MCQ in General Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: April 12, 2021)

MCQ in General Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in General Education part 4 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in General Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. Let us campaign for the total ban ____________ of harmful insecticides.

A. With the use

B. On using

C. on the use

D. with using

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

152. “Your statements are IMPERTINENT to the case.” The capitalized word means  _________.

A. Important

B. Irrelevant

C. Violent

D. malicious

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

153. Imprisoned for 27 years, Nelson Mandela realized his dream of a free and non-racial South Africa by forgiving his oppressors and negotiating in good faith for the peaceful transition to democracy. Nelson Mandela demonstrated his trait of __________.

A. Friendliness

B. Determination

C. forgiving

D. loyalty

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

154. In William Shakespeare’s “Merchant of Venice,” Portia, the judge said: “The quality of mercy is not strained; it droppeth as the gentle rain from heaven upon the place beneath… It is twice blest; it blesseth him that gives and him that takes. ‘Tis mightier than the mightiest… and one is likened to God when mercy seasons justice.” The main thought of the excerpt it that ___________.

A. Mercy is only for deserving

B. Mercy is limited in extent

C. Mercy is spontaneous and freely given.

D. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

155. Who was the first editor of La Solidaridad ?

A. Juan Luna

B. Graciano Lopez Jaena

C. Jose Rizal

D. Marcelo H. Del Pilar

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

156. A hypothetical ecosystem contains lettuce (the producer), a caterpillar (the primary consumer), a small passerine bird (the secondary consumer) and a lion (the tertiary consumer). A gardener arrives and sprays pesticide, killing all the caterpillars. What can happen to the ecosystem?

A. The passerine birds will thrive.

B. The lions will eventually die.

C. the passerine birds will convert to herbivores.

D. the lettuce will wilt and die.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

157. Among models of reading strategies, what did student Jk adopt when she reads back and forth, attending to both what is in her mind and what’s on the page?

A. Bottoms-up

B. Interactive

C. Down-top

D. Top-down

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

158. If threat of punishment is necessary on erring students, how should this best be done?

A. Make the threat and reinforce with warning

B. Make the threat with immediate punishment

C. Warn and threat at the same time

D. First a warning before the threat

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

159. When USA decided to drop the atomic bomb to Nagasaki in order to stop the land invasion of Japan, what degree of moral certitude can describe this decision of USA?

a. Doubtful

b. Perflexed

c. Certain

d. Callous

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

160. Isang dulog pampatikan na kung saan ang pagpapakahulugan sa isang tekstong binasa ay nakapokus sa sariling panlasa ng mambabasa at kilala rin sa katawagan na readerresponse theory.

a. Impresyonista

b. Patalambuhay

c. antropolohiya

d. pansikolohiya

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

161. I can’t find ________ calculator; may I use _________, Prince?

A. My, yours

B. His, yours

C. My, his

D. Yours, mine

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

162. Neither the teacher nor the students _____ present in the affairs.

A. Am

B. Was

C. Is

D. Were

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

163. We admire ______ when Cynthia speaks English fluently with _____.

A. Him, them

B. Her, us

C. Him, we

D. Him, me

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

164. “The figures must be TRANSMUTED in order to understand the grade.” The capitalized word means:

A. Estimated

B. Surpassed

C. Changed

D. Summed

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165. Some preachers suggest the ______ that the end of the world is near.

A. Proposal

B. Prophecy

C. Prophetic

D. Prophet

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

166. Filipino writer whose stories and poems depict Filipino-Spanish cultural beliefs and traditions.

A. Edilberto Tiempo

B. N.V.M. Gonzales

C. Bienvenido Santos

D. Nick Joaquin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

167. Tax imposed on all employed and practicing professionals

A. Income tax

B. Community tax

C. Real estate tax

D. Inheritance tax

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

168. Who is known as the “Father of the Local Government Code”?

A. Joey Lina

B. Jovito Salonga

C. Joseph Estrada

D. Aquilino Pimentel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

169. An ant colony stores food in the summer defends itself by stinging enemies and invades a competing ant colony and steals larvae and uses them as new workers. What is the term to best describe how this species copes with everyday life?

A. Ecological defeat

B. Ecological success

C. Environmental habitation

D. Ecological niche

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

170. If a die is rolled, what is the probability of getting a number divisible by 2?

A. ½

B. 1/3

C. ¼

D. 1/6

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

171. How long will it take A and B together, to finish a job which can be done by A alone in 6 days and B alone in 3 days?

A. 2 1/2 days

B. 3 days

C. 2 days

D. 3 ½ days

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

172. Maternity leaves are extended to women. What legal provision extends this?

A. Article XIV Education

B. Article XIII Sec 14 women

C. Article XIII Role and Rights of People’s Organization

D. Article XII Bill of Rights

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

173. Which is the largest country in Asia?

A. China

B. Japan

C. Philippines

D. Thailand

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

174. What is one of the man-made wonders of the Philippines?

A. Rice terraces

B. Mount Makiling

C. Manila Bay

D. Taal Volcano

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

175. Who was the Spanish mestizo priest who first led the native secular clergy in the Secularization Movement in 1861?

A. Father Jacinto Zamora

B. Father Pedro Pelaez

C. Father Gregorio Aglipay

D. Father Jose Burgos

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

176. Analects which are short and witty sayings that treat of moral values and good human relation, are attributed to:

A. Mao Tze Tung

B. Mencius

C. Confucius

D. Lao-Tzu

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

177. Which of the following was the first to happen?

A. Aguinaldo declared Philippine Independence.

B. Guerilla warfare against the US was initiated.

C. The Philippines was ceded to the US by the Treaty of Paris.

D. Aguinaldo was captured.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

178. The acronym HTML means Hyper Text Markup _______.

A. Line

B. Language

C. Letter

D. Label

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

179. The fraction halfway between 3/7 and 4/7 is _______.

A. 1/2

B. 1/3

C. ¼

D. 1/8

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

180. Simplify (3x – 9)/(x2 – 9)

A. 3/(x – 3)

B. 3/(x + 1)

C. 3/(x + 3)

D. 3/(x – 1)

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

181. With the Batasang Pambansa performing legislative and executive powers in the Marcos regime, which form of government was implemented?

A. Monarchial

B. Presidential

C. Parliamentary

D. Dictatorial

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

182. The “Rubaiyat” a loosely joined series of 280 stanzas, has this general theme. Which one?

A. Always look forward to a new day.

B. Grasp pleasure while you can.

C. Never give in to death easily.

D. Create your own world and beautify it.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

183. This demonstrated the feeding connections between all life forms.

A. Nutrition cycles

B. Fossil cycle

C. Biochemical pathways

D. Food web

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

184. A toothpick can sit on the surface of water due to _________.

A. Surface tension

B. Atmospheric pressure

C. Buoyancy

D. Viscosity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

185. In a flame test, the presence of boron in a solution is evident by what color of flame?

A. Bright green

B. Brick red

C. Gold

D. Lilac

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

186. Who was the last Spanish Governor-General of the Philippines?

A. Ramon Blanco

B. Basilio Agustin

C. Diego de los Rios

D. Fermin Jaudenes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

187. of the pledges of the President of the Philippines is to defend its:

A. Constitution

B. Citizens

C. Land

D. Islands

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

188. The least common Multiple (LCM) of 2, 3 and 4 is ______.

A. 13

B. 24

C. 14

D. 12

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

189. Which of the following has the smallest mass when measured in an equal arm balance?

A. ½ sheet of pad paper

B. ¼ sheet of pad paper

C. 1/8 sheet of pad paper

D. 1/3 sheet of pad paper

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

190. How many glasses of Cola each to be filled with 150 cu cm of the liquid can be made from 5 family size bottles of cola each containing 1.5 liters?

A. 60

B. 40

C. 45

D. 50

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

191. If the average or arithmetic mean of x and -5 is 10, then what must be the value of x?

A. 25

B. 15

C. 30

D. 20

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

192. In an English test, eight students obtained the following scores: 10, 15, 12, 18, 16, 24, 12, and 14. What is the median score?

A. 14

B. 15. 5

C. 14. 5

D. 15

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

193. He hasn’t come yet

A. he’ll come later

B. we won’t wait for him

C. he won’t come

D. he will never come

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

194. You will sprinkle the flower once a day

A. change

B. water

C. cut

D. throw

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

195. These fish are fresh

A. cooked

B. newly caught

C. cheap

D. rotten

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

196. The light is dim

A. off

B. not bright

C. colored

D. very bright

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

197. The ants are motile

A. small

B. movable

C. numerous

D. big

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

198. A cabinet secretary has a child another woman. He appoints this child as an office clerk. What does he violate by such act?

A. favoritism

B. bigamy

C. hepotism

D. careerism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

199.What do you call animals that feed on both plant and meat?

A. herbivores

B. carnivores

C. omnivores

D. insectivores

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

200. Scientific attitudes require of learners accuracy and verification of data. Which manifestation in observed in experienced?

A. Objectivity

B. Rationality

C. Curiosity

D. Critical mindedness

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in General Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status