adplus-dvertising

MCQ in Criminalistics Part 6 | Licensure Exam for Criminologist

(Last Updated On: December 18, 2021)

MCQ in Criminalistics Part 6 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 6 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 5 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

251.  Any fraudulent signature which was executed by following the outline of a genuine signature with a writing instrument.

a.   Traced Forgery

b.   Simulated Signature

c.   Spurious Signature

d.   Carbon Process

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

252. It is n connected writing in which one letter is joined to the next.

a.    Script

b.    Cursive

c.    Block

d.    Hand lettering

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

253.  It is any specimen of writing executed normally without any attempt to control or alters its identifying habits and its usual quality of execution.

a.    Natural Writing

b.    Disguised Writing

c.    Cursive writing

d.    Signature

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

254.   It is a document which is completely written and signed by one person.

a.    Signature

b.    Holographic document

c.    Hand Lettering

d.    Cursive Writing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

255.  It is a style of writing in which the letters are for the most part joined together.

a.    Hand Lettering

b.    Cursive

c.    Script

d.    Block

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

256.  It is disconnected style of writing in which the letters are written separately.

a.    Script

b.    Cursive

c.    Block

d.    Hand lettering

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

257.  Letters are written all in capital letters.

a.    Script

b.    Block

c.    Cursive

d.   Hand lettering

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

258.  It refers to one’s name written by him on a document as a sign of acknowledgement.

a.    Writing Habit

b.    Name

c.    Signature

d.    Handwriting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

259.  In QDE, it refers to identifying details

a.    Signature

b.   Handwriting

c.    Characteristics

d.    None of the Foregoing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

260.  It refers to the shape or design of the individual letters.

a.    Slope

b.    Slant

c.    Form

d.    Size

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

261.  It refers to the angle of inclination of the axis of letters relative to the baseline.

a.    Size

b.    Connecting Stroke

c.    Proportion

d.    Slope

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

262.  It refers to the relative height of one letter to another letter.

a.    Proportion

b.    Ratio

c.   Connecting Stroke

d.    Pen Lift

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

263.  It is the relation between the tall and small letters.

a.    Ratio

b.    Proportion

c   Stroke

d.    Size

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

264.  This refers to the strokes of links that connects a letter with the one following.

a.    Terminal Strokes

b.    Initial Strokes

c.    Ending Strokes

d.    Connecting Strokes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

265.  It is the interruption in a stroke caused by removing the pen from the paper.

a.    Hiatus

b.    Pen Lift

c.    Rhythm

d.    Pen Pressure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

266.  The gap between strokes due to speed in writing and defective writing instrument.

a.    Rhythm

b.    Writing Skill

c   Pen Pressure

d.    Hiatus

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

267.  It is the widening of the ink strokes with increase pressure on the paper surface.

a.    Tremor

b.    Patching

c.    Shading

d.    Pen pressure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

268.  It refers to the relation of the parts of the whole line of writing or line of individual letters in words or signature to the baseline.

a.    Line Quality

b.    Alignment

c.    Rhythm

d.   Tremor

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

269.  It is a balance quality of movements of the harmonious recurrence of stress or impulse. It is the flowing succession of motion that is recorded in a written record.

a.    Tremor

b.    Rhythm

c.    Pen Pressure

d.    Shading

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

270.  It is the relative degree of the writer’s proficiency?

a.    System of Writing

b.    Manner of Writing

c.    Writing Skill

d.    Tremor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

271.  It is the average force in which the pen makes contact with the paper or the usual force involve in writing

a.    Rubric

b.    Embellishment

c.    Pen Pressure

d.    Tremor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

272.  It refers to the deviation from uniform strokes due to lack of smoothness perfectly apparent even without magnification.

a.    Natural Variation

b.    Disguised Writing

c.    Tremor

d.    Rubric

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

273.  This refers to additional unnecessary strokes to legibility of letterforms or writing.

a.    Rubric

b.    Embellishment

c.   Tremor

d.    A or B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

274.  It refers to the imaginary line where the letter rest.

a.   Tremor

b.    Foot of the letter

c.    Baseline

d.    Pen Emphasis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

275.  It is the periodic increase in pressure of intermittently forcing the pen against the paper surface

a.    Pen pressure

b.    Pen Emphasis

c.    Pen Force

d.    None of the Foregoing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

276.  It is a stroke that goes back over another writing stroke.

a.    Retracing

b.    Blunt

c.    Retouching

d.    Patching

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

277.  A stroke that goes back to repair defective stroke.

a.    Retrace

b.    Patching

c.    Retouching

d.    B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

278.  An element added to complete a letter

a.    Rubric

b.    Diacritic

c.    Hitch

d.    Arch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

279.  It refers to known writing which indicates how a person writes.

a.    Exemplars

b.    Specimen

c.    Standard

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

280.  It refers to known handwriting that was written in the daily course of Life.

a.    Requested Standard

b.    Procured Standard

c.    Collected Standard

d.    B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

281.  Signatures or other writing written by an individual upon request for the purpose of comparison with other handwriting or for specimen purposes

a.    Post Litem Motam Exemplars

b.   Requested standard

c.    Collected Standard

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

282.  Writings produced by the subject after evidential writings have come into dispute and solely for the purpose of establishing his contention

a.    Post Litem Motam Exemplars

b.    Requested standard

c.    Collected Standard

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

283.  It refers to any material containing marks, symbols, or signs either visible, partially visible that may present or ultimately convey a meaning to someone.

a.    Document

b.    Writing

c.    Signature

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

284.  It refers to any material which some issue has been raised or which is under scrutiny.

a.    Disputed Document

b.    Questioned Document

c.    Holographic Document

d.    Reference Collection

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

285.  The term suggesting that there is an argument or controversy over the document.

a.    Disputed Document

b.    Questioned Document

c.    Holographic Document

d.    Reference Collection

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

286.  It refers to a condensed and compact set of authentic specimens which if adequate and proper, should contain a cross section of the material from a known source.

a.    Holographic Document

b.    Disputed Document

c.    Questioned Document

d.    Standard Document

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

287.  It refers to any document written and signed by one person is known as __________.

a.    Holographic Document

b.    Disputed Document

c.    Questioned Document

d.    Standard Document

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

288.  It refers to any document notarized by a notary public or competent public official with solemnities required by law.

a.    Official Document

b.    Public Document

c.    Private Document

d.    Commercial Document

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

289.  Every deed or instrument executed by a private person without the intervention of a notary public or of any person legally authorized, by which documents, some disposition or agreement is proved, evidenced set forth.

a.    Official Document

b.   Public Document

c.    Private Document

d.    Commercial Document

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

290.  Any instrument executed in accordance with the Code of Commerce or any Mercantile Law, containing disposition of commercial rights.

a     Public Document

b.    Official document

c.    Private Document

d.    Commercial Document

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

291.  Any instrument issued by the government or its agents or its officers having the authority to do so.

a.    Official Document

b.    Public Document

c.    Private Document

d.    Commercial Document

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

292.  It refers to any matter made a part of the document after its original preparation.

a.    Erasure

b.    Addition

c.    Obliteration

d.    Insertion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

293.  A scientific conclusion results from relating observed facts by logical, common-sense reasoning in accordance with established rules of law.

a.    Opinion

b.    Conclusion

c.    Off-hand Opinion

d.    Addition

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

294.  The removal of writing or printing from a document is known as

a.    Addition

b.    Conclusion

c.    Erasure

d.    Obliteration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

295.   A legal term to describe a witness who by reason of his special training or experience is permitted to express an opinion regarding the issue, or a certain aspect of the issue, which is involve in court action.

a.    Ordinary Witness

b.    Special Witness

c.    Expert witness

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

296.  The state of being identical or absolutely the same.  There is similarity of source or authorship of the questioned document and the standard document.

a.    Identification

b.    Non-identification

c.    Obliteration

d.    Opinion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

297.  ‘This includes the addition of writing and other material between lines or paragraphs or the addition of whole page to a document.

a.    insertion

b.    Erasure

c.    Obliteration

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

298.  It means that the source or authorship of the compared questioned and standard specimens is different

a.    Identification

b.    Non-Identification

c.    Obliteration

d.    Opinion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

299.  The blotting out or shearing over the writing to make the original invisible.

a.    Obliteration

b.    Erasure

c.    Addition

d.    Multiplication

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

300.  It refers to the Document Examiner Conclusion.

a.    Conclusion

b.    Prelude

c.    Opinion

d.    Hearsay

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

2 Comments

  1. Kazuto
    • engr

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status