MCQ in General Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: April 12, 2021)

MCQ in General Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in General Education part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Rennie Boy believes that everything that happens in this world has a cause or a reason. What scientific attitude is seen in his actions?

A. curiosity

B. firm set of beliefs

C. honesty

D. critical-mindedness

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

2. _____ it never recycled any waste materials, the company’s environmental record was not perfect.

A. For

B. In that

C. With

D. Due to

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3. Our guest of honor was a loquacious speaker.

Loquacious means:

A. reserved

B. verbose

C. reticent

D. spiritless

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

4. The sociological concept of home for most Filipino is the presence of _____.

A. families with boarders in addition to the family members

B. nuclear family and extended families

C. families with illegal light and water connections

D. families with pet dogs and cats

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

5. “A man is known by the company he keeps.”

This is an example of a _____.

A. report

B. rule

C. poem

D. proverb

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

6. Which of the following is the ultimate purpose of Human Right Education?

A. to identify threats of human rights

B. to generate awareness of one’s basic rights

C. to check on abuses in the exercise of human rights

D. to understand and change conditions which give rise to human rights violation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

7. The members of the federation of cooperatives are _____.

A. primaries

B. secondaries

C. natural persons

D. primary and secondary cooperatives

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

8. Be sure to fill _____ the forms correctly.

A. over

B. in

C. on

D. with

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

9. Vascular tissue that transports water in leaves connects directly to which of the following?

A. meristems in the root tip

B. pistils in the flower

C. root hairs in the epidermis

D. xylem in the stem

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

10. Which statement is true?

A. 5–√ is a rational number.

B. 0 is a positive number

C. 3–√ is a real number.

D. 4–√ is an irrational number

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

11. If a die is rolled, what is the probability of getting a number divisible by 2?

A. 1/6

B. 1/2

C. 1/4

D. 1/3

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

12. Why do mothers usually soak meat in pineapple juice before cooking it?

A. It makes meat tender.

B. It removes the bad odor.

C. It improves the taste of meat.

D. It preserves the natural taste of meat.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13. What is considered the earliest form of writing in the Philippines?

A. Abakada

B. Roman alphabet

C. Alibata

D. Balitaw

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14. Most asteroids are found between the two planets:

A. Venus and Earth

B. Earth and Mars

C. Mars and Jupiter

D. Jupiter and Saturn

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

15. A wood frame for pouring concrete has an interior perimeter of 14 meters. Its length is one meter greater than its width. The frame is to be braced with twelve-gauge steel cross-wires. Assuming an extra half-meter of wire is used at either end of a cross-wire for anchoring, what length of wire should be cut for each brace?

A. 6 m

B. 7 m

C. 8 m

D. 12 m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

16. New students at the shop should bring _____.

A. hammers wrenches and screwdrivers

B. hammers, wrenches, and screwdrivers

C. hammers, wrenches and screwdrivers

D. hammers wrenches, and screwdrivers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. The army’s retreat was IGNOMINICUSFUL. This means _____.

A. reputable

B. honorable

C. shameful

D. mysterious

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

18. Ibigay ang tayutay na nagamit sa sumusunod:

Ikaw ang payong ng aking buhay – silungan ng init – hatid ay proteksyon sa panahong masungit

A. simile

B. personipikasyon

C. metapora

D. paglilipat-wika

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. Which of the following BEST demonstrates the greenhouse principle?

A. a heated aquarium

B. a car with rolled-up windows

C. a microwave oven

D. a solar battery -powered calculator

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. The bank was swarmed with depositors. The bank ______

A. declared an open house

B. declared dividends

C. declared a holiday

D. declared bankruptcy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

21. The Rizal Day celebration reminds us about heroes worth _____.

A. appreciating

B. emulating

C. reading about

D. studying

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22. Which among the following represents the smallest unit of life?

A. embryo

B. organelle

C. cell

D. atom

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

23. What is the equation of the line whose slope is -2 and whose y-intercept is 3?

A. 2x +3y = 6

B. x +2y = 3

C. 2x +2y = 4

D. 2x +y = 3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

24. Nag-aaral ako _____ mabuti upang makakuha ako ng iskolarship.

A. nang

B. ng

C. mas

D. lalong

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

25. Two air masses have the same humidity.

Which of the following can also be said about them?

A. They have the same temperature.

B. They have the same volume

C. Both have rain clouds.

D. none of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

26. _____ I help you, sir?

A. Might

B. Could

C. May

D. Can

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

27. What measure of central tendency can best describe the size of t-shirts commonly used by teenagers?

A. mean

B. median

C. mode

D. both a and c

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

28. _____ tell her professor next time.

A. She does

B. She

C. She’ll

D. She’s

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

29. Wise people can _____ with frustrations.

A. cope in

B. cope up

C. cope

D. cope on

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

30. Which enables the computer to communicate with other computers over the telephone?

A. network

B. modem

C. internet

D. hypermedia

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31. Which of the following is expressed clearly, effectively states the idea, and has no structural error?

A. I learned the distance of the sun from the earth was 90 million miles.

B. I learned that the sun was 90 million miles from the earth.

C. I learned that the sun is 90 million miles from the earth.

D. I learned that the earth and the sun are 90 million miles apart.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

32. Basically, the Philippine agrarian reform is a question of _____.

A. land distribution

B. nepotism and corruption

C. graft and corruption

D. environmental degradation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33. I really object _____ in rooms where other people have to eat.

A. people smoking

B. to people smoke

C. people to smoke

D. to people smoking

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

34. What is the exact date of Rizal’s birth?

A. June 19, 1862

B. June 19, 1858

C. June 19, 1861

D. June 19, 1860

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

35. Given the following scores of 70, 95, 60, 80, and 100, what can you infer from the measures of variability that can be obtained from this?

A. The population is very homogeneous.

B. The measures are very unstable.

C. The grades are very scattered.

D. The range of scores is a very reliable measure of variability.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

36. Which one of the following is a result of compressing a file?

A. The file is deleted.

B. The file size is smaller.

C. The three character extension is hidden.

D. All file properties are lost.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

37. What is the measure of an interior angle of a regular dodecagon?

A. 120 degrees

B. 130 degrees

C. 140 degrees

D. 150 degrees

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

38. 1/5 of the width and 1/4 of the length of a rectangular cardboard is cut off. What part of the original cardboard is the area of the remaining piece?

A. 30% of the original area

B. 40% of the original area

C. 50% of the original area

D. 60% of the original area

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39. Which is the “brain” of a computer?

A. CPU

B. peripheral

C. software

D. RAM

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40. Which one of the following is an appropriate routine to shut down a non-responding application?

A. Close all open documents and press the power button until the computer automatically switches off.

B. Press “Ctrl + Alt + Delete”, then select the nonresponding application in the Task Manager window and click “End Task”.

C. Pull out the power cable from the back of the computer.

D. Click “Shut Down” on the on the Start menu and choose “Shut down” from the Shut Down Windows drop-down list.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41. Why do fisherfolks catch more fish during the new moon than during the full moon?

A. Fishes are more active during the new moon because of the salt content of water is just right.

B. Fishes look for mates during the new moon.

C. Fishes go near the surface during the new moon because the water is warmer.

D. Fishes are attracted to the light from the fishing boat which fishermen make use during the new moon.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

42. “Mahal kita, mahal kita, hindi ‘to bola/ Ngumiti ka man lang sana ako’y nasa langit na.” Ang salitang pampanitikan na ginamit sa linya ng kanta ay nangangahulugang _____.

A. napakasaya

B. pakikipagkaibigan

C. sinisinta

D. laruan

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43. Which is the method of growing vegetables and low plants in a nutrient-packed aerated solution with no soil at all?

A. vegetative cultivation

B. natural farming

C. hydroponics

D. aerial cultivation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

44. Which part of the brain is responsible for memory and intelligence?

A. cerebellum

B. cerebrum

C. medulla oblongata

D. thalamus

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

45. How can the Comprehensive Agrarian Reform Program bring about social equity and economic prosperity in the country?

I. By distributing the agricultural lands to landless farmers free of charge

II. By transferring the ownership of land to farmers for a value

III. By helping the affected landowners to use their land compensation in viable business activities

IV. By providing support services to farmer beneficiaries

A. II, III, and IV

B. I, II, and IV

C. I, II, and III

D. I, III, and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

46. You are a member of a cooperative which operates taxis, tricycles, and buses. Of which type of a cooperative are you a member?

A. service cooperative

B. multipurpose cooperative

C. marketing cooperative

D. producers cooperative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

47. Which among the following is an example of a transfer payment?

A. profit

B. rent

C. unemployment benefits

D. government purchases

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

48. Adolfo does not allow his feelings and biases to influence his recording of observations, interpretation of data, and formulation of conclusions. What scientific attitude is reflected in his actions?

A. absence of bias

B. concern for the environment

C. rationality

D. objectivity

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

49. If a baseball player hits 10 home runs in the first 45 games, at the same rate how many home runs can he expect to hit during the 162-game season?

A. 38

B. 42

C. 36

D. 40

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

50. Which method of reproduction provides for the most variety of offspring?

A. cloning

B. sexual reproduction

C. asexual reproduction

D. cellular reproduction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in General Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status