

a.    Black

b.    Cyan                                                                                  

c.    Magenta

d.    Yellow

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

203.     In a stake out surveillance photography, where the photographer cannot get close to the subject, what kind of lens rust be used?

a.     Normal

b.     Telephoto

c.  Wide-angle lens

d.    Zoom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

204.    How many parts does a camera generally have, with all other parts treated as accessories?

a.    Four

b.    Five

c.    Six

d.    Seven

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

205.     The lens opening also known as the relative aperture is the indicator for light transmitting capability of the lens.  Which lens opening will admit more light to pass through its medium?

a.    F16

b.    F5.6

c.    FA

d.    F2.8

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

206.   _______ is that light-sensitive silver salts in a gelatin medium coated on all photographic films and papers.

a.    Aniline

b.    Sympathetic

c.    Emulsion

d.   Copy Pencil

View Answer:

Answer:

Explanation:

207.     What contraption or device is used to block the path of light passing through the lens exposing the sensitized materials?

a   Range Finder

b.    Shutter

c.   Exposure

d.    View Finder

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

208.  The light from the pinhole will form

a.    A halo effects

b.    A photographic emulsion

c.    An inverted image

d.    An emergent ray

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

209.  What is the process of converting the exposed image on the film into the actual image?

a.       Developing

b.      Stop bath

c.       Fixing

d.       Washing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

210.   When light passes through an object, it is said to be

a.   Transmitted

b.    Refracted

c.    Diffracted

d.   Absorbed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

211. He discovered that white light is composed of different colors.

a.    Robert Boyle

b.    Isaac Newton

c.    Angelo Sala

d.   Joseph Nicephore Niepce

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

212.  He achieved the first photographic image with camera obscure-however, the image   required eight hours of light exposure.

a.    Joseph Nicephore Niepce

b.    Louis Jacques Mande Daguerre

c.    Angelo Sala

d.    Isaac Newton

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

213.  The smallest and the simplest type of camera. It is known as Instamatic camera or Point and Shoot camera.

a.    View finder camera

b.    SLR

c.    TLR

d.    Press Type Camera

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

214.  A type of camera with two objective lenses of the same focal length.

a.    View Finder Camera

b.    SLR

c.    TLR

d.    Press Type Camera

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215.  The chief attribute of this camera is its ability to deliver a complete processed print almost immediately after exposure.

a.   View Finder Camera

b.   SLR

c.   Polaroid

d.   Press Type of Camera

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

216.  It is a wavelength emitted by the sun which cannot be seen, tough we can feel it in our bodies as warmth or heat.

a.    Infrared

b.    Ultra-violet Light

c.   Natural Light

d.    Man-made light

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

217.  It is another form of light that we cannot see, but we know about it because it tans our skin in summer,

a.    Infrared

b.    Ultra-violet Light

c.    Natural Light

d.    Man-made light

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

218.  The speed of light measured in a vacuum is approximately _______?

a.    186, 281 miles/sec.

b.    299, 792.5 km/sec

c.    299, 795.2 km/sec

d. Both A and B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

219.  The complete range of electromagnetic radiation is called ________.

a.    Electromagnetic Spectrum

b.    Electromagnetic waves

c.    Electromagnetic speed

d.    Heat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

220. The following are primary colors except

a.    Red

b.    Green

c.    Black

d.    Blue

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

221.  Colors made by combining the primary colors are called

a.    Sub-Primary Colors

b.    Secondary Colors

c.    Tertiary Colors

d.    Elementary Colors

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

222.  When light passes from one medium to another such as from air to water it is bent, and this bending is called

a.    Refraction

b.    Reflection

c.    Absorption

d.    Addition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

223.  It is the bouncing back of light upon hitting an object or material.

a.    Reflection

b.    Refraction

c.    Transmission

d.    Absorption

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

224.  The change of direction of light that passes through an object or material.

a.    Reflection

b.    Refraction

c.    Transmission

d.    Absorption

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

225.  The maximum usable aperture of a lens is usually specified as the focal ration or f-number.

a.    The statement is correct

b.   The statement is partially true

c.    The statement is false

d.    The statement is doubtful

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

226.  The lower the f-number, the more light per unit area is delivered in the focal plane

a.    True

b.    Partially True

c.    False

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

227.  The focal length determines the

a.     Depth of field

b.    Angle of view

c.     Color of the picture

d.     Maximum aperture

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

228.   Lenses with larger apertures are also described as being faster.

a.      True

b.      False

c.      Partially True

d.     Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

229.  Lenses with larger maximum apertures provide significantly brighter viewfinder images.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

230.  The distance between the nearest object and the object farthest from the camera that both appear in focus.

a.    Focal Length

b.    Depth of Field

c.    Lens Speed

d.    Lens Hood

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

231.  The first practical photographic process.

a.   Calotype

b.    Daguerreotype

c.    Collodion

d.    Dry Plate Process

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

232.  Light sensitivity of the film is also known as

a.    Film Speed

b.    Film Grains

c.   Film Emulsion

d.    Film Contrast

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

233.  He discovered the use of Hydroquinone as a developing agent.

a.      John Carbutt

b.      William Abney

c.      Vioglander

d.      JM Petzval

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

234. In ________, the subjects will produce a strong shadow, because the source of Light is not covered, and the objects or subjects appear glossy in open space due to direct sunlight and reflected lights coming from the sky which act as a reflector.

a.      Bright sunlight

b.      Hazy Sunlight

c.      Cloudy Sunlight

d.      Dull sunlight

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

235.   In ________, the sun is covered by thin clouds and the shadow appears bluish because of the decrease of light falling on the subjects in open space.

a.      Bright sunlight

b.      Hazy Sunlight

c.      Cloudy Sunlight

d.      Dull Sunlight

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

236.  It is a sheet of plastic (cellulose acetate) coated with emulsion containing light-sensitive silver halide salts with variable crystal size salt that determine the sensitivity, contrast and resolution of the film.

a.    Film

b.    Camera

c.    Lens

d.    Shutter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

237.  In ________, the sun is totally covered by thick clouds.  No shadows are cast due to the uniform illumination of lights around the subjects in open space.

a.     Bright sunlight

b.    Hazy Sunlight

c.     Cloudy Sunlight

d.    Dull Sunlight

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

238.  These are known or genuine handwriting which indicates how a person writes. These are authenticated handwriting.

a.     Exemplars

b.    Standards

c.     Post Litem

d.    Specimen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

239.  It refers to a signature or handwriting written by individual upon request for the purpose of comparison with other handwriting or for specimen purposes.

a.    Post Litem Standards

b.    Requested Standards

c.    Collected Standards

d.   Exemplars

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

240.  In a requested standard, dictate the material to be written at a speed which will produce the subject natural handwriting.

a.     True

b.     False

c.     Partially True

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

241.  If the questioned writings are hand printed, then get a cursive standard.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

242. The following are indication of common disguises

a.    Abnormally Large

b.    Abnormally small writing

c.    Alteration of slant

d.   Rhythm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

243.  It is a name of a person written by him/her in a document as a sign of acknowledgement.

a.    Nickname

b.    First Name

c.    Last Name

d.    Signature

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

244.  In order to be sufficient, there must be at least ten (IO) to twenty  five (25) standard signatures for examination.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

245. If the questioned writings are hand printed, then get the hand printed standard or exemplar.

a.    True

b.    Partially true

c.    Partially False

d.   False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

246.  It involves the writing of a name as a signature by someone other than the person himself, without his permission, often with some degree of imitation.

a.    Evidential Signature

b.    Guided Signature

c.    Fraudulent Signature

d.    Model Signature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

247.  It refers to a complete correct signature for an important document such as will

a.    Formal

b.    Informal

c.    Careless Scribble

d.    None of the foregoing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

248. It is the combination of basic design of letters and writing movements as taught in school.

a.     Natural Writing

b.     System of Writing

c.     Disguised Writing

d.   Cursive Writing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

249.  It is a result of a very complicated series of facts, being used as a whole combination of certain forms of visible mental and muscular habits acquired by long, continued painstaking effort.

a.    Cursive

b.    Signature

c.    Handwriting

d.   Forgery

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

250. It is a fraudulent signature which was executed purely by simulation rather than by tracing the outline of a genuine signature.

a.   Traced Forgery

b.    Simulated Forgery

c.    Spurious Signature

d.    Forgery by Computer Scanning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status