MCQ in General Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: April 7, 2021)

MCQ in General Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in General Education part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in General Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. Ang mga mata mo ay tulad ng bituin sa kalangitan. Ano ang ginamit na pagpapahayag dito?

A. pagtutulad

B. personipikasyon

C. pagwawangis

D. pang-uyam

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

102. What science deals with the study of outer space?

A. Astronomy

B. Oceanography

C. Paleontology

D. Geology

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

103. To pass her English Test, Lucille must get 75% of the items correct. Out of 80 questions, how many must she correctly answer?

A. 55

B. 60

C. 70

D. 65

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

104. To stimulate the nation’s economy and to increase employment, former President Diosdado Macapagal _____.

A. abolished government repressive controls

B. borrowed money from the World Bank

C. standardized the salaries of government employees

D. gave incentives to home cottage industries

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

105. The ratio of the number of red, green, and blue balls in a box is 2:5:6. How many green balls are there if there are 52 balls in all?

A. 4

B. 8

C. 20

D. 24

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

106. Which of the following is expressed clearly, effectively states the idea, and has no structural error?

A. Good teachers possess a capacity for connectedness; not in the method but in their hearts – a place where intellect, emotion, spirit, and will converge in the human self.

B. Good teachers possess a capacity for cooperation; not in the method but in their hearts where they knowledge, spirit and emotion converge.

C. Good teachers are capable to promote interrelationship among learners, parents, school heads, and community.

D. Good teachers have the capacity to develop interpersonal relationship among the factors in the learning environment.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

107. We’re late. By the time we get to the cinema, the film _____ .

A. will have started

B. has started

C. will start

D. will have been starting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

108. One of the objectives of Philippine Education as provided in the 1987 Constitutions is to promote respect for human rights. To gave flesh to this constitutional mandate, President Aquino issued an order requiring human rights to be integrated in the school curricula. Which of the following specifies the said directives?

A. DECS Order No. 61

B. Executive Order No. 27

C. Presidential Decree No. 603

D. Administrative Order No. 2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

109. In which part of the flower develop into seeds?

A. pistil

B. ovary

C. ovules

D. ovary wall

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

110. renewable

A. a resource that is inexhaustible

B. a process where one plate is forced under another

C. the blanket of air surrounding the Earth

D. describes how different types of rocks are formed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

111. Which of the following is expressed clearly, effectively states the idea, and has no structural error?

A. Albert himself told me it was true.

B. Albert, himself, told me it was true.

C. Albert told me it was true himself.

D. Albert told me himself it was true.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

112. Did you have _____ on holiday?

A. a good weather

B. good weathers

C. good weather

D. good weathered

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

113. A behavioral psychologist would probably say that ______.

A. introspection is a useful way to study mental processes

B. the mind is most important when analyzing behavior

C. we act based on rewards and punishments received

D. the unconsciousness stimulates our behavior

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

114. Sino ang naglimbag ng “El Guinto de Pueblo ng panahon ng Amerikano?

A. Sergio Osmena

B. Pascual Poblete

C. Jose Palma

D. Francisco Balagtas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

115. When two missing digits in a given number are replaced, the number is divisible by 99. What is the number?

A. 85021

B. 85031

C. 85041

D. 85051

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

116. Which of the following documents embodies the general principles of human rights which set forth the minimum standard of living for all people pf the world?

A. International Covenant on Civil, Political Rights

B. International Covenant on socio-Economic, Cultural rights

C. Universal Declaration of Human Rights

D. United Nations Declaration on Rights to Development

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

117. Ibigay ang tayutay na nagamit sa sumusunod: Ilaw ng tahanan – Ikaw ang sandigan – Lamyos ng pagmamahal – Sa pagunlad ko’y tangan

A. metonimiya

B. sinekdote

C. onomatopeya

D. pagtawag

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

118. A secret word that must be entered into the computer before a person is allowed access to information is called _____.

A. input

B. password

C. program

D. statement

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

119. Are you going shopping now? No, but _____ later.

A. I might go

B. I might to go

C. I might going

D. I might be go

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

120. The Code of Ethics of Professional Teachers provides that a teacher has the right and duty to determine the academic marks and the promotion of learners. What is the obligation of the teacher in relation to the aforementioned right as mandated in the Education Act of 1982?

A. Refrain from making deductions in students ratings for acts not of poor scholarship.

B. Refrain from discriminating high and low achievers in the classes they handle.

C. Refrain from influencing corporal punishment and make it a basic for deductions in scholastic ratings.

D. Refrain from segregating the fast and slow learners for convenience in rating them.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

121. Which of the following is expressed clearly, effectively states the idea, and has no structural error?

A. A strange car kept blinking the lights at us as he followed closely.

B. A strange car followed closely, and he kept blinking his lights at us.

C. A strange car followed us closely, and its driver kept blinking his lights at us.

D. A strange car, blinking the lights at us, followed closely.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

122. Which of the following is the catalytic converter on cars in the control technology?

A. carbon monoxide

B. carbon dioxide

C. nitrogen dioxide

D. sulfur oxide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

123. What type of cooperative provides assistance to general public such as transportation, health and housing?

A. consumer

B. producer

C. credit

D. service

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

124. Which is at the base of a triangle that shapes us into what we are?

A. environment

B. heredity

C. training

D. school attended

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

125. _____ up! Or we’ll be late.

A. You hurry

B. Be hurrying

C. Hurry

D. Hurry you

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

126. Which of the following demonstrate sublimation?

A. dry ice evaporating

B. perspiration drying

C. laundry drying

D. steam forming water droplets

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

127. Ano ang salitang-ugat ng kanluran?

A. kalan

B. kanlong

C. lunan

D. lunod

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

128. A teacher wants to group her pupils into groups of 3 or 5 or 6. However, she found out that if she do that there will always be 1 pupil left. What is the least possible number of pupils in the class?

A. 81

B. 31

C. 21

D. 11

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

129. Ibigay ang aspekto ng pandiwa sa sumusunod na pangungusap. Mag-aral sa bahay ng mga araling ukol sa agham at teknolohiya.

A. pawatas

B. kontemplatibo

C. imperpektibo

D. perperktibo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

130. _____ taong masipag sa loob ng bulwagan.

A. May

B. Mayroong

C. A at B

D. Wala ang sagot sa mga pagpipilian.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

131. Who has greater moral responsibility and why? The lazy master teacher who does not teach well or the beginning teacher who is groping while she teaches and so does not teach well either.

A. The master teacher, who is older and more experienced.

B. The master teacher, who is expected to have more knowledge and freedom.

C. Cannot be determined. Age, experience, or freedom does not necessarily make some one more or less morally responsible than the other.

D. Both are equally morally responsible.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

132. Which of the following is expressed clearly, effectively states the idea, and has no structural error?

A. I would not want to be he.

B. I would not want to be himself.

C. I would not want to be themselves.

D. I would not want to their selves.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

133. Alin and tamang babala sa pagtatapon ng basura?

A. Gamitin and basurahan sa inyong bahay, huwag dito

B. Dito and tambakan ng basura

C. Huwag mag-tapon ng basura dito

D. Huwag mag-ipon ng basura dito

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

134. Which is the MOST important perceived need and problem of the Filipino family?

A. Unemployment or financial problem

B. Proneness to vices

C. Over protectiveness of children

D. Double standard on the roles of male and female

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

135. Which of the following statements about living things is false?

A. All living things use energy to function.

B. All living things are composed of cells.

C. All living things have a nervous system.

D. All living things are capable of reproduction.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

136. Robert Frost wrote the poem “Acquainted with the Night” from which the stanza is taken:

I have been one acquainted with the night.

I have walked out in rain-back in rain.

I have out walked the farthest city light

The poet in the stanza talks of

A. isolation and loneliness.

B. happiness in having been acquainted with the night.

C. joy getting out of the house.

D. youthful delight playing in the rain.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

137. What form of government is characterized by the separation of powers?

A. Parliamentary

B. Presidential

C. Aristocracy

D. Monarchical

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

138. Which is the BEST evidence that helium gas is lighter than air?

A. Helium has the lowest boiling point of all elements.

B. Helium atoms do not combine with other air atoms.

C. Helium-filled balloons rise in air.

D. By volume, helium makes up only 0.0005% of air.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

139. I _____ get up at six o’clock this morning with much difficulty.

A. could

B. managed to

C. can

D. would

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

140. One package is 100 pounds, and the other is 150 pounds. The weight of the second package is how many times that of the first?

A. 1½ times heavier

B. ½ as heavy

C. none of these

D. 10 pounds heavier

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

141. Excursions are encouraged to allow participants to see places. All the 400 personnel fell ill. Doctors’ laboratory findings traced the cause to _____.

A. congestion on the bus

B. food poisoning

C. excitement

D. excessive fat

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

142. Which of the following facts support the Big Bang theory’s explanation of the creation of the universe?

A. The universe does not expand nor contract.

B. The universe seldom expand.

C. The universe will have background radiation.

D. he universe has no beginning nor end.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

143. In a university, the ratio of female professors to the male professors is 8:5. If there are 75 male professors, how many are female professors?

A. 120

B. 180

C. 225

D. 375/8

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

144. He_____ his leg while he _____ rugby.

A. was breaking – played

B. broke – was playing

C. breaks – is playing

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

145. Someone wrote: “Environment relates to the profound relationship between matter, nature, and society, and in such a context, ICTs bring new ways of living in a more interconnected society, all of which reduces our dependency on matter and affects our relationship with nature.” What does this convey?

A. Environment and ICT are poles apart.

B. ICT impacts on environment.

C. Environment affects ICT.

D. ICT brings us away from an interconnected society.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

146. mantle

A. the thickest layer of the Earth

B. a process where one plate is forced under another

C. the blanket of air surrounding the Earth

D. describes how different types of rocks are formed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

147. “Heto na, heto na, heto na, /wahh! Doo bidoo bidoo, bidoo, bidoo.” Alin ang nabuong salita o tunog sa linya na nabuo ayon sa teoryang pooh-pooh?

A. wahh

B. heto

C. na

D. doo bidoo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

148. A town that is located ______ is a location that should have most nearly twelve hours of daylight and twelve hours of darkness during December.

A. halfway between the Equator and the South Pole

B. close to the Equator

C. close to the North Pole

D. close to the South Pole

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

149. And now for this evening’s main headline: Britain _____ another Olympic gold medal!

A. had won

B. wins

C. won

D. has won

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

150. Charity begins at home. What illustrates this value?

A. Millionaires send checks anonymously

B. Patrons check out donations by the size of the advertisement

C. Grandparents stay with the Home for the Aged. They are nuisance to modern families

D. An ambassador in Jeddah shelters battered Filipino OCW’s and avoid social gatherings to be able to save food for these refugees

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status